Als je naar Peru op vakantie gaat, wil je natuurlijk graag lekker weer. Daarnaast wil je het liefst dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor de beste reistijd Peru voor een rondreis niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan naar Peru. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Reisexperts Guido en Agnes, die jaren in Peru gewoond hebben, geven je graag advies over de beste reistijd om naar Peru te gaan. Door te kijken naar verschillende aspecten, kun je een goede afweging maken bij de keuze van je vakantieperiode. Hieronder lees je meer over de beste reistijd Peru.

De beste reistijd Peru is in de maanden mei t/m september. In de maanden april en oktober t/m december kun je ook prima een rondreis Peru maken.

Peru Klimaat

Beste reistijd Peru

Peru ligt op het zuidelijk halfrond dus de seizoenen zijn tegengesteld aan die in Europa. Daarnaast kun je in Peru verschillende klimaatzones onderscheiden. Voor de beste reistijd voor een rondreis Peru, is met name het klimaat in de Andes van belang. In de Andes loopt het regenseizoen van november t/m april. De beste reistijd Peru voor wat betreft het klimaat zijn dan ook tijdens de maanden mei tot en met september. Van juni t/m september is het winter in Peru, dat ziet er als volgt uit:

  • Er valt vrijwel geen regen en de luchten zijn vaak strakblauw.
  • Overdag heerst er een aangename temperatuur van rond de 20 graden.
  • ’s Avonds en ’s nachts koelt het echter flink af, op hoogtes van boven de 3000 meter kan het kwik zelfs dalen tot onder het vriespunt. 

In het Amazonegebied valt de droge tijd eveneens van mei t/m oktober. In dit gebied kunnen echter het hele jaar door tropische regenbuien vallen. Het is immers regenwoud!

In april, mei en oktober kan er nog wel wat regen vallen in de bergen. Gedurende de maanden januari t/m maart is een rondreis Peru af te raden. Er komt dan teveel regen voor, wat af en toe tot gevaarlijke situaties kan leiden. Eind maart beginnen met een Peru reis is daarentegen vaak geen probleem. In februari is de Inca Trail overigens gesloten voor onderhoud.

Het klimaat in het kustgebied is heel anders dan het klimaat in de bergen. Het kustgebied bestaat voor een groot deel uit woestijn en hier is het het hele jaar door erg droog. In Lima valt jaarlijks niet meer dan 10 millimeter neerslag. Hier is het heerlijk zonnig in de periode december – maart. In onze zomermaanden hangt er vaak mist.

Drukte

Weer Peru

De drukste maanden in Peru zijn juli en augustus, de periode waarin de Europoese schoolvakanties vallen. Wil je in deze periode naar Peru en/of wil je in deze periode de Inca Trail lopen, dan is het belangrijk om vroeg te boeken! Voor wat betreft de vluchten, lopen de prijzen naarmate je langer wacht alleen maar verder op. Begin dus al in oktober/november met zoeken! Voor wat betreft de Inca Trail: er kunnen maximaal 500 mensen per dag de Inca Trail lopen (inclusief gidsen en dragers), en de trail kan al ruim 6 maanden van tevoren volgeboekt zijn, houd hier dus rekening mee! Gelukkig zijn er ook een aantal prachtige alternatieve trails voor de Inca Trail.

Ga je naar Noord-Peru, dan zul je waarschijnlijk weinig last hebben van drukte. Dit deel van Peru wordt een stuk minder bezocht dan Zuid-Peru en is dus ook een stuk minder toeristisch ingesteld. Houd hier dus rekening met minder goede wegen en verbindingen en minder Engelssprekende mensen. De echte avonturier zal zich hier zeker thuis voelen en het is er zeker niet minder mooi!

Speciale evenementen

Peru beste reistijd

April: Pasen

Pasen is in Peru een bijzondere gebeurtenis en duurt in vergelijking met onze viering vrij lang. De week voor pasen is het ‘Semana Santa’ en tijdens deze week vinden er veel optochten en andere activiteiten plaats en kun je genieten van feestelijke vieringen en traditionele gerechten. Deze periode kan wel prijsverhogingen met zich meebrengen.

24 juni: Inti Raymi

Een van de belangrijkste feestdagen in Peru vindt plaats in Cusco. Als je dit festijn, dat bestaat uit unieke traditionele ceremonies, wilt bezoeken ben je niet de enige. Zowel veel toeristen als Peruanen komen op Inti Raymi af, dus bereid je voor op grote drukte.

28 - 29 juli: Fiestas Patrias

Dit zijn de feestdagen waarop Peru haar onafhankelijkheid viert. In de week ervoor is dit op veel plekken mee te maken, omdat er overal op pleinen en in parken wel concerten en andere culturele activiteiten worden georganiseerd.

Plan jouw reis naar Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Indie, Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij de reisexpert.

Peru met kinderen

Wil je Peru met kinderen bereizen? Dat is geen enkel probleem. Onze lokale reisexperts Guido en Agnes hebben veel ervaring met het organiseren van familiereizen in Peru en helpen je graag om je reisroute helemaal op maat samen te stellen.

Reiservaringen Peru

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Peru op TrustpilotRondreis of Reviews.