Een bezoek aan Machu Picchu

Ontdek de Inca stad onder begeleiding
Koop snel tickets voor de Inca Trail
Beklim zelf de Machu Picchu Mountain
Alternatieven voor de Inca Trail

Machu Picchu: bekendste bezienswaardigheden

Machu Picchu is de bekendste bezienswaardigheid van Peru en dat is terug te zien in het aantal bezoekers. De Inca-stad trekt elke dag tussen de 2500 en 3800 mensen en het kan er dan ook flink druk zijn. Zeker in de ochtend, want dan komen de meeste bezoekers naar de ruïnes. Peru heeft daarom regels opgesteld, met als doel om de bezoekers van Machu Picchu beter te spreiden. Zo komt niet iedereen meer op hetzelfde moment. Er zijn ook regels rond de manier waarop je de site bezoekt: je mag alleen met een officiële gids naar binnen, om te voorkomen dat Machu Picchu onnodige schade ondervindt van het toerisme. 

Om de Inca Trail te beschermen loop je deze bijzondere route altijd samen met een porter. Het werk van een porter is zwaar. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het verbeteren van de omstandigheden en de rechten van onze porters op de Inca Trail.

De regels voor Machu Picchu bezoeken:

  • De rondleiding volgt een standaard route. Je kunt ervoor kiezen om voor de rondleiding de Inca-brug te bezoeken; deze maakt geen onderdeel uit van de rondleiding. Alléén voorafgaand aan de rondleiding is het mogelijk om op eigen gelegenheid of met gids de minder druk bezochte Inca-brug te bezoeken (hiervoor geldt een meerprijs voor de gids, ook als je op eigen gelegenheid wilt gaan). Geef het dus vooraf aan als je dit wilt doen, want ook dit moet gereserveerd worden. Het is nog steeds niet mogelijk om de Zonnepoort te bezoeken (alléén als je de Inca Trail boekt).
  • Er zijn verschillende tickets voor je bezoek aan Machu Picchu, met verschillende tijden vanaf welke je Machu Picchu kunt bezoeken. Er zijn ieder uur tickets te verkrijgen, van 06:00 t/m 15:00 uur.
  • Onze tip voor de actievelingen is om na de rondleiding de Machu Picchu berg te beklimmen: dus niet de overbezochte Huayna Picchu. De Machu Picchu berg is wat hoger (één á anderhalf uur klimmen), maar biedt een schitterend uitzicht over Machu Picchu, de Huayna Picchu én de onderliggende Urubamba rivier. Bovendien zijn het pad en de natuur onderweg prachtig, en doordat het weinig bezocht wordt, voelt het als een ontsnapping van de drukte van Machu Picchu.
    Let op: je moet van tevoren beslissen of je dit wilt doen of niet, het is een ander entreeticket en deze is aan vaste tijden gebonden (zogenaamde time slots) en komt met extra kosten. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden om dit in te passen.
  • De beklimming van Machu Picchu Mountain mag zonder gids.
  • Mocht je ook de Machu Picchu Mountain willen beklimmen, houd er dan rekening mee dat de entree van de berg maar op 2 momenten open is: tussen 7 en 8 uur en tussen 9 en 10 uur. De begintijd is ook de tijd dat je Machu Picchu binnenmag, niet eerder. 
  • De rondleiding over Machu Picchu duurt normaal gesproken twee tot drie uur. Indien je ook de Machu Picchu Mountain wil beklimmen, beklim je eerst Machu Picchu Mountain (dit duurt tussen de drie en vier uur) en doe je daarna op je gemak de rondleiding. Deze laatste optie valt wat duurder uit, aangezien je met gids naar het startpunt moet lopen en de gids daarna op je moet wachten. Indie helpt je graag een keuze te maken.

Tijdens onze rondreizen door Peru maken we gebruik ven kleinschalige hotels, waaronder het Niños Hotel Cusco.

Tickets voor de Inca Trail – Wees er snel bij!

Elke dag kunnen maximaal 500 mensen de Inca Trail lopen. Je moet er steeds vroeger bij zijn om een ticket te bemachtigen. Zeker in onze zomermaanden moet je dit minimaal 6 maanden voor vertrek regelen. Tickets voor de Inca Trail worden vanuit de overheid geregeld.  Alles is persoonlijk en op naam van de toerist. Vol is dus vol!

Wil je graag een mooie rondreis maken met je kinderen door Peru? Bekijk dan deze voorbeeldreis van Peru met kinderen en doe inspiratie op!

Alternatieven voor de Inca Trail

Een groot aantal mensen dat Machu Picchu bezoekt, doet dat via de meerdaagse Inca Trail. Het aantal permits voor deze tocht is beperkt en de vierdaagse trek is vaak maanden van tevoren uitverkocht. Gelukkig zijn er prima alternatieven, die je niet zo lang van te voren hoeft te boeken.

De Koffieroute

Better Places biedt bijvoorbeeld de Koffieroute. De Koffieroute is een trekking van, naar keuze, twee of drie dagen, die vertrekt vanuit de Heilige Vallei en eindigt aan de voet van Machu Picchu. Onderweg maak je deels gebruik van het openbaar vervoer, maar loop je bovenal over oude Inca-trappen, bezoek je biologische koffie- en cacaoplantages, je leert over de productieprocessen, slaapt bij gastvrije gezinnen en ervaart het leven op het platteland. De gastfamilies zijn trots op hun plantages en laten je dat graag zien. Een mooie manier om Peru echt te leren kennen.

De Salkantay Trek

Een tweede alternatief voor de Inca Trail is de Salkantay Trek. Deze trekking is ietsje goedkoper dan de Inca Trail en je hoeft niet zo lang van te voren te boeken, maar de tocht is wel behoorlijk zwaar. In vijf dagen leg je zo’n tachtig kilometer af, met als hoogste punt 4600 meter. Je krijgt er wel veel voor terug, want de berglandschappen zijn schitterend en erg gevarieerd: je loopt langs besneeuwde bergtoppen, maar ook langs regenwoud en watervallen. De Salkantay Trek staat bekend als één van de mooiste trekkings ter wereld en is dan ook een uitstekend alternatief voor de Inca Trail. Houd er wel rekening mee dat je ook deze trekking met veel andere wandelaars deelt. Als je een trekkingroute verder van de gebaande paden wilt, dan kan onze reisexpert je daar uiteraard bij helpen.

Plan jouw reis naar Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Indie, Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij de reisexpert.

Beste reistijd Peru

Als je naar Peru op vakantie gaat, wil je natuurlijk graag lekker weer. Daarnaast wil je het liefst dat het niet te druk is. De beste reistijd Peru is in de maanden mei t/m september. In de maanden april en oktober t/m december kun je ook prima een rondreis Peru maken.