Een bezoek aan Machu Picchu

Ontdek de Inca stad onder begeleiding
Koop snel tickets voor de Inca trail
Beklim zelf de Machu Picchu Mountain
Alternatieven voor de Inca trail

Machu Picchu: bekendste bezienswaardigheden

Machu Picchu is de bekendste bezienswaardigheid van Peru en dat is terug te zien in het aantal bezoekers. De Inca-stad trekt elke dag tussen de 2500 en 3800 mensen en het kan er dan ook flink druk zijn. Zeker in de ochtend, want dan komen de meeste bezoekers naar de ruïnes. Peru heeft daarom nieuwe regels opgesteld, met als doel om de bezoekers van Machu Picchu beter te spreiden. Zo komt niet iedereen meer op hetzelfde moment. Er zijn ook nieuwe regels rond de manier waarop je de site bezoekt: je mag alleen met een officiële gids naar binnen, om te voorkomen dat Machu Picchu onnodige schade ondervindt van het toerisme. Tot voor kort mocht je voor of na de rondleiding wel op eigen gelegenheid verder rondkijken. Ook dit mag nu alleen samen met een gids.  

Om de Inca Trail te beschermen loop je deze bijzondere route altijd samen met een porter. Het werk van een porter is zwaar. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het verbeteren van de omstandigheden en de rechten van onze porters op de Inca Trail.

De regels voor Machu Picchu bezoeken:

  • De rondleiding over Machu Picchu mag uitsluitend onder begeleiding van een officiële gids. Na de rondleiding mag je niet meer zelfstandig rondlopen.
  • De rondleiding volgt een standaard route. Je kunt ervoor kiezen om voor de rondleiding sites te bezoeken die geen onderdeel uitmaken van de rondleiding, zoals de Zonnepoort of Inca-brug. Alléén voorafgaand aan de rondleiding is het mogelijk om op eigen gelegenheid of met gids de Zonnepoort (leuke klim van ongeveer 1 á 1,5 uur met prachtig uitzicht) of de minder druk bezochte Inca-brug te bezoeken (hiervoor geldt een meerprijs voor de gids, ook als je op eigen gelegenheid wilt gaan). Geef het dus vooraf aan Guido en Agnes aan als je dit wilt doen, want ook dit moet gereserveerd worden.
  • Er zijn verschillende tickets voor je bezoek aan Machu Picchu, met verschillende tijden vanaf welke je Machu Picchu kunt bezoeken. Er zijn ieder uur tickets te verkrijgen, van 06:00 t/m 14:00 uur.
  • Onze tip voor de actievelingen is om na de rondleiding de Machu Picchu berg te beklimmen: dus niet de overbezochte Huayna Picchu. De Machu Picchu berg is wat hoger (één á anderhalf uur klimmen), maar biedt een schitterend uitzicht over Machu Picchu, de Huayna Picchu én de onderliggende Urubamba rivier. Bovendien zijn het pad en de natuur onderweg prachtig, en doordat het weinig bezocht wordt, voelt het als een ontsnapping van de drukte van Machu Picchu.
    Let op: je moet van tevoren beslissen of je dit wilt doen of niet, het is een ander entreeticket en deze is aan vaste tijden gebonden (zogenaamde time slots) en komt met extra kosten. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden om dit in te passen.
  • De beklimming van Machu Picchu Mountain mag zonder gids.
  • Mocht je ook de Machu Picchu Mountain willen beklimmen, houd er dan rekening mee dat de entree van de berg maar op 2 momenten open is: tussen 7 en 8 uur en tussen 9 en 10 uur. Met een ticket voor Machu Picchu vanaf 6 of 7 uur mag je tussen 7 en 8 uur beginnen met de beklimming van Machu Picchu Mountain. Met een ticket voor Machu Picchu vanaf 8 uur mag je tussen 9 en 10 uur beginnen met de beklimming. Andere combinaties zijn niet mogelijk.
  • De rondleiding over Machu Picchu duurt normaal gesproken twee tot drie uur. Indien je ook de Machu Picchu Mountain wil beklimmen, kun je ofwel kiezen voor het ticket vanaf 6 uur en eerst de rondleiding doen in iets minder dan twee uur, waarbij de gids zorgt dat je op tijd bij het startpunt van de beklimming bent. Ofwel je beklimt eerst Machu Picchu Mountain (dit duurt tussen de drie en vier uur) en je doet daarna op je gemak de rondleiding. Deze laatste optie is kostbaar, aangezien je met gids naar het startpunt moet lopen en de gids daarna op je moet wachten. Guido, Agnes en Elena helpen je graag een keuze te maken.

Tijdens onze rondreizen door Peru maken we gebruik ven kleinschalige hotels, waaronder het Niños hotel Cusco.

Tickets voor de Inca Trail – Wees er snel bij!

Elke dag kunnen maximaal 500 mensen de Inca Trail lopen. Je moet er steeds vroeger bij zijn om een ticket te bemachtingen. Zeker in onze zomermaanden moet je dit minimaal 6 maanden voor vertrek regelen. Tickets voor de Inca Trail worden vanuit de overheid geregeld.  Alles is persoonlijk en op naam van de toerist. Vol is dus vol!

Wil je graag een mooie rondreis maken met je kinderen door Peru? Bekijk dan deze voorbeeldreis van Peru met kinderen en doe inspiratie op!

Alternatieven voor de Inca Trail

Een groot aantal mensen dat Machu Picchu bezoekt, doet dat via de meerdaagse Inca Trail. Het aantal permits voor deze tocht is beperkt en de vierdaagse trek is vaak maanden van tevoren uitverkocht. Gelukkig zijn er prima alternatieven, die je niet zo lang van te voren hoeft te boeken. Better Places biedt bijvoorbeeld de Koffieroute. De Koffieroute is een trekking van twee of drie dagen, die vertrekt vanuit de Heilige Vallei en eindigt aan de voet van Machu Picchu. Onderweg loop je over oude Inca-trappen, bezoek je biologische koffie- en cacaoplantages, je leert over de productieprocessen, slaapt bij gastvrije gezinnen en ervaart het leven op het platteland. De gastfamilies zijn trots op hun plantages en laten je dat graag zien. Een mooie manier om Peru echt te leren kennen.

De Salkantay Trek

Een tweede alternatief voor de Inca Trail is de Salkantay Trek. Deze trekking is een stuk goedkoper dan de Inca Trail en je hoeft niet zo lang van te voren te boeken, maar de tocht is wel behoorlijk zwaar. In vijf dagen leg je zo’n tachtig kilometer af, met als hoogste punt 4600 meter. Je krijgt er wel veel voor terug, want de berglandschappen zijn schitterend en erg gevarieerd: je loopt langs besneeuwde bergtoppen, maar ook langs regenwoud en watervallen. De Salkantay Trek staat bekend als één van de mooiste trekkings ter wereld en is dan ook een uitstekend alternatief voor de Inca Trail. Houd er wel rekening mee dat je ook deze trekking met veel andere wandelaars deelt. Als je een trekkingroute verder van de gebaande paden wilt, dan kan onze reisexpert Guido je daar uiteraard bij helpen.

Plan jouw reis naar Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Indie, Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Guido en Agnes.

Financiële steun voor Peruaanse gezinnen

Bij het organiseren van onze Peru reizen werken Guido en Agnes veel samen met lokale ondernemers. Gidsen, chauffeurs, hotelmedewerkers en activiteitenondernemers zitten nu werkloos thuis. In Peru kennen ze geen sociaal vangnet zoals wij dat hier hebben. Geen werk betekent geen inkomen en geen eten. Daarom zijn Guido en Agnes een actie gestart om financiële steun te bieden aan de mensen die het hardst worden getroffen. Hulp is nog steeds nodig. Wil jij ook helpen? Ga naar de website van We Support Local Tourism en lees wat jij kunt doen om de Peruanen een hart onder de riem te steken. 

Beste reistijd Peru

Als je naar Peru op vakantie gaat, wil je natuurlijk graag lekker weer. Daarnaast wil je het liefst dat het niet te druk is. De beste reistijd Peru is in de maanden mei t/m september. In de maanden april en oktober t/m december kun je ook prima een rondreis Peru maken.