Hieronder vind je wat praktische info over Peru die belangrijk is voor je Peru rondreis. Lees deze informatie daarom goed door voordat je op reis gaat, zodat je geen belangrijke zaken vergeet.
In Peru wordt er Spaans gesproken | |
Peru zit in de tijdzone UTC -5 | |
Aanbevolen luchtvaartmaatschappijen: KLM | |
Beste reistijd Peru: Mei t/m september |
Dit zijn je lokale reisspecialisten in Peru
"Hola, wij zijn Indie, Guido en Agnes en wij zijn jouw Peru specialisten. Indie woont in Peru en heeft veel ervaring met het organiseren van individuele Peru reizen. Geef ons je wensen door en we sturen je een voorstel op maat"
Paspoort en visum
Voor onze reizen naar Peru hoef je geen visum aan te vragen. Bij aankomst krijg je in je paspoort een toeristenvisum gestempeld, waarmee de toestemming verleend wordt om maximaal 30 dagen in het land te verblijven. Mocht je langer willen blijven, moet je dat op de luchthaven direct al aangeven. Je krijgt dan een stempel voor een verblijf tot een maximum van 183 dagen. Het is niet mogelijk om achteraf je visum nog te verlengen, tenzij je het land eerst verlaat.
Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn na terugkomst uit Peru.
Wanneer je via de Verenigde Staten vliegt, is het verplicht om vooraf een ESTA reistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen, bij voorkeur 72 uur voor vertrek. Het ESTA formulier vervangt het formulier dat voorheen tijdens de vlucht ingevuld werd. De aanvraag voor de ESTA reistoestemming bedraagt $14 en dient per creditcard betaald te worden.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en geldige documenten beschikt. Bekijk hier de informatie. Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of de Visumcentrale.
Gezondheid en vaccinaties
Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe vaak veranderen raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl.
Better Places werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Zij bieden een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avonden of in weekenden. Hoewel Thuisvaccinatie bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts. Maak een afspraak bij Thuisvaccinatie.nl
Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen.
Zika virus
Het door muggen overgedragen virus werd in 2014 ontdekt, maar lijkt zich nu verder te verspreiden. Voor zover bekend lopen volwassenen geen gevaar. Bekende symptomen zijn koors en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde. Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor landen waar het virus geconstateerd is. Zwangere vrouwen wordt door het RIVM echter afgeraden om in de gebieden te reizen waar het virus actief is. Kijk voor meer informatie over het zika-virus op de website van het RIVM.
Hoogteziekte
Als je tijdens de reis boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogteziekte. Door het zuurstofgebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan normaal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag!
Het krijgen van hoogteziekte kan helaas nooit worden uitgesloten, ook niet wanneer je hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Symptomen die kunnen duiden op hoogteziekte zijn hoofdpijn, slecht slapen, misselijkheid, lusteloosheid en vermoeidheid. Meestal gaat dit binnen enkele dagen weer over.
Als de klachten aanhouden is het raadzaam een arts te raadplegen en is afdalen het enige dat helpt! Op de website van de NKBV vind je meer informatie over hoogteziekte. Wanneer je twijfelt over je gezondheid neem dan vóórdat je de reis boekt contact op met je huisarts.
Veiligheid en reisadvies
De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Onze lokale reisexperts volgen de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.
Geld en pinnen
In Peru betaal je met de Nuevo Sol (Pen). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Nuevo Sol eens te bekijken. Een zogenaamde ‘converter’ kan je hierbij helpen.
Je kunt, naast met de Nuevo Sol, vaak ook met Dollars betalen. Let er echter op dat je kleine coupures hebt en dat ze puntgaaf zijn, anders worden ze niet aangenomen.
In de meeste grote en/of toeristische plaatsen is het mogelijk om geld te pinnen bij een van de pinautomaten voorzien van een Maestro of Cirrus logo. Het beste is een BCP bank, omdat deze een goede wisselkoers hebben, of vraag anders Guido naar de mogelijkheden.
Het kan echter zijn dat er een automaat niet werkt, daarom is het verstandig voldoende contant geld op zak te hebben. Creditcards worden alleen in de duurdere winkels en hotels geaccepteerd.
Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat Euro’s of Dollars in cash bij je te hebben.
Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Verander dit voor vertrek naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.
Tijdverschil
In Peru is het gedurende de zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur vroeger.
Elektriciteit
De stopcontacten in Peru werken op 220 Volt. Je hebt een wereldstekker nodig, omdat de stopcontacten anders zijn (Amerikaanse vorm). Houd er rekening mee dat de elektriciteit wel eens uit kan vallen. We raden je dan ook aan om ‘s avonds altijd een zaklamp bij de hand te hebben.
Kleding
Omdat de temperaturen in Peru per plaats nogal kunnen verschillen, is het handig om laagjeskleding mee te nemen. Dit wil zeggen dat je kledingstukken meeneemt die je, als het afkoelt, over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel weer uit kan trekken. Zo heb je voor de kuststreek genoeg aan een T-shirt en korte broek, terwijl je ho0ger in de Andes toch wel dikke (fleece) kleding nodig hebt. Neem ook een goed paar wandelschoenen mee. Mocht je een trektocht hebben geboekt, is ook een slaapzak tot -15 graden aan te bevelen mee te nemen.
Meer informatie?
Wil je meer praktische info Peru? Bekijk de informatie van Te Gast In en bestel de reisgids online. Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze tips.