Peru is een enorm divers land met een rijke cultuur en natuur. Hoeveel dagen in Peru je precies nodig hebt om een rondreis te maken, hangt af van je eigen voorkeuren. Wij adviseren reizigers om minimaal 18 dagen in Peru verblijven. Maar gezien de grootte van het land en de vele hoogtepunten, is een verblijf van minimaal drie weken de beste keuze. 

Minimaal aantal dagen in Peru

Peru is een van de meest diverse landen in Latijns-Amerika. Hoogtepunten als Machu Picchu, de Amazone en het Andesgebergte maken dit land tot een onvergetelijke bestemming. Wil je deze hoogtepunten tijdens je reis goed bekijken, dan is 18 dagen in Peru de minimale reisduur. Gezien de grote afstanden, zal je je zelfs tijdens een reis van drie weken nog moeten beperken tot een deel van het land. Vaak is dat het deel ten zuiden van de hoofdstad Lima, waar de meest bekende bezienswaardigheden gelegen zijn, waaronder wereldwonder Machu Picchu, de Colca Canyon, het Titicacameer, de koloniale stad Arequipa en de Heilige Vallei.

Waarom drie weken in Peru?

Als je minimaal drie weken in Peru verblijft, heb je de mogelijkheid om een rondreis langs de belangrijkste hoogtepunten in Peru te maken. Je kunt dan veel zien en toch op een rustiger tempo reizen, zodat je het land ook echt ervaart. Dat geeft je de kans om onderweg kennis te maken met de Peruanen en te leren over hun cultuur en tradities. Verblijf bijvoorbeeld een paar dagen in Peru bij een familie in de Colca Canyon of bezoek de bewoners van de Uros rieteilanden op het Titicacameer. Zulke bijzondere excursies zorgen voor ervaringen die je het meest bijblijven! Bovendien heeft Peru een uitstekende lokale keuken waar je tijdens je reis ook volop van wilt genieten. Heb je meer tijd, dan is het een aanrader om je reis met een week te verlengen en ook het noorden van Peru te verkennen. Dit deel is minder bekend maar zeker zo mooi!

Acclimatiseren in Peru

In ons advies om drie weken in Peru te verblijven, houden we ook rekening met een aantal praktische zaken. Zo kent Peru grote hoogteverschillen, waarbij het van belang is om goed te acclimatiseren. Onze reisspecialisten houden daar bij het samenstellen van de reis altijd rekening mee, bijvoorbeeld door twee dagen in Arequipa in te plannen, een stad op 2300 meter hoogte. Reis je in één keer door naar hooggelegen gebieden zoals Colca Canyon, waarbij je een pas van 5000 meter over moet, dan riskeer je hoogteziekte. Daarnaast zal je tijdens je rondreis grote afstanden afleggen, waarbij het fijn is niet te veel lange dagen in Peru onderweg te zijn, maar juist veel tussenstops te maken zodat je zoveel mogelijk van het land ziet.

Een Peru reis met positieve impact

Hoe meer dagen in Peru, hoe groter ook de positieve impact die je maakt. Voor een reis naar Zuid-Amerika moet je nu eenmaal een vervuilende vlucht maken. Als je dan toch in het vliegtuig stapt, kan je dat het beste doen voor een zo lang mogelijke reis. Door op je bestemming ook de tijd te nemen voor excursies waarbij je in contact komt met de bevolking, komt zoveel mogelijk van jouw reisbudget terecht bij de Peruanen. Bovendien kan je met een langer verblijf binnenlandse vluchten zoveel mogelijk vermijden. Door uitsluitend over land te reizen beperk je je CO2-uitstoot en kan je bovendien onderweg nog meer van Peru zien.