Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route beste roadtrip Marokko

Start reis in Fes

Fes is de op een na grootste stad van Marokko en is tevens een van de vier koningssteden samen met Marrakesh, Meknes en Rabat. De komende dagen zal je in Fes verblijven en je ogen uitkijken. Fes is een ambachtsstad en het culturele centrum van het land. Je zal dus ook ambachtslieden ontmoeten!

Dag 1 - Aankomst in Fes

Vanochtend rijd je in twee uur naar de oude Medina van Koningsstad Meknes. Je verblijft in een sfeervolle Riad en je kan de dag gebruiken om Meknes te bezichtigen. Bezoek zeker het mausoleum van Moulay Ismail en een wandeling rondom de koningspaleizen is een aanrader. De Bab Mansour poort is de grootste toegangspoort tot de Medina en in de buurt vind je ook de koranschool. Zo is de eerste dag van je roadtrip door Marokko meteen een hele mooie.

Wist je dat het verrassend goed te doen is om met de trein naar Marokko te gaan? Het is een geweldig avontuur langs vele mooie plekken in Europa en een stuk minder lastig dan je zou denken.

Dag 2 - Fes

Fes is dé ambachtenstad van Marokko en tevens het culturele centrum van het land. Voor vanochtend kunnen we een ambachtenwandeling voor je organiseren waarbij je de de ambachtslieden van Fes ontmoet. Je ontmoet de gids bij één van de stadspoorten van de Medina en je komt onderweg op bijzondere plekken in de Medina. Tijdens de houtbewerking workshop leer je veel over de Marokkaanse cultuur en werk je samen met de ambachtslieden. Ook ontmoet je de leerlooiers, de timmermannen, houtbewerkers en tapijtenmakers.

Dag 3 - Fes

Je kan vandaag een mooie dag erop uit gaan om de Medina te doorkruisen. De Medina van Fes is de grootste van Marokko, en één van de grootste in de Arabische wereld. Verdwaal in de kleine straatjes om later weer je weg te vinden. Onderweg kom je de moskeeën tegen en andere soms verscholen bezienswaardigheden. De tuinen van Fes zijn ook zeker de moeite waard.

In Fes krijg je meer te weten over de achtergrond en manier van werken van de lokale ambachten die de Medina van Fes zo speciaal maken. De ambachtslieden, de koperlieden en tapijtenwevers zullen trots zijn de vele technieken te laten zien en jij ervaart een traditionele werkwijze. Je kunt zelfs meehelpen met het bakken van vers brood in de lokale stadsoven, een unieke ervaring. Deze ambachten maken een belangrijk onderdeel uit van de cultuur en inkomsten in Fes.

 

Todra kloof en Nkob

Je verblijft de komende dagen 2 nachten in de Todra vallei, een indrukwekkend natuurgebied bestaande uit rode rotsen. Vervolgens vertrek je naar Nkob, een gebied omgeven door twee oases vol palmbomen in de Atlasgebergte. 

Dag 4 – naar Midelt

Vanochtend haal je je huurauto op en verlaat je het noorden van Marokko. We hebben een mooie rijdag gepland door het Atlas gebergte van Fes naar het Atlasstadje Midelt. Onderweg kan je meerdere stops maken in bijvoorbeeld het universiteitsstadje Ifran en een wandeling maken naar de wilde Berberapen in Azrou. Je overnacht in Midelt in een sfeervolle B&B in de natuur.

Dag 5 – naar de Todra kloof

Vandaag rijd je westwaarts richting de Todra kloof en overnacht je voor twee nachten in een echt oasehotel met zwembad in de natuur. Je bevindt je in de vallei van de duizend kasbah´s en onderweg richting Tinerhir kan je meerdere stops maken. Vanmiddag kan je alvast een eerste bezoek brengen aan de imposante Todra kloof. De Todra vallei is een spectaculair natuurgebied met hoge rotswanden waardoor een rivier stroomt en je onderweg een aantal dorpjes tegenkomt.

Dag 6 – Todra kloof

Tijdens je roadtrip Marokko kan je ervoor kiezen te genieten van de bergnatuur en het zwembad of erop uit trekken naar de beroemde andere kloof, de Dades kloof. Deze kloof ligt op 45 minuten rijden ten westen en je kan een mooie dagtocht maken per auto door de kloof en je kan de verschillende hoogtepunten bezoeken.

Dag 7 – naar Nkob

Je verlaat vandaag de toeristische route van het zuiden en begeeft je meer op de B-wegen van Marokko. Je rijdt in een kleine drie uur naar het bijzondere plaatstje Nkob, een oase met 45 oude kastelen. Wandel vanmiddag langs de Kasbah's en de oase. Ben je een wandelliefhebber? Laat het ons weten en dan kan je op pad met een bergnomade op een dagtocht met ezel door het Saghro gebergte.

Benieuwd waar je overnacht tijdens je Marokko rondreis? Met Better Places verblijf je altijd in kleinschalige en bijzondere accommodaties. Bekijk voorbeelden van de mooiste hotels die we in Marokko gebruiken.

Eten in Marokko kan een hele ervaring zijn. Met de rijke keuken en vele gerechten kan dit gezien worden als een waar hoogtepunt van een reis naar Marokko. Tijdens je reis door Marokko en Fez kan jij aan tafel aanschuiven bij een lokale familie. Tijdens deze mooie ervaring geniet je niet alleen van het heerlijke eten dat Marokko te bieden heeft, maar ook van een speciaal moment met de lokale bewoners.

 

Foum Zguid en Erg Chegaga

Bereid je voor om door de woestijn te trekken, want de komende dagen ga je naar Foum Zguid, een stadje gelegen in zuidoostelijk Marokko. Vervolgens vertrek je vanuit de oase naar Erg Chegaga, waar je op een kameel gaat rijden en van een spectaculaire zonsondergang geniet.

Dag 8 – naar Zagora

Vanuit Nkob rijdt je richting Zagora door de Draa vallei. De Draa rivier ontstaat in het Atlas gebergte en het smeltwater vloeit richting de Sahara. De groene vallei met miljoenen palmbomen is na de Nijl in Egypte de grootste oase van Noord-Afrika. Tip: stop onderweg voor een thee in een klein dorpje en zie de boeren op de oaseakkers werken. Je verblijft in je eigen Marokkaanse huis midden in een woonwijk van Zagora en je bent de te gast bij de familie Zwin. In de middag maak je een wandeling naar de oase van Zagora voor een woestijncursus ter voorbereiding van je verblijf in de woestijn. Hoe zet je een goede muntthee, hoe doe je een tulband op en hoe groet je een nomade?

Dag 9 – naar Foum Zguid

Vanuit Zagora rijd je in anderhalf uur naar het dorpje Foum Zguid. Hier staat een jeep met chauffeur klaar en start het woestijnavontuur. Je rijdt over hammada's, stenen vlaktes en onderweg kom je de eerste nomadenfamilie's tegen. Anderhalf uur later rijd je over de Iriki vlakte en zie je de zandduinen in de verte al opdoemen. Vanavond overnacht je in een woestijnhuis in de oase Zaouia Sidi Abd Enabi. Geniet van de zonsondergang terwijl de geitenhoeders terugkeren naar het dorp.

Dag 10 – Foum Zguid

Vandaag is een echte oasedag in het teken van activiteiten die de lokale bevolking ter plaats onderneemt. Je kan op pad met een geitenhoeder door de kloven en rivierbeddingen van de woestijn en leren geitenhoeder. Een andere optie is een wandeling door het dorp en het meehelpen in de oase van de woestijn met het planten van groentes. Tot slot kan je ook een dagwandeling maken naar de vulkaan van het gebied.

Je krijgt tijdens je reis door Marokko de kans om de cultuur van de Marokkanen en het dagelijks leven beter te leren kennen. Er zijn veel excursies en ervaringen mogelijk waar je écht contact met de locals krijgt.

Dag 11 – naar Erg Chegaga

Vanochtend na het ontbijt worden de kamelen opgezadeld en vertrek je uit de oase richting de hoge zandduinen van Erg Chegaga. Na een paar uur wandelen loop je de eerste zandduinen op en gaat de kamelenkaravaan dieper de duinen in. Na de lunch kan je ook verder zittend op je kameel verder gaan en aan het einde van de middag worden de nomadententen opgezet. Tip: Bekijk de zonsondergang op een hoge zandduin en je dineert rondom het kampvuur onder de sterrenhemel.

In de oase van Sidi Abd Enabi krijg jij de mogelijkheid om de lokale geitenhoeders beter te leren kennen. De stichter van dit dorp was een nomade die op weg met een kamelenkaravaan door de Sahara deze plek aandeed en besloot er een Kasba te vestigen. De geitenhoeder komt je ophalen en gaat jou de kneepjes van dit eeuwenoude en traditionele beroep leren. Tijdens dit speciale contact krijg jij zelfs de eer om de groep geiten bij elkaar te houden.

 

Taroudant

Taroudant is een stad en ligt in de Sous-vallei in het zuidoosten van Marokko. Het is een kleinere versie van Marrakech met zijn omringende stadsmuren van 6 kilometer lang. Je zal hier veel lokale ambachten tegenkomen terwijl je de markt afstruint. 

Dag 12 – naar Foum Zguid

Vanochtend wordt je wakker van het vroege woestijnlicht of het ontbijt wat op een houtsvuurtje wordt bereid. De tenten worden weer opgeborgen en je wandelt vanochtend door de zandduinen van Erg Chegaga, sommige duinen zijn tot 250 hoger hoog. Je lucht in een oase en hier neem je afscheid van de woestijngids en reis je per jeep terug naar Foum Zguid. In Foum Zguid verblijf je twee nachten in een sfeervolle herberg en kan je weer genieten van een douche en een terrasje pakken op het plein.

Dag 13 – Foum Zguid

Vandaag kan je ontspannen in de tuin van de herberg of genieten van de loungebanken. Je kan ook een mooie fietstocht maken met gids langs vier bijzondere kasbah´s in de omgeving van Foum Zguid. Elk Marokkaans dorp heeft een hammam en het is een leuke lokale ervaring om een scrubmassage te ondergaan en dit belangrijke deel van het Marokkaanse leven te ervaren.

Marokko heeft heerlijk eten te bieden. Op deze blog lees je meer over de Marokkaanse keuken.

Dag 14 – naar Taroudant

Vandaag staat een mooie rijdag op het programma van Foum Zguid met eindbestemming Taroundant. Je bevindt je in lokaal Marokko en onderweg rijd je langs verschillende Berberdorpen. Richting Taznahkt rijd je door de volle natuur met bergpassen en veel palmbomen. Later wordt het landschap groener en de regio van Taroudant is heel vruchtbaar met fruit- en olijvenbomen. Je verblijft twee nachten in een sfeervol hotel in het centrum van het stadje.

Dag 15 – Taroudant

Vandaag kan je de dag gebruiken om de onofficiële vijfde koningsstad van Marokko te bezichtigen. Hij wordt ook zo wel genoemd om de stadmuren en het koningspaleis. Je kan een mooie wandeling maken langs en op de stadsmuren en het stadje heeft veel mooie tuinen. Het is ook de plek voor kunstenaars en je vindt er veel ambachtslieden die met zilver werken, kaligrafie en er is een leerlooierij zoals die ook in Fes te vinden is.

Als je Marokko zegt dan zeg je Hammam. Je roadtrip Marokko is niet compleet als je geen bezoek hebt gebracht aan deze badhuizen. Elk Marokkaans dorp heeft een Hammam en het is een leuke ervaring om een massage te ondergaan, of te genieten van de verschillende baden. Deze lokale ervaring geeft je nog meer inzicht in het leven van de Marokkanen.

 

Tafraoute en Immouzer

Tafraoute is een stadje in de anti Atlas met een prachtige omgeving. Je bent hier als wandelaar aan het juiste adres want het rotslandschap rondom Tafraoute is spectaculair om doorheen te lopen. Vervolgens vertrek je naar Immouzer, een kleine berber stad welke bekend staat om de indrukwekkende grotten en watervallen. Dit is ook een ideale plek om te picknicken. 

Dag 16 – naar Tafraoute

Vanochtend na het ontbijt rijd je in 3-4 uur naar het dorpje Tafraoute, een prachtige uitvalsbasis in de Ameln vallei, waar je twee nachten verbllijft in een mooie B&B met zwembad. Het is het gebied van grote rode graniete stenen en bergen en mooie palmerijen; groene akkers onder de palmbomen. Vanmiddag kan je Tafraoute ontdekken per fiets of wandelend en de rotstekeningen bij Tazekka ontdekken.

Dag 17 – Tafraoute

Deze dag kan je gebruiken als rustdag in de prachtige natuur of je kan op pad met de auto naar de prachtige oassissen en kloven ten zuiden van Tafraoute. Bij de Ait Mansour kloven kan je een wandeling maken door de kloven en kunnen we een fiets regelen waarmee je de Berberdorpjes, tuinen en oasissen en de Ksar Taghaout kan bezoeken. Je kan hier een mooi rondje maken en weer terug rijden naar Tafraoute. Je kan ook een dagtocht maken door de Ameln vallei en de berg van Jbel Lekst, een paradijs voor wandelaars.

Op de blog van Yvonne kom je er achter wat Tafraoute zo bijzonder maakt.

Dag 18 – Taghazout

Vanuit Tafraoute rijd je in een kleine drie uur naar het rustige en pittoresk surfersdorpje ten noorden van Agadir. Onderweg kan je een mooie stop maken bij Ouad Massa, waar het grote natuurpark Souss-Massa is. Een mooi park om een stop te maken voor een wandeling of als je vogelliefhebber bent, zijn hier veel soorten inclusief Flamingo's te spotten. Je rijdt voorbij Agadir en checkt in voor twee nachten in een mooie strandherberg.

Dag 19 - naar Immouzer

In de heuvels en het binnenland achter Taghazoute, bevinden zich de prachtige watervallen van Immouzer. De mooiste watervallen van Marokko, gelegen in een prachtig natuurgebied, waar gezwommen en gewandeld kan worden. Je kan kiezen voor een stranddag en de omliggende standen zoals Banana Beach (omgeven door bananenbomen) te bezoeken, of erop uit gaan met de auto om dit natuurgebied te bezoeken.

 

Beëindig je positieve impact reis in Marrakech

Marrakech is de vierde grootste stad in Marokko en het ligt ten westen van het Atlasgebergte. Het is een mooie stad om je reis in af te sluiten vanwege de sprookjesachtige sfeer, de oude paleizen, de rijke historie en de kleurrijke markten. 

Dag 20 – naar Marrakech

In een kleine drie uur rijd je via een rechte weg naar Marrakech. Mocht je nog langer van het strand willen genieten, kan je besluiten aan het einde van de middag naar Marrakech te rijden. Je verblijft voor twee nachten in een karakteristieke Riad in de oude Medina van Marrakech. Je zal merken dat Marrakech het meest toeristisch is van de gehele reis, maar vraag ons om tips waarbij je naast de hoogtepunten ook op de minder bezochte plaatsen komt.

Dag 21 - Marrakech

Voor vanochtend hebben we een fietstocht door de Medina voor je georganiseerd. Je ontmoet de gids en stapt op de fiets en het avontuur begint. In een kleine drie uur fiets je buiten de Medina, langs de monumenten, door de Souk en ga je op zoek naar de tombes van de 7 heiligen. Onderweg stop je in een lokaal huis voor een muntthee en leer je meer over de 7 groentes van de Cous-Cous. Vanmiddag raden we aan de Saadian tombes en het Bahia paleis bezoeken. Graag leren hoe je een Tajine maakt? Vraag ons dan naar de Marokkaanse kookworkshop.

Dag 22 - Vertrek vanuit Marrakech

Afhankelijk van je vluchttijd, heb je de ochtend nog om te genieten van al het mooie wat Marrakech nog te bieden heeft. Helaas komt je roadtrip Marokko vandaag ten einde.

Een speciale overnachting In Marrakech kan je overnachten in het mooie Riad Alwachma. Dit hotel ligt op het randje van de Medina en ligt dichtbij de tuinen en de Koutoubia moskee. ’s Avonds worden vele kaarsen aangestoken wat tot een mooi plaatje leidt. De Riad heeft een kleine hammam waar je bij lokale bewoners een massage kan reserveren, of kunt genieten van het stoombad.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Rob je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Voorstel op maat

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Marokko maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Marokko

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Marokko. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Marokko

beste reistijd marokko

Beste reistijd Marokko

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Marokko vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze maatregelen om veilig op vakantie naar Marokko te gaan en onze speciale soepele boekingsvoorwaarden