Brits accent en dito humor

Vakkundig slalomt ze door de smalle straatje van de mercado, met ons in haar kielzog. Caroline is onmiskenbaar Peruaans, al spreekt ze vloeiend Engels- inclusief Brits accent en dito humor. We krijgen een tour door het mooie koloniale Arequipa en die begint vroeg op de ochtend op de lokale markt. Op elke hoek staat ze stil om ons te wijzen op exotische fruitsoorten, praatjes te maken met de marktverkopers en te demonstreren hoe we cocabladeren kunnen gebruiken tegen hoogteziekte.

Wil je naast Arequipa in Peru nog meer van je reis op maat samenstellen? Bezoek de bestemmingspagina van Peru!

Terug naar Arequipa in Peru

Toen ze terugkeerde naar haar vaderland had Caroline meer dan de helft van haar leven in Europa gewoond. Eerst een paar jaar in Engeland, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. Alle talen leerde ze vloeiend beheersen en Europa werd haar geliefd. Caroline: “Toch bleef Peru altijd aan mij trekken. Ik wist dat als ik nog langer in het buitenland zou blijven, ik misschien nooit meer terug zou keren. En dus besloot ik na 20 jaar dat het genoeg was.” Eenmaal terug in Arequipa viel ze met haar talenknobbel al snel op. Een vriendin vertelde haar over het werk als gids. Iets waar ze totaal geen achtergrond in had en in eerste instantie ook niet zoveel voor voelde. Want, terug naar school om toerisme te studeren? Dat was voor de vogelvrije Caroline ondenkbaar. Maar haar vriendin daagde haar uit om met een andere gids mee te gaan op een stadswandeling en ze stemde uiteindelijk toe.

Superwoman

En zo gebeurt het dat Caroline met een groepje Duitse toeristen door haar eigen Arequipa wordt geleid. “Toen de tour klaar was dacht ik maar één ding: ‘als deze man een gids is, dan ben ik superwoman. Ik ging terug naar mijn vriendin en zei: ‘Let’s do this!’.” Gemotiveerder dan ooit duikt ze de schoolbanken in, studeert af met de hoogste cijfers van haar leven en begint aan een nieuwe carrière waarvan ze nooit had gedacht dat die haar zoveel plezier zou brengen. “Ik ben ontzettend dankbaar dat dit zo is gelopen. Ik wist nooit wat ik wilde in het leven en heb in Europa de meest uiteenlopende banen gehad. Maar sinds mijn eerste werkdag als gids heb ik gevonden wat ik het allerleukste vind om te doen.”

De kunst van het gids zijn

Vanuit die nieuw ontdekte passie heeft Caroline er alles aan gedaan om de best mogelijke gids te worden. Wat iemand eigenlijk een goede gids maakt? “Het vermogen om te kunnen zeggen dat je iets niet weet. Toen ik net begon als gids werd mij verteld dat ik nooit een vraag onbeantwoord mocht laten. Ik geloof daar niet in. Met veel moeite een verhaal ophangen of ergens omheen praten is in mijn ogen het stomste wat je als gids kunt doen. Door te zeggen dat je iets niet weet wordt alles wat je wél weet veel meer waard. Daarnaast helpt het dat ik zelf veel heb gereisd; ik weet wat mensen willen leren over een bestemming en op welke manier ik informatie het beste kan overbrengen. Een groep rondleiden is niet als het openslaan van een encyclopedie: je moet je kunnen verplaatsen in mensen en op de juiste manier verhalen kunnen vertellen. Dat maakt dit werk voor mij zo interessant.”

Ook tijdens een roadtrip door dit prachtige land kan je ervoor kiezen om Arequipa in Peru te bezoeken!

Peruaans bloed

Sinds de dag dat ze haar nieuwe roeping ontdekte begeleidt ze een aantal keer per week toeristen door Arequipa in Peru. Tijdens een stadswandeling, maar ook op paardrijtochten buiten de stad. Een paar dagen later ontmoet ik haar opnieuw voor zo’n tocht over het Peruaanse platteland. We rijden langs velden vol alfalfa, aardappelen en maïs en zien boeren hard aan het werk op hun land. Het weidse landschap geeft ons onovertroffen uitzicht op de terrassen die in het Inca tijdperk voor de landbouw werden aangelegd en nog tot op de dag van vandaag hun doel dienen. Caroline rijdt voorop, compleet in haar element met cowboyhoed en al. Ze wijst ons het huis aan waar ze als kind opgroeide, ver weg van de drukte van Arequipa, met paarden in de achtertuin en eindeloos veel ruimte om haar heen. “Ook al woon ik nu in een flat in de stad, dit is nog steeds waar ik het liefste ben, waarvoor ik terug ben gekomen. Dit land zal mij altijd roepen; het is onderdeel van wie ik ben. Ik ben gaan houden van Europa, maar Peru zit in mijn bloed.”

Plan jouw reis naar Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Indie, Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Guido en Agnes.

Inspiratie opdoen voor een reis naar Peru?

Wil inspiratie opdoen over Peru en weten waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden van Peru. Op All Day Every Daisy vertelt reisblogger Daisy nog veel meer mooie verhalen over het bijzondere land Peru!