Homestay in Colca Canyon

De Colca Canyon is bekend vanwege de majestueuze condor, die met zijn meterslange vleugels in stilte boven de diepe kloof cirkelt. Wie wil proeven van het dagelijkse leven in de vallei, maakt een uitstapje naar het pittoreske dorpje Coporaque. Daar word je ondergedompeld in de lokale cultuur en gastvrijheid van de bewoners. Je slaapt in een knusse kamer, die van alle gemakken is voorzien. Je hoeft niet te zoeken naar een restaurant, maar schuift aan bij de familie voor het diner. Wie wil steekt zijn handen uit de mouwen en helpt in de keuken met het bereiden van de maaltijd. Als je geluk hebt ga je naar huis met een geheim familierecept, zodat je ook na je reis kunt blijven genieten van deze bijzondere ervaring.

Slapen in een homestay is een geweldige manier om een positieve bijdrage te leveren aan het welzijn van de bewoners. Wij brengen de positieve en negatieve effecten van onze reizen in Peru in kaart, zodat we precies weten wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. Laat je inspireren!

Proeven van het dagelijks leven

Je verblijf is alsof je op bezoek bent bij familie die je jaren niet gezien hebt. Je kunt er uren kletsen over het leven in de Colca Canyon. Terwijl de soep wordt geserveerd, vertelt je gastvrouw over het werk op het platteland. Hoe de regen het landschap kleurt en hoeveel soorten maïs ze door het jaar heen oogst. Maar ook verhalen over Nederland, zoals fietsen in de regen en over ons gebrek aan bergen, doen het goed aan de eettafel. De volgende dag mag je meehelpen met de dagelijkse taken op het land: de paarden worden gevoerd, de quinoa geplukt en wie wil mag mee op een mooie wandeling naar de warmwaterbronnen in de vallei. Hier, midden in het dagelijks leven in de Colca Vallei, lijken tourbussen, hotelketens en westerse restaurants iets uit een andere wereld.

De eerste homestay in Coporaque

Rocío en haar man Dionicio zijn jaren geleden de eersten die een homestay in Colca Canyon beginnen. Als tiener laat Rocío haar geliefde Coporaque achter zich en verhuist naar Lima om daar te werken. Daar ziet zij voor het eerst grote huizen, met luxe, zoals elektriciteit, warm water en een groot aanrecht. Rocío droomt ervan om terug te keren naar haar geboortedorp, daar een gezin te stichten en haar eigen huis te bouwen met datzelfde comfort. En zo geschiedt: ze spaart haar zuurverdiende geld, keert terug naar het platteland en bouwt haar droomhuis. Het leven op het platteland is niet makkelijk. Rocío moet hard werken en verdient weinig. Als ze iemand hoort over het idee van een homestay, weet ze meteen dat dat de manier is om een extra inkomen te verdienen.

Ben je nieuwsgierig naar reiservaringen uit Peru? Lees hier het verhaal van de familie Gunneweg, die een roadtrip maakte door Peru!

Verwoestende aardbeving

In de jaren die volgen breidt Rocío haar huis uit met extra kamers, waar bezoekers van over de hele wereld komen slapen. Ze leert over duurzaam toerisme, vreemde talen en andere culturen. Ze helpt andere dorpsgenoten ook een homestay te starten. Inmiddels zijn er vier families die om de beurt gasten ontvangen. Op die manier profiteert iedereen van de komst van toeristen in Coporaque.
Maar dan slaat het noodlot toe: in 2016 wordt het dorp getroffen door een hevige aardbeving, die de woningen en homestay’s verwoest. Onze Peru reisspecialist Guido schakelt onmiddellijk de hulp in van reizigers die het dorp eerder dat jaar bezochten. En dan blijkt hoe de gemeenschap van Coporaque zich in het hart van veel mensen heeft genesteld. De donaties stromen binnen en de families kunnen aan de slag om hun huizen te herstellen en zo snel mogelijk weer toeristen te ontvangen.

Twijfel je of een verblijf bij de bewoners thuis iets voor jou is? Hier vind je vijf redenen om in een homestay te slapen.

Thuis in Coporaque

Voor Rocío en de andere families in Coporaque betekent hun homestay in Colca Canyon niet alleen een goed leven; het is onderdeel geworden van hun bestaan. Ze halen plezier uit het delen van hun cultuur en leren graag over die van anderen. Andersom bieden zij toeristen een authentieke reiservaring. Ze voeren geen show op. Ze leven hun leven en jij mag daar een paar dagen deelgenoot van zijn. Ze nemen je mee naar de mooiste plekken in de omgeving en vertellen je alles over hun leven in de Colca Vallei. Zoals elke dag zetten de families drie keer per dag heerlijke maaltijden op tafel. Als jij er bent dekken ze een extra bordje. We horen het keer op keer: een verblijf in een homestay in Colca Canyon is een ervaring die je voor altijd bijblijft.

Plan jouw reis naar Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Indie, Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij de reisexpert.

Meer inspiratie voor je Peru rondreis

Wil je weten waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de bezienswaardigheden of over de mooiste hotels in Peru. Reisblogger Greg van Reisjunk is ook in Peru geweest en geeft tips voor Arequipa