Better Places bans the bottle

Better Places streeft ernaar dat onze reizigers in 2020 geen enkele (wegwerp) plastic waterfles meer gebruiken tijdens hun rondreis met Better Places. Ga jij met ons deze uitdaging aan? Hieronder geven onze lokale reisspecialisten je graag een aantal praktische tips die je op weg helpen. Daarnaast geven we je tips die je helpen om ook ander plastic afval te beperken.

Neem een herbruikbare waterfles mee op reis
Koop een waterfilter of steripen voor je reis
Zoek watertappunten

Neem een herbruikbare waterfles mee op reis

Waar er in veel Latijns-Amerikaanse landen volop maatregelen worden getroffen om op een duurzame en goedkope manier drinkwater beschikbaar te maken voor iedereen, loopt Peru op dit gebied verrassend genoeg achter. Er zijn niet veel plekken waar je gefilterd water kunt vinden en dus grijpen verreweg de meeste toeristen tijdens hun reis naar de plastic flessen die overal te koop zijn. Helaas loopt op deze manier het verbruikte plastic aardig op. Normaliter wordt er aangeraden om per persoon 2 liter water per dag te drinken. Tijdens je reis door Peru is dit het absolute minimum. Je hebt namelijk te maken met veel beweging, ​​lange dagen en de felle zon kan flink branden vanwege de ligging dicht bij de evenaar. Daarbij zal je tijdens je reis op ​​veel plekken ​​boven de 3000 meter komen en een van de beste methodes om hoogteziekte te voorkomen is extra veel drinken: ​​minimaal één liter per 1000 hoogtemeters. Zet je al die liters om naar plastic flessen, dan ben je aan het eind van je reis verantwoordelijk voor een behoorlijke berg afval.

Wij vroegen Naline van Stop and Stare om een Dopper mee te nemen naar Peru. Ze zocht uit wat de situatie is rondom drinkwaterfaciliteiten en wat jij als reiziger kunt doen om je steentje bij te dragen aan een duurzamer Peru.

Op zoek naar hervulpunten

Om deze belasting op het milieu terug te dringen, kan je gebruikmaken van duurzame alternatieven. Maar hoe kan het dat in Peru de faciliteiten voor schoon drinkwater zo beperkt zijn? Het is iets waar ook Peru reisexpert Guido zich over verbaast: “Het heeft hier simpelweg geen prioriteit, terwijl het wel hard nodig is. Want ook al gooi je je plastic afval netjes in een prullenbak, vaak komt het toch gewoon in de rivier en dus de oceaan terecht.” Helemaal afwezig zijn de hervulpunten niet. Enkele hotels bieden wel gefilterd drinkwater aan hun gasten aan; vaak staat er dan bij de receptie een tappunt waarvan iedereen gratis of tegen een kleine vergoeding gebruik mag maken. Reisexperts Guido en Agnes stimuleren de hotels waar we mee samenwerken om deze watercontainers te gebruiken. 

Daarnaast zijn sommige hotelkamers voorzien van een waterkoker. Gekookt kraanwater is veilig om te drinken (je thee of koffie wordt immers ook met gekookt kraanwater gemaakt). Hier kun je dus ook je waterfles mee bijvullen. Tegenwoordig kun je met name in steden bij cafés zo nu en dan ook gefilterd water vinden. Zo zijn er in Cusco diverse cafés en restaurants die duurzaamheid willen promoten en hun klanten stimuleren om een ‘free refill’ te halen. Deze adresjes zijn over het algemeen makkelijk te herkennen door middel van uithangborden of een duidelijke tekst op de menukaart. Altijd je waterfles mee op pad nemen dus!

Better Places helpt extra watertappunten te creëren

Better Places helpt graag mee om het aantal watertappunten te laten groeien. Daarom geven we grote waterfilters weg aan kleinschalige accommodaties waar veel Better Places klanten komen. Hiermee hopen we ook een goed voorbeeld te stellen voor andere kleine hotels en homestays. Karlijn nam voor Better Places een waterfilter mee naar Peru, die Guido heeft overhandigd aan de eigenaren van een homestay in de Colca Canyon waar we veel gebruik van maken. Zo hoeven hun gasten ook hier geen plastic flessen meer te kopen.

Naast het gebruiken van zo min mogelijk plastic kun je ook positieve impact hebben tijdens je reis door in contact te komen met de locals in de vorm van Community Based Tourism

Op reis met een waterfilter of steripen

Omdat dit soort hervulpunten in Peru beperkt zijn, red je het met uitsluitend een hervulbare waterfles niet, maar er zijn alternatieven. Guido: “Tijdens de briefing voor vertrek vertellen we alle klanten over het belang om een waterfilter mee te nemen op reis: dit is een standaard punt in ons lijstje.” Waterfilters zijn te verkrijgen in outdoor winkels of webshops en zijn tegenwoordig heel compact en licht. Ze zorgen ervoor dat je vuil water kunt omzetten naar schoon drinkwater. Onze bloggers testen de verschillende waterfilters voor op reis

Karlijn testte de Lifestraw tijdens haar rondreis Peru

Karlijn van Karlijntravels.com nam voor ons een Lifestraw Go mee op haar reis door Peru en ze is enthousiast:  “Ik had eigenlijk gedacht dat ik met mijn ene fles niet toe zou komen, maar het was geen enkel probleem. Bij toiletstops en toeristische plekken onderweg kon ik de fles altijd ergens bijvullen en ik wist dat ik dat water altijd veilig kon drinken. Tijdens de driedaagse Koffieroute die ik liep in Peru, vulde ik de fles bij bij riviertjes en watervallen. Ideaal! Ik heb in twee weken geen enkele plastic fles water hoeven te kopen, de LifeStraw Go was genoeg.” Lees Karlijns ervaringen met de Lifestraw Go met de Lifestraw Go tijdens haar rondreis door Peru.

Het mooie aan reizen met een eigen waterfilter, is dat het behalve een duurzame optie ook nog eens veel voordeliger is dan het kopen van plastic flessen in de supermarkt. Zeulen met zware flessen is hiermee ook gelijk verleden tijd, want je kunt met behulp van de filter rechtstreeks water uit de natuur halen. Zo vul je je Dopper bijvoorbeeld in een beekje tijdens een paardrijtocht in de Colca Vallei, of onder een watervalletje tijdens je route naar Machu Picchu. Een duurzame, goedkope en 100% natuurlijke manier om tijdens je reis door Peru aan drinkwater te komen.

Plan jouw reis naar Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Indie, Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij de reisexpert.

Plasticvrij reizen Peru: Meer tips voor jouw reis

Wil je naast drinkwater ook op andere manieren bijdragen aan een reis die zo veel mogelijk vrij van plastic is? Dan zijn er nog genoeg andere dingen die je kunt ondernemen:

  • Neem een stoffen tas mee: In Nederland krijg je inmiddels in winkels niet meer automatisch alles mee in plastic tasjes, maar in Peru is dat anders. Om te voorkomen dat je met plastic tassen de supermarkten en winkels uit komt, kan je het beste van thuis een herbruikbare tas meenemen. Of nog beter: koop er ter plekke eentje in Peru. Op veel markten vind je handgemaakte tassen in prachtige kleuren en patronen. Met zo’n aankoop steun je ook nog eens rechtstreeks de lokale bevolking.
  • Gebruik alleen wat je echt nodig hebt: Staat er een flesje water op je hotelkamer? Laat hem staan als je zelf al voorzien bent met een hervulbare waterfles en waterfilter. Hetzelfde geldt voor de hotel amenities zoals flesjes met shampoo en zeep. Het is misschien verleidelijk om ze allemaal te openen, maar laten we eerlijk zijn: in je koffer heb je deze producten ook zitten, dus waarom niet gewoon die gebruiken? Ongemerkt gaat met dit soort kleine producten een hele hoop plastic afval gepaard.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit waarom je geen rietje wilt en de winkelbediende waarom je geen plastic tas wilt. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op websites als Tripadvisor en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.

Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Jouw tips voor het verminderen van het gebruik van plastic

Wij zijn heel benieuwd naar jouw favoriete methode om het gebruik van plastic in het algemeen en waterflessen in het bijzonder te verminderen. Welke van bovenstaande tips is jouw favoriet? Of heb jij een andere tip, die we nog niet hebben vermeld? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of mail ons op [email protected] .