Om in Peru te komen moet je een lange, vervuilende vlucht maken. Dat is niet goed voor het klimaat. Moeten we dan maar helemaal stoppen met vliegen? Dat is geen goed idee. Reizen brengt namelijk ook veel goeds. Mits het op de juiste manier gebeurt. Bij het samenstellen van onze rondreizen door Peru maken onze lokale reisexperts gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Daarmee zorgen we voor een zo groot mogelijke positieve impact op de lokale gemeenschap en de natuur. Tegelijkertijd doen we er alles aan om de negatieve impact op het klimaat zo klein mogelijk te maken. Met de impactscores kunnen we precies zien in hoeverre onze reizen door Peru een positieve bijdrage leveren aan de lokale bewoners en de natuur en waar nog ruimte is voor verbetering. Op deze pagina vind je uitgebreide toelichting bij de impact scores voor onze reizen in Peru.

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Peru. De infographics met impactscores op deze pagina dienen als voorbeeld en horen bij de hoogtepuntenreis door Peru.

Het belang van toerisme in Peru

De Peruaanse economie is voor een groot deel afhankelijk van het toerisme. Voor de coronacrisis was de industrie verantwoordelijk voor ruim 10% van het bruto nationaal product. Het is na de visserij en mijnbouw de grootste industrie van het land. Ruim één op de tien Peruanen is direct of indirect afhankelijk van het toerisme. Als we stoppen met reizen, verliezen deze mensen hun inkomen en zekerheid en moeten ze op zoek naar ander werk. De (illegale) houtkap en mijnbouw zijn aantrekkelijke alternatieven voor ongeschoolde werknemers. Dat gaat ten koste van de kwetsbare Amazone, het leefgebied en de gezondheid van mensen en dieren die er wonen.

Stimulans om de natuur te beschermen

Peru heeft niet alleen culturele parels, maar kent ook natuurlijke hoogtepunten. Het land telt maar liefst 63 beschermde natuurgebieden. Volgens Conservation International herbergt Peru 10% van de wereldwijde flora en vissoorten. Toeristen die betalen om de natuurlijke schoonheid van Peru te bewonderen leveren bijna 800 miljoen USD en 36.000 banen op. Voor de nationale en lokale overheden en de bewoners in en rondom de parken is dat een belangrijke stimulans om het natuurschoon te beschermen. Er moet immers geld verdiend worden om je gezin te onderhouden. Komt het niet uit de zakken van toeristen, dan is de verleiding groot om bijvoorbeeld bomen te kappen voor inkomsten.

Uitdagingen van het toerisme in Peru

Natuurlijk is het toerisme in Peru niet alleen maar goed voor het land en haar bewoners. De industrie komt met een paar flinke uitdagingen. Het toerisme veroorzaakt veel afval, waar zelden een goede oplossing voor is. Daarnaast worden sommige producten en diensten duurder, waardoor ze minder toegankelijk zijn voor de Peruanen zelf. Verder hebben de bewoners te kampen met corruptie. Veel geld dat in het toerisme verdiend wordt, blijft hangen bij grote bedrijven en politici, en komt niet terecht bij de kleine ondernemer die het hard nodig heeft.

Massatoerisme

Ondanks de diversiteit en het grote aanbod aan culturele bezienswaardigheden in Peru, komen de meeste toeristen maar voor één ding: een glimp van Machu Picchu. In 2018 kwamen meer dan anderhalf miljoen mensen op het wereldwonder af. Als gevolg daarvan heeft de overheid een limiet aan het aantal bezoekers gesteld. Maximaal 2244 bezoekers per dag krijgen toegang tot de Inca ruïne. In samenwerking met onze lokale reisexperts doen we er alles aan om onze positieve impact te vergroten en zo min mogelijk bij te dragen aan de negatieve effecten, zoals overtoerisme.

Positieve impactscore

Titicacameer Peru

Ondersteun en promoot lokale initiatieven

Duurzame hotels

Tijdens de rondreizen door Peru maken onze reisexperts zoveel mogelijk gebruik van kleinschalige en duurzame accommodaties. We bepalen de mate van duurzaamheid op basis van onze criteria voor duurzame hotels. Sommige hotels hebben maar zeven kamers, anderen maximaal twintig. Allen zijn in handen van lokale eigenaren. Zo zorgen we ervoor dat het geld dat je betaalt voor je overnachtingen in het land blijft en bij de ondernemers en werknemers terechtkomt. De lokale reisexperts hebben bovendien hun eigen duurzaamheidscriteria opgesteld. Die delen zij met alle accommodaties waar ze mee samenwerken. Zij stimuleren ondernemers om aan die criteria te voldoen en waar nodig te verbeteren. Een goed voorbeeld van een duurzame accommodatie waar we graag mee samenwerken is Niños Hotel in Cusco. De inkomsten van het hotel gaan naar een stichting die kansarme kinderen helpt.

Homestays

Onze lokale reisexperts zijn enorm gepassioneerd over de homestays die zij aanbieden tijdens de rondreizen door Peru. Het is niet gek dat de voorbeeldreizen in Peru hoog scoren op het onderdeel 'homestays'. De manier waarop homestays in Peru georganiseerd zijn kan erg verschillen. Soms zijn het families die alles zelfs regelen. Maar het kan ook zijn dat een homestay onderdeel is van een gezamenlijk project met meerdere gezinnen. De aanvragen, werklast en inkomsten worden eerlijk verdeeld. Zo profiteert het hele dorp van de komst van toeristen. Sommige homestays zijn georganiseerd in een stichting of worden ondersteund door een NGO.

Dankzij de populariteit van homestays in Peru is het niveau erg hoog. Het comfort tijdens je verblijf is te vergelijken met een twee- of driesterrenhotel. De meerwaarde voor de reizigers zit hem in het persoonlijke contact. Reizigers geven aan dat ze zich erg welkom voelen en zien dat de familie plezier beleeft aan hun verblijf. Het geld dat reizigers betalen is een extra inkomstenbron voor de familie die ze hard nodig hebben. Onze lokale reisexperts zien dat de leefomstandigheden van de families de afgelopen jaren flink zijn verbeterd.

Peru met kinderen

In Coporaque, een dorpje in de Colca Canyon, runnen vier families een homestay. Toeristen worden hier met veel liefde ontvangen. Je slaapt in een knusse kamer die van alle gemakken is voorzien. Tijdens je verblijf draai je mee in het dagelijkse leven. Voor de families betekent hun homestay een goed leven, plezier. Maar belangrijker nog; het is een kans om hun cultuur te delen met mensen van over de hele wereld en verhalen te horen over plekken die ze misschien nooit zullen bezoeken.

Meet the locals-excursies

De hoogtepuntenreis door Peru scoort maximaal op het onderdeel 'excursies'. Dat is representatief voor alle reizen die we naar Peru organiseren. Onze Perureizen zitten boordevol ontmoetingen met de lokale bewoners. Tijdens het verblijf in een homestay zijn er tal van mogelijkheden voor excursies waarbij je wordt meegenomen in het dagelijks leven van de bewoners. Naast de activiteiten die onderdeel zijn van de homestays, zijn er ook andere mogelijkheden voor de meet the local-excursies. Zo is de wandeltour door Lima met een lokale gids vaste prik in de hoogtepuntenreis. Daarnaast bieden we de Koffieroute als alternatief voor de Inca Trail, waarbij je een bijzonder inkijkje krijgt in het dagelijks leven van de koffieboeren in het gebied. Door activiteiten te ondernemen met de lokale bewoners krijg je een beter beeld van het dagelijkse leven van de Peruanen. Bovendien draag je direct bij aan het welzijn van de bewoners, doordat je jouw geld aan hen uitgeeft.

Gidsen en chauffeurs

Tijdens de rondreizen door Peru maken we veel gebruik van lokale chauffeurs. Vanuit de verschillende bestemmingen nemen zij reizigers mee op de korte ritten naar bezienswaardigheden of op excursie. Voor de lange afstanden maken we gebruik van openbaar of gedeeld vervoer. Onze reisexperts werken samen met uitsluitend Peruaanse chauffeurs en zoveel mogelijk met een vaste poule. De gidsen en chauffeurs werken op freelance basis of in dienst van kleine, lokale bedrijven. Ze bepalen zelf hun prijs. Als er meerdere gidsen en chauffeurs zijn, dan is er gezamenlijk overleg en wordt er een vaste prijs voor het hele jaar afgesproken. Op die manier zorgen onze reisexperts ervoor dat iedereen evenveel geld ontvangt voor hetzelfde werk. De chauffeurs worden uitgenodigd voor trainingen en workshops over duurzaamheid die onze reisexperts organiseren voor lokale partners.

Eet en koop lokaal

Als reiziger kun je een groot verschil maken door je geld lokaal uit te geven. Onze lokale reisexperts delen tips in hun reisvoorstellenvoor lokaal gerunde restaurants waar je lekker kan eten en waar je geld goed terechtkomt. Wat het kopen van lokale geproduceerde souvenirs betreft, is het opletten geblazen in Peru. Op de lokale markten worden veel 'made in China' producten verkocht. Die zijn niet authentiek en het geld komt zelden goed terecht. Onze lokale reisexperts adviseren reizigers om souvenirs bij de homestays of tijdens excursies naar kleine dorpen te kopen. Die producten worden lokaal en met de hand gemaakt. Bovendien komt het geld dat je ervoor betaalt bij de maker terecht.

Er bestaan commissiestructuren in Peru waarbij gidsen en chauffeurs verleid worden om reizigers naar bepaalde souvenirwinkels te brengen. De gidsen en chauffeurs waar wij mee samenwerken krijgen een goede prijs voor hun diensten, waardoor de verleiding minder groot is om hieraan mee te werken. Bovendien krijgen ze workshops waarin ze leren waarom dit soort commissiestructuren niet bijdragen aan duurzaam toerisme. Wanneer blijkt dat reizigers, ondanks alle inspanningen, toch mee zijn genomen naar een dergelijke souvenirwinkel, dan gaan onze reisexperts met de betreffende chauffeur daarover in gesprek.

Verminder de CO2-uitstoot van je vakantie
Homestay in Peru

Vegetarisch eten in Peru

Vlees- en vooral visgerechten domineren de Peruaanse menukaarten. Hoewel het in de grote steden geen enkel probleem is om vegetarisch of veganistisch te eten, kan het daarbuiten nog wel eens een uitdaging zijn. In de homestays kunnen eigenaren rekening houden met een vegetarisch dieet. Onze reisexperts hebben van tevoren contact met de familie om de dieetwensen door te nemen. Ze helpen de familie met het zoeken naar alternatieve gerechten. Eet je veganistisch? Dan wordt het lastiger. Vervangers zijn vaak duur of moeilijk te krijgen, of de host weet simpelweg niet wat wel en niet vegan is. Met een flink portie begrip en een gezonde dosis geduld kom je al heel ver.

Slow travel

Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat reizigers afleggen te beperken. Daarmee verminderen we de CO2-uitstoot van het vervoer. Als bijkomend voordeel blijven reiziger langer in een gebied en reizen ze volgens de principes van slow travel. Dat betekent minder verplaatsen, meer zien en meer beleven. Zo kun je een plek echt leren kennen en is er alle gelegenheid voor authentieke ontmoetingen met de bewoners.

Tijdens de hoogtepuntenreis door Peru reis je zo'n 2464 kilometer in 20 dagen. Dat komt neer op gemiddeld 123 kilometer per dag. Omdat deze reis je langs de hoogtepunten van Peru voert, is het lastig om het aantal kilometers te beperken.

Duurzaam vervoer ter plekke

Tijdens de rondreizen door Peru maken we veel gebruik van gedeeld toeristenvervoer of het openbaar vervoer. De bussen zijn comfortabel en veilig en het uitzicht onderweg is fenomenaal. Het is dus niet alleen zonde van je persoonlijke CO2-uitstoot om een binnenlandse vlucht te boeken, je mist ook nog eens een rit door spectaculaire landschappen. Hoewel binnenlandse vluchten voor grote afstanden niet standaard zijn opgenomen in onze voorbeeldreizen, krijgen onze reisexperts regelmatig verzoeken van reizigers om te vliegen tussen bestemmingen in Peru. Wanneer het alternatieve vervoer goed, comfortabel en haalbaar is, adviseren zij reizigers om toch voor de bus te kiezen. Meestal met succes.

Veel reisorganisaties kiezen ervoor om reizigers na hun bezoek aan de Colca Canyon terug te laten reizen naar Arequipa en daar een vliegtuig naar Cusco te pakken. Wij kiezen bewust voor de prachtige busrit van Colca naar Cusco. Hetzelfde geldt voor de reis tussen Puno en Cusco. Die wordt door veel touroperators per vliegtuig gemaakt. Al die binnenlandse vluchten hebben een enorme impact op het klimaat en de tijdwinst is minimaal.

 Benieuwd bij welke restaurants op je bestemming je als vegetariër of veganist goed kan eten? Download dan voor vertrek de app Happy Cow. Daarmee heb je vega(n) vriendelijke adresjes in meer dan 180 landen op zak. Eet smakelijk! 

Bescherm, toon respect en reis plasticvrij

Nationale Parken

Tijdens de hoogtepuntenreis door Peru bezoek je vier Nationale Parken. In totaal betaal je zo'n 90 Amerikaanse Dollars aan entreegeld. Via het Ministerie van Milieu gaat dat geld naar de SERNANP. Parkwachters, infrastructuur en conservatieprojecten vallen allemaal onder de verantwoordelijkheid van SERNANP. Hoewel corruptie ook hier onvermijdelijk is en er hoogstwaarschijnlijk geld aan de strijkstok blijft hangen, doet de SERNANP over het algemeen goed werk. Tijdens de coronacrisis werd dat meer dan duidelijk. Natuurparken die niet onder de bescherming van SERNANP vallen, zagen hun inkomsten van de ene op de andere dag verdampen. Denk aan privéreservaten van junglelodges of lokale families. Zij kregen te maken met illegale houtkap en mijnbouw. Tegelijkertijd hebben zij minder budget voor bijvoorbeeld herbebossingsprojecten en konden zij tijdens de pandemie parkwachters niet langer in dienst houden. 

Off the beaten track

Tijdens de hoogtepuntenreis in Peru ligt de focus op het bezoeken van de bekende highlights, zoals Machu Picchu, de Colca Canyon en het Titicacameer. Hoewel dit populaire vakantiebestemmingen zijn, proberen we de drukte zoveel mogelijk te vermijden. Zo wandel je de Koffieroute als alternatief voor de veel gekozen Inca Trail. Op het Titicacameer bezoek je (schier)eilanden die verder weg liggen, waardoor er minder toeristen komen. Maar ook populaire activiteiten, zoals sandboarden in het toeristische Huacachina, organiseren wij liever op een minder drukke plek. Zo dragen we minder bij aan de negatieve gevolgen van overtoerisme. Naast de reizen langs de populaire trekpleisters, bieden we ook routes aan die naar minder bekende plekken gaan. Zo nemen onze reisexperts je graag mee naar het onbekende Noord-Peru. Het mooie van die regio is dat je vergelijkbare plekken bezoekt, zoals een eeuwenoude ruïne en een koloniaal stadje, maar dan zonder de mensenmassa.

Community Based Tourism in Peru

Wel of niet naar Machu Picchu? Wie niet zo blij wordt van drukke, toeristische plekken, kan twijfelen of een bezoek aan het wereldwonder de moeite waard is. Ondanks de populariteit en onvermijdelijke drukte van Machu Picchu, zeggen onze reisexperts "deze plek is niet te vervangen. Daar móet je naartoe!". Gelukkig worden de bezoekersaantallen, na aandringen van UNESCO, beperkt met een maximum aantal tickets per dag. Bovendien zijn de bezoeken verdeeld over meerdere tijdslots, waardoor toeristen beter verspreid worden. 

Plasticvrij reizen

De stap naar plasticvrij reizen in Peru verloopt redelijk moeizaam. De overheid voert wel eens campagne tegen plastic afval en ondernemers organiseren sporadisch clean-ups. Maar van echte actie is nog weinig sprake. In veel accommodaties vind je dan ook nog steeds plastic flesjes met water op de kamer en worden lunchpakketten nog regelmatig in plastic verpakt. Onze reisexperts zijn constant in gesprek met de accommodaties waar ze veel mee samenwerken om ze te informeren over de gevolgen van wegwerpplastic voor het klimaat en de alternatieven die er zijn. Ze zien dat steeds meer accommodaties tanks met veilig drinkwater aanbieden, zodat gasten hun eigen flesje kunnen vullen.

Vóór corona hebben zij het Refill My Bottle project in Peru opgezet. Door de pandemie heeft dat tijdelijk minder prioriteit. In samenwerking met Better Places hebben onze reisexperts een aantal homestays voorzien van grote waterfilters, zodat gasten hun eigen flesjes kunnen bijvullen.

Quadrijden en buggytours

Quadexcursies naar Moray en Salinas en buggytours door de zandduinen van Huacachina zijn razend populair. Het was dan ook een lastige overweging om ervoor te kiezen om deze activiteiten niet langer aan te bieden. Dat kan ervoor zorgen dat reiziger bij de concurrent gaan boeken. Er is weinig duurzaams aan dit soort activiteiten. Sterker nog; ze veroorzaken een hoop schade aan de natuur en biodiversiteit. Ook in de woestijn leven duizenden kleine diertjes. Door het lawaai van de motors worden ze uit hun leefgebied verjaagd. De dieren die blijven lopen het risico om doodgereden te worden of verminkt te raken. Bovendien veroorzaken de quads en buggy's onnodige uitstoot van schadelijke broeikasgassen.

Impact op het klimaat

Impact op het klimaat

CO2-uitstoot van de vlucht naar Peru

De retourvlucht van Amsterdam naar Lima in Peru veroorzaakt gemiddeld 4617 kg CO2e per persoon. Je vliegt dan economy class met een rechtstreekse lijnvlucht. De 'e' achter CO2 betekent dat zowel de CO2-uitstoot als de uitstoot van andere broeikasgassen is meegenomen in de meting. Wil je 4617 kg CO2e compenseren? Dan moet je bijna zeven jaar lang vlees, vis, zuivel en eieren uit je dieet schrappen. De vlucht van en naar Peru is onvermijdelijk. Daarom proberen we op andere vlakken de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken. We adviseren onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichterbij huis. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren.

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je vliegreis naar Peru maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

Binnenlandse vlucht

In al onze Peru voorbeeldreizen is een binnenlandse vlucht opgenomen. In de meeste gevallen gaat het om de vlucht van Cusco naar Lima. Helaas rijdt er geen trein tussen de twee steden en is het enige alternatief voor vliegen de bus of zelf rijden. De bus doet er minimaal 20 uur over. Rijd je zelf, dan moet je daar zeker twee of drie dagen voor rekenen.

Pretvlucht boven de Nazcalijnen

De beste manier om de mysterieuze Nazcalijnen te zien is natuurlijk vanuit de lucht. Het is niet voor niets dat reizigers graag rondvluchten boven de woestijntekeningen maken. Toch kiezen wij ervoor deze pretvluchten niet langer aan te bieden. Ook voor kleine vliegtuigen geldt dat de schadelijke stoffen die vrijkomen een enorme impact hebben op het klimaat. Bovendien is het een vlucht die niet nodig is om toch een bijzondere reis te hebben. Onze reisexperts helpen onze reizigers met het organiseren van een goed alternatief. Zo kun je sommige lijnen van een heuvel zien. Dat bezoek combineren we met andere excursies langs de hoogtepunten van Nazca. 

Travelife Certificeringlogo Travelife

Travelife is een certificeringsprogramma voor duurzame ondernemers in het toerisme. Wij verwachten van al onze lokale reisexperts dat ze binnen twee jaar na de start van onze samenwerking het Travelife Partner-certificaat halen of een ander vergelijkbaar certificaat dat erkend wordt door de GSTC. Ter ondersteuning bieden wij onze reisexperts webinars waarin we ze begeleiden in het certificeringsproces. Onze lokale reisexperts in Peru zijn Travelife Partner.

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.