Om in Peru te komen moet je een lange, vervuilende vlucht maken. Dat is niet goed voor het klimaat. Moeten we dan maar helemaal stoppen met vliegen? Dat is geen goed idee. Reizen brengt namelijk ook veel goeds. Mits het op de juiste manier gebeurt.

Bij het samenstellen van onze rondreizen door Peru maken onze lokale reisexperts gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Daarmee zorgen we voor een zo groot mogelijke positieve impact op de lokale gemeenschap en de natuur. Tegelijkertijd doen we er alles aan om de negatieve impact op het klimaat zo klein mogelijk te maken. Met de impactscores kunnen we precies zien in hoeverre onze reizen door Peru een positieve bijdrage leveren aan de lokale bewoners en de natuur en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je in de Eerlijke Reiswijzer van Peru

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Peru reis.

Ik ben benieuwd

Het belang van toerisme in Peru

De Peruaanse economie is voor een groot deel afhankelijk van het toerisme. Voor de coronacrisis was de industrie verantwoordelijk voor ruim 10% van het bruto nationaal product. Het is na de visserij en mijnbouw de grootste industrie van het land. Ruim één op de tien Peruanen is direct of indirect afhankelijk van het toerisme. De (illegale) houtkap en mijnbouw zijn aantrekkelijke alternatieven voor ongeschoolde werknemers. Dat gaat ten koste van de kwetsbare Amazone, het leefgebied en de gezondheid van mensen en dieren die er wonen.

Positieve impactscore

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Peru. In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Peru in 2023.

Overnachtingen

Peru scoort het maximaal aantal van 5 punten voor overnachtingen in de Eerlijke Reiswijzer. Dit betekent dat voor minimaal 76% van het totaal aantal nachten gebruik wordt gemaakt van kleinschalige en/of duurzame accommodaties. We bepalen de mate van duurzaamheid op basis van onze criteria voor duurzame hotels

Homestays

Onze lokale reisexperts zijn enorm gepassioneerd over de homestays die zij aanbieden tijdens de rondreizen door Peru. De manier waarop homestays in Peru georganiseerd zijn kan erg verschillen. Soms zijn het families die alles zelfs regelen. Maar het kan ook zijn dat een homestay onderdeel is van een gezamenlijk project met meerdere gezinnen. De aanvragen, werklast en inkomsten worden eerlijk verdeeld. Zo profiteert het hele dorp van de komst van toeristen. Het comfort tijdens je verblijf in een homestay is te vergelijken met een twee- of driesterrenhotel. De meerwaarde voor de reizigers zit hem in het persoonlijke contact. Het geld dat reizigers betalen is een extra inkomstenbron voor de familie. 

In Coporaque, een dorpje in de Colca Canyon, runnen vier families een homestay. Toeristen worden hier met veel liefde ontvangen. Je slaapt in een knusse kamer die van alle gemakken is voorzien. Tijdens je verblijf draai je mee in het dagelijkse leven. Voor de families betekent hun homestay een goed leven, plezier. Maar belangrijker nog; het is een kans om hun cultuur te delen met mensen van over de hele wereld.

Excursies

Onze Peru reizen zitten boordevol ontmoetingen met de lokale bewoners. Naast de activiteiten die onderdeel zijn van de homestays, zijn er ook andere mogelijkheden voor de meet the local-excursies. Zo is de wandeltour door Lima met een lokale gids vaste prik in een rondreis. Daarnaast bieden we de Koffieroute als alternatief voor de Inca Trail, waarbij je een bijzonder inkijkje krijgt in het dagelijks leven van de koffieboeren in het gebied. Peru scoort 5 punten voor het onderdeel excursies in de Eerlijke Reiswijzer. Dit betekent dat er gemiddeld vijf excursies zijn opgenomen in de uitgevoerde reizen in 2023.

Lokale chauffeurs

Tijdens de rondreizen door Peru maken we veel gebruik van lokale chauffeurs. Voor de lange afstanden maken we gebruik van openbaar of gedeeld vervoer. Onze reisexperts werken samen met uitsluitend Peruaanse chauffeurs en zoveel mogelijk met een vaste poule. De gidsen en chauffeurs werken op freelance basis of in dienst van kleine, lokale bedrijven. De chauffeurs worden uitgenodigd voor trainingen en workshops over duurzaamheid die onze reisexperts organiseren voor lokale partners. Peru scoort 3 punten voor het onderdeel lokale chauffeurs.

Natuur en cultuur

Peru heeft niet alleen culturele parels, maar kent ook natuurlijke hoogtepunten. Het land telt maar liefst 63 beschermde natuurgebieden. Volgens Conservation International herbergt Peru 10% van de wereldwijde flora en vissoorten. Tijdens de reis naar Peru kan je meerdere Nationale Parken bezoeken waarvoor je entreegeld moet betalen. Peru scoort 2 punten op het onderdeel natuur en cultuur in de Eerlijke Reiswijzer.

Slow Travel

We stimuleren onze klanten om zo lang mogelijk op reis te gaan. Want hoe langer je reist, hoe groter je positieve impact is. Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat je aflegt te beperken. Dat betekent minder verplaatsen, meer zien en meer beleven. Zo kun je een plek echt leren kennen en is er alle gelegenheid voor authentieke ontmoetingen met de bewoners. Dat noemen we slow travel

Peru ligt in zone 3. Voor reizen naar bestemmingen in zone 3 hebben we als doelstelling om een minimale reisduur van 12 dagen te halen. Maar liever zorgen we ervoor dat de rondreizen in Peru langer duren. In 2023 was het gemiddelde aantal reisdagen voor de reizen naar Peru 20 dagen. Daarmee scoort de bestemming 2 punten in de Eerlijke Reiswijzer.

Homestay in Peru

Wat we nog meer doen

Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten, minder wegwerpplastics te gebruiken en overtoerisme te voorkomen.

Eet en koop lokaal

Als reiziger kun je een groot verschil maken door je geld lokaal uit te geven. Onze lokale reisexperts delen tips in hun reisvoorstellen voor lokaal gerunde restaurants waar je lekker kan eten en waar je geld goed terechtkomt. Wij adviseren reizigers om souvenirs bij de homestays of tijdens excursies naar kleine dorpen te kopen. Die producten worden lokaal en met de hand gemaakt. Bovendien komt het geld dat je ervoor betaalt bij de maker terecht.

Plasticvrij reizen

De stap naar plasticvrij reizen in Peru verloopt redelijk moeizaam. De overheid voert wel eens campagne tegen plastic afval en ondernemers organiseren sporadisch clean-ups. Maar van echte actie is nog weinig sprake. In veel accommodaties vind je dan ook nog steeds plastic flesjes met water op de kamer en worden lunchpakketten nog regelmatig in plastic verpakt. Onze reisexperts zijn constant in gesprek met de accommodaties waar ze veel mee samenwerken om ze te informeren over de gevolgen van wegwerpplastic voor het klimaat en de alternatieven die er zijn. Ze zien dat steeds meer accommodaties tanks met veilig drinkwater aanbieden, zodat gasten hun eigen flesje kunnen vullen.

Vegetarisch eten in Peru

Vlees- en vooral visgerechten domineren de Peruaanse menukaarten. Hoewel het in de grote steden geen enkel probleem is om vegetarisch of veganistisch te eten, kan het daarbuiten nog wel eens een uitdaging zijn. In de homestays kunnen eigenaren rekening houden met een vegetarisch dieet. Onze reisexperts hebben van tevoren contact met de familie om de dieetwensen door te nemen. Ze helpen de familie met het zoeken naar alternatieve gerechten. Eet je veganistisch? Dan wordt het lastiger. Vervangers zijn vaak duur of moeilijk te krijgen, of de host weet simpelweg niet wat wel en niet vegan is. Met een flink portie begrip en een gezonde dosis geduld kom je al heel ver.

Overtoerisme voorkomen

Peru kent veel bekende highlights, zoals Machu Picchu, de Colca Canyon en het Titicacameer. Hoewel dit populaire vakantiebestemmingen zijn, proberen we de drukte zoveel mogelijk te vermijden. Zo wandel je de Koffieroute als alternatief voor de veel gekozen Inca Trail. Op het Titicacameer kan je (schier)eilanden die verder weg liggen bezoeken, waardoor er minder toeristen komen. Maar ook populaire activiteiten, zoals sandboarden in het toeristische Huacachina, organiseren wij liever op een minder drukke plek. Zo dragen we minder bij aan de negatieve gevolgen van overtoerisme. Naast de reizen langs de populaire trekpleisters, bieden we ook routes aan die naar minder bekende plekken gaan. Zo nemen onze reisexperts je graag mee naar het onbekende Noord-Peru. Het mooie van die regio is dat je vergelijkbare plekken bezoekt, zoals een eeuwenoude ruïne en een koloniaal stadje, maar dan zonder de mensenmassa.

Community Based Tourism in Peru

Wel of niet naar Machu Picchu? Wie niet zo blij wordt van drukke, toeristische plekken, kan twijfelen of een bezoek aan het wereldwonder de moeite waard is. Ondanks de populariteit en onvermijdelijke drukte van Machu Picchu, zeggen onze reisexperts "deze plek is niet te vervangen. Daar móet je naartoe!". Gelukkig worden de bezoekersaantallen, na aandringen van UNESCO, beperkt met een maximum aantal tickets per dag. Bovendien zijn de bezoeken verdeeld over meerdere tijdslots, waardoor toeristen beter verspreid worden. 

Impact op het klimaat

Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming. We adviseren onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichterbij huis. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren.

CO2-uitstoot van de vlucht naar Peru

Kies voor een vlucht met de minste klimaatimpact door bij Google Flights te filteren op CO2-uitstoot. De verschillen in uitstoot worden veroorzaakt door het type vliegtuig, aantal tussenstops of de route. Lees hier meer over in deze blog over duurzamer vliegen.

Retour Amsterdam - Lima: uitstoot per luchtvaartmaatschappij (kg CO2 p.p.)

Iberia, Delta Airlines en KLM met overstap
Bron: Google Flights

Non CO2-effecten door vliegen

Naast CO2 komen bij vliegtuigen ook andere schadelijke stoffen vrij. Denk aan stikstofoxiden en waterdamp. Op bepaalde hoogtes kan door stikstofoxide ozon ontstaan, met smog als gevolg. Waterdamp bevriest rond tien kilometer hoogte. De ijskristallen van de bevriezing vormen de vliegtuigstrepen die je wel eens ziet. Veel strepen vormen als het ware een deken die ervoor zorgt dat er minder warmte terugstraalt van de aarde naar de ruimte. Zo hebben ze een opwarmend effect. Het is niet duidelijk hoe groot de bijdrage van deze zogenaamde non CO2-effecten is op het opwarmen van de aarde. 

Binnenlandse vlucht

In al onze Peru voorbeeldreizen is een binnenlandse vlucht opgenomen. In de meeste gevallen gaat het om de vlucht van Cusco naar Lima. Helaas rijdt er geen trein tussen de twee steden en is het enige alternatief voor vliegen de bus of zelf rijden. De bus doet er minimaal 20 uur over.

Duurzaam vervoer ter plekke

Tijdens de rondreizen door Peru maken we veel gebruik van gedeeld toeristenvervoer of het openbaar vervoer. De bussen zijn comfortabel en veilig en het uitzicht onderweg is fenomenaal. Veel reisorganisaties kiezen ervoor om reizigers na hun bezoek aan de Colca Canyon terug te laten reizen naar Arequipa en daar een vliegtuig naar Cusco te pakken. Wij kiezen bewust voor de prachtige busrit van Colca naar Cusco. Hetzelfde geldt voor de reis tussen Puno en Cusco. 

Quadrijden en buggytours

Quadexcursies naar Moray en Salinas en buggytours door de zandduinen van Huacachina zijn razend populair. Er is weinig duurzaams aan dit soort activiteiten. Sterker nog; ze veroorzaken een hoop schade aan de natuur en biodiversiteit. Ook in de woestijn leven duizenden kleine diertjes. Door het lawaai van de motors worden ze uit hun leefgebied verjaagd.  Bovendien veroorzaken de quads en buggy's onnodige uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Wij kiezen ervoor om deze activiteiten niet langer aan te bieden.

Pretvlucht boven de Nazcalijnen

De beste manier om de mysterieuze Nazcalijnen te zien is natuurlijk vanuit de lucht. Het is niet voor niets dat reizigers graag rondvluchten boven de woestijntekeningen maken. Toch kiezen wij ervoor deze pretvluchten niet langer aan te bieden. Ook voor kleine vliegtuigen geldt dat de schadelijke stoffen die vrijkomen een enorme impact hebben op het klimaat. Bovendien is het een vlucht die niet nodig is om toch een bijzondere reis te hebben. Onze reisexperts helpen onze reizigers met het organiseren van een goed alternatief. Zo kun je sommige lijnen van een heuvel zien. Dat bezoek combineren we met andere excursies langs de hoogtepunten van Nazca. 

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.

Travelife Certificeringlogo Travelife

Travelife is een certificeringsprogramma voor duurzame ondernemers in het toerisme. Wij verwachten van al onze lokale reisexperts dat ze binnen twee jaar na de start van onze samenwerking het Travelife Partner-certificaat halen of een ander vergelijkbaar certificaat dat erkend wordt door de GSTC. Ter ondersteuning bieden wij onze reisexperts webinars waarin we ze begeleiden in het certificeringsproces. Onze lokale reisexperts in Peru zijn Travelife Partner.