Kinderen in Cusco

Jonge kinderen, ronddwalend door de straten van Cusco. Slecht gekleed en op zoek naar eten. Dit is het beeld dat Jolanda na haar vakantie niet meer loslaat. Kinderen zijn in Cusco en omgeving een kwetsbare groep. Vaak is er geen vader in beeld of is er sprake van een alcoholprobleem of huiselijk geweld. Het lukt in dit soort gezinnen niet om kinderen de zorg en aandacht te bieden die ze nodig hebben; iets waar Jolanda graag bij wil helpen. Ze verlaat Nederland om zich voorgoed te vestigen in Cusco, waar ze in de loop van de tijd 12 kinderen adopteert en opvoedt als haar eigen. Maar om het probleem echt aan te pakken moet ze groter denken. Dat is het begin van het Niños Hotel Cusco.

Geen nummers maar namen

Ze maakt plannen voor het opzetten van een grootschalige stichting maar mist een duurzame inkomstenbron om het succesvol te maken. Met de hulp van sponsors koopt ze uiteindelijk een oud pand in het centrum en knapt het volledig op tot hotel. Het eerste Niños Hotel Cusco is daarmee een feit; een hotel dat aan moet voelen als een thuis voor iedereen, waar het helpen van de lokale bevolking centraal staat en waar kamers geen nummers maar namen hebben. Het zijn de namen van Jolanda’s geadopteerde kinderen en de eerste deelnemers aan het project van de Niños Unidos Peruanos Stichting.

Liefde en aandacht

Ik stap over de drempel van het Niños Hotel aan Calle Meloc, gelegen op nog geen vijf minuten lopen van het centrale plein. Op de groene patio vangen hotelgasten de laatste zonnestralen op en in het aangelegen restaurant wordt net het haardvuur aangestoken. Ik neem plaats naast hotelmanager Claudia Galindo, die een jaar geleden haar baan bij een grote hotelketen verruilde voor het Niños Hotel. Iets waar ze geen seconde spijt van heeft, want in plaats van zoveel mogelijk geld verdienen draait het hier om zoveel mogelijk mensen helpen. Ze vertelt me over de stichting die Jolanda inmiddels 20 jaar geleden oprichtte: “Deze kinderen hebben soms geen idee van hele basic dingen zoals goed tandenpoetsen. Maar ook aan liefde en aandacht ontbreekt het in hun dagelijkse leven vaak. In restaurants die speciaal zijn geopend voor de kinderen krijgen ze dagelijks een goede maaltijd voorgeschoteld. Daarnaast helpen we ze bij het maken van huiswerk, geven we lessen in lichamelijke verzorging en is er ruimte voor het ontwikkelen van hobby’s en talenten. Buiten de basisbehoeften als een goede maaltijd, warme douche en medische zorg, kunnen ze namelijk buiten schooltijd nog voor veel meer dingen terecht bij de stichting. We hebben een sportzaal en een bibliotheek en de kinderen worden door de docenten en coaches gestimuleerd om het goed te doen op school en na te denken over wat ze daarna willen.”

Ben je nieuwsgierig naar meer verhalen uit Peru? Lees hier over de ervaring van de familie Bremmers die een bijzondere reis maakten met Better Places. 

Hotel Cusco: Alles draait hier om iets moois doen

Inmiddels zijn dankzij de stichting duizenden kinderen in Cusco en omgeving met een uitzichtloos bestaan geholpen. De twee Niños hotels zijn hierbij onmisbaar, want van elke overnachting gaat er zo’n 70% rechtstreeks naar de stichting toe. De hotels en restaurants bieden bovendien werk aan 65 locals en er wordt hard gewerkt om alles zo duurzaam mogelijk te maken. “Alles in het Niños Hotel draait om het bieden van hulp en doen van mooi werk. Dat doen we bijvoorbeeld door bewust bezig te zijn met het milieu maar ook door zoveel mogelijk samen te werken met lokale ondernemers.” Zo is Oscar, een van Jolanda’s adoptiekinderen, inmiddels de vaste koffieleverancier en wordt er in alle restaurants zoveel mogelijk met lokale producten gewerkt die zelf worden verbouwd in een biologische tuin. In die tuin wordt weer gewerkt met compost dat wordt gemaakt van het afval uit de hotels en restaurants. Zo wordt de cirkel rondgemaakt.

Werken aan de toekomst

Enkele kinderen van de stichting hebben inmiddels zelfs een baan in de Niños hotels gekregen. Zo is Alejandro regelmatig te vinden achter de receptie, maar alleen in de middagen, want ’s ochtends zit hij in de schoolbanken om verder te werken aan zijn toekomst. Claudia: “Dit is een belangrijk element van de stichting. Van hun 6e tot hun 18e jaar kunnen ze het programma doorlopen, daarna moeten ze het zelf kunnen. De kinderen worden daarom niet alleen geholpen met de standaard vaardigheden maar ook gecoacht om aan hun toekomst te werken. Het verschil in de houding waarmee ze van straat komen en hoe ze uiteindelijk de stichting verlaten is enorm. Hier voelen ze zich waardevol en dat is het belangrijkste wat we ze kunnen meegeven.”

Plan jouw reis naar Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Indie, Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Guido en Agnes.

Meer inspiratie voor je Peru rondreis

Wil je weten waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de bezienswaardigheden of over de mooiste hotels in Peru. Reisblogger Greg van Reisjunk is ook in Peru geweest en geeft tips voor Arequipa