Geen nummers, maar namen

Bij aankomst in het fijne hotel word je warm onthaalt door het vriendelijke personeel. Je voelt je meteen thuis. De knusse kamers zijn gezellig ingericht en van alle moderne gemakken voorzien. De sfeervolle binnenplaats met overhangende planten en prachtige balustrade is een kleine oase waar je de drukte van Cusco even kunt ontvluchten. Wie wil schuift aan voor een lunch of diner, gemaakt van verse ingrediënten uit de eigen biologische moestuin. In dit hotel hebben de kamers geen nummers, maar namen. Het zijn de namen van de kinderen die Jolanda door de jaren heen geadopteerd heeft. Zij zijn de eerste deelnemers aan het project van de stichting Niños Unidos Peruanos. Daar waar alles in dit hotel om draait.

Straatkinderen in Cusco

Als Jolanda in 1995 naar Cusco komt, heeft ze maar één doel: Machu Picchu beklimmen. Geheel tegen haar verwachting in is het niet de ruïnestad die de grootste indruk op haar maakt. Het zijn de straatkinderen in Cusco die ze na thuiskomst maar niet kan vergeten. Het beeld van bedelende kinderen, gekleed in oude lompen, op zoek naar iets eetbaars, kan ze maar niet loslaten. Vastbesloten om een verschil te maken, verhuist de jonge vrouw naar Cusco en adopteert in de maanden die volgen twaalf kinderen. Ze weet dat het niet genoeg is en richt stichting Niños Unidos Peruanos op. Om verzekerd te zijn van inkomsten, richt Jolanda ook een hotel op, waarvan de opbrengsten volledig naar de stichting gaan.

Restaurants voor de kinderen

De kinderen die Jolanda helpt komen vaak uit een moeilijke situatie. Er is geen vader is beeld, er worden alcohol en drugs gebruikt of er is sprake van huiselijk geweld. Het ontbreekt ze aan liefde en aandacht, maar ook het leren van eenvoudige dingen, zoals tandenpoetsen, is niet vanzelfsprekend. Met haar stichting opende Jolanda de afgelopen jaren vijf kinderrestaurants. Daar kunnen deze kinderen twee keer per dag terecht voor een gezonde, warme maaltijd. Het is ook een plek waar de kinderen aandacht krijgen, zich veilig voelen en er ruimte is om te spelen. Na het eten poetsen alle kinderen hun tanden met hun eigen tandenborstel. Er is huiswerk- en loopbaanbegeleiding, in de gymzaal wordt gesport en wedstrijden gespeeld en de bibliotheek is er om te ontspannen met een leuk boek, of in alle rust huiswerk te maken. Bij stichting Niños Unidos Peruanos wordt de basis gelegd voor een betere toekomst.

Ben je nieuwsgierig naar meer verhalen uit Peru? Lees hier over de ervaring van de familie Bremmers die een bijzondere reis maakten met Better Places. 

Positieve verandering

Bijna dertig jaar na haar eerste reis naar Peru heeft Jolanda duizenden kinderen geholpen. En nog steeds helpen ze elke dag meer dan zeshonderd kinderen aan eten, begeleiding en de hoognodige aandacht en liefde. Bij de hotels en stichting werken meer dan tachtig mensen, die op hun beurt ook weer gezinnen moeten onderhouden. Om dat mogelijk te maken, zijn de inkomsten van het Niños Hotel in Cusco keihard nodig. Zo verspreid het goede werk van Jolanda zich als een olievlek door de stad. Extra bijzonder zijn de persoonlijke verhalen, zoals die van Oscar, één van Jolanda’s adoptiekinderen, die nu haar vaste koffieleverancier is. Of Alejandro, die tussen het studeren door, achter de receptie zit. Een verblijf in het Niños Hotel in Cusco is meer dan slapen in een comfortabel bed. Het is een mogelijkheid om deel uit te maken van een hartverwarmend verhaal en positieve verandering voor heel veel kinderen. 

Plan jouw reis naar Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Indie, Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij de reisexpert.

Meer inspiratie voor je Peru rondreis

Wil je weten waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de bezienswaardigheden of over de mooiste hotels in Peru. Reisblogger Greg van Reisjunk is ook in Peru geweest en geeft tips voor Arequipa