Paspoort en visum

Voor onze reizen naar Cuba moet je van tevoren een visum aanvragen. Dit kan via Julio geregeld worden, voor €30, maar zit soms ook al in je vliegticket inbegrepen. Vraag Julio om advies.

Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn na terugkomst uit Cuba.

Daarnaast heeft de Cubaanse overheid het bezit van een reis- en ziektekostenverzekering verplicht gesteld. Bij aankomst in Cuba dien je te kunnen aantonen dat je voor beide over een polis beschikt in Nederland. Neem daarom een (kopie) polisblad/verklaring mee waarop het polisnummer, de naam van de verzekerde en naam van de verzekeringsmaatschappij vermeld staan. Bij voorkeur een Engelstalige versie. Cuba accepteert geen verzekeringen die lopen bij een Amerikaans bedrijf. Mocht je ter plaatse niet in het bezit zijn van de gewenste verzekeringen, dan wordt je verplicht deze op Cuba af te sluiten. Dit kan hoge kosten met zich meebrengen en veel tijd in beslag nemen.

Let op: er wordt regelmatig over vertrekbelasting gesproken, maar deze hoef je niet meer te betalen.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en geldige documenten beschikt. Bekijk hier de informatie. Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of de Visumcentrale.

Gezondheid en vaccinaties

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe vaak veranderen raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl.

Better Places werkt samen met Thuisvaccinatie.nl.  Zij bieden een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avonden of in weekenden. Hoewel Thuisvaccinatie bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts. Maak een afspraak.

Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen.

Zika virus

Het door muggen overgedragen virus werd in 2014 ontdekt. Voor zover bekend lopen volwassenen geen gevaar. Bekende symptomen zijn koors en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde. Er is op dit moment geen negatief reisadvies voor landen waar het virus geconstateerd is. Zwangere vrouwen wordt door het RIVM echter afgeraden om in de gebieden te reizen waar het virus actief is. Kijk voor meer informatie over het zika-virus op de website van het RIVM.

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Onze lokale reisexperts volgen de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

Geld en pinnen

De officiële munteenheid in Cuba is de Peso. Deze is onderverdeeld in twee munten: de moneda nacional, die de Cubanen in hun dagelijks leven gebruiken (en die ze als souvenirs verkopen), en de peso convertible (CUC), ook wel divisa of peso voor toeristen genoemd en soms zelfs Dollar, omdat de wisselkoers aan de Amerikaanse Dollar is gekoppeld. Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Peso/Dollar eens te bekijken. Een zogenaamde ‘converter’ kan je hierbij helpen.

Het is belangrijk om genoeg contante Euro’s bij je te hebben, want je kunt in Cuba niet met een bankpas pinnen. Je kunt geld wisselen bij cadeca’s (casa de cambio, in het Nederlands wisselkantoor). Hier kun je ook geld opnemen met je creditcard (uitgezonderd American Express kaarten). Het is ook handig om een klein bedrag naar de moneda nacional te wisselen, zodat je ook in een straatstalletje of op een markt wat kunt kopen.

Let op: het is in Cuba verboden op straat geld te wisselen.

Tijdsverschil

In Cuba is het gedurende de zomertijd 7 uur vroeger als in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur vroeger.

Elektriciteit

De netspanning in Cuba is op de meeste plaatsen 110 volt, alleen in de nieuwste hotels is de spanning 220 volt. Een wereldstekker is hiervoor nodig. Houd er rekening mee dat de elektriciteit in Cuba best vaak uit kan vallen. We raden je dan ook aan om ‘s avonds altijd een zaklamp bij de hand te hebben.

Kleding

Het is handig om laagjeskleding mee te nemen. Dit wil zeggen dat je kledingstukken meeneemt die je, als het afkoelt, over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel weer uit kan trekken. Vooral katoenen kleding is aan te raden.

Meer praktische info Cuba

Wil je nog meer informatie over Cuba zelf? Bekijk de informatie van Te Gast In en bestel de reisgids online.

Duurzaam reizen Cuba

Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze tips.