Veelgestelde vragen Cuba reizen

  • Is Cuba veilig?
  • Hoe zit het met Cubaans geld?
  • Is er internet op Cuba?
  • Hoe kan ik het beste door Cuba reizen?
  • Hoe is het om bij Cubanen thuis te overnachten?

Is Cuba veilig?

Een vraag die we vaak krijgen is: ‘is Cuba veilig’? Daar kunnen we kort over zijn: ja, Cuba is in principe een veilige reisbestemming. Natuurlijk moet je wel op je spullen letten, zoals je op elke bestemming zou doen, en ook als je autorijdt is het extra opletten. De wegen zijn niet overal even goed en de rijstijl van de Cubanen is ook anders dan wij gewend zijn. Maar als je je normaal gedraagt, is Cuba veilig voor reizigers, met vriendelijke locals die altijd voor je klaarstaan.

Hoe zit het met geld in Cuba?

Geldzaken zijn in Cuba wat complexer dan in de meeste andere landen. Cuba had vroeger twee munteenheden, maar sinds 2021 wordt alleen de Cubaanse peso (CUP) nog gebruikt.

Zorg dat je ruim voldoende cash euro’s meeneemt (geen dollars), die je ter plekke kunt wisselen voor peso's. Dat kan bijvoorbeeld bij de CADECA, de Casa de Cambio, die je in vrijwel alle toeristische plaatsen vindt. Met je bankpas kun je nergens pinnen op Cuba en je kunt er niet op rekenen dat de spaarzame pinautomaten die er zijn je creditcard accepteren.

Is Cuba duur?

Cuba is niet zo goedkoop als bijvoorbeeld veel Aziatische landen, maar je reis hoeft ook niet de hoofdprijs te kosten. Het hangt af van de keuzes die je maakt. Slaap je bijvoorbeeld in wat goedkopere casa particulares, dan is dat een stuk voordeliger dan slapen in staatshotels en resorts. Ga je met de bus het eiland rond, dan kost dat een stuk minder dan reizen met een huurauto. Eten in een lokaal restaurant is prijstechnisch aantrekkelijker dan eten in een staatsrestaurant. Julio, de lokale reisspecialist van Better Places, adviseert je graag over de verschillende opties en maakt een reisvoorstel dat past bij je wensen én bij je budget.

Meer weten over de veiligheid op Cuba? Julio, die er geboren & getogen is, geeft je zijn ervaringen en tips.

Moet ik echt nu naar Cuba gaan omdat het zo snel verandert?

Je hoort vaak dat Cuba nu snel verandert en dat is ook zo. Het embargo van Amerika is verleden tijd, Cubanen krijgen wat meer ruimte om zelf een bedrijfje te starten en internet doet heel langzaam zijn intrede. Maar ‘snel’ is een relatief begrip en voorlopig blijft Cuba nog wel even een stap terug in de tijd, met typische oldtimers, sfeervolle steden en salsadansende locals op straat. Een reis naar Cuba is altijd een goed idee, maar je hoeft niet per se volgende maand te vertrekken omdat Cuba anders onherkenbaar zou zijn.

Wat is de beste reisroute door Cuba?

De beste reisroute door Cuba hangt af van de tijd die je hebt. Heb je twee weken de tijd en bezoek je Cuba voor het eerst, richt je dan op het westen van het eiland. Begin in Havana, reis door naar Viñales, Cienfuegos en Trinidad en sluit af op een mooie plek aan het strand. Of kies onderweg een leuke strandstop, zoals Playa Larga aan de zuidkust. Heb je drie weken of langer de tijd, dan kun je ook het minder bezochte oosten gaan ontdekken. De wirwar van straatjes in Camagüey, het sfeervolle Santiago de Cuba en de prachtige stranden van Baracoa bijvoorbeeld. Welke reisroute over Cuba je ook kiest, zorg in elk geval dat je de tijd neemt om het eiland goed te leren kennen. Het is beter om bij tijdgebrek wat minder plekken aan te doen en die op je gemak te ontdekken.

Is er internet op Cuba?

Wat betreft veelgestelde vragen over Cuba is de vraag betreffende internet er zeker een die veel mensen interesseert. Er is internet op Cuba, maar zomaar online gaan is niet mogelijk. Casas particulares hebben bijvoorbeeld geen wifi-verbinding. In de meeste steden vind je nu wel wifi-spots, meestal op het centrale plein. Ook veel staatshotels hebben vaak wifi, waar je ook als niet-gast gebruik van kunt maken. Om toegang te krijgen tot het Cubaanse wifi-netwerk heb je een internetkraskaart van ETECSA nodig, die je kunt kopen in een ETECSA-kantoor. Neem je paspoort mee als je een kaart wilt aanschaffen.

Logeren bij de Cubanen thuis wordt steeds populairder en veel reizigers kiezen voor een verblijf in casas particulares.

Hoe is het om bij Cubanen thuis te overnachten?

In Cuba slaap je vooral bij mensen thuis, in casas particulares. Dit is een mooie manier om het leven van een gewone Cubaanse familie te leren kennen. Slapen bij Cubaanse families thuis is vooral heel leuk. Je krijgt de kans om echt in gesprek te gaan met locals, je Cubaanse gastvrouw kookt meestal heerlijk en je wordt met open armen ontvangen. Casas particulares zijn er in alle soorten en maten, van vrij basic tot relatief luxe. Je hebt in elk geval altijd je eigen slaapkamer en vaak ook een eigen badkamer. Je gastfamilie kan je bovendien van de leukste tips voor hun woonplaats voorzien, zodat je precies weet waar je moet zijn voor de beste ervaringen.

Hoe kan ik het beste door Cuba reizen?

Ga je rondreizen op Cuba, dan zijn er verschillende mogelijkheden voor het vervoer. Het is maar net wat je zelf het leukste vindt. Je kunt een auto huren, een privé-taxi regelen of rondreizen met de bus. Zelf een auto huren op Cuba is geweldig als je het eiland op eigen houtje wilt ontdekken. Je kunt zelf je route bepalen, je kunt stoppen waar je maar wilt en je dagen helemaal zelf indelen. Het nadeel is dat de Cubaanse wegen niet altijd in even goede staat zijn en je goed moet opletten tijdens het rijden. Wil je wel de voordelen die een huurauto biedt, maar ga je de nadelen liever uit de weg? Dan is reizen met een privé-taxi en chauffeur een ideale oplossing. De goedkoopste manier om rond te reizen op Cuba is de bus. Cuba heeft touringcars speciaal voor reizigers en deze bussen zijn voorzien van airco.

Plan jouw reis naar Cuba

Ben je op zoek naar een bijzondere Cuba rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Julio, de lokale Cuba specialist. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Julio.

Lokale reisexpert denkt met je mee

Onze lokale reisexpert Julio maakt samen met jou je Cuba reis helemaal op maat. Hij denkt daarbij ook graag mee over het samenstellen van een zo veilig mogelijke reis. Julio kent Cuba door en door en weet precies welke plekken en accommodaties je het beste kunt boeken en welke je beter kunt overslaan. 

Inspiratie opdoen

Benieuwd wat er allemaal te doen is in Cuba? Greg en Irene van Reisjunks zetten de top 5 highlights op een rijtje die je zeker niet mag missen.

Beste reistijd Cuba

De beste reistijd Cuba wordt uiteraard met name bepaald door het weer op Cuba. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees meer over de beste reistijd Cuba.