Ruim een miljoen wildebeesten en honderdduizenden zebra’s en gazelles trekken elk jaar in enorme kuddes door de Serengeti in Tanzania en de Maasai Mara in Kenia. Het bijwonen van deze Grote Migratie in de Serengeti is een fantastische ervaring. Wil je dit unieke natuurspektakel ook meemaken? Hieronder lees je alles wat je moet weten over dit spektakel!

Al in de verte zie je ze staan: duizenden wildebeesten, aan de rand van de Mara-rivier. Ze wachten samen op hét moment om de oversteek te maken. Een beslissing op leven en dood, want in de rivier loeren krokodillen. Zodra de wildebeesten oversteken, proberen zij hun slag te slaan en dat zorgt ervoor dat de wildebeesten ontzettend voorzichtig zijn. Om de oversteek te zien moet je soms dagen geduld oefenen. Soms springen er een paar dieren van de klif af, richting rivier, om dan toch weer terug te klimmen. Soms verplaatst de hele kudde zich een paar honderd meter langs de rivier, om op een nieuwe plek urenlang te aarzelen. Maar als ze gaan, dan weet je niet wat je meemaakt. Duizenden hoeven, hoog opspattend water, snuivende wildebeesten met blinde paniek in hun ogen, de uitbundige sprongen als ze veilig de overkant bereiken: het is één van de meest bijzondere natuurfenomenen die er zijn. Lees hier alles over dit spektakel in de Serengeti en Maasai Mara.

De Grote Migratie in Serengeti

 • Het verloop van de Grote Migratie
 • Serengeti & Maasai Mara
 • Beste reistijd
 • Elke migratie is anders
 • Feiten en cijfers

Zo verloopt de Grote Migratie door de Serengeti

De Grote Migratie vindt grotendeels plaats in de Serengeti in Tanzania en deels in het Maasai Mara National Park in Kenia, die aan elkaar grenzen. In dit gebied leven ruim een miljoen wildebeesten, honderdduizenden zebra’s, gazellen en andere dieren. Elk jaar bewegen de kuddes zich kloksgewijs door het hele gebied, op zoek naar gras en water om te kunnen overleven. Hun precieze route en timing hangt af van de regen en het beschikbare eten en is daarom elk jaar anders. Globaal ziet de migratie er zo uit:

 • Juli tot oktober: dit is de piek van het droge seizoen en de kuddes komen in enorme aantallen samen op de graslanden diegrenzen aan de Mara-rivier. Dit is de tijd om de oversteek van de dieren te bekijken, van de Serengeti naar Maasai Mara. In juli steken de dieren eerst de Grumeti-rivier over, later in het seizoen volgt de spectaculaire oversteek van de Mara-rivier.
 • Oktober en november: afhankelijk van de regenval bewegen de dieren zich via Maasai Mara in Kenia langzaam zuidwaarts, richting het zuidoosten van de Serengeti in Tanzania.
 • December tot en met maart: dit is het regenseizoen en de wildebeesten baren in deze tijd hun jongen. De grootste kuddes vind je dan in het zuidoosten van de Serengeti en in de omgeving van de Ngorongoro-krater.
 • April-juni: de kuddes bewegen zich in kilometerslange kolonnes via het zuiden van de Serengeti richting het noorden van dit gebied, langs de Mbalageti-rivier. Je hebt de grootste kans om veel dieren te zien in het westen van de Serengeti.

Beste reistijd Grote Migratie

Wil je het meest spectaculaire deel van de Grote Migratie zien, dan kun je het beste in de periode juni-september naar het noorden van de Serengeti of naar Maasai Mara reizen. Om een oversteek mee te maken zijn de beste plekken de Mara-rivier, de Talek-rivier en de Sand-rivier. De reisdagen naar het noorden van de Serengeti zijn lang, dus het is een aanrader om er een paar dagen te blijven, in één van de verplaatsbare tentenkampen. Dat vergroot je kansen om een oversteek te zien. Wil je graag de jaarlijkse geboortegolf van de wildebeesten meemaken, dan is januari/februari een prima tijd om in het zuiden van de Serengeti te zijn.

Het is soms nog lastig kiezen wat voor safari je gaat maken. Wil je graag de Grote Migratie in de Serengeti en Maasai Mara meemaken? Of toch liever op safari in Oeganda naar de chimpanzees?

Elke migratie is anders

Let op: de route van de dieren verschilt elk jaar en de oversteken van de kuddes zijn onmogelijk te voorspellen. De Serengeti is bovendien een enorm gebied, dus soms zijn de kuddes moeilijk te vinden. Het zien van de Grote Migratie is daarmee deels een kwestie van geluk hebben. Daarnaast is een goede safarigids uiteraard essentieel.

De Grote Migratie: feiten en cijfers

 • In totaal verplaatsen ruim twee miljoen dieren zich tijdens de Grote Migratie: ruim een miljoen gnoes en honderdduizenden zebra’s en Thomson’s gazelles.
 • In januari/februari worden er ruim 500.000 gnoes geboren, zo’n 8000 per dag.
 • Elk dier legt tijdens de migratie een kleine duizend kilometer af.
 • Wildebeesten en zebra’s hebben elkaar nodig tijdens de migratie: wildebeesten zijn goed in het vinden van waterbronnen en zebra’s kennen de route van de migratie op hun duimpje.
 • Wildebeesten en zebra’s kunnen vreedzaam samen reizen, omdat ze allebei een ander deel van hetzelfde gras eten.
 • Elk jaar sterven er bijna 250.000 wildebeesten en 30.000 zebra’s tijdens de uitputtende en gevaarlijke grote trek.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.

Meer inspiratie voor de Serengeti

Wil je graag een mooie reis maken door Tanzania maken en de grote migratie zien, maar ben je nog op zoek naar meer inspiratie? Lees meer over de grote trek in Tanzania in de verhalen van Karlijn.

Je eigen safari rondreis

Wil je zelf de Grote Migratie meemaken of ben je op zoek naar een bijzondere safari? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Karin en Astrid, de reisexperts in Tanzania. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeelden van een Tanzania safari of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Karin en Astrid.