Overweeg je om naar Tanzania te gaan en de Kilimanjaro te beklimmen? Te gek! Dan heb je vast een hoop vragen. Geen zorgen, wij helpen je op weg en geven antwoord op de meest gestelde vragen over de Kilimanjaro trekking. Met deze handige Kilimanjaro tips ga je goed voorbereid op reis.
Dit zijn je lokale reisspecialisten in Tanzania
''Hoi, wij zijn Karin en Astrid en wij wonen al jaren in Tanzania. We werken samen als Tanzania specialist en hebben veel ervaring in het organiseren van individuele Tanzania reizen. Geef ons je wensen door en we sturen je een voorstel op maat''
Kilimanjaro tips
- Wat is de beste route
- Hoogteziekte voorkomen
- Thuis al voorbereiden op de tocht
- Beste reistijd voor de Kilimanjaro trekking
- Slaapplekken onderweg
Wat is de beste route?
Er zijn acht verschillende routes naar de top van de Kilimanjaro. Het grote verschil tussen de routes is het aantal dagen dat je erover doet, de drukte en de slagingskans. De bekendste en populairste routes zijn de zesdaagse Machame Route en de Marangu Route, die ook wel de Coca-Cola Route genoemd wordt. Wij vinden de minder bekende Noordelijke Route de beste keuze voor de klim. Je doet er met acht dagen iets langer over, maar krijgt daardoor meer tijd om te acclimatiseren. Bovendien is de route niet zo bekend en daardoor lekker rustig.
Hoeveel mensen halen de top?
Het slagingspercentage van klimmers die de top van de Kilimanjaro halen ligt met zo’n 65% vrij laag. Dat komt doordat veel mensen door hoogteziekte moeten stoppen met de trektocht. Bovendien is het weer op de berg erg onvoorspelbaar en kunnen regen en hagel roet in het eten gooien. Per route verschilt de slagingskans enorm. Op de bekende Marangu Route haalt nog geen 50% van de klimmers de top, terwijl de Noordelijke Route een slagingspercentage van meer dan 85% heeft. Op de zesdaagse Machame Route haalt bijna driekwart van de wandelaars de top.
voordelen aan de Noordelijke Route. Die vind je hier.
Naast de hoogste slagingskans zijn er nog veel meerHoe voorkom ik hoogteziekte?
Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof op hoogtes vanaf 2500 meter. Je krijgt hoofdpijn, wordt misselijk en je verliest je eetlust. Als je de symptomen niet serieus neemt kunnen de gevolgen fataal zijn. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om hoogteziekte te voorkomen. Het is belangrijk dat je je lichaam de tijd geeft om te wennen aan de hoogte en het gebrek aan zuurstof. Door langzaam te stijgen en lager te slapen dan het hoogste punt waar je die dag geweest bent, verklein je de kans op hoogteziekte. Ook is het belangrijk om veel water te drinken. Je gids zal je tijdens de wandeling regelmatig vragen naar je gezondheid. Het is belangrijk dat je daar eerlijk over bent, zodat hij je kan adviseren wanneer de eerste symptomen zich voordoen. Lichte klachten kunnen weer verdwijnen.
Wat gebeurt er als ik toch ziek word tijdens de trekking?
Het kan zijn dat je last krijgt van de symptomen van hoogteziekte. Dat betekent niet dat je de wandeling per definitie niet af kan maken. Lichte hoofdpijn of een gebrek aan eetlust kunnen overgaan. Het is afhankelijk van de ernst van de klacht wat de volgende stap is. Daarom is het belangrijk dat je altijd eerlijk bent over je lichamelijke gesteldheid tegenover je gids. Hij kan inschatten wat er moet gebeuren, zodat jij je beter gaat voelen. In het geval dat de klachten erger worden kan hij beslissen om de wandeling af te breken. Dat is voor je eigen veiligheid en dat van je teamleden. Wanneer je met twee of meer wandelaars bent, is het mogelijk dat de rest van de groep doorgaat. Je gaat dan met een eigen gids en porter terug naar beneden. Er zijn evacuatiewegen, waardoor je snel beneden kunt zijn.
Moet ik me thuis al voorbereiden op de trektocht?
Mensen die fit en gezond zijn maken de grootste kans om de top te halen. Is het daarom slim om thuis alvast aan je conditie te werken. De beste manier om je voor te bereiden is door veel te wandelen. Draag daarbij alvast de rugtas die je tijdens de Kilimanjaro trekking ook meeneemt.
Kan ik malariatabletten slikken tijdens de trektocht?
Malariatabletten kunnen je erg verzwakken en de bijwerkingen lijken op de symptomen van hoogteziekte. Sommige mensen worden heel ziek van de pillen. Daarom adviseren we om de Kilimanjaro trektocht aan het begin van je vakantie te plannen, zodat je ná de klim met de malariakuur kan beginnen. Er zijn geen muggen in Kilimanjaro National Park, dus je loopt geen risico op malaria tijdens de trekking.
Kilimanjaro trekking: Wat is de beste reistijd?
Het weer is een belangrijke factor bij het halen van de top. Met veel regen is de beklimming van de Kilimanjaro een stuk zwaarder. Daarom is het belangrijk om de juiste periode te kiezen voor de klim. Van half januari tot half maart is een goede periode met maar 50% kans op regen, mist en miezer. Bovendien is het in die periode niet erg koud op de top. Half maart tot eind mei is de slechtste tijd van het jaar. Dan regent het veel en heb je geen uitzicht door dichte mist. Juni en juli zijn ook goede maanden, al kan het dan erg koud zijn op de berg. In augustus valt er weinig regen en is het vaak helder. Van half oktober tot half januari is het weer wisselvallig en heb je meer kans op regen, mist, miezer en sneeuw. Het weer op de berg is onvoorspelbaar en kan dus afwijken van wat hier staat.
beste reistijd voor Tanzania is niet alleen afhankelijk van het weer. Het is ook goed om te kijken naar de drukte en – als je op safari gaat – wanneer de grote migratie plaatsvindt.
DeHeb je een gids nodig tijdens de trekking?
Iedereen die de Kilimanjaro beklimt krijgt verplicht een gids mee. Je kan niet verdwalen op de berg, maar er kunnen een hoop andere dingen misgaan. De gidsen waar wij mee werken zijn goed opgeleid, spreken vloeiend Engels en hebben veel ervaring. Zij vertellen over de omgeving en bereiden je voor op de volgende dag. Zij herkennen de symptomen van hoogteziekte, geven advies en grijpen in als dat nodig is. Het is belangrijk dat je goed met je gids communiceert en altijd naar hem luistert.
Wie gaan er nog meer mee de berg op?
Bij het beklimmen van de Kilimanjaro word je bijgestaan door een heel team van porters en een kok. Zij dragen alle spullen die nodig zijn tijdens de trektocht: tenten, eten, kookgerei, kleding. Als je na het ontbijt aan de wandeling begint, ruimen de porters het kamp op. Zij halen je in en zetten het volgende kamp op voordat je aankomt. Wat een luxe!
Hoeveel fooi geef ik het team?
De gidsen en porters krijgen betaald voor hun werk. Maar de lonen zijn erg laag in Tanzania, terwijl het werk dat zij doen loodzwaar is en niet zonder risico’s. Het is gebruikelijk om je waardering te laten blijken met een fooi. Je mag zelf weten hoeveel fooi je jouw teamleden geeft. Om je op weg te helpen hebben we richtlijnen voor de fooien opgesteld: wij adviseren dat elke wandelaar tussen de 300 en 500 euro fooi geeft, verdeelt over het hele team. De gidsen en kok krijgen meer dan de porters. Daarnaast is de hoogte van de fooi ook afhankelijk van de route, het aantal dagen en het aantal klimmers. Tijdens de briefing voor vertrek zal een vertegenwoordiger van Better Places meer uitleg geven over de verdeling en verwachtingen rondom de fooi.
Waar slaap ik tijdens de trekking?
Op de Kilimanjaro slaap je in tweepersoonstenten met voldoende ruimte voor je bagage. Je slaapt op een dun matrasje in je eigen slaapzak. De porters zetten je tent op en bouwen die ook weer af.
Zijn er wc’s in de kampen?
In de kampen staan simpele hurktoiletten. Die worden regelmatig schoongemaakt, maar kunnen erg stinken. Neem je eigen wc-papier mee en was je handen achteraf met desinfecteermiddel.
Kan ik douchen op de berg?
Er zijn geen douches op de berg. Eén van de porters brengt je elke ochtend en middag een teiltje met warm water, zodat je jezelf kunt wassen. Sommige wandelaars vinden het fijn om vochtige doekjes mee te nemen. Eén ding is zeker: van de eerste douche na je trekking ga je ontzettend genieten.
klim van de Kilimanjaro in combinatie met een safari.
Ben je na het lezen van deze Kilimanjaro tips benieuwd naar de uitgebreide routebeschrijving? Hier vind je een voorbeeldreis voor deWat neem ik mee tijdens de trekking?
Wanneer je de Kilimanjaro trekking bij ons boekt, sturen we je alle informatie die je nodig hebt om je goed voor te bereiden. Onze reisexperts hebben een uitgebreide paklijst die je ruim op tijd ontvangt. Op de dag vóór de trekking komt de gids langs om de route te bespreken en om te controleren of je alle kleding en spullen hebt die nodig zijn voor de tocht. Als er toch iets ontbreekt heb je nog genoeg tijd om dat aan te schaffen in Arusha.
Spullen kopen, huren of lenen?
In Arusha kun je alle spullen voor je trektocht huren en kopen. Maar bedenk je wel dat dat erg duur is, aangezien al het materiaal van ver geïmporteerd wordt. Heb je zelf geen uitrusting in de kast liggen? Dan raden we aan om eens rond te vragen of je kleding en spullen kunt lenen van familie en vrienden.
Kan ik mijn telefoon/camera opladen in de kampen?
Je kan je telefoon en camera niet opladen in de kampen. Neem daarom voldoende extra batterijen voor je camera mee en een powerbank als je jouw telefoon wilt opladen. Op de berg heb je geen bereik.
Wat eet ik tijdens de trekking?
De kok zorgt gedurende de hele wandeling voor alle drie de maaltijden en snacks voor onderweg. Hij heeft geleerd te koken voor de Westerse smaakpapillen: spaghetti met een goedgevulde tomatensaus, allerlei soorten soep, tosti’s, curry met rijst en gebakken aardappels. De chef kan rekening houden met dieetwensen en kookt met net zoveel liefde vegetarische of zelfs veganistische maaltijden.
vegetarisch eten in Tanzania geen enkel probleem. Wij geven onze beste tips voor lekker eten zonder vis en vlees.
Als je weet waar je op moet letten isPlan jouw reis naar Tanzania
Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Tanzania? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Karin en Astrid, de reisexperts in Tanzania. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Karin en Astrid.
Meer inspiratie voor je rondreis door Tanzania?
Ben je nog niet helemaal zeker waar je volgende reis heen gaat? Lees dan eens over de leukste lokale activiteiten in Tanzania. Of ontdek hoe jij getuige kunt zijn van de Grote Migratie. Reisjournalisten Daisy en Patrick zijn al meer dan twee jaar op wereldreis en beklommen ook de Kilimanjaro. Hier lees je over hun duurzame wereldreis.
Beste reistijd Tanzania
De beste reistijd is van juni tot en met oktober, maar de maanden januari en februari zijn ook goed geschikt voor een rondreis. Lees meer over de beste reistijd Tanzania.