De voordelen van de Northern Circuit

  • Beste slagingstijd
  • Meer de tijd om te wennen
  • Eén van de mooiste en rustigste routes
  • Goed voor je mentale voorbereiding
  • Je ziet alle kanten van de berg

Slagingskans van de Kilimanjaro routes

Wie aan de Kilimanjaro klim begint wil natuurlijk de top halen. Hoewel de wandeling naar boven technisch vrij makkelijk is, vallen veel wandelaars af voordat ze de piek bereiken. Meestal komt dat doordat ze last krijgen van verschijnselen van hoogteziekte of omdat ze oververmoeid raken. Het slagingspercentage van de klim is afhankelijk van de route die je kiest. Op de oudste en bekendste Marangu Route haalt maar vijftig procent de top. Op de populaire Machame Route heb je een slagingskans van zeventig procent. Terwijl wandelaars die de Northern Circuit kiezen meer dan vijfentachtig procent kans hebben dat ze Uhuru Peak halen. Wij weten wel welke we kiezen!

Meer tijd om te wennen

De hoge slagingskans van de Northern Circuit is natuurlijk niet zomaar. De wandelroute duurt acht dagen. Dat is twee dagen langer dan de meeste andere routes Kilimanjaro. Daardoor hoef je minder lange afstanden af te leggen en krijg je meer tijd om te herstellen. Bovendien stijg je minder snel. Je slaapt een paar nachten rond de 4000 meter voor je de klim naar de top begint. Dat helpt bij het acclimatiseren: je lichaam went aan de hoogte en aan het gebrek aan zuurstof. Dat is mooi, want zo verklein je de kans op hoogteziekte.

Van alle Kilimanjaro routes loop je bij de Northern Route het minste risico om ziek te worden. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om hoogteziekte te voorkomen.

Rustige route

Elk jaar wagen zo’n 40.000 mensen zich aan de klim naar het dak van Afrika. Dat zijn meer dan honderd klimmers per dag. En dan te bedenken dat zij elk zeker vier porters en een gids bij zich hebben. Je kunt je voorstellen dat het behoorlijk druk kan zijn op de wandelpaden. De Northern Circuit is vrij nieuw en onbekend, waardoor die een stuk rustiger is dan populaire routes Kilimanjaro. Je hoeft onderweg niemand in te halen en wordt ook niet voorbij geraasd door fanatiekelingen. In sommige kampen kun je zomaar de enige toerist zijn. Dat is pas echt genieten.

Goed voor je mentale voorbereiding

School Hut is het laatste kamp van de Northern Circuit voor je de top bereikt. In tegenstelling tot het populaire Barafu Camp, de laatste stop aan de zuidkant van de berg, is het heel erg stil in School Hut. Dat komt onder andere omdat er in School Hut alleen mensen verblijven die de volgende nacht naar de top klimmen. In Barafu Camp komen ook de mensen die net bij de top zijn geweest weer naar beneden. Zij delen hun horrorverhalen over ijzige wind en het zware afzien, terwijl jij de volgende ochtend nog naar boven moet. Het is helemaal schrikken als je mensen op een brancard naar beneden getild ziet worden. Dat is niet goed voor je mentale voorbereiding. In School Hut heb je daar geen last van.

Na acht dagen klimmen en klauteren heb je een paar dagen relaxen op een tropisch eiland dik verdiend! Weet jij al welke van de mooiste stranden van Zanzibar het wordt?

Je ziet alle kanten van de berg

De Northern Circuit begint op hetzelfde pad als de Lemosho Route in het zuidwesten van Kilimanjaro National Park. Op dag drie sla je af naar de Northern Circuit. Dat is de enige weg die langs de noordelijke bergwand van de Kilimanjaro leidt. Heel bijzonder, want je ziet zo alle kanten van de beroemde berg. Op dag vier krijg je een waanzinnig mooi uitzicht over de savanne van Kenia, terwijl Uhuru Peak achter je hoog boven het kamp uit schittert. Wie goed kijkt ziet diepe sporen van elanden en buffels in het uitgestrekte heidelandschap. Een fenomeen dat je aan de drukke zuidkant van de berg niet zo snel meer ziet.

Het is één van de mooiste Kilimanjaro routes

Omdat de Northern Circuit langs alle kanten van de berg gaat, wandel je door een afwisselend landschap met spectaculaire uitzichten over Kenia en Tanzania. Je begint de wandeling in het regenwoud, loopt door uitgestrekte heidevelden voor je de lage begroeiing verruilt voor steenachtige woestijnlandschappen. Uiteindelijk klim je door de arctische woestijn naar de besneeuwde toppen van de Kilimanjaro. De wandeling vanaf School Hut naar Uhuru Peak is één van de twee routes waarbij je langs de kraterrand van de uitgedoofde vulkaan loopt. Dat is misschien wel het mooiste stukje van de hele klim!

Krijg je na het lezen van dit blog helemaal zin om de hoogste berg van Afrika te beklimmen? Mooi! Met onze Kilimanjaro tips krijg je antwoord op al je vragen over de avontuurlijke klim.

Plan jouw reis naar Tanzania

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Tanzania? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Karin en Astrid, de reisexperts in Tanzania. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Karin en Astrid.

Beste reistijd Tanzania

De beste reistijd is van juni tot en met oktober, maar de maanden januari en februari zijn ook goed geschikt voor een rondreis. Lees meer over de beste reistijd Tanzania.

Meer inspiratie voor je rondreis door Tanzania?

Ben je nog niet helemaal zeker waar je volgende reis heen gaat? Lees dan eens over de leukste lokale activiteiten in Tanzania. Of ontdek hoe jij getuige kunt zijn van de Grote Migratie. Reisjournalisten Daisy en Patrick zijn al meer dan twee jaar op wereldreis en beklommen ook de Kilimanjaro. Hier lees je over hun duurzame wereldreis.