Een waar vogelparadijs, fantastisch gelegen op de grens van Arusha National Park en Mount Meru in Tanzania, dat is Kiboko Lodge. Naast dat deze lodge een perfect begin- of eindpunt van een safari, maakt de samenwerking met de Watoto Foundation deze lodge éxtra bijzonder. De Tanzaniaanse Frank werkt sinds het begin bij Kiboko Lodge en vormt samen met zijn vrouw Joyce het management. Hij vertelt trots over zijn werk: ‘Wij helpen de studenten die hun trainingen van de Watoto Foundation hebben afgerond om ervaring op te doen in de gastvrijheidsindustrie en stomen ze klaar voor een baan elders in het toerisme.’ Over positieve impact gesproken!

Een hotel gerund door ex-straatkinderen

‘Kiboko Lodge en de Watoto Foundation zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden’, vertelt Frank. De lodge bevindt zich in een midden in de natuur, omringd door lokale boeren. De Watoto Foundation werd in 2003 opgericht door de Nederlander Noud van Hout en helpt de straatkinderen uit de omgeving van Arusha aan een toekomst. De kinderen krijgen onderwijs en leren nieuwe skills. Het afronden van de vier jaar durende training van deze stichting garandeert ze uiteindelijk een betaalde baan. Frank: ‘Dat werkt supermotiverend, zeker als je bedenkt dat de werkloosheid in Tanzania erg hoog is.’

Tanzania Kiboko Lodge portret van manager Frank

De fijne kneepjes van het gastvrijheidsvak

Kiboko Lodge is opgericht in 2010 en een van de plekken waar de afgestudeerde jongens ervaring op kunnen doen. Frank is sinds 2011 betrokken bij de lodge. Hij was eerder porter en assistent-guide, werkte bij een koffielodge in Arusha en was leraar. Daarna kwam hij bij Kiboko Lodge terecht, waar zijn ervaring als leraar goed van pas komt. Hij is ontzettend trots op de plek, waar hij de jongeren de fijne kneepjes van het gastvrijheidsvak leert. ‘We trainen ze en ze kunnen hier ervaring opdoen. Na een paar jaar helpen we ze om te solliciteren op functies elders, zodat de lodge weer plek heeft voor nieuwe jongeren.’ Iedereen bij Kiboko Lodge – op de managers na – is getraind bij de Watoto Foundation. Een belangrijk deel van de winst die gemaakt wordt door de lodge, gaat dan ook naar de foundation.

Birds Paradise

Maar er zijn meer redenen waarom Kiboko Lodge zo bijzonder is. De lodge ligt op de uitlopers van Mount Meru, midden tussen de lokale boerderijen. Frank komt oorspronkelijk uit Moshi en begint direct te stralen als het over de prachtige omgeving van de lodge gaat. ‘Je kunt de vogels op de achtergrond horen. Hoor je dit geluid? Dat is de gele wever. Kiboko lodge is een Birds Paradise, er komen hier wel vijftig verschillende soorten vogels voor. Het is de perfecte plek om te genieten van de geluiden van de natuur en het bos. Veel gasten komen hier speciaal voor de vogels, we hebben nu bijvoorbeeld een klein groepje van vier vogelaars op bezoek. Ik zag ze net nog voorbij lopen met hun verrekijkers en camera’s.’

Reisexpert Tanzania Astrid: ‘Wij organiseren voor onze gasten vaak een village walk met één van de jongens van de lodge als gids. De kans is klein dat onze gasten andere toeristen onderweg tegenkomen.’

Kiboko Lodge Tanzania stenen huisje in groene omgeving

‘We initiëren allerlei projecten in samenwerking met de lokale gemeenschap’

‘Naast dat we met bijzondere jongeren werken, zijn we een ecolodge’, vertelt Frank. ‘Dat betekent dat we onze omgeving zo goed mogelijk proberen te beschermen en ons inzetten om alles zo goed mogelijk te conserveren. Jaarlijks schenken we bijvoorbeeld 500 bomen aan de dorpen in de directe omgeving en we initiëren allerlei projecten in samenwerking met de lokale gemeenschap.’ Frank vertelt dat er vanuit Kiboko Lodge veel verschillende activiteiten in de omgeving worden georganiseerd, die allemaal een steentje bijdragen aan de natuur, de lokale gemeenschap of de werkgelegenheid. Gasten kunnen een school bezoeken en een van de jongens van de lodge kan gasten meenemen op een rondleiding door de dorpen in de buurt. ‘En natuurlijk kunnen onze gasten makkelijk op safari in Arusha National Park. Een klein park, maar heel divers. 

Met een verblijf bij Kiboko Lodge draag je dus heel direct bij aan een prachtig project. Je zorgt voor werkgelegenheid en stimuleert de lokale economie. Frank: ‘Oprichter Noud gaat binnenkort met pensioen en een van de voormalige studenten neemt vanaf oktober de foundation over. Hij is vier jaar geleden afgestudeerd aan de Universiteit van Dodoma.’ Het cirkeltje rond!

Ook jouw steentje bijdragen aan een betere wereld? Lees hier meer over reizen met een positieve impact!

Kiboko Lodge team voor de lodges in Tanzania

Plan jouw reis naar Tanzania

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Tanzania? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Karin en Astrid, de reisexperts in Tanzania. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Karin en Astrid.