Steden in Peru: Lima, de hoofdstad

Voor de meeste reizigers is Lima de plek waar hun rondreis door Peru begint en/of eindigt, maar deze wereldstad is veel meer dan een verplichte stop op je route. Lima is een gigantische, chaotische miljoenenstad maar tegelijkertijd ook een van de meest interessante steden in Peru. Het stadscentrum is compact en statig en goed te verkennen tijdens een walking tour met gids. Daarbij mag de lokale keuken niet worden overgeslagen, want Lima ontvangt de laatste jaren de ene na de andere titel als het gaat om goed eten en drinken. Als echte food capital is een bezoekje aan de lokale markt en een aantal restaurantjes een dikke aanrader. Met name in de wijk Barranco vind je veel leuke eettentjes. Proef zeker een ceviche en drink een pisco sour!

Arequipa

Een stad die zeker twee volle dagen verdient is Arequipa, gelegen in het zuiden van het land. Het historische stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het is dan ook een van de mooiste steden in Peru. Je vindt er een hele lijst aan bezienswaardigheden, met onder andere het altijd levendige Plaza de Armas, het buitengewoon mooie Santa Catalina klooster en de immense kathedraal. Arequipa wemelt ook van de goede restaurants, waar onze Peru reisexperts Guido en Agnes je zeker een aantal tips voor zullen meegeven!

In Cusco heb je geen reden om je te vervelen. Volg bijvoorbeeld een leuke kookcursus en leer lokale gerechten maken.

Steden in Peru: Cusco

Onmisbaar op elke reis door Peru is natuurlijk Cusco. De stad die vooral bekend staat als vertrekpunt voor de reis naar Machu Picchu is echter een bezienswaardigheid op zich. Deze oude hoofdstad van de Inca’s is een doolhof van gezellige straatjes vol interessante musea, ruïnes en sfeervolle pleinen. Het is aan te raden om voor je vertrek naar Machu Picchu een paar dagen in Cusco en omgeving te wennen aan de hoogte en dat is in deze mooie stad absoluut geen straf!

Aguas Calientes en Machu Picchu

Buiten de gebaande paden is het zeker niet, maar vanwege de ligging is het toch een van de steden in Peru die je bezocht moet hebben. Aquas Calientes is gelegen aan de voet van Machu Picchu en om die reden uitgegroeid tot een levendig centrum vol hotels, restaurants en souvenir winkels. Toeristisch is het dus zeker, maar wie Machu Picchu bezoekt komt vroeg of laat in dit stadje aan en je kunt er wel degelijk een mooie ervaring van maken. Wij bieden bijvoorbeeld de optie om te overnachten in de mooie ecolodge Rupa Wasi, een oase van rust met ook nog eens een van de beste restaurants van de stad!

Steden in Peru: Nazca

Wereldberoemd vanwege de mysterieuze Nazca lines en zeker een bezoek waard, is de stad Nazca. De meeste reizigers bezoeken deze stad om vanuit een klein vliegtuigje een blik te krijgen op de vele lijnen in het landschap die vol met bijzondere verhalen en legendes zitten. Maar ook als je niet in het vliegtuig stapt is dit een van de steden in Peru die je bezocht moet hebben. Zo kan je hier heel goed sterren kijken, iets waar je van alles over te weten komt in het Planetarium dat gelegen is in het centrum van de stad. In de directe omgeving van Nazca zijn talloze archeologische vindplaatsen die de moeite van een bezoek waard zijn.

Tijdens je rondreis door Peru verblijf je in kleinschalige hotels en gezellige homestay’s. Hier vind je meer inspiratie!

Paracas

Een van de meeste bizarre steden in Peru is misschien wel Paracas, gelegen ten zuiden van Lima en ingeklemd tussen de oceaan en de woestijn. Je bent hier dan ook omgeven door een eindeloos duinlandschap maar kunt tegelijkertijd zo op een bootje stappen naar eilandjes die voor de kust liggen. Doe dan ook zeker, want de piepkleine Ballestas eilanden zitten vol pinguins, zeeleeuwen en ander wildlife. Nog dezelfde dag kan je iets heel anders ondernemen, zoals een uitstapje naar het Paracas natuurreservaat; een van de droogste woestijnlandschappen ter wereld!

Ollantaytambo

Het stadje Ollantaytambo is klein van stuk maar vol bezienswaardigheden. Dat komt alleen al door de spectaculaire ligging. Het is namelijk centraal gelegen in de Heilige Vallei; een gebied nabij Cusco waar de Inca’s hun sporen hebben achtergelaten. Je kunt het gebied bezoeken als dagtrip vanuit Cusco, maar zeker zo leuk is om een nachtje in Ollantaytambo te verblijven. De reden dat dit een van de mooiste steden in Peru is, is dat het het best bewaarde voorbeeld is van de typische Inca stadsplanning met kenmerkende geplaveide straatjes en irrigatiekanalen. Bezoek zeker het fort bovenop de berg en de terrasvormige ruïnes. Na afloop wandel je over de kleurrijke markt vol textiel en lokale specialiteiten en bewonder je de lokale vrouwen in hun prachtige traditionele klederdracht.

Cajamarca ligt in het noorden van Peru. Een regio die door veel reizigers over het hoofd wordt gezien. Wij geven vijf redenen waarom dat onterecht is.

Steden in Peru: Puno

Het verdient niet de titel mooiste stad van Peru, maar deze havenstad hoort wel degelijk op je rondreis thuis. Puno is namelijk het beginpunt van je bezoek aan het buitengewoon mooie Titicacameer, gelegen nabij de grens met Bolivia. Vanaf hier kun je een excursie maken naar de Uros rieteilanden, waar je kennismaakt met een lokale gemeenschap die geïsoleerd leeft midden op het meer. Ook een bezoek aan de verschillende dorpjes aan de oever van het meer is een aanrader. In Puno zelf is een bezoek aan de kathedraal de moeite waard, net als Arco Deustua en het Coca & Puno Culture Museum waar je meer leert over de cocabladeren, die hier vanwege de hoogte veelvuldig worden gebruikt, en de tradities en gewoontes van deze regio.

Cajamarca

Hoewel de meeste steden in Peru zich concentreren in het zuiden van het land, zijn er ook in het noorden genoeg plekken die de moeite van een bezoek waard zijn. Een stad die daar zeker onder valt is Cajamarca, gelegen in de Andes in het hoge noorden van Peru. Cajamarca is van oudsher een van de grootste steden van het Incarijk, waardoor er nu enorm veel bezienswaardigheden zijn. Het mooie stadscentrum is zeker een wandeling waard, waarbij de kerk van Belen en het hoog gelegen Cerro Santa Apolonia niet mogen ontbreken. Bijkomen van alle indrukken doe je in de thermalebaden die vlakbij het stadscentrum zijn gelegen.

Plan jouw reis naar Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Guido en Agnes.

Meer inspiratie voor je Peru rondreis

Wil je meer lezen over Peru en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de beste reistips van onze lokale reisexperts of over de leukste excursies in Peru. Reisblogger Karlijn reist de hele wereld rond en heeft ook in Peru erg veel gezien. Lees meer over haar geweldige avonturen.