5 redenen om het noorden van Peru te bezoeken

  • Van de gebaande paden
  • Prachtige trekkings
  • Archeologische schatten
  • Indiana Jones-gevoel in Chachapoyas
  • Koloniale steden

Noord-Peru: Peru off the beaten track

“Reizigers weten Zuid-Peru prima te vinden, maar het noorden is nog van de gebaande paden af”, zegt Guido. “Het gebied is wel flink in opkomst. Terecht, want het is een fantastische regio. In het zuiden is reizen makkelijker, met goed openbaar vervoer en meer mensen die wat Engels spreken. In Noord-Peru is privévervoer of de nachtbus soms de enige optie en is de toeristeninfrastructuur wat minder ontwikkeld. Maar daar krijg je wel een gevarieerde reis door ongerept gebied voor terug. Alleen de prachtige natuur is al een reis door Noord-Peru waard. Wil je off the beaten track, ga dan zeker naar Noord-Peru.”

De trekkings in Noord-Peru zijn geweldig

Guido woonde zeven jaar in Huaraz, maar de eerste aanblik van de stad verveelt hem nooit. “Als ik met de bus naar Huaraz ging, wachtte ik altijd op een bepaalde bocht, waar ik Huaraz voor het eerst kon zien liggen”, vertelt hij. “De stad ligt zo geweldig tussen de bergen. In de Cordillera Blanca vind je maar liefst dertig bergtoppen boven de 6000 meter. Je kunt in dit bergmekka dan ook fantastische trekkings maken of kiezen voor dagwandelingen, bijvoorbeeld vanuit het dorpje Vicos. Wij hebben ook een mooie trekking ontwikkeld waarbij je drie tot vijf dagen door weinig bezocht gebied loopt. Je komt bijna geen andere toeristen tegen, een groot voordeel van Peru off the beaten track.”

Wil je een Peru reis maken waar de locals centraal staan? Kijk dan eens naar deze bijzondere Peru rondreis!

Bezoek de archeologische schatten aan de kust

In het noorden van Peru ligt het vissersplaatsje Huanchaco, bekend om haar rieten vissersbootjes, naast de grote stad Trujillo. In dit gebied vind je indrukwekkende archeologische sites. Naast de al bekende sites als Chan-Chan (enorme stad van adobe met tempels en pleinen) en de Huaca de la Luna (zeven piramides over elkaar heen gebouwd en compleet beschilderd met taferelen uit verschillende tijdperken) valt er in dit gebied nog veel meer te ontdekken. “El Brujo is bijvoorbeeld een oud ceremonieel centrum dat 5000 jaar geschiedenis omvat”, zegt Guido. “Je vindt hier de mooiste reliëfs en tekeningen, die de geschiedenis van verschillende oude beschavingen tot leven brengen. De Ruta Moche is ook geweldig, met het indrukwekkende Museum Tumbas Reales de Sipán. Dit is één van de top archeologische musea ter wereld. Ook de Vallei van de Piramides mag je niet overslaan, met maar liefst 26 piramides en archeologische sites.”

Het Indiana Jones-gevoel in het prachtige Chachapoyas

Guido’s favoriete regio in Peru is Chachapoyas, vanwege de prachtige landschappen, het fijne klimaat, de archeologische sites en de hartelijke mensen. “Dit gebied wordt maar weinig bezocht, en is dus echt Peru off the beaten track, maar er is zoveel te ontdekken”, zegt Guido. “Het is bijvoorbeeld heel interessant om te zien hoe de inwoners vroeger met hun doden omgingen. In de valleien zie je overal mausolea en sacrofagen in de rotswanden. Chachapoyas geeft je echt een Indiana Jones-gevoel. Het mooie dorpje Leymebamba is eveneens een aanrader. Ga zeker iets drinken bij het Kenty Café, met een tuin vol kolibries. Het Museo Leymebamba is ook erg de moeite waard. Daarnaast heeft de regio een condorvallei, palmbossen, regenwoud, watervallen en archeologische opgravingen, waaronder Kuelap, het Machu Picchu van het noorden.”

Peru off the beaten track: bezoek mooie koloniale steden

Naast natuur en cultuur heeft Noord-Peru ook mooie koloniale steden. De oude Inca-stad Cajamarca is daar een goed voorbeeld van. Hier vind je mooie oude gebouwen en volop geschiedenis. De stad speelde namelijk een belangrijke rol bij de instorting van het Inca-rijk. In de ‘Ransom Room’ werd Inca-heerser Atahualpa geëxecuteerd en daarmee was het lot van de Inca’s bezegeld. Het is interessant om hier een dagje rond te wandelen en de mooiste plekken van de stad te verkennen.

Plan jouw reis naar Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Indie, Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Guido en Agnes.

Meer Peru off the beaten track inspiratie

Wil je weten waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een Peru off the beaten track rondreis? Lees meer over de bezienswaardigheden of over de mooiste hotels in Peru. Reisblogger Greg van Reisjunk is ook in Peru geweest en geeft tips voor Arequipa.