Manu National Park

“Welke jungletour je boekt, hangt af van drie dingen”, zegt Guido van Better Places. “Je budget, de gewenste ervaring en de tijd die je hebt.” Peru heeft twee belangrijke bestemmingen voor tochten door de Amazone van Peru. De eerste is Manu, over land bereikbaar via Cusco. Het is een lange reis, maar de bestemming is erg de moeite waard. Hier vind je op 3200 meter hoogte een prachtig nevelwoud met vogels, kikkers, orchideeën en een landschap dat zo uit Jurassic Park lijkt te komen. Voor deze tour heb je drie dagen nodig. Je slaapt in lodges die door de lokale gemeenschap gerund worden. “Wil je dieper het Manu Park in, dan reis je door naar de lage jungle waar de oorspronkelijke bewoners wonen. Deze tocht duurt vijf tot acht dagen en is bedoeld voor avonturiers met een hoger budget. Ben je een vogelliefhebber, dan is deze optie perfect. De variatie in vogelsoorten is hier enorm: Manu heeft meer vogelsoorten dan er in de hele Verenigde Staten leven.”

​Accommodaties in Manu

In Manu maken we het liefst gebruik van de lodge in de lokale gemeenschap Shipetiari (Albergue Pankotsi) en daarna van het Casa Matsiguenka, dat heel diep in de kernzone ligt. Beiden worden volledig gemanaged door de oorspronkelijke bevolking en liggen in interessante stukken jungle in de Amazone van Peru. Maar we gebruiken ook graag de organisatie CREES met Engelse roots, die heel goed werk doen in de bescherming van het gebied. Hier is ook veel vrijwilligerswerk te doen voor mensen die langer in de jungle willen zijn.

Ben je nieuwsgierig naar meer ervaringen uit Peru? Lees hier het verhaal van de familie Bremmers die een bijzondere reis maakten met Better Places!

Amazone van Peru: Tambopata

De tweede junglebestemming in Peru is Tambopata. Deze bestemming lijkt in veel opzichten op Manu, maar heeft geen nevelwoud. Bovendien is Tambopata makkelijker bereikbaar dan Manu: je kunt er met de bus goedkoop naartoe of een korte vlucht maken. “Het is wel een goedkopere bestemming en het voordeel is dat je in korte tijd dieper de jungle in gaat”, vertelt Guido. “Bovendien heb je hier veel keuze uit junglelodges en andere accommodaties. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bij een gastfamilie in Puerto Maldonado te slapen en vanuit daar leuke dagexcursies naar de jungle te maken. Binnen een uur sta je midden in de jungle, dus die is erg makkelijk bereikbaar. Dit is de goedkoopste optie om de jungle te zien.”

Tambopata – Lodge met prachtig uitzicht

Een tweede mogelijke accommodatie is een lodge een uur buiten de stad. Hier heb je een prachtig uitzicht over een lager gelegen palmenbos, waar de papegaaien overheen vliegen. Voor papegaailiefhebbers is Tambopata dan ook de beste bestemming. “Dit is een magische plek in de Amazone van Peru, die met de auto toch makkelijk te bereiken is”, zegt Guido. “Dat scheelt reiskosten. De gidsen zijn goed, de faciliteiten van de lodge ook en de omgeving is schitterend. Ga je voor het eerst naar de jungle, dan is dit een perfecte plek.”

Op zoek naar meer informatie over reizen naar Peru? Je vindt alles wat je moet weten op onze bestemmingspagina.

Actief in de jungle

Optie drie in Tambopata is de Wasai-lodge, gelegen aan de bovenzijde van een rivier. Deze lodge ligt in de zogenoemde ‘kernzone’ van de jungle en het gebied is prachtig. De accommodatie is geschikt voor reizigers die graag actief zijn en willen kajakken, zwemmen en wandelen. Dit is een mooie manier om low-budget toch diep in de jungle te verblijven.

Geen last van muggen

De vierde accommodatie in Tambopata die Guido biedt, is ideaal voor mensen die alles willen leren over de jungle. “Deze lodge ligt verder van de rivier af en dat heeft een groot voordeel: je hebt er geen last van muggen. De lodge heeft geweldige gidsen die je alles willen leren, de omgeving is prachtig en er zijn verschillende soorten kamers te boeken, van meer budget tot luxe. De goedkoopste kamers zijn al heel mooi.”

Tambopata Research Center – Voor echte junglefanaten

De vijfde optie is een verblijf in het Tambopata Research Center. Dit is een vijfdaags programma voor junglefanaten. 25 jaar geleden was dit nog een kampeerplek voor biologen, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een mooie lodge in het hart van de jungle in de Amazone van Peru. “De dieren zijn hier niet zo bang voor je en er vliegen enorme papegaaien rond”, zegt Guido. “Biologen geven er lezingen en het is een geweldige plek om ultiem van de jungle te genieten.”

Plan jouw reis naar Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Indie, Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij de reisexpert.

Inspiratie voor je reis naar de Amazone van Peru

Wil je weten waarom een reis naar de Amazone van Peru een goede keuze is? Lees meer over de bezienswaardigheden of over de mooiste hotels in Peru. Reisblogger Greg van Reisjunk is ook in Peru geweest en geeft tips voor Arequipa.