Mooiste excursies in Cusco

  • The Palccoyo Rainbow Mountain 
  • Wandel door de stad
  • Bezoek de Heilige Vallei
  • Proef de cultuur
  • Zie authentieke bezienswaardigheden

Een stadswandeling door Cusco

Cusco is gelegen in een spectaculaire omgeving en staat bol van de geschiedenis en bijzondere plekken. Een stadswandeling is een geweldige manier om kennis te maken met de verhalen uit deze oude hoofdstad van het Incarijk. Het lijkt een uitdaging om Cusco te voet te verkennen; de stad is op 3300 meter gebouwd tegen de bergen. De straten zijn behoorlijk steil en voorzien van ontelbare trappen, maar daar is de wandeling volledig op afgestemd. Je begint de wandeling bij twee archeologische plaatsen waar je gids je vertelt over de Inca’s en hun fascinerende cultuur. Samen met een kudde lama’s en alpaca’s kun je hier ook genieten van een fantastisch uitzicht over heel Cusco. Vanaf daar wandel je via de gezellige wijk San Blas richting het centrum, waar je de tour afsluit met een bezoek aan de Zonnetempel. Tijdens deze wandeling leer je in een paar uur de stad en haar geschiedenis kennen en krijg je daarnaast allerlei tips over andere plekken die de moeite waard zijn. 

The Palccoyo Rainbow Mountain

Veel toeristen die naar Peru reizen hebben ‘Rainbow Mountain’ op hun lijstje staan als één van de bezienswaardigheden in Peru die ze niet willen missen. En dat is te merken ook! De grote drukte op de paden, waar vele gedeelde excursies omhoog klimmen, werd ons een beetje teveel. Daarom bieden wij veel liever The Palccoyo Rainbow Mountain aan, een alternatief voor diegene die liever écht ongerept natuurschoon ziet, ver van de hordes toeristen. Een prachtige (privé) excursie brengt je naar de top van de berg, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt. Een bijkomend voordeel: de hike duurt maar een uurtje!

Tijdens onze rondreizen door Peru maken we gebruik ven kleinschalige hotels, waaronder het Niños hotel Cusco.

Kookles van een lokale kok in Cusco

De Peruaanse keuken staat wereldwijd hoog aangeschreven. Geen betere plek om hier meer over te leren dan in Cusco, waar kokkin en restauranteigenaar Seledonia een begrip is. Tijdens een kookles leert zij je niet alleen meer over de lokale keuken, maar ga je ook zelf aan de slag met een aantal gerechten naar keuze. De activiteit begint in de ochtend met een bezoek aan de lokale markt om de ingrediënten te kopen. Eenmaal aangekomen in de keuken kan het echte werk beginnen. Van begin tot eind zet je je eigen gerechten op tafel; meestal is dat een soep vooraf en een hoofdgerecht naar keuze. De les wordt uiteraard afgesloten aan tafel, waar je kunt genieten van je zelfgemaakte lunch. Het recept krijg je mee; dus eenmaal terug in Nederland kan je je Peruaanse kookkunsten nog eens herhalen.

  Van wie kan je nou betere reistips voor je reis door Peru krijgen dan van onze reisspecialisten? Niemand natuurlijk! Lees hier de reistips van Guido en Agnes.

Ziplinen bij Via Ferrata

Indien geen hoogtevrees (ervaring is niet vereist) is het ziplinen bij Via Ferrata een spectaculaire ervaring met waanzinnige uitzichten over de Heilige Vallei. Na een goede uitleg en het aantrekken van de nodige uitrusting, klim je eerst 400 meter via de steile wand omhoog (Via Ferrata). Eenmaal boven kun je je verbazen over de afgelegde steile meters! Hierna loop je langs de hangende, doorzichtige cocon-achtige hotelkamers genaamd Skylodges (niet goedkoop, maar een totaal unieke ervaring, vraag ons voor meer informatie). Een stukje verderop begin je weer aan de afdaling: via zes ziplines van verschillende lengtes (150 tot 700 meter) raas je terug het dal in.

Leer het traditionele gerecht Pachamanca maken

Vandaag maak je kennis met een traditioneel gerecht uit de Andes: de Pachamanca. Letterlijk vertaald vanuit het Quechua betekent dit “Aardepan”. Deze ‘oven’ wordt gemaakt door gloeiend hete stenen in een gat in de grond te doen. Dan wordt het vlees, gewikkeld in bladeren, er bij gelegd, samen met vele aardappelen, vaak aangevuld met bonen en mais en het geheel wordt dan gedicht door er bladeren overheen te leggen en er grond over te scheppen. Dan is het wachten, wachten tot er een heel bijzondere en typische maaltijd geserveerd kan worden. Smullen! Tijdens het wachten op de Pachamanca krijg je een rondleiding door de organische tuin, de koffieroosterij en de distilleerderij van El Albergue. Verder is de dag vrij om het dorp verder te verkennen met onze tips.

Mountainbiken in de bergen

Vanaf de pas (3.754m hoogte) van Chincheros begin je met een afdaling op mountainbikes door landbouwweggetjes. Als het weer mee zit, kun je de Salkantay gletsjer zien. Onderweg bezoek je de het Tiobamba kerkje uit de koloniale tijd, in Maras. Dan verder door het dorpje op weg naar de ruines van Moray (3.450m hoogte) met de bekende cirkel-vormige terrassen. De inka´s gebruikten het temperatuurverschil tussen elke kring voor het aanpassen van hun gewassen: een landbouw onderzoekscentrum dus! Tegelijk kun je ook genieten van het uitzicht over de besneeuwde bergtoppen de Verónica (5.682m) en de Chicón (5.530m). Vanaf Moray vervolg je de fietstour naar het Maras plateau vanwaar je weer afdaalt naar de zoutpannen, of de Salineras de Maras. In het droge seizoen verdampt het zoute water wat vanaf een natuurlijke bron in de kuipen stroomt en blijft het zout dat hier gewonnen wordt achter.

  Wil je graag een mooie rondreis maken met je kinderen door Peru? Bekijk dan deze voorbeeldreis van Peru met kinderen en doe inspiratie op!  

Een bijzonder kerkje in Andahuaylillas

Vanuit Cusco kun je de Valle Sur in, een vallei met een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de archeologische site Tipon, Piquillacta en het prachtige kerkje in Andahuaylillas. Hier lijkt het of de tijd stil heeft gestaan. De huizen rondom het stenen pleintje, omringd door grote bomen, en de kleine straatjes vormen een pittoresk plaatje. Het mooist is het echter in het kerkje, opgezet in 1580, met zulke mooie wandschilderingen dat het ook wel de Sixtijnse Kapel van Zuid-Amerika wordt genoemd.

De Heilige Vallei

Eeuwenoude Inca ruïnes, kleurrijke markten en indrukwekkende landschappen; tijdens een dagtrip naar de Heilige Vallei maak je kennis met de geschiedenis, cultuur en natuur van de regio Cusco. Deze bijzondere vallei was van grote waarde voor de Inca’s en vormde ook wel het hart van hun rijk. De dagtrip begint met een bezoek aan Pisaq, waar je vanuit de vallei al hoog in de bergen de ruïnes kunt zien. Eenmaal boven verken je met gids deze archeologische plaats met prachtige uitzichten. Terug in Pisaq bezoek je de grote ambachtsmarkt waar lokale inwoners uit de vallei hun handgemaakte souvenirs verkopen. Vanuit Pisaq reis je verder naar Ollantaytambo. Via trappen klim je langzaam omhoog langs de ruïnes, waar je gids je meer zal vertellen over de theorieën die er bestaan over de ingenieuze bouwtechnieken die de Inca’s toepasten. Helemaal bovenaan wacht de zonnetempel, waarvandaan je een spectaculair uitzicht hebt over het dorp Ollantaytambo en de omringende bergen.

Dag-hike naar Huchuy Qosqo 

Deze hike is een geweldige wandelroute die begint in de bergen van Cuzco, door de archeologische vindplaats van Huchuy Qosqo loopt en eindigt in de Heilige Vallei van de Inca's. De tour begint vroeg in de ochtend in Lamay, waar je je aansluit bij een kleine groep onder begeleiding van een gids. Tijdens deze tocht heb je prachtige uitzichten op de Cordillera Vilcanota en de Heilige Vallei van de Inca's, loop je langs beekjes & landbouwterrassen en ontdek je de Inca-weg verscholen in een biodiverse kloof. Uiteindelijk bereik je Huchuy Qosqo, een historische locatie, voordat je terugkeert naar Lamay om de reis te beëindigen. Als je op zoek bent naar een unieke ervaring, is er ook de optie om de tocht met lama's te maken! Kortom, deze hike biedt een onvergetelijke reis door de prachtige landschappen en rijke geschiedenis van de Inca-cultuur.

Weefexcursie naar Patacancha

Leer de weefgemeenschap van Patacancha kennen en ontdek hun technieken tijdens een interactieve excursie! De tour begint 's ochtends vroeg en vanuit je hotel rijd je naar Patacancha, waar je warm ontvangen wordt door de bewoners. In een gezellige workshop met een kleine groep ervaar je het volledige textielproductieproces. Je gaat aan de slag met het wassen van alpacawol, het verven met natuurlijke plantaardige kleurstoffen, het spinnen met behulp van het "pushka" of spinnenwiel, en het weven op traditionele weefgetouwen. Met persoonlijke instructies en begeleiding creëer je uiteindelijk je eigen textielstuk. Tijdens deze dag geniet je ook van een huisgemaakte lunch en keer je 's middags na een inspirerende dag terug naar Ollantaytambo of Cusco.

 

Leren over landbouw in de Andes

Deze dagtour biedt de mogelijkheid om de gastronomie van Cusco en de Heilige Vallei te ontdekken en meer te leren over lokale landbouwhulpbronnen en biodiversiteit. Vervolgens kun je je nieuwe kennis in de praktijk brengen tijdens een interactieve kookervaring met de lokale gemeenschap: Huayllafara. De dag begint met een bezoek aan de boerderijen van enkele bewoners, die je meenemen in hun traditionele landbouw- en voedselverwerkingstechnieken terwijl je geniet van hun regionale producten. Nadat ze meer over de landbouw verteld hebben, zullen ze hun traditionele recepten en technieken delen. Je zult deelnemen aan de bereiding van een seizoensgebonden en voedzame lunch, waarbij inheemse producten in het kookproces worden gebruikt. 's Middags sluit je de activiteit af en keer je weer terug naar Lamay.

Plan jouw reis naar Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Indie, Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij de reisexpert.

Inspiratie opdoen voor een reis naar Peru?

Wil inspiratie opdoen over Peru en weten waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden van Peru. Op All Day Every Daisy vertelt reisblogger Daisy nog veel meer mooie verhalen over het bijzondere land Peru! Reisblogger Greg van Reisjunk is ook in Peru geweest en geeft tips voor Arequipa

Beste reistijd Peru

Als je naar Peru op vakantie gaat, wil je natuurlijk graag lekker weer. Daarnaast wil je het liefst dat het niet te druk is. De beste reistijd Peru is in de maanden mei t/m september. In de maanden april en oktober t/m december kun je ook prima een rondreis Peru maken.

Duurzaam Reizen Peru

In heel Peru werkt Better Places samen met een groot aantal lokale gemeenschappen. Zij hebben zelf homestays opgezet en ontvangen reizigers met open armen bij hen thuis. Voor jou een ideale kans om het gewone leven in Peru te leren kennen, voor de locals een mooie manier om in hun levensonderhoud te voorzien. Bovendien ga je op deze manier van de gebaande paden af en draag je bij aan spreiding van het toerisme in Peru. Peru beschikt over een prima busnetwerk. Kies daarom zo min mogelijk voor binnenlandse vluchten, maar pak waar mogelijk de bus. Zo zie je veel meer van het land en je maakt makkelijk kennis met de locals. Een duurzame manier van reizen! Meer weten over waar je op moet letten voor een duurzaam reizen door Peru, klik voor meer informatie.