De Cusco regio

Cusco, de hoofdstad van het Inca rijk en het vertrekpunt van een reis naar Machu Picchu, is ook de regio met de beste koffie van Peru. Tijdens de Koffieroute Peru staat de productie hiervan centraal en leer je op een bijzondere manier meer over het proces en het leven van de koffieboeren. Help de lokale bevolking met het plukken en branden van de bonen en ontdek ondertussen met een gids de historische Inca route in een constant wisselend landschap van nevelwouden en jungle, met spectaculaire uitzichten over besneeuwde bergtoppen én Machu Picchu.

Contact met de lokale bevolking

Je verblijft tijdens deze meerdaagse reis op een comfortabele manier bij families op het platteland, waar je proeft van de lokale keuken en Peruaanse gastvrijheid. Tegelijkertijd draag je met je bezoek rechtstreeks bij aan een beter leven voor deze families in de afgelegen Andes. De Koffieroute Peru is bovendien minder intensief en een stuk afwisselender dan de klassieke Inca Trail. Je bewandelt een origineel Inca pad maar krijgt ook genoeg tijd om tot rust te komen terwijl je een uniek kijkje neemt op het platteland in dit mooie stukje Zuid-Peru.

Van boon tot kopje

De Koffieroute vertrekt vanuit Cusco of het noordelijker gelegen stadje Ollantaytambo. Op de eerste dag van je route reis je van daaruit met het openbaar vervoer naar Santa Maria, waar je de eerste passen op het Inca pad zal zetten. Tijdens het lopen kan je gids je van alles vertellen over de flora en fauna. Na zo’n 2,5 uur bereik je de boerderij van de eerste familie met wie je tijdens deze route zal kennismaken. Koffieboer Alejandro wacht je deze dag op bij zijn biologische boerderij en zal je samen met zijn familie een warm welkom bezorgen.

Rondleiding koffieroute Peru

Je krijgt een rondleiding over zijn biologische koffieplantage, waar je het productieproces krijgt uitgelegd en zelf een handje kunt meehelpen. Je slaapt vannacht in een privé kamer op de boerderij, maar niet zonder te hebben geproefd van de huisgemaakte Peruaanse gerechten. Pluk onderweg een paar avocado’s van de bomen, die je ’s avonds bijvoorbeeld voorgeschoteld krijgt in de vorm van een heerlijke salade, of help mee met de bereiding van de specialiteit ‘cuy’ in een authentieke Peruaanse oven. Alles wordt door Alejandro’s familie bereid met liefde en producten uit de directe omgeving.

Ontspannen in de natuur

Tijdens de Koffieroute geniet je op een lokale maar ook comfortabele manier van een meerdaagse trekking. Zo overnacht je in simpele accommodaties bij families op het platteland, maar heb je wel altijd een privé kamer, vaak met eigen badkamer en warm water. Ook het hiken wordt voldoende afgewisseld. Op de tweede dag bezoek je na een wandeling van ongeveer 4 uur de thermale baden in Santa Teresa. Deze baden hebben een temperatuur van 40 tot 44 graden en zijn spectaculair gelegen tegen de berg aan, met op de achtergrond het geluid van het bulderende water in de Urumbamba rivier. De volgende stop is het huis van Enrique, waar je met een taxi naartoe wordt gebracht. Hier is er tijd om de plantage te bekijken of een mooie wandeling te maken in de omgeving waar je orchideeën en kolibries kunt vinden. Na een heerlijke avondmaaltijd overnacht je in een eigen bungalow op het terrein van de boerderij.

Naar de voet van Machu Picchu

Machu Picchu komt dichterbij en is op de derde dag van de Koffieroute zelfs letterlijk in zicht. Je wandelt eerst 2 a 3 uur omhoog, gevolgd door een aantal uur naar beneden. De route kruist hier met de mooie Salkantay Trail, waarbij je een adembenemend uitzicht hebt op Machu Picchu. Het pad wordt omringd door nevelwoud; een sprookjesachtig landschap dat een paradijs is voor vogelliefhebbers. De wandeling stopt bij het treinstation waar je kunt pauzeren en lunchen voordat je aan de laatste kilometers naar Aguas Calientes begint. De Koffieroute eindigt hier, maar na een hotelovernachting in het stadje kan je de volgende dag in alle vroegte met je gids het laatste stuk afleggen naar de wereldberoemde Incastad Machu Picchu.

Pas de Koffieroute Peru aan aan je eigen wensen

De Koffieroute kan volledig op maat worden gemaakt. Zo kunnen de lengtes van de wandelingen naar wens worden aangepast. Ook zijn er nog andere families op de route die je graag uitnodigen om deel te nemen aan hun dagelijkse activiteiten.

In de periode eind december t/m begin april kan de koffieroute niet worden aangeboden, wegens de grote kans op aardverschuivingen en modderstromen in dit gebied. Wil je in deze periode reizen, dan helpen Guido en Agnes je graag met het samenstellen van een route die geschikt is voor deze periode.

Plan jouw reis naar Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Indie, Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij de reisexpert.

Meer inspiratie voor je reis naar Peru?

Wil je meer lezen over Peru en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste excursies in Peru of over de beste reistijd. Lees meer over Peru op All Day Every Daisy de website van reisblogger Daisy!