Ontmoet de locals tijdens een Peru excursie

Er zijn vele manieren waarop jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Hieronder hebben we een aantal toffe excursies voor je verzameld waarmee je tijdens je reis prachtige ervaringen kan opdoen bij de lokale gemeenschap. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Gastronomische tours

In Lima is er een enorme verscheidenheid aan gastronomische ervaringen die we je aan kunnen bieden. Variërend van hoppen tussen restaurants en bars voor verschillende workshops tot kwalitatief hoogstaande kooklessen bij chef-koks thuis, of onze eigen gastrotour door Barranco met kleine proeverijtjes bij lokale restaurantjes en een cocktail cursus. Sinds de Peruaanse keuken zo in opkomst is, zijn deze tours geen koopjes meer maar voor een foodie mogen ze eigenlijk niet in een Peru reis ontbreken.

Alternatieve Reality Tour

Deze originele tour brengt je naar de buitenwijken van Lima en heeft onder andere een bezoek aan de op één na grootste begraafplaats ter wereld op het programma. Het gaat natuurlijk om de ontmoetingen die je met de bewoners van de buitenwijken hebt en dat je goed kunt zien hoe hard hier aan een betere toekomst wordt gewerkt. De bezoeken worden vaak gevarieerd, omdat er zoveel te zien is. Dit is een van de meest bijzondere Peru excursies.

Wandel naar de Chauchilla begraafplaats

Waarom alles met een auto doen als je een gebied ook kunt beleven? Deze wandelroute voert je vanuit een klein dorpje naar de beroemde begraafplaats in Nazca waar de mummies nog in hun graven te zien zijn. Het lieflijke dorpje wordt doorkruist door oude irrigatiekanalen die nog stammen uit de tijd van de Nazca’s. De kinderen maken dankbaar gebruik van dit altijd frisse zwemwater. Dankzij dit water groeien er echter ook veel fruitbomen en gewassen en is er een rijk vogelleven. Na al dat groen sta je ineens voor een grote zandduin: hierachter waan je je in een compleet andere wereld. Dat maakt deze Peru excursie extra bijzonder.

Paardrijden of mountainbiken in Sabandia

Het gebied rondom Sabandia en Yumina is waar de grote stad Arequipa haar eten vandaan haalt: oude incaterrassen met vruchtbare vulkanische grond staan hier vol met gewassen. Een heerlijk gebied om te paard of te fiets te verkennen: de paarden zijn erg mak en comfortabel, dus ook voor beginners heel goed te doen! Met het paardrijden word je bovendien begeleid door onze gids Caroline: zij zal je ook meenemen naar haar favoriete “picantería” om jullie wat typische gerechten van haar geboortestreek te laten proeven.

Volg een kookcursus

We hebben twee verschillende kookcursussen voor je in de aanbieding in Cusco. De eerste is met onze eigen Seledonia: zij is goed bevriend met het lokale Better Places team in Peru. Ze neemt je eerst mee naar haar lokale marktje, waar je al haar vaste marktkoopvrouwtjes leert kennen. Ze spreekt geen Engels maar iedereen geniet van haar brede lach, haar kundigheid om zich duidelijk te maken, de vrolijke kooklessen en uiteraard haar heerlijke signature dishes die je leert maken!

De andere kookcursus is een luxere variant: je gaat met de Engelssprekende kok naar de beroemde San Pedro markt, waarna je met uitzicht over de stad een uitgebreide kookcursus volgt in een oud Inca paleis. Prachtige ervaring! Beide excursies duren de hele ochtend.

Bezoek project Casa Mantay

Middels deze halve-dag excursie leer je meer over dit mooie project dat tienermoeders van 12 tot 18 jaar ondersteunt bij de zorg voor hun kind zonder dat dat ten koste moet gaan van hun eigen kansen in het leven. Je bezoek draagt hier uiteraard ook aan bij! Je leert vooral ook over hun werk met leer (ze wonnen al een nationale prijs om de kwaliteit van hun werk!) en gaat ook je eigen leren souvenirtje maken! De dag eindigt met een gezamenlijke lunch.

Chocomuseo

In dit chocolademuseum, met filialen in Lima, Cusco en Ollantaytambo, kun je een chocolade workshop doen. Je leert alles over de Peruaanse cacao en waar het verbouwd wordt, waarna je je eigen reep gaat maken! Uiteraard krijg je deze als souvenir mee. Het Chocomuseo werkt volgens de fairtrade principes.

Leer weven in Ollantaytambo

Deze weefexcursies voeren je naar dorpjes hoog in de bergen boven Ollantaytambo, waar de bewoners je laten zien hoe ze met natuurlijke wol, planten, wortels en andere ingrediënten prachtige brei- en weefstukken maken. De organisatie die je meeneemt werkt samen met deze gemeenschappen: de vrouwen weven namelijk stukken die deze organisatie dan in Ollantaytambo verwerkt tot prachtige kleding en accessoires voor de export. Je leert dus een heus fairtrade project van de bron kennen!

Mountainbiken

Naast wat wandelopties kun je vanuit Ollantaytambo ook fantastisch mountainbiken. Bij één van deze routes wordt je bij een hoge bergpas afgezet om daarna over single-track herderspaadjes weer af te dalen (het laatste stuk kun je ook omhoog doen als je goed fit bent!). Het mooie berglandschap staat vol met grazende lama’s en alpaca’s. Als je van je gids wat begroetingen in het Quechua leert kun je de herders onderweg begroeten in hun eigen taal: dat zullen ze leuk vinden!

Bezoek het Amazon Shelter

Dit wilde dierenopvangcentrum is gespecialiseerd in de brulapen, maar oprichtster Magali accepteert bijna elk soort dier. Elke keer is de ervaring van een bezoek aan dit centrum dan ook weer anders: meestal help je met voeren, maar er zijn ook zieke of gewonde dieren die verzorging nodig hebben. Je kunt het project alleen bezoeken en alle dieren zien, wat een belangrijke bijdrage levert aan dit goede project. Maar je kunt ook kiezen om de handen uit de mouwen te steken: ook hiervoor dien je uiteraard een entree te betalen maar je maakt jezelf ook nog eens nuttig. Het doel van Magali is om alle dieren waarbij dat mogelijk is, weer uit te zetten in het wild. De dieren waarbij dat niet meer mogelijk was wonen semi-wild in haar Private Conservation Area of in hokken.

Meer inspiratie voor Peru excursies?

Wil je meer lezen over Peru en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden van Peru. Op All Day Every Daisy vertelt reisblogger Daisy nog veel meer mooie verhalen over het bijzondere land Peru!

Plan jouw reis naar Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Indie, Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij de reisexpert.

Beste reistijd Peru

De beste reistijd wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Peru. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Peru.