Weinig landen ter wereld zijn zo geschikt voor een duurzame vakantie als Slovenië. Een land dat voor 60% bestaat uit ongerepte bossen en de ene na de andere titel wint op het gebied van natuurbescherming en verantwoord toerisme. Je reist er bovendien prima naartoe per trein. Dat je voor een duurzame vakantie in Slovenië op de juiste plek bent, merk je ook als je de Slovenen ontmoet. Ze houden van de natuur, van outdooractiviteiten en koken met lokale ingrediënten. Die liefde voor het goede leven delen ze maar wat graag met bezoekers; in farmstays en wijnboerderijen, bij natuurexcursies en in restaurants.

Een duurzame vakantie in Slovenië:

Een van de meest duurzame bestemmingen ter wereld
Goed bereikbaar per trein en elektrische auto
Een echte natuurbestemming met veel diversiteit
Reizen met maximale positieve impact

Natuurlijke rijkdom en diversiteit

Slovenië beslaat slechts de helft van Nederland maar kent een enorme diversiteit in natuur. Van de Alpen tot de Adriatische kust en van heuvelachtige wijnregio’s tot eeuwenoude bossen met één van ’s werelds grootste bruine berenpopulaties. Daarmee is Slovenië een fantastische natuurbestemming waar je volop kunt genieten van wandelen, fietsen, kajakken en wildlife spotten. De Slovenen zijn bovendien zeer zuinig op hun natuurlijke rijkdom. Het is dan ook niet voor niets dat Slovenië als eerste bestemming werd beloond met de titel ‘Green Destination of the World’.

 Reisexperts Ruud en Nejc stelden alvast een voorbeeld samen van een duurzame rondreis Slovenië en een authentieke Slovenië vakantie. Neem rechtstreeks contact met hen op en geef je voorkeuren door voor een rondreis Slovenië op maat.

Duurzaam vervoer in Slovenië

Nog een reden dat het zo eenvoudig is om van een duurzame vakantie in Slovenië te genieten: je kunt er op de meest duurzame wijze naartoe! Slovenië is uitstekend bereikbaar per (nacht)trein. Door met de trein naar Slovenië te reizen, kom je lekker uitgerust aan en bovendien kan je onderweg nog een leuke tussenstop maken. Heb je een elektrische auto? Ook daarmee kan je prima naar Slovenië. Het is een compact land met een prima netwerk aan oplaadpunten. Op die manier reis je zo goed als klimaatneutraal en maak je de meest duurzame vakantie in Slovenië. Lees de ervaring van Erna en haar man, die met de elektrische auto naar Slovenië gingen.

De lokale keuken

Dankzij het klimaat is Slovenië zeer vruchtbaar en tijdens een rondreis zal het je misschien opvallen dat er achter bijna elk huis een moestuin ligt. Niet alleen in restaurants maar ook bij de Slovenen thuis wordt zoveel mogelijk gekookt met ingrediënten uit de directe omgeving. Bovendien telt het land drie wijngebieden met niet alleen gerenommeerde maar ook opvallend veel biologisch en biodynamisch geproduceerde wijnen. De bijzondere gastronomie beleef je optimaal tijdens een culinaire reis Slovenië

Goed nieuws! Met wat handige tips kan je ook prima vegetarisch eten in Slovenië.

Slovenië kent een levendige traditie van bijenhouden. Maar liefst 5 op de 1000 inwoners in Slovenië is imker. Samen produceren zij 2500 ton honing per jaar. Tijdens je reis kan je op bezoek bij een imker om meer te leren over het belang van de bij en deze bijzondere Sloveense traditie.

Kleinschalige accommodaties

Hoewel Slovenië inmiddels een populaire vakantiebestemming is, staat het nog steeds bekend om het kleinschalige karakter. Zo vind je door het hele land farmstays, waar je kunt overnachten op het platteland. Tijdens je verblijf krijg je een kijkje in het leven van onder andere wijnboeren, tuinders of imkers en leer je het dagelijks leven in Slovenië op een bijzondere manier kennen. De accommodaties zijn bovendien veelal gelegen op de mooiste plekken. Het is heerlijk wakker worden tussen de wijnranken of bergtoppen! Op veel plekken kan je bij de gastvrouw of -heer ook een leuke activiteit doen, zoals een kookworkshop of wijnproeverij.

 Benieuwd naar zo'n farmstay? Lees meer over de wijnboerderij van Nadica en haar gezin. Met een verblijf in een farmstay draag je ook nog eens bij aan duurzame ontwikkeling van het Sloveense platteland. Reisexpert Nejc vertelt hier meer over.

Reizen met een positieve impact in Slovenië

Duurzaam reizen betekent voor ons niet alleen reizen met zo min mogelijk negatieve impact, zoals CO2-uitstoot, maar ook met maximale positieve impact, waarbij de inwoners op de bestemming zoveel mogelijk profiteren van je bezoek. Dat doen we door voor al onze reizen samen te werken met kleinschalige accommodaties waarbij je geld bij de lokale bevolking terecht en door het aanbieden van excursies met lokale gidsen en aandacht voor welzijn en natuurbehoud. Omdat in Slovenië natuurbehoud en verantwoord toerisme zo hoog in het vaandel staan, maak je tijdens een duurzame vakantie in Slovenië maximale positieve impact. Lees meer over de impact score van Slovenië.

Plan jouw reis naar Slovenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Slovenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nejc of Ruud, de reisexperts in Slovenië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nejc of Ruud.

Beste reistijd Slovenië

Je plant je reis naar Slovenië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Slovenië.