Een onsje Oostenrijk, vermengd met een eetlepel Hongarije en afgemaakt met een snufje Italië. De Sloveense keuken is een mengelmoes van smaken en gerechten uit de omringende landen. Dat is goed nieuws voor mensen die van plan zijn om plantaardig of vegetarisch te eten in Slovenië; er is altijd wel íets te kiezen tijdens je rondreis. In dit blog lees je alles over plantaardig en vegetarisch eten in Slovenië.

Bij Better Places stel je je rondreis Slovenië samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.

Waarom plantaardig eten op reis een goed idee is

Kiezen voor plantaardig eten is een van de meest effectieve dingen die je als reiziger kunt doen om jouw impact op reis te verkleinen. Het is goed voor het klimaat, respectvol naar dieren en verrassend gezond voor jezelf. Door plantaardig te eten verklein je je ecologische voetafdruk aanzienlijk. Veel meer dan je met korter douchen, minder plastic en lokaal eten voor elkaar krijgt. Bovendien draag je bij aan het verminderen van dierenleed én geef je je lijf een boost met vezels, antioxidanten en belangrijke voedingsstoffen. Of je nu in Indonesië nasi bestelt zonder varkensvlees of in Spanje kiest voor vega pinxtos: jouw keuzes maken verschil. En zeg nou zelf, het is toch ook gewoon leuk om creatieve, plantaardige gerechten te ontdekken?

1. Sloveens eten met een Italiaans tintje

Laat het de Italianen niet horen; wat de Slovenen betreft is polenta een typisch Sloveens gerecht. Wie er gelijk heeft laten we in het midden. Één ding is in elk geval wel zeker, door de Italiaanse invloeden staan er veel gerechten op het menu die vegetarisch of plantaardig zijn of gemakkelijk aangepast kunnen worden. Denk aan een stevige minestrone, pizza, gnocchi en ravioli. Maar ook buurlanden Hongarije en Oostenrijk hebben een flinke vinger in de pap als het om Sloveens eten gaat. Al heb je daar als vegetariër weinig aan. Vegetarische goulash en schnitzels zijn nog lastig te vinden in Slovenië.

2. Vegetarisch eten in de steden en op het platteland

In Slovenië weten de meeste mensen wel wat vegetarisch eten betekent. In steden als Ljubljana, Koper en Bled is gelukkig genoeg te kiezen. Hoe verder je van de steden af reist, hoe lastiger het wordt. Op het platteland kun je nog wel eens vreemde blikken krijgen als je vraagt of ze de traditionele stoofpot Bograč ook zonder vlees serveren. Het is daarom handig om een paar zinnen in het Sloveens te leren. Dan heb je meteen een streepje voor.

  • Ik eet vegetarisch/veganistisch – Jedem vegetarijansko/vegansko
  • Ik eet geen vlees en vis – Ne jem mesa in rib
  • Ik eet geen zuivel en eieren – Ne jem mleka in jajc

Vegetarisch eten in Slovenië is één van de manieren om je persoonlijke voetafdruk op reis te verkleinen. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om duurzaam te reizen.

3. Vegetarische gerechten die je echt moet proberen

  • Fritaja: een Sloveense frittata met asperges en verse kruiden uit het seizoen.
  • Idrijski žlikrofi: deze dumplings met aardappelvulling worden meestal geserveerd met vlees, maar zijn los ook heerlijk.
  • Matevž: zeg maar gerust Sloveense stamppot van aardappelen en bonen. Matevž wordt meestal met zuurkool geserveerd.
  • Regratova solata: een salade van paardenbloembladeren en aardappels, die je alleen in het voorjaar kunt krijgen.
  • Žganci: gekookte boekweit. Traditioneel is dit het gerecht voor de hardwerkende boerenknechten, oftewel het voedsel van de armen. 

4. Onze favoriete vegetarische restaurants in Slovenië

Ben je echte foodie? Dan móet je een paar dagen in Ljubljana plannen. De stad telt inmiddels meer dan tien vegetarische en plantaardige restaurants en nog veel meer restaurants met een uitgebreid aanbod aan vleesloze gerechten. Wil je traditioneel Sloveense gerechten proberen? Dan zit je helemaal goed bij Gujžina. Het restaurant serveert gerechten uit de Mura regio. Eten bij Loving Hut is altijd een feest, ook in Slovenië. Het buffet puilt uit van de lekkerste vegan gerechten van over de hele wereld. Voor een heerlijke lunch ga je naar Veganika, waar je na een goedgevulde polentaschotel sowieso aflsuit met een taartje. Jum!

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar het eten in Slovenië? Tijdens onze culinaire rondreis door Slovenië en Kroatië ontdek je het beste uit de lokale keuken.

5. Zo wordt het nog makkelijker!

Plantaardige restaurants of gerechten vinden was nog nooit zo simpel. Installeer voor vertrek de HappyCow app op je telefoon en je weet altijd waar je moet zijn. De app laat precies zien welke restaurants helemaal vegetarisch zijn of een aantal vleesloze gerechten op de kaart hebben staan. The Vegan Passport is een andere handige app als je plantaardig of vegetarisch wil eten in Slovenië. In de app staat in elke taal beschreven wat je liever niet en wat je vooral wel kunt eten. Ook in het Sloveens. Handig!

Wist je dat...

  • De productie van 120 gram rundvlees gemiddeld 1.800 liter water kost? Wil je dat besparen? Dan kun je 243 keer 1 minuut korter douchen. Of de volgende keer de vegaburger kiezen.
  • Vlees en zuivel meer uitstoten dan de hele transportsector? Door meer plantaardig te eten verlaag je jouw uitstoot aanzienlijk.
  • Plantaardig eten goed is voor je lijf. Minder kans op hartziekten, diabetes type 2 en overgewicht. 
  • Bijna de helft van het plastic in de oceaan van visnetten komt? Geen vis eten = minder plastic soep en minder dieren in de knoop.
  • Grootschalige visserij letterlijk de zeebodem leegschraapt? In dit fragment van David Attenboroughs film Ocean zie je hoe dat werkt. Laat vis wat vaker staan en help mee de zee leefbaar te houden.

Plan jouw reis naar Slovenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Slovenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nejc of Ruud, de reisexperts in Slovenië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nejc of Ruud.