Vegetarisch eten in Slovenië

Italiaanse invloeden
Vegetarisch eten op het platteland
Gerechten die je echt moet proberen
Vegetarische restaurants in Slovenië

Sloveens eten met een Italiaans tintje

Laat het de Italianen niet horen; wat de Slovenen betreft is polenta een typisch Sloveens gerecht. Wie er gelijk heeft laten we in het midden. Één ding is in elk geval wel zeker, door de Italiaanse invloeden staan er veel gerechten op het menu die vegetarisch zijn of gemakkelijk aangepast kunnen worden. Denk aan een stevige minestrone, pizza, gnocchi en ravioli. Maar ook buurlanden Hongarije en Oostenrijk hebben een flinke vinger in de pap als het om Sloveens eten gaat. Al heb je daar als vegetariër weinig aan. Vegetarische goulash en schnitzels zijn nog lastig te vinden in Slovenië.

Vegetarisch eten in de steden en op het platteland

In Slovenië weten de meeste mensen wel wat vegetarisch eten betekent. In steden als Ljubljana, Koper en Bled is gelukkig genoeg te kiezen. Hoe verder je van de steden af reist, hoe lastiger het wordt. Op het platteland kun je nog wel eens vreemde blikken krijgen als je vraagt of ze de traditionele stoofpot Bograč ook zonder vlees serveren. Het is daarom handig om een paar zinnen in het Sloveens te leren. Dan heb je meteen een streepje voor.

  • Ik eet vegetarisch/veganistisch – Jedem vegetarijansko/vegansko
  • Ik eet geen vlees en vis – Ne jem mesa in rib
  • Ik eet geen zuivel en eieren – Ne jem mleka in jajc

Vegetarisch eten in Slovenië is één van de manieren om je persoonlijke voetafdruk op reis te verkleinen. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om duurzaam te reizen.

Gerechten die je echt moet proberen

Hoewel de Sloveense keuken bol staat van vleesrijke gerechten, zijn er ook specialiteiten die van zichzelf vegetarisch of veganistisch zijn. Wij maken je alvast lekker met onze favorieten:

  • Fritaja: een Sloveense frittata met asperges en verse kruiden uit het seizoen.
  • Idrijski žlikrofi: deze dumplings met aardappelvulling worden meestal geserveerd met vlees, maar zijn los ook heerlijk.
  • Matevž: zeg maar gerust Sloveense stamppot van aardappelen en bonen. Matevž wordt meestal met zuurkool geserveerd.
  • Regratova solata: een salade van paardenbloembladeren en aardappels, die je alleen in het voorjaar kunt krijgen.
  • Žganci: traditioneel gezien is dit het gerecht voor de hardwerkende boerenknechten, oftewel het voedsel van de armen. Žganci is vergelijkbaar met polenta, maar dan gemaakt van boekweit.

Onze favoriete vegetarische restaurants in Slovenië

Ben je echte foodie? Dan móet je een paar dagen in Ljubljana plannen. De stad telt inmiddels meer dan tien vegetarische en veganistische restaurants en nog veel meer restaurants met een uitgebreid aanbod aan vleesloze gerechten. Wil je traditioneel Sloveense gerechten proberen? Dan zit je helemaal goed bij Gujžina. Het restaurant serveert gerechten uit de Mura regio. Eten bij Loving Hut is altijd een feest, ook in Slovenië. Het buffet puilt uit van de lekkerste vegan gerechten van over de hele wereld. Voor een heerlijke lunch ga je naar Veganika, waar je na een goedgevulde polentaschotel of curry sowieso een taartje neemt.

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar het eten in Slovenië? Tijdens onze culinaire rondreis door Slovenië en Kroatië ontdek je het beste uit de lokale keuken.

Zo wordt vegetarisch eten in Slovenië nog makkelijker!

Als veganist of vegetariër een leuk restaurant vinden was nog nooit zo simpel. Installeer voor vertrek de HappyCow app op je telefoon en je weet altijd waar je moet zijn. De app laat precies zien welke restaurants helemaal vegetarisch zijn of een aantal vleesloze gerechten op de kaart hebben staan. The Vegan Passport is een andere handige app als je veganistisch of vegetarisch wil eten in Slovenië. In de app staat in elke taal beschreven wat je liever niet en wat je vooral wel kunt eten. Ook in het Sloveens. Handig!

Vegetarisch eten in Slovenië - laat je inspireren

Reisjournalisten Daisy en Patrick reizen samen de hele wereld over en eten bovendien 100% veganistisch. Zij delen hun beste tips en ervaringen voor veganistisch en vegetarisch eten op reis.

 

Plan jouw reis naar Slovenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Slovenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ruud of Nejc, de reisexperts in Slovenië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ruud of Nejc.

Beste reistijd Slovenië

Je plant je reis naar Slovenië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Slovenië.