Vliegen is slecht voor het milieu. Dat is geen nieuws. Maar wist je ook dat je helemaal niet hóeft te vliegen als je naar Slovenië op vakantie gaat? Maak je reis extra avontuurlijk en kies voor de trein of je eigen auto. Dat is wel zo duurzaam. De alternatieven voor vliegen zijn niet voor iedereen mogelijk. Kun je dan beter thuisblijven? Dat heeft grote gevolgen voor de lokale economie, de mensen die werken in het toerisme en de natuur. Wij geloven dat het toerisme veel goeds brengt, mits het op de juiste manier gebeurt. Bij het samenstellen van onze reizen maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat jouw reis een zo groot mogelijke positieve impact heeft en dat de klimaatschade zoveel mogelijk beperkt blijft. Om inzicht te krijgen in de effecten van onze reizen naar Slovenië, beoordelen we de reisroutes met een uitgebreide impactscore. Zo kunnen we zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je onderaan de voorbeeldreizen. Op deze pagina geven we een toelichting bij die impactscores.

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Slovenië. De infographics met impactscores op deze pagina dienen als voorbeeld en komen van de autorondreis door Slovenië.

Het belang van toerisme in Slovenië

In 1991 verklaarde Slovenië zich onafhankelijk van het voormalig Joegoslavië. Vandaag de dag telt het Centraal-Europese land zo'n tweemiljoen inwoners. Waar veel economieën van voormalige Joegoslavische landen zwaar getroffen werden na de val van het communisme, is Slovenië altijd het meest welvarendste land in de regio geweest. Hoewel het een klein land is, heeft Slovenië een grote rijkdom aan landschappen en natuurgebieden: bergen, bossen, meren, kustlijnen, watervallen en karst. Deze verscheidenheid aan natuurschoon maakt van Slovenië een vakantieland bij uitstek. Het is niet voor niets dat het toerisme wordt gezien als één van de belangrijkste industrieën voor de lokale economie. In 2020 werkt ruim 10% van de beroepsbevolking in het toerisme. Dat komt neer op 94.100 werknemers. In datzelfde jaar leverde de reisindustrie een bijdrage van 6,5% aan het bruto nationaal product.

Duurzaam toerisme in Slovenië

In 2016 heeft het Slovenian Tourist Board de Slovenia Green Scheme geïntroduceerd. Dat is een programma dat de ontwikkeling van duurzaam toerisme stimuleert en promoot. Het belangrijkste doel is om toeristische locaties en diensten zo in te richten, dat ze zo min mogelijke schade aan het klimaat veroorzaken en een positief effect hebben op de omgeving, de bewoners, de natuur, de cultuur en de lokale economie. Met de Slovenian Green Scheme is het land een voorloper als het gaat om de ontwikkeling en uitvoering van duurzaam toerisme. Meer dan honderd Sloveense bestemmingen en toeristische bedrijven hebben inmiddels het Slovenia Green-certificaat ontvangen. Ze onderscheiden zich door hun inzet voor een ethische en klimaatvriendelijke industrie.

Samenwerking tussen toerisme en landbouw

Ongeveer eenderde van het Sloveense landschap wordt gebruikt als landbouwgrond. Het is daarom geen verrassing dat veel mensen die op het platteland wonen op de één of andere manier voedsel verbouwen. Het inkomen van de boeren schommelt en is sterk afhankelijk van de opbrengst van het land en de marktprijs voor hun producten. Veel van hen zien een kans in het toerisme om hun onzekere inkomen aan te vullen. Geloof het of niet, het aantal farm stays in Slovenië is opgelopen tot negenhonderd. Er komen er nog regelmatig nieuwe bij. Om een langdurige samenwerking tussen het toerisme en de landbouwindustrie te verzekeren, moet er een eerlijke en duurzame balans zijn tussen de twee industrieën. Als gevolg hiervan wordt de landbouwindustrie gedwongen de natuurlijke omgeving te beschermen en worden de boeren gestimuleerd om hun cultuur en ambachten te behouden. Dat is immers wat de toeristen aantrekt. Zoveel mogelijk voedsel produceren is niet langer het hoofddoel. Andersom geldt hetzelfde: het toerisme kan alleen in de landelijk omgeving bestaan als de natuur en het boerenambacht beschermd worden.

Positieve impactscore

Ondersteun en promoot lokale initiatieven

Kleinschalige en duurzame accommodaties

In Slovenië barst het van de kleinschalige en duurzame accommodaties. Daar maken we dan ook graag gebruik van bij het samenstellen van onze rondreizen. Vooral in landelijke gebieden vind je veel accommodaties die goed scoren op onze criteria voor duurzame hotels. Van glamping, luxe chalets en comfortabele farmstays, het aanbod aan kleinschalige hotels in Slovenië is heel gevarieerd. Omdat Slovenië veel geneeskrachtige warmwaterbronnen heeft, kent het land een lange traditie van kuuroorden en wellnessresorts. Actieve vakantiegangers verblijven in kleinschalige familiehotels, in gebieden waar je kunt fietsen en wandelen.

Op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Ljubljana verblijf je in een bijzondere farmstay. De familie Govc-Vršnik ontvangt al meer dan vijftig jaar toeristen op hun boerderij. Inmiddels is het de derde generatie die de boerderij en de bijbehorende accommodatie runt. De maaltijden die je er kunt eten worden bereid met ingrediënten uit de eigen moestuin en traditionele zuivelproducten van de boerderij. Op de boerderij wordt al decennia lang echte Sloveneese Kislo Mleko gemaakt, oftewel ambachtelijke dikmelk.

Meet the locals excursies

Meet the locals excursies zijn een perfecte manier om kennis te maken met de lokale bewoners, hun cultuur, tradities en gebruiken. Tegelijkertijd is het een kans voor de ondernemer om een inkomen te halen uit het toerisme en zijn of haar ambacht te delen en te behouden. Tijdens de autorondreis door Slovenië krijg je een rondleiding in een orgelfabriek. De ambacht van orgelrenovatie wordt hier van generatie op generatie doorgeven. Je krijgt een uniek inkijkje in één van de weinige orgelwerkplaatsen die er nog zijn in Europa.

In Slovenië zijn er meer mogelijkheden om kennis te maken met de bewoners. Zo kun je een workshop volgen, waarbij je leert hoe maïs traditioneel verbouwd en geoogst wordt. Vervolgens gebruik je de granen om samen een lokaal gerecht te maken. Deze activiteit is een mooi voorbeeld van hoe het toerisme ervoor zorgt dat een traditie kan blijven bestaan. Er wordt nu immers geld verdiend, waardoor het rendabel is om op kleine schaal en volgens oude gebruiken maïs te verbouwen en te verwerken.

Verminder de CO2-uitstoot van je vakantie

Vegetarisch eten

De makkelijkste en meest efficiënte manier om je persoonlijke impact op het klimaat te verkleinen is door een plantaardig dieet te kiezen. Daarom helpen wij reizigers om ook op reis zoveel mogelijk voor vegetarisch of veganistisch eten te kiezen. Vegetarisch eten in Slovenië is goed te doen. Vooral in de grotere steden zijn er steeds meer restaurants met een goed aanbod aan vegetarische gerechten. Op verzoek deelt onze lokale reisexperts tips voor restaurants waar je lekkere en traditionele gerechten kan proeven, zonder vis en vlees. Voor veganisten is de uitdaging iets groter, aangezien veel groentegerechten bereid worden in dierlijke boter en met zuivelproducten. 

Wacht op aanvullende info

Duurzaam vervoer

De beste manier om rond te reizen in Slovenië is met je eigen of een gehuurde auto. In dat laatste geval kan onze lokale reisexpert een elektrische auto regelen. Om die manier heeft het vervoer tijdens je vakantie een zo klein mogelijk impact op het klimaat.

Wacht op aanvullende info

Het aantal laadpalen in Europa en specifiek in Slovenië neemt elk jaar toe. Dat betekent dat het goed mogelijk is om met je eigen elektrische auto naar Slovenië te gaan. Reizigers Erna en Michel gingen je voor en delen hun ervaring.

CO2-neutrale activiteiten

Slovenië is bij uitstek een bestemming voor zogenaamde human powered excursies. Dat zijn activiteiten waarbij de enige energie die verbruikt wordt komt van je eigen, lichamelijke inspanning. In Slovenië kun je denken aan hikes, meerdaagse wandeltochten, fietsen, mountainbiken, kanoën, canyoning en raften. De Julische Alpen zijn een waar paradijs voor wandelaars. De wandelpaden zijn goed onderhouden en de routes worden duidelijk aangegeven. De Triglav is met 2864 meter de hoogste berg van Slovenië en die kun je beklimmen. In de Slovenië reizen is altijd genoeg tijd en ruimte om zelf activiteiten in de natuur te ondernemen. Zo kun je zwemmen in het Bohinj Meer en wandelen rondom het bekende Lake Bled. Onze lokale reisexpert geeft tips en suggesties voor wandel- en fietsroutes die aansluiten op jouw reisroutes.

De autorondreis door Slovenië scoort het maximale aantal van vijf punten voor het onderdeel human powered excursies. In de reis van dertien dagen zijn er vier CO2-neutrale activiteiten gepland: een fietstour, een stadstour in Ljubljana, een hike in Raduha en een wandeling naar een prehistorische grot.

Bescherm, toon respect en reis plasticvrij

Plasticvrij reizen

De Sloveense overheid heeft de eerste stappen gezet tegen het gebruik van wegwerpplastics. Zo is de verkoop van de meeste producten van wegwerpplastic aan banden gelegd. Hoewel het gebruik van wegwerpplastic flink is afgenomen, kan het nog steeds gebeuren dat je boodschappen in een plastic tasje meekrijgt. Onze lokale reisexpert deelt daarom tips voor aanvang van je reis, waarin hij onder andere adviseert een herbruikbaar tasje mee te nemen. Het kraanwater in Slovenië is van uitstekende kwaliteit. We adviseren je daarom om een hervulbare drinkfles mee te nemen en die te vullen, zodat je geen plastic flesjes met water hoeft te kopen.

Slovenië is een voorloper als het gaat om het recyclen van plastic afval. Zestig procent van het plastic afval wordt gerecycled. Daarmee staat Slovenië op de tweede plek in de toplijst van Europese landen op het gebied van plastic recycling. Alleen Letland doet het beter.

Cultureel erfgoed en nationale parken

Wacht op aanvullende input

Biodiversiteit

Slovenië staat bekend om haar natuurlijk schoonheid en goed onderhouden natuurgebieden. Het relatief kleine land heeft een grote biodiversiteit. Dat komt onder andere door de grote verscheidenheid aan landschappen en klimaattypen. Met ruim 26.000 geïdentificeerde soorten heeft Slovenië een bovengemiddeld hoge biodiversiteit. Het land telt achthonderd diersoorten en zesenzestig inheemse plantsoorten. Slovenië heeft één van de meest diverse ondergrondse soorten ter wereld. In het water leven zeker tweehonderd inheemse soorten. De zogenaamde Cave Protection Act zorgt ervoor dat alle grotten en het leven ondergronds aangemerkt zijn als natuurlijk erfgoed en daarmee een beschermde status hebben. De regels uit de Cave Protection Act zorgen ervoor dat alle activiteiten in en rondom de grotten geen schade opleveren aan de grotten en het leven in de grotten. Zo is er ook een beperking voor toeristische activiteiten, zodat volgende generaties ook kunnen genieten van het natuurlijke erfgoed. Helaas worden sommige gebieden toch bedreigd door vervuiling die meestal van buitenaf komt. 

Impact op het klimaat
Retour Amsterdam-Ljubljana uitstoot per persoon per vervoersmiddel

Auto o.b.v. 2 personen