Wij geloven dat het toerisme veel goeds brengt, mits het op de juiste manier gebeurt. Bij het samenstellen van onze reizen maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat jouw reis een zo groot mogelijke positieve impact heeft en dat de klimaatschade zoveel mogelijk beperkt blijft.

Om inzicht te krijgen in de effecten van onze reizen naar Slovenië, beoordelen we de reisroutes met een uitgebreide impactscore. Zo kunnen we zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je in de Eerlijke Reiswijzer van Slovenië

Eerlijke reiswijzer logo Slovenië.

Met de Eerlijke Reiswijzer willen we op een transparante en positieve manier duidelijk maken dat we niet per se minder, maar vooral anders moeten reizen. 

Ik ben benieuwd

Het belang van toerisme in Slovenië

Hoewel het een klein land is, heeft Slovenië een grote rijkdom aan landschappen en natuurgebieden: bergen, bossen, meren, kustlijnen, watervallen en karst. Deze verscheidenheid aan natuurschoon maakt van Slovenië een vakantieland bij uitstek. Het is niet voor niets dat het toerisme wordt gezien als één van de belangrijkste industrieën voor de lokale economie. In 2020 werkt ruim 10% van de beroepsbevolking in het toerisme. 

Positieve impactscore

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Slovenië. In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Slovenië in 2023.

Overnachtingen

In Slovenië barst het van de kleinschalige en duurzame accommodaties. Daar maken we dan ook graag gebruik van bij het samenstellen van onze rondreizen. Vooral in landelijke gebieden vind je veel accommodaties die goed scoren op onze criteria voor overnachtingen. Van glamping en luxe chalets tot comfortabele farmstays; het aanbod aan kleinschalige hotels in Slovenië is heel gevarieerd. 

Tijdens de Slovenië reizen in 2023 vond 88% van het totaal aantal nachten plaats in kleinschalige en/of duurzame accommodaties. Slovenië scoort hiermee het maximale aantal van 5 punten voor overnachtingen in de Eerlijke Reiswijzer.

Excursies 

Excursies en workshops zijn een perfecte manier om kennis te maken met de bewoners, hun cultuur, tradities en gebruiken. Tegelijkertijd is het een kans voor de ondernemer om een inkomen te halen uit het toerisme en zijn of haar ambacht te delen en te behouden. In Slovenië zijn er verschillende mogelijkheden om kennis te maken met de bewoners. Zo kun je een workshop volgen, waarbij je leert hoe maïs traditioneel verbouwd en geoogst wordt. Slovenië scoort 2 punten voor het onderdeel excursies in de Eerlijke Reiswijzer. Dit betekent dat er gemiddeld twee excursies zijn opgenomen in de uitgevoerde reizen in 2023.

Lokale chauffeurs

Tijdens onze reizen door Slovenië reis je met je eigen (huur)auto. Er wordt geen gebruik gemaakt van lokale chauffeurs.

Natuur en cultuur 

Slovenië staat bekend om haar natuurlijk schoonheid en goed onderhouden natuurgebieden. Het relatief kleine land heeft een grote biodiversiteit. Dat komt onder andere door de grote verscheidenheid aan landschappen en klimaattypen. Slovenië heeft één van de meest diverse ondergrondse soorten ter wereld. De zogenaamde Cave Protection Act zorgt ervoor dat alle grotten en het leven ondergronds aangemerkt zijn als natuurlijk erfgoed en daarmee een beschermde status hebben. Slovenië scoort 2 punten op dit onderdeel in de Eerlijke Reiswijzer.

Slow Travel

We stimuleren onze klanten om zo lang mogelijk op reis te gaan. Want hoe langer je reist, hoe groter je positieve impact is. Bovendien biedt het je een betere ervaring, aangezien je langer in een land of regio blijft en zo de plek beter ervaart. Dat noemen we slow travel.

Slovenië ligt in zone 1. Voor reizen naar bestemmingen in zone 1 hebben we als doelstelling om een minimale reisduur van 8 dagen te halen. Maar liever zorgen we ervoor dat de rondreizen in Slovenië langer duren. In 2023 was het gemiddelde aantal reisdagen voor de geboekte reizen naar Slovenië 14 dagen. Daarmee scoort het land 1 punt in de Eerlijke Reiswijzer.

Fietsen Slovenië vakantie
Erg leuk is dat we heel vele tips buiten het programma om hebben gekregen en daardoor konden we nog wat spontane uitjes maken. De plaatsen die door Better Places zijn geselecteerd zijn precies goed qua locatie en weg van de echte massa plekken.

Wat we nog meer doen

Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten, minder wegwerpplastics te gebruiken en overtoerisme te voorkomen.

Overtoerisme voorkomen

Door de groeiende populariteit van Slovenië als vakantiebestemming, komt ook de uitdaging van het voorkomen van overtoerisme. In de zomermaanden is het druk aan het Meer van Bled en het bijbehorende stadje. Bij het samenstellen van onze reizen naar Slovenië kiezen we zoveel mogelijk voor off the beaten track-bestemmingen. 

Reizen in het voor- en naseizoen

In onze strijd tegen overtoerisme stimuleren we klanten om in het voor- of naseizoen te reizen. Daarnaast delen we informatie over de beste reistijd voor Slovenië, waarbij we - naast het weer - ook rekening houden met de drukte. Dat zorgt niet alleen voor minder drukte, maar levert ook een betere ervaring op voor de reiziger. Prijzen zijn lager, het aanbod is groter, het weer is milder en toeristische plekken zijn minder druk.

Vegetarisch eten

De makkelijkste en meest efficiënte manier om je persoonlijke impact op het klimaat te verkleinen is door een plantaardig dieet te kiezen. Daarom helpen wij reizigers om ook op reis zoveel mogelijk voor vegetarisch of veganistisch eten te kiezen. Vegetarisch eten in Slovenië is goed te doen. Vooral in de grotere steden zijn er steeds meer restaurants met een goed aanbod aan vegetarische gerechten. Op verzoek deelt onze lokale reisexperts tips voor restaurants waar je lekkere en traditionele gerechten kan proeven, zonder vis en vlees. Voor veganisten is de uitdaging iets groter, aangezien veel groentegerechten bereid worden in dierlijke boter en met zuivelproducten. 

Plasticvrij reizen

De Sloveense overheid heeft de eerste stappen gezet tegen het gebruik van wegwerpplastics. Zo is de verkoop van de meeste producten van wegwerpplastic aan banden gelegd. Hoewel het gebruik van wegwerpplastic flink is afgenomen, kan het nog steeds gebeuren dat je boodschappen in een plastic tasje meekrijgt. Het kraanwater in Slovenië is van uitstekende kwaliteit. We adviseren je daarom om een hervulbare drinkfles mee te nemen en die te vullen, zodat je geen plastic flesjes met water hoeft te kopen.

Beren Slovenië

Impact op het klimaat

Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming. Slovenië is prima bereikbaar met je eigen (elektrische) auto. Ruim 86% van onze reizigers koos er in 2023 voor om met de eigen auto naar Slovenië te reizen. Hiervan zijn er steeds meer reizigers (17%) die met hun elektrische auto op pad gaan. Ook kiest ruim 10% voor de trein. Slechts 3% van onze reizigers vliegt naar Slovenië.

Retour Amsterdam - Ljubljana: uitstoot per persoon per vervoersmiddel (kg CO2e)

(Elektrische) auto o.b.v. 2 personen per auto
Bron: Greentripper & Google Flights

Met de trein naar Slovenië

Reis je met de trein naar Slovenië? Dan is je persoonlijk CO2e-uitstoot met 10kg minimaal. Hoewel de reis naar per trein iets langer is dan de route met de auto, kom je een stuk beter uitgerust aan op bestemming. Wij delen de mooiste en meest efficiënte routes, om reizigers te stimuleren om met de trein naar Slovenië te gaan. 

Met de auto naar Slovenië

Met 297kg CO2e per persoon veroorzaakt reizen met de auto iets meer broeikasgassen in vergelijking met de minst vervuilende vlucht. Dat geldt alleen wanneer je met één of twee personen reist. Deel je de auto met meer dan twee personen? Dan is de auto de betere optie. Heb je de mogelijkheid te reizen met je eigen elektrische auto? Dan wordt je uitstoot nog minder: op basis van 2 personen stoot je slechts 111kg CO2e per persoon uit. 

Het aantal laadpalen in Europa en specifiek in Slovenië neemt elk jaar toe. Dat betekent dat het goed mogelijk is om met je eigen elektrische auto naar Slovenië te gaan. Reizigers Erna en Michel gingen je voor en delen hun ervaring.

Vliegen naar Slovenië

Kies voor een vlucht met de minste klimaatimpact door bij Google Flights te filteren op CO2e-uitstoot. De verschillen in uitstoot worden veroorzaakt door het type vliegtuig, aantal tussenstops of de route. Lees hier meer over in deze blog over duurzamer vliegen. Voor korte afstanden loont het om te kiezen voor een directe vlucht, omdat het opstijgen en landen relatief veel vervuiling en veel overlast veroorzaakt. 

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2e-uitstoot van je vliegreis naar Slovenië maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van CO2e-uitstoot per vervoersmiddel.

Retour Amsterdam - Ljubljana: uitstoot per persoon per airline (kg CO2e)

Non CO2e-effecten door vliegen

Naast CO2e komen bij vliegtuigen ook andere schadelijke stoffen vrij. Denk aan stikstofoxiden en waterdamp. Op bepaalde hoogtes kan door stikstofoxide ozon ontstaan, met smog als gevolg. Waterdamp bevriest rond tien kilometer hoogte. De ijskristallen van de bevriezing vormen de vliegtuigstrepen die je wel eens ziet. Veel strepen vormen als het ware een deken die ervoor zorgt dat er minder warmte terugstraalt van de aarde naar de ruimte. Zo hebben ze een opwarmend effect. Het is niet duidelijk hoe groot de bijdrage van deze zogenaamde non CO2e-effecten is op het opwarmen van de aarde. 

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.