
Vliegen is slecht voor het milieu. Dat is geen nieuws. Maar wist je dat je helemaal niet hóeft te vliegen als je naar Slovenië op vakantie gaat? Maak je reis extra avontuurlijk en kies voor de trein of je eigen auto. Dat is wel zo duurzaam. De alternatieven voor vliegen zijn niet voor iedereen mogelijk. Kun je dan beter thuisblijven? Dat heeft grote gevolgen voor de lokale economie, de mensen die werken in het toerisme en de natuur. Wij geloven dat het toerisme veel goeds brengt, mits het op de juiste manier gebeurt. Bij het samenstellen van onze reizen maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat jouw reis een zo groot mogelijke positieve impact heeft en dat de klimaatschade zoveel mogelijk beperkt blijft. Om inzicht te krijgen in de effecten van onze reizen naar Slovenië, beoordelen we de reisroutes met een uitgebreide impactscore. Zo kunnen we zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je bovenaan de voorbeeldreizen. Op deze pagina geven we een toelichting bij die impactscores.
criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Slovenië. De infographics met impactscores op deze pagina dienen als voorbeeld en komen van de autorondreis door Slovenië.
Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van deHet belang van toerisme in Slovenië
In 1991 verklaarde Slovenië zich onafhankelijk van het voormalig Joegoslavië. Vandaag de dag telt het Centraal-Europese land zo'n tweemiljoen inwoners. Waar veel economieën van voormalige Joegoslavische landen zwaar getroffen werden na de val van het communisme, is Slovenië altijd het meest welvarendste land in de regio geweest. Hoewel het een klein land is, heeft Slovenië een grote rijkdom aan landschappen en natuurgebieden: bergen, bossen, meren, kustlijnen, watervallen en karst. Deze verscheidenheid aan natuurschoon maakt van Slovenië een vakantieland bij uitstek. Het is niet voor niets dat het toerisme wordt gezien als één van de belangrijkste industrieën voor de lokale economie. In 2020 werkt ruim 10% van de beroepsbevolking in het toerisme. Dat komt neer op 94.100 werknemers. In datzelfde jaar levert de reisindustrie een bijdrage van 6,5% aan het bruto nationaal product.
Duurzaam toerisme in Slovenië
In 2016 heeft het Slovenian Tourist Board de Slovenia Green Scheme geïntroduceerd. Dat is een programma dat de ontwikkeling van duurzaam toerisme stimuleert en promoot. Het belangrijkste doel is om toeristische locaties en diensten zo in te richten, dat ze zo min mogelijke schade aan het klimaat veroorzaken en een positief effect hebben op de omgeving, de bewoners, de natuur, de cultuur en de lokale economie. Met de Slovenian Green Scheme is het land een voorloper als het gaat om de ontwikkeling en uitvoering van duurzaam toerisme. Meer dan honderd Sloveense bestemmingen en toeristische bedrijven hebben inmiddels het Slovenia Green-certificaat ontvangen. Ze onderscheiden zich door hun inzet voor een ethische en klimaatvriendelijke industrie.
Samenwerking tussen toerisme en landbouw
Ongeveer eenderde van het Sloveense landschap wordt gebruikt als landbouwgrond. Het is daarom geen verrassing dat veel mensen die op het platteland wonen op de één of andere manier voedsel verbouwen. Het inkomen van de boeren schommelt en is sterk afhankelijk van de opbrengst van het land en de marktprijs voor hun producten. Veel van hen zien een kans in het toerisme om hun onzekere inkomen aan te vullen. Geloof het of niet, het aantal farm stays in Slovenië is opgelopen tot negenhonderd. Er komen er nog regelmatig nieuwe bij. Om een langdurige samenwerking tussen het toerisme en de landbouwindustrie te verzekeren, moet er een eerlijke en duurzame balans zijn tussen de twee industrieën. Als gevolg hiervan wordt de landbouwindustrie gedwongen de natuurlijke omgeving te beschermen en worden de boeren gestimuleerd om hun cultuur en ambachten te behouden. Dat is immers wat de toeristen aantrekt. Zoveel mogelijk voedsel produceren, waarbij natuurgebieden worden omgebouwd als landbouwgrond, is niet langer het hoofddoel. Andersom geldt hetzelfde: het toerisme kan alleen in de landelijk omgeving bestaan als de natuur en het boerenambacht beschermd worden.
Positieve impactscore
Ondersteun en promoot lokale initiatieven
Kleinschalige en duurzame accommodaties
In Slovenië barst het van de kleinschalige en duurzame accommodaties. Daar maken we dan ook graag gebruik van bij het samenstellen van onze rondreizen. Vooral in landelijke gebieden vind je veel accommodaties die goed scoren op onze criteria voor duurzame hotels. Van glamping en luxe chalets tot comfortabele farmstays; het aanbod aan kleinschalige hotels in Slovenië is heel gevarieerd. Omdat Slovenië veel geneeskrachtige warmwaterbronnen heeft, kent het land een lange traditie van kuuroorden en wellnessresorts. Actieve vakantiegangers verblijven in kleinschalige familiehotels, in gebieden waar je kunt fietsen en wandelen.
bijzondere farmstay. De familie Govc-Vršnik ontvangt al meer dan vijftig jaar toeristen op hun boerderij. Inmiddels is het de derde generatie die de boerderij en de bijbehorende accommodatie runt. De maaltijden die je er kunt eten worden bereid met ingrediënten uit de eigen moestuin en traditionele zuivelproducten van de boerderij. Op de boerderij wordt al decennia lang echte Sloveneese Kislo Mleko gemaakt, oftewel ambachtelijke dikmelk.
Op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Ljubljana verblijf je in eenMeet the locals excursies
Meet the locals excursies zijn een perfecte manier om kennis te maken met de bewoners, hun cultuur, tradities en gebruiken. Tegelijkertijd is het een kans voor de ondernemer om een inkomen te halen uit het toerisme en zijn of haar ambacht te delen en te behouden. Tijdens de autorondreis door Slovenië krijg je een rondleiding in een orgelfabriek. De ambacht van orgelrenovatie wordt hier van generatie op generatie doorgeven. Je krijgt een uniek inkijkje in één van de weinige orgelwerkplaatsen die er nog zijn in Europa.
In Slovenië zijn er meer mogelijkheden om kennis te maken met de bewoners. Zo kun je een workshop volgen, waarbij je leert hoe maïs traditioneel verbouwd en geoogst wordt. Vervolgens gebruik je de granen om samen een lokaal gerecht te maken. Deze activiteit is een mooi voorbeeld van hoe het toerisme ervoor zorgt dat een traditie kan blijven bestaan. Er wordt nu immers geld verdiend, waardoor het rendabel is om op kleine schaal en volgens oude gebruiken maïs te verbouwen en te verwerken.
Verminder de CO2-uitstoot van je vakantie
Vegetarisch eten
De makkelijkste en meest efficiënte manier om je persoonlijke impact op het klimaat te verkleinen is door een plantaardig dieet te kiezen. Daarom helpen wij reizigers om ook op reis zoveel mogelijk voor vegetarisch of veganistisch eten te kiezen. Vegetarisch eten in Slovenië is goed te doen. Vooral in de grotere steden zijn er steeds meer restaurants met een goed aanbod aan vegetarische gerechten. Op verzoek deelt onze lokale reisexperts tips voor restaurants waar je lekkere en traditionele gerechten kan proeven, zonder vis en vlees. Voor veganisten is de uitdaging iets groter, aangezien veel groentegerechten bereid worden in dierlijke boter en met zuivelproducten.
Slow Travel
Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat reiziger over land afleggen zoveel mogelijk te beperken. Daarmee verminderen we de CO2-uitstoot van het transport ter plekke. Bovendien biedt het reizigers een betere ervaring, aangezien ze langer in een regio blijven en zo de plek beter ervaren. Dat noemen we slow travel.
De meeste reizigers kiezen ervoor om met hun eigen auto naar en door Slovenië te reizen of ter plekke een auto te huren. Daarom is het extra belangrijk om het aantal te overbruggen kilometers op bestemming te minimaliseren. De autorondreis door Slovenië scoort één van de vijf punten als het gaat om het aantal kilometers over land. In totaal reis je gemiddeld zo'n 40 kilometer per dag. Dat is reizen op een laag tempo. Natuurlijk speelt het formaat van het land een rol. Slovenië is maar de helft zo groot als Nederland. Dat betekent dat je veel kunt zien zonder al te grote afstanden te overbruggen.
Duurzaam vervoer
De beste manier om rond te reizen in Slovenië is met je eigen of een gehuurde auto. In dat laatste geval kan onze lokale reisexpert een elektrische auto regelen. Op die manier heeft het vervoer tijdens je vakantie een zo klein mogelijk impact op het klimaat.
met je eigen elektrische auto naar Slovenië te gaan. Reizigers Erna en Michel gingen je voor en delen hun ervaring.
Het aantal laadpalen in Europa en specifiek in Slovenië neemt elk jaar toe. Dat betekent dat het goed mogelijk is omCO2-neutrale activiteiten
Slovenië is bij uitstek een bestemming voor excursies die geen CO2-uitstoot veroorzaken. De enige energie die je verbruikt komt van je eigen, lichamelijke inspanning. In Slovenië kun je denken aan hikes, meerdaagse wandeltochten, fietsen, mountainbiken, kanoën, canyoning en raften. De Julische Alpen zijn een waar paradijs voor wandelaars. De wandelpaden zijn goed onderhouden en de routes worden duidelijk aangegeven. De Triglav is met 2864 meter de hoogste berg van Slovenië en die kun je beklimmen. In de Slovenië reizen is altijd genoeg tijd en ruimte om zelf activiteiten in de natuur te ondernemen. Zo kun je zwemmen in het Bohinj Meer en wandelen rondom het bekende Lake Bled. Onze lokale reisexpert geeft tips en suggesties voor wandel- en fietsroutes die aansluiten op jouw reisroutes.
Bescherm, toon respect en reis plasticvrij
Overtoerisme voorkomen
Door de groeiende populariteit van Slovenië als vakantiebestemming, komt ook de uitdaging van het voorkomen van overtoerisme. In de zomermaanden is het druk aan het Meer van Bled en het bijbehorende stadje. Om tien uur 's ochtends zijn alle parkeerplekken bezet. Drommen toeristen dringen voor het beste plekje voor een foto van de zeventiende eeuwse kerk op het meer. Elk kwartier komt er een bus vol dagjesmensen uit Ljubljana aan. De Slovenian Tourist Board erkent het probleem en zet met haar campagnes in op het promoten van minder populaire regio's. Bij het samenstellen van onze voorbeeldreizen naar Slovenië kiezen we zoveel mogelijk voor off the beaten track-bestemmingen. Bled is in de meeste rondreizen niet opgenomen.
Reizen in het voor- en naseizoen
In onze strijd tegen overtoerisme stimuleren we klanten om in het voor- of naseizoen te reizen. Daarnaast delen we informatie over de beste reistijd voor Slovenië, waarbij we - naast het weer - ook rekening houden met de drukte. Dat zorgt niet alleen voor minder drukte, maar levert ook een betere ervaring op voor de reiziger. Prijzen zijn lager, het aanbod is groter, het weer is milder en toeristische plekken zijn minder druk.
Plasticvrij reizen
De Sloveense overheid heeft de eerste stappen gezet tegen het gebruik van wegwerpplastics. Zo is de verkoop van de meeste producten van wegwerpplastic aan banden gelegd. Hoewel het gebruik van wegwerpplastic flink is afgenomen, kan het nog steeds gebeuren dat je boodschappen in een plastic tasje meekrijgt. Onze lokale reisexpert deelt daarom tips voor aanvang van je reis, waarin hij onder andere adviseert een herbruikbaar tasje mee te nemen. Het kraanwater in Slovenië is van uitstekende kwaliteit. We adviseren je daarom om een hervulbare drinkfles mee te nemen en die te vullen, zodat je geen plastic flesjes met water hoeft te kopen.
tweede plek in de toplijst van Europese landen op het gebied van plastic recycling. Alleen Letland doet het beter.
Slovenië is een voorloper als het gaat om het recyclen van plastic afval. Zestig procent van het plastic afval wordt gerecycled. Daarmee staat Slovenië op deBiodiversiteit
Slovenië staat bekend om haar natuurlijk schoonheid en goed onderhouden natuurgebieden. Het relatief kleine land heeft een grote biodiversiteit. Dat komt onder andere door de grote verscheidenheid aan landschappen en klimaattypen. Met ruim 26.000 geïdentificeerde soorten heeft Slovenië een bovengemiddeld hoge biodiversiteit. Het land telt achthonderd diersoorten en zesenzestig inheemse plantsoorten. Slovenië heeft één van de meest diverse ondergrondse soorten ter wereld. In het water leven zeker tweehonderd inheemse soorten. De zogenaamde Cave Protection Act zorgt ervoor dat alle grotten en het leven ondergronds aangemerkt zijn als natuurlijk erfgoed en daarmee een beschermde status hebben. De regels uit de Cave Protection Act zorgen ervoor dat alle activiteiten in en rondom de grotten geen schade opleveren aan de grotten en het leven in de grotten. Zo is er ook een beperking voor toeristische activiteiten, zodat volgende generaties ook kunnen genieten van het natuurlijke erfgoed. Helaas worden sommige gebieden toch bedreigd door vervuiling die meestal van buitenaf komt.
Impact op het klimaat
Impact op het klimaat
CO2-uitstoot van de vlucht naar Slovenië
De retourvlucht van Amsterdam naar Ljubljana veroorzaakt gemiddeld 538kg CO2e per persoon. Dan kies je de meest efficiënte vlucht voor het klimaat: een directe chartervlucht op basis van economy class. De 'e' achter CO2 betekent dat zowel de CO2-uitstoot als de uitstoot van andere broeikasgassen is meegenomen in de meting. 538kg CO2 komt neer op 256 keer wassen en drogen (How Bad are Bananas, 2020). Als je bedenkt dat de gemiddelde Nederlander 2,9 keer per week wast, komt de uitstoot van jouw vlucht neer op één jaar en acht maanden aan wasjes draaien en drogen. Wil je met minder CO2-uitstoot naar Slovenië reizen? Kies dan voor de auto. Wanneer je met minimaal twee personen een auto deelt is de CO2-uitstoot van de rit naar Ljubljana 272kg per persoon. Dat scheelt de helft aan schadelijke broeikasgassen. We helpen reizigers bij het kiezen voor duurzamer transport. Zo adviseren we ze over de beste route naar Slovenië, met mooie stops onderweg, zodat de reis naar Slovenië onderdeel van de vakantie wordt. Wil je nog duurzamer reizen? Deze reizigers gingen met hun eigen, elektrische auto naar Slovenië.
Retour Amsterdam-Ljubljana uitstoot per persoon per vervoersmiddel
Auto o.b.v. 2 personen
Bronnen: Atmosfair en Green Tickets
Met de trein naar Slovenië
Reis je met de trein naar Slovenië? Dan is je persoonlijk CO2-uitstoot met 38kg minimaal. Sterker nog; voor de uitstoot van je retourvlucht naar Ljubljana kun je zeventien keer op en neer met de trein. Hoewel de reis naar per trein iets langer is dan de route met de auto, kom je een stuk beter uitgerust aan op bestemming. Wij delen de mooiste en meest efficiënte routes, om reizigers te stimuleren om met de trein naar Slovenië te gaan.
Travelife Certificering 
Travelife is een certificeringsprogramma voor duurzame ondernemers in het toerisme. Wij verwachten van al onze lokale reisexperts dat ze binnen twee jaar na de start van onze samenwerking het Travelife Partner-certificaat halen of een ander vergelijkbaar certificaat dat erkend wordt door de GSTC. Ter ondersteuning bieden wij onze reisexperts webinars waarin we ze begeleiden in het certificeringsproces. Onze lokale reisexpert in Slovenië zit midden in het proces om Travelife Certified te worden. Hij hoopt deze status begin 2023 te behalen.