Ontmoet de locals tijdens een Slovenië excursie

Er zijn vele manieren waarop jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Hieronder hebben we een aantal toffe excursies voor je verzameld waarmee je tijdens je reis prachtige ervaringen kan opdoen bij de lokale gemeenschap. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Beren spotten - excursies Slovenië

Trek er een namiddag op uit met onze ranger om beren in het wild te spotten. Deze unieke excursie is je kans om Europa's grootste roofdier in zijn eigen habitat te bewonderen. En vaak zie je er wel meer dan één. Weet je wat zo bijzonder is? Dat je ze ondanks hun omvang nauwelijks hoort. Het lijkt wel of ze luchtkussens onder hun poten hebben. Ruiken doen ze des te beter dus liever even geen deodorant en zonnebrandcrème op deze excursie. In een verscholen observatie-hut wacht je in stilte af tot de beren passeren. Een deel van het bedrag dat je voor deze excursie betaalt komt direct ten goede aan het behoud van het leefgebied van deze geweldige dieren.  

Bezoek aan de kruisgrot

Veel minder bekend dan de Postojna grot, maar mede door de afwezigheid van massa's stiekem veel indrukwekkender. Op dit exclusieve bezoek worden slechts 1000 bezoekers per jaar toegelaten, en maximaal 4 per dag. Vroeg aanmelden is dan ook een must. Je brengt 3,5 - 4 uur met een gids onder de grond door en verkent de afgelegen delen van de kruisgrot. Met een kleine rubbersloep vaar je over onderaardse meren. Een belevenis van onaardse proporties.

Wil jij zo duurzaam mogelijk op reis naar Slovenië? Bekijk onze duurzame reis Slovenië, waarbij je met en elektrische (huur)auto het land verkent.

Ontdek een oude mijn per kajak of mountainbike

Als de delfstofwinning ophoudt betekent dat niet het einde van de mijn, zelfs niet als deze deels onder water komt te staan omdat de pompinstallatie wordt uitgezet. Zo bewijst een bezoek aan de Podpec mijn in het noorden van Slovenië. Je kunt deze mijn bezoeken per kajak of per mountainbike (of allebei), een ongelooflijk onderaards avontuur! Bij een bezoek is een heuse mijnwerkerslunch inbegrepen.  

Driedaagse trektocht rond het meer van Bohinj

Voor wandelliefhebbers is deze uitdagende 3-daagse trektocht een geweldig avontuur. Op drie zorgvuldig beschreven dagtochten trek je rondom het meer van Bohinj. Niet langs de oevers natuurlijk, maar dwars door de Julische Alpen, pal onderlangs de hoogste piek, de Triglav. De hele route is vanaf half juli zonder aanvullende uitrusting te completeren. De paden vergen wel tredzekerheid en een goede basisconditie is absoluut noodzakelijk. Je verblijft in gezellige berghutten. Maaltijden zijn inbegrepen. 

Slovenië is ideaal voor een rondreis met kinderen. Bekijk hier een voorbeeld familiereis die reisexpert Ruud heeft samengesteld.

Fietstocht door de wijngaarden

De zuidelijke grensregio tussen Slovenië en Italië is er een van eindeloos rollende heuvels vol wijngaarden, middeleeuwse stadjes en stille bossen. Hier bieden we een dagexcursie met elektrische mountainbikes. Je volgt via de app een grensoverschrijdend parcours over prachtige landwegen, met maar liefst 900 hoogtemeters. Bij het stijgen helpt de elektrische aandrijving zodat jij alle energie over houdt om te genieten van de fantastische uitzichten. Onderweg zal je verschillende locals tegenkomen die altijd openstaan voor een praatje. 

Bezoek een traditionele imker

Wat maar weinig mensen weten is dat de bakermat van de moderne apicultuur (imkerij) in Slovenië ligt. Tot op de dag van vandaag is bijen houden erg populair in het land. 1 op de 20 huishoudens in Slovenië heeft ergens bijen. Tijdens deze excursie bezoek je een mooie imkerij nabij Bled. Maak kennis met de lange geschiedenis van imkerij en leer hoe de honing gewonnen wordt. De prachtig beschilderde panelen van de korven hebben een speciale werking waar de eigenaar je graag meer over vertelt. Uiteraard heb je de kans om de honing te proeven en een souvenir mee naar huis te nemen.

In de Sloveense keuken wordt er veel gebruikt gemaakt van groente en kaas. Ideaal voor vegetariërs. Lees hier onze tips om vegetarisch te eten in Slovenië

Volg een workshop op een lokale boerderij

Tijdens deze excursie neemt boerin Marija je mee door haar dorp en leert ze je alles over de mais die ze op de boerderij oogsten. Door de hele streek vind je de fraaie droogrekken met de roodgekleurde maiskolven erin. Je wandelt naar een 19e eeuwse  watermolen en onderweg deelt Marija interessante wetenswaardigheden over het boerenleven in de streek. Het tweede deel van de excursie bestaat uit een kookworkshop. Je gaat zelf met het graan aan de slag om 'zganci' te bereiden. Een unieke excursie die je meeneemt naar het hart van Slovenië.

Flora & Fauna excursie - Op pad met een bioloog

Vandaag ga je op pad met een bioloog die zo gefascineerd is door de flora & fauna van Notranjska regio dat hij je vandaag graag mee neemt op avontuur. Hij neemt je mee naar Javorniki, een bergrug bij het Cerknica meer. Tijdens meerdere korte wandelingen maak je kennis met het Dinarische woud: het grootste aaneengesloten bosgebied in Middel Europa. Drie boomsoorten bepalen het beeld: beuk, fijnspar en zilverspar. De laatste wordt het hoogst en bomen van 30 meter zijn geen uitzondering. Het gebied is genoemd naar een andere boomsoort: esdoorn (javor = esdoorn in het Sloveens) en op sommige plaatsen staan ook lindes; een grote uitzondering in bossen! Vanwege de uitgestrektheid van het gebied is het stil. We horen geen verkeer en er komen weinig mensen. Ideaal voor grote zoogdieren waarvan we, met wat geluk, voetsporen kunnen vinden. Hier leven edelherten, beren, wolven en lynxen.

Plan jouw reis naar Slovenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Slovenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nejc of Ruud, de reisexperts in Slovenië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nejc of Ruud.

Meer inspiratie voor excursies in Slovenië?

Wil je meer lezen over wat de leukste dingen zijn om te doen in Slovenië? Of ben je benieuwd welke plekken je niet mag missen tijdens je rondreis? Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden in Slovenië. Op de blog van Karlijn lees je meer activiteiten die je rondom het meer van Bled kunt doen.

Beste reistijd Slovenië

Je plant je reis naar Slovenië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd Slovenië.

Duurzaam naar Slovenië

Je kunt je rondreis naar Slovenië zo duurzaam mogelijk inrichten. Ga op pad met een elektrische huurauto en slaap in kleinschalige accommodaties. Door het toevoegen van lokale excursies profiteren ook de locals van je bezoek. Door de minder bezochte plekken te bezoeken, vermijdt je drukke plekken, en verspreidt het toerisme zich beter waardoor de leefbaarheid voor de locals gewaarborgd blijft. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.