Inge en haar man Rainier moeten zichzelf even in de arm knijpen als ze horen dat ze een rondreis door Colombia hebben gewonnen. “Het was heel onwerkelijk. Ik durfde pas te geloven dat het echt zo is toen we in het vliegtuig naar Bogotá zaten.” Hier lees je over de onvergetelijke familiereis van Inge en haar gezin en waarom reizen voor hun nooit meer hetzelfde zal zijn.

Droomreis winnen

In 2019 koopt Inge nietsvermoedend loten voor een inzamelingsactie van stichting Straatkinderen Medellín. Bij de stichting kunnen meer dan 350 achtergestelde kinderen deelnemen aan sportieve en culturele activiteiten op voorwaarde dat ze naar school gaan. Tijdens de activiteiten leren de kinderen hun passies en talenten ontdekken. De stichting zorgt er bovendien voor dat ze na hun middelbare school een vervolgopleiding kunnen volgen. Inge kent oprichter Eddy Veldhuisen en weet van het goede werk dat hij en zijn team in Colombia doen. Inge: “ik had er nooit bij stilgestaan dat ik een reis kon winnen. Ik wilde gewoon de stichting steunen.” Als de nuchtere Hollandse wint, vraagt ze zelfs of ze de reis in geld kan omzetten en dat kan doneren aan de stichting. “Ik wilde niet dat er donaties gebruikt werden om onze vakantie te betalen. Toen begreep ik dat de reis gesponsord werd door Better Places en kon ik de prijs met een gerust hart aannemen.”

Bijna twee jaar wachten

Inge en haar man hebben nog niet eerder zo'n grote reis buiten Europa gemaakt en willen die bijzondere ervaring graag delen met hun kinderen. Ze maken er een familiereis van en boeken twee extra plekken voor zoon Dez en dochter Suze. “Normaalgesproken plan je een vakantie zelf en kom je alvast in de sfeer door de voorpret die daarbij komt kijken. Het was heel gek dat we zoiets groots gingen doen, zonder dat ik me had voorbereid.” Inge weet dan nog niet dat ze uiteindelijk alle tijd krijgt om zich voor te bereiden. “Vlak voor vertrek brak corona uit. Onze reis kon twee keer niet doorgaan.” Eind december 2021 vertrekt het gezin dan eindelijk naar Colombia. “Toen er in Nederland een nieuwe lockdown werd aangekondigd, dacht ik echt dat het er nooit meer van zou komen. We hadden bijna twee jaar naar dit moment uitgekeken. Je kunt je voorstellen hoe blij we waren toen we eenmaal in de lucht hingen.”

In Colombia doen ze er alles aan om hun reputatie als drugsland te verbeteren. De veiligheid voor toeristen is enorm toegenomen en er is geen reden meer om het land te mijden. Twijfel je toch? Hier lees je alles over veilig reizen in Colombia.

Is het wel veilig in Colombia?

Inge geeft toe dat ze zonder deze prijs niet zo snel naar Colombia zou reizen. “Er zijn toch plekken waar je zo je bedenkingen bij hebt. Wie kent de verhalen over drugshandel en criminaliteit niet? Uit onze omgeving kregen we ook vaak de vraag of het wel veilig is in Colombia.” Eenmaal terug noemt Inge zichzelf ambassadeur voor Colombia. “Onze familiereis was echt een eye-opener! We hebben ons geen moment onveilig gevoeld en hebben nooit last gehad van opdringerige verkopers. De Colombianen waren juist bijzonder vriendelijk en heel toegankelijk. Dat is in sommige Spaanse badplaatsen wel anders,” lacht Inge. Tot haar verbazing vindt ze haar bezoek aan de beruchte stad Medellín één van de hoogtepunten van de reis. “Medellín heeft het allemaal: enorme rijkdom, vreselijke armoede. Slenteren door het gezellige centrum, rijden in een lokale bus, maar ook onze tijd in de arme buurt heb ik als heel bijzonder ervaren.”

Excursies met de lokale bewoners

Een ander hoogtepunt van haar reis zijn de verschillende excursies met lokale ondernemers. “Dat deden we zelf eigenlijk nooit op vakantie. Nu zat het al in de reis. Dat is heel goed bevallen. We hebben veel gezien en gehoord over het leven in Colombia. Die verhalen lees je niet in een reisgids.” De ontmoetingen met de bewoners maken indruk op het gezin. “Toen mijn zoon zijn verrekijker tevoorschijn haalde om vogels te kijken, vertelde onze gids dat hij die van hem moest verkopen. Door corona had hij bijna twee jaar geen werk. Het geld was simpelweg op. Dan realiseer je je wel even hoe goed wij het hebben.” Voor Inge zal reizen nooit meer hetzelfde zijn. “De activiteiten met de bewoners gaven zo'n meerwaarde aan de reis. Dat gaan we voortaan vaker doen.”

Wij zijn het helemaal eens met Inge: excursies met de lokale bewoners maken je reis pas echt bijzonder. Ontdek wat je zoal kan verwachten tijdens je rondreis door Colombia.

Bezoek aan de stichting

Tijdens een familiereis door Colombia brengen Better Places-reizigers regelmatig een bezoek aan stichting Straatkinderen Medellín. Natuurlijk gingen Inge en haar gezin ook! “We hebben eerst stiften, potloden en andere spulletjes gekocht. Dat deden we ín Colombia, want dan stimuleer je de lokale economie. Dat was één van de tips die we kregen van Better Places.” Vanwege de lokale vakantie zijn er geen kinderen als Inge de stichting bezoekt. “Dat was jammer. Maar de lokale lunch en het verhaal van Sebastian, die als kind ook profiteerde van de stichting, maakten dat helemaal goed. Het was een indrukwekkend bezoek.”

Dromen van een volgende reis

Terug in Nederland kijkt het gezin met groot plezier terug op hun rondreis door Colombia. “We zijn groot fan geworden van Colombia en vertellen iedereen die we kennen dat ze ook moeten gaan. Eigenlijk is dat niet nodig. Als je de foto's ziet, verkoopt het land zichzelf wel.” Inge, haar man en twee kinderen hebben de smaak te pakken. “Natuurlijk dromen we van nog zo'n verre reis. Dan gaan we zeker weer met Better Places. De aandacht voor ontmoetingen met lokale bewoners is ons goed bevallen. En de tips voor duurzaam reizen zijn heel waardevol. Nu weet ik bijvoorbeeld waarom het geen goed idee is om geld te geven aan bedelende kinderen.” Voorlopig blijft het even bij dromen. Al kan Inge het niet laten om toch te kijken. “Volgens mij is Costa Rica heel gaaf.”

Plan jouw reis naar Colombia

Ben je op zoek naar een bijzondere Colombia rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sigrid en Koen, de reisspecialisten in Colombia. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sigrid en Koen.

Inspiratie voor een familiereis door Colombia

Wil je nog meer inspiratie opdoen over een onvergetelijke familiereis door Colombia? Hier vind je tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Colombia. Wil je graag meer ervaringen lezen? Bekijk dan de ervaringen van reizigers op Reisgraag of Rondreis

Naar Colombia met kinderen

Wil je graag naar Colombia reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Colombia met kinderen.

Beste reistijd in Colombia

De beste reistijd voor een familiereis door Colombia is van december tot en met februari of van juli tot en met september. Lees meer over de beste reistijd in Colombia en over het weer in Colombia