In de nieuwe editie van reismagazine Columbus Travel (118), staat een 20-pagina's tellende reportage over Noord-Peru, in samenwerking met Better Places. Foto's: Bjorn Snelders.

Route rondreis Noord-Peru

Dag 1-2: Lima

Je rondreis Noord-Peru start in Lima. Bij aankomst in Lima word je naar je hotel gebracht. De rest van de dag/avond heb je de tijd om even bij te komen of om de stad te verkennen.

De volgende dag verken je Lima tijdens een wandeltour op de Surquillo markt, waar je leert over de diversiteit aan unieke Peruaanse vruchten. Hierna ga je met de bus naar het historische centrum van Lima. Via het San Martin plein en de straat Jirón de la Unión kom je op het Plaza Mayor of Plaza de Armas. Je bezoekt een museum en de catacomben van de San Francisco kerk. De rest van de dag is ter vrije besteding.

 

Dag 3: Cajamarca

Vandaag word je naar het vliegveld gebracht voor de vlucht naar Cajamarca. Na je vlucht verken je Cajamarca met een gids. Je bezoekt de kamer waar de Inca koning Atahualpa gevangen werd gehouden en waar het Inca-Rijk uiteindelijk ten val kwam met zijn executie. Ook bezoek je koloniale kerken, de Santa Apolonia heuvel en het Religious Art museum van de Sint Franciscus kerk.

Peru is een enorm divers land met een rijke cultuur en natuur. Hoeveel dagen in Peru je precies nodig hebt om een rondreis te maken, hangt af van je eigen voorkeuren. Lees meer

 

Dag 4-5: Leymebamba

Na het ontbijt reis je naar het dorpje Leymebamba: een vrij lange, maar prachtige rit. Je rijdt allereerst door een wijds landschap, maar rijdt al snel een canyon in. Vervolgens is het een lange klim omhoog naar de pas: spectaculair. Bij aankomst in Leymebamba ga je naar het hotel voor een vrije middag en avond. De dag erna heb je de hele dag om het mooie dorpje te ontdekken. Bekijk bijvoorbeeld het mooie stenen kerkje, de waterbron, of wandel naar San Miguel over het Oude Pad. Dit is waar het dorpje Leymebamba ooit werd gesticht. In het Kenty Café geniet je van een lekkere kop koffie met taart, uitkijkend op kolibries in de mooie tuin. Zeker een bezoek waard is het museum Museo Leymebamba. Je kunt het museum zelf bezoeken of met een Engelstalige gids, die je alles zal vertellen over de indrukwekkende geschiedenis van het gebied. Ook kun je onder begeleiding van een gids een wandeling of paardrijdtocht maken.

 

Dag 6: Chachapoyas

Vandaag reis je (met privévervoer) richting het noorden. In Chachapoyas bevindt zich de archeologische site Kuelap, ook wel bekend als het Machu Picchu van het noorden. Bij aankomst in Kuelap geeft een gids je een rondleiding van 40 minuten, waarbij je archeologen aan het werk kunt zien. Je ziet de hoogste pre-Inca wanden ooit gevonden en zoekt de invloeden van de Inca's op deze belangrijke pre-Inca beschaving: de Chachapoyas, voor wie Kuelap hun belangrijkste plek was. Maar deze omgeving heeft nog veel meer te bieden! Maak bijvoorbeeld een wandeling naar de prachtige archeologische site Macro, met de unieke architectuur en versieringen van de Chachapoyas-beschaving. Na het bezoek word je naar de stad Chachapoyas gebracht. Dit is de hoofdstad van de regio, bekend om haar gastvrije, trotse bevolking, het authentieke karakter van het stadje en het heerlijke klimaat.

 

Dag 7: Cocachimba

Na het ontbijt vertrek je naar Cruzpata voor een wandeling naar de sarcofagen van Karajía. Je loopt langs dorpjes en akkertjes tot je je plots vlak onder de wonderlijke “grafkisten” bevindt. Na de lunch rijd je naar Cocachimba: het dorpje met uitzicht op de Gocta waterval, met 771 meter de op drie na hoogste ter wereld!

Stop and Stare blogger Naline is ook op reis geweest naar Peru. Zij reisde met een positieve impact naar Colca Canyon

 

Dag 8: Chiclayo

Vandaag maak je een wandeling naar de Gocta waterval onder begeleiding van een gids. Het is een afdaling van een uur. Je hebt kans op het zien van kolibries en zelfs een rotshaantje! Omhoog lopen naar de lodge is redelijk zwaar, meestal is het ongeveer 2 uur lopen. Na de lunch word je terug gebracht naar Chachapoyas. ’s Avonds neem je de nachtbus naar Chiclayo: deze rijdt er ongeveer 9,5 uur over. Je krijgt diner aan boord geserveerd.

Tijdens je Peru reis verblijf je in kleinschalige hotels op prachtige locaties!

 

Dag 9-10: Chaparri Reservaat

Bij aankomst in Chiclayo word je door een chauffeur opgehaald en naar het Chaparri Private Conservation Area gebracht: ongeveer 2,5 uur rijden. In dit natuurpark dat speciaal is aangelegd voor het behoud van de natuur staat een comfortabele lodge. Het bos hier verbaast door haar weelderigheid, aangezien je je eigenlijk in de woestijn bevindt. Eenmaal aangekomen kun je op het gemak bijkomen en wordt er een lokale lunch geserveerd. Vandaag doen we het verder rustig aan en maak je met een lokale gids (Spaanstalig; Engelstalig op aanvraag) een eerste wandeling door de omgeving. De dag erna sta je vroeg op en maak je een mooie, lange wandeling om wilde brilberen te spotten! De lokale gids helpt je bij het spotten van wilde dieren. Behalve de brilberen kun je ook onder andere boszwijnen, herten en de witvleugelsjakohoen tegenkomen. Geniet in de namiddag van de rust van de lodge, het mooie uitzicht en een welverdiend diner, gemaakt van lokale producten. Buenas noches!

 

Dag 11: Túcume

Het bezoek aan deze bijzondere plek komt deze ochtend ten einde. Je wordt na het ontbijt teruggebracht naar Chiclayo, waarvandaan je doorreist naar Los Horcones, een rit van nog een uur. Je verblijft in een hotel met prijswinnende kamers die zijn gemaakt van lokale materialen. Je gaat naar de gemeenschap Pomac III. Hier wordt de inheemse katoensoort verbouwd die vroeger heel erg in trek was. Met hulp van non-profit organisaties heeft Pomac III de ouderwetse manieren van katoen verwerken in stand gehouden. Schroom niet om te vragen of je zelf ook mag spinnen, kleuren en weven met hun “heupweefgetouwen”! Na de lunch bezoek je een museum waarin de gevonden graftombe van de heer van Sipán wordt tentoongesteld. Volgens enkele tijdschriften een top-tien museum op wereldniveau! Je privégids zal je alles vertellen over de Chimú beschaving tijdens het bezoek. Hierna word je terug naar Los Horcones gebracht.

 

Dag 12-13: Huanchaco

In de ochtend kun je de Túcume piramides bezoeken. In de middag word je naar het station gebracht voor een busrit naar Trujillo (net geen vier uur). Je wordt hier opgehaald en naar je hotel in Huanchaco gebracht. Aan de boulevard vind je restaurants met heerlijke verse ceviche en uitzicht op zee, waar de lokale vissers tussen de surfers de golven trotseren op hun rieten caballitos. De volgende dag maak je een privé-tour met Engelstalige gids langs de highlights van deze omgeving: Chan-Chan, Huaca de la Luna en Huaca del Sol. De tour duurt een halve dag. In de avond neem je de nachtbus naar Caraz. 

Met deze reis ga je van de gebaande paden af. Dat is één manier om je negatieve impact op het land te verkleinen. Je draagt namelijk niet bij aan overtoerisme. Wil je weten wat wij nog meer doen om je reis zo duurzaam mogelijk te maken? Hier lees je alles over de impact van onze reizen in Peru.

 

Dag 14-15: Caraz

Bij aankomst in Caraz word je opgehaald en naar het hotel gebracht. Het is een fijne plek met comfortabele kamers en prachtige uitzichten. De lodge verbouwt vrijwel al haar eten zelf en in het restaurant kun je genieten van het Garden-to-Table concept. Als je er op uit wilt in de natuur, is het Paron meer een zeer geschikte uitstap voor vandaag.

De dag erna word je vroeg opgehaald en naar het startpunt van de hike naar Lake 69 gereden. Deze rit duurt ongeveer 1,5 uur en onderweg kun je van prachtige uitzichten op de Cordillera Blanca genieten. Natuurlijk stop je onderweg ook bij de azuurblauwe Llanganuco meren en ga je door naar Cebollapampa. Hier begint de hike naar boven. Het duurt gemiddeld 3 tot 4 uur om boven te komen. Eenmaal boven (4.604m) kun je je lunchpakket tevoorschijn halen en in deze bijzondere omgeving nuttigen. Wanneer je weer terug bent bij de auto, brengen de gids en de chauffeur je weer terug naar je hotel.  

 

 

Dag 16-17: Vicos

Vanuit Caraz word je naar het dorpje Vicos gebracht, waar je een kijkje neemt in het dagelijkse leven van de mensen. Bij aankomst moet er eerst brood gebakken worden: een leuke manier om de familie wat te leren kennen. Na de lunch wil je natuurlijk de bergen in en de omgeving verkennen. Je lokale gids zal je zoveel mogelijk uitleggen over medicinale planten, eetbare vruchten, landbouw met inheemse aardappels en hun geloof. ’s Avonds is het tijd om verhalen uit te wisselen over elkaars wereld en leven. Een extra dag in Vicos is een uitstekende gelegenheid om eens een flinke wandeling de bergen in te doen!  Als je echt wilt bikkelen, kun je tot aan de gletsjer lopen met een gletsjermeer ervoor: dan ben je wel echt kapot als je terug bent maar heb je fantastische landschappen en allerlei soorten natuur gezien, waarover je lokale gids allerlei lokale verhalen kan vertellen (in het Spaans). Maar als je de gletsjer niet haalt is er nog altijd veel ander moois: quenual-bossen, grotten met prehistorische tekeningen, uitzichtpunten waarvandaan je de hele Cordillera Blanca (met tientallen toppen hoger dan zesduizend meter!) en de gemeenschap kunt overzien, watervallen: kortom genoeg te doen!

 

Dag 18-19: Huaraz

De ochtend breng je door met het gastgezin in Vicos, van waaruit je in de middag naar Huaraz vertrekt. In Huaraz aangekomen, word je opgehaald door onze taxichauffeur om naar de Lazy Dog Inn te gaan: een volledig duurzaam gebouwde en functionerende lodge, echt een voorbeeld op wereldniveau voor wat betreft duurzaamheid op alle vlakken. Fantastisch mooi en comfortabel en gelegen aan de voet van vier hele mooie dalen waar je wandelingen van wisselend niveau en duur kunt maken. Je kamer is privé met eigen badkamer. Het kan een kamer in het hoofdhuis zijn of (tegen meerprijs) een losstaande bungalow met eigen open haard. Op dit moment in de reis is dit alles wat je wilt: een comfortabele plek, prachtige natuur om je heen, stilte en rust om je ervaringen te verwerken, heerlijk en gezond eten en de keuze om zo actief te zijn als je zelf wilt. Laat je ter plaatse informeren over wat je allemaal kan doen. Denk aan paardrijden met de Peruaanse Caballos de Paso of wandelen in één van de dalen. 

 

Dag 20: Lamatrek dag 1 (wandelafstand: 12 km)

De komende drie dagen ga je op trektocht door de indrukwekkende Cordillera Blanca, begeleid door lama's die als lastdieren dienen. Je wordt opgehaald bij je hotel en rijdt richting Olleros. Hier beginnen we aan de trektocht onder begeleiding van Jorge en de lama-begeleider. Het landschap waarin je loopt is grotendeels een uitgestrekte toendra, omringd door met sneeuw bedekte bergen. Bijna aan het einde van de tocht komen we aan bij 'Azulwanka' (een manshoge rotsobelisk), waar we een ritueel uit de Andes uitvoeren voor de 'Pachamama' (Moeder Aarde) en het geschenk aanbieden van de 'Kintu' (een traditionele waaier bestaande uit drie cocabladeren). De volgende stop is ons kamp, gelegen in Tsacracancha (4040 m.) waar we genieten van een Andes-diner, getint met lokale verhalen.
 

 

Dag 21: Lamatrek dag 2 (wandelafstand: 13 km)

Vandaag gaat de wandeling verder langs het Pre-Inca-pad. Verderop wordt het stenen pad van de duizendjarige weg beter zichtbaar. Deze constructies zijn begonnen met de vroege Chavín-cultuur rond 1200 voor Christus. Tegen de middag klimmen we naar de Yanashallash-pas (4681 m.), het hoogste punt van de tocht. Op deze hoogte zullen we deelnemen aan een ander traditioneel offer aan Moeder Aarde, uitgevoerd door de lama-herders, misschien zelfs onder sneeuwval. Hier zie je 'chokus' (een weergave van zorgvuldig gerangschikte rotsstapels die erop gericht zijn de geesten van de bergen te danken voor het toestaan van doorgang). Vanaf hier gaat het bergafwaarts naar Shongopampa (4028 m.), een lagere vallei waar we ons tweede kamp zullen opzetten.
 

 

Dag 22: Lamatrek dag 3 (wandelafstand: 12 km)

Op onze laatste dag beginnen we aan de afdaling terug naar de bewoonde wereld. Maar eerst maken we nog een stop bij een uitkijkpunt om een onovertroffen uitzicht op de Huantsan-sneeuwtop (6366 m.) in je op te nemen. Daarna lopen we langs het dorp Chichucancha en zijn met stenen omheinde velden. Tenslotte bereiken we via de Huacheksa-kloof het pad naar Chavín de Huántar. Hier bezoeken we een tempelcomplex dat de kracht en welvaart van de Chavín-cultuur materialiseerde. Dwaal door het donkere gangenstelsel, breng een denkbeeldig offer en leer over de kosmologie van de Andes in dit bijna drieduizend jaar oude complex. Na deze laatste hoogtepunten keren we met de auto terug naar je hotel in Huaraz, wat een rit is van ongeveer 2,5 uur.  In Albergue Churup is het altijd gezellig. Op de bovenste verdieping is een huiskamer met een dakterras erbovenop waarvandaan je de omliggende bergen prachtig ziet liggen.  

 

Dag 23: Huaraz

Vandaag heb je opnieuw een vrije dag voor optionele uitstapjes. Je kunt de stad bezoeken, een kijkje nemen bij een gemeenschapsproject of zelf je handen uit de mouwen steken door ergens bij te helpen, een mountainbike huren of gewoon lekker genieten van de rust en een goed boek. Even echt genieten.

Ben je nog niet helemaal overtuigd dat je Noord-Peru moet ontdekken? Wij hebben 5 redenen op een rijtje gezet waarom je juist wel moet gaan!

 

Dag 24-25: Lima

Vandaag reis je terug naar Lima, overdag om te kunnen genieten van de uitzichten onderweg. De volgende ochtend neem je na een vrije ochtend dan toch echt weer een transfer naar het vliegveld voor de vlucht naar huis. Je rondreis Noord-Peru is afgelopen.

In al onze reizen werken wij samen met de locals om jouw vakantie bijzonder te maken. Ook in Peru bezoek je community based tourism projecten.

Ontvang een voorstel op maat

 

Vliegtickets rondreis Peru

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Peru boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Indie, Guido en Agnes geven je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

 

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Peru reis.

Ik ben benieuwd

Retour Amsterdam - Lima: uitstoot per luchtvaartmaatschappij (kg CO2 p.p.)

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Peru maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Peru

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Peru. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Peru

Beste reistijd Peru

Beste reistijd Peru

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.