Duurzaam reizen in Namibië? Kan dat wel als je een vervuilende vlucht moet maken om daar te komen? Helemaal stoppen met vliegen is ook geen oplossing. Reizen heeft ook veel positieve gevolgen, zolang het maar op de juiste manier gebeurt. 

Bij het samenstellen van onze reizen in Namibië maakt onze lokale reisexperts gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat we met onze reizen een zo groot mogelijke positieve impact op de lokale gemeenschap en de natuur hebben. Waar mogelijk streven we naar een minimale negatieve impact op het klimaat. Met de uitgebreide impactscore kunnen we zien waar onze reizen door Namibië een positieve bijdrage leveren en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je in de Eerlijke Reiswijzer van Namibië. Op deze pagina geven we je een uitgebreide toelichting bij de impact scores voor onze reizen in Namibië.

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Namibië reis.

Ik ben benieuwd

Het belang van toerisme in Namibië

Verre reizen worden terecht bekritiseerd, voornamelijk door de vervuilende vlucht. Toch moeten we niet vergeten dat toerisme ook veel goede dingen teweeg brengt. In Namibië wordt de toerisme-sector gezien als één van de belangrijke aanjagers voor de verdere ontwikkeling van het land. Zo komt bijna 10% van alle banen in Namibië voort uit de toerisme-sector. Daarnaast is toerisme een belangrijke driver voor natuurbescherming. De meeste reizigers in Namibië bezoeken natuurreservaten, waardoor ze indirect bijdragen aan natuurbehoud en de bescherming van wilde dieren.

Positieve impactscore

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Namibië. In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Namibië in 2023.

Overnachtingen

Namibië scoort met 4 goed op het gebied van overnachtingen. Dat komt door het relatief grote aanbod aan kleinschalige en duurzame hotels, die Namibië rijk is. Tijdens een safari in Namibië verblijf je bijvoorbeeld vaak in accommodaties die gerund worden door de lokale bevolking. Niet alleen stimuleer je op deze manier de lokale economie, ook is het een unieke manier om in contact te komen met de lokale gemeenschap. Wij streven ernaar om deze accommodaties zoveel mogelijk op te nemen in onze reisvoorstellen. Om te bepalen of een accommodatie voldoet aan onze eisen voor duurzaam en sociaal ondernemen, hebben we een lijst met criteria voor duurzame hotels opgesteld.

Harnas Wildlife Foundation & Guesthouse is een unieke accommodatie middenin de Namibische wildernis. Deze accommodatie zet zich actief in voor het beschermen van wilde dieren en daarnaast hechten zij veel waarde aan het behoud van de San cultuur.

Excursies

Aangezien Namibië bekend staat als een echte natuurbestemming staan de meeste activiteiten en excursies ook in het teken van het verkennen van de wilde natuur. Tegelijkertijd zijn er in Namibië ook voldoende mogelijkheden om in contact te komen met de lokale bevolking en te leren over hun traditionele manier van leven. Zo leer je tijdens de 'Bushmen Experience' hoe de lokale bevolking hun eten uit de natuur haalt, planten gebruiken als medicijn en over de traditionele manier van jagen. Deze excursie is een mooi voorbeeld hoe toerisme kan bijdragen aan het behoud van de traditionele manier van leven. Namibië scoort op dit onderdeel 3 punten. We zijn dus goed op weg, maar we hopen deze score te verbeteren door meer betekenisvolle excursies op te nemen in de reisvoorstellen.

Lokale chauffeurs

Tijdens onze reizen door Namibië reis je met je eigen (huur)auto. Er wordt geen gebruik gemaakt van lokale chauffeurs. Dit verklaart ook de lage score voor chauffeurs voor onze reizen naar Namibië.

Natuur en cultuur

Zuidelijk en oostelijk Afrika staat bekend om de safari's. Dit is ook een van de redenen waarom veel reizigers ervoor kiezen naar dit gedeelte van het continent af te reizen. Namibië is een land wat het ook moet hebben van haar natuurlijk schoon, landschappen en wildlife. Bijna 20% van het land is beschermd gebied. In dit netwerk van beschermde gebieden bestaat het overgrote deel uit Nationale Parken, zoals de Sossusvlei. Om deze parken te bezoeken betaal je als reiziger entree fees. Aangezien je vaak een aantal dagen doorbrengt in deze parken loopt het bedrag al snel op. Het geld komt ten goede aan het beschermen van de natuurgebieden en de dieren die er leven. Het is dan ook niet gek dat Namibië een score van 4 heeft op de Eerlijke Reiswijzer. 

Slow Travel

We stimuleren onze reizigers om zo lang mogelijk op reis te gaan. Want hoe langer je reist, hoe groter je positieve impact. Minder verplaatsen, meer zien en meer beleven. Zo kun je een plek echt leren kennen en is er alle gelegenheid voor bijzondere ontmoetingen met de lokale bevolking. Dat noemen we slow travel. Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat reizigers afleggen te beperken. Daarmee verminderen we de uitstoot van het vervoer. 

Namibië ligt in zone 3. Voor reizen naar bestemmingen in zone 3 hebben wij als doelstelling een minimale reisduur van 12 dagen. Uiteraard hebben wij liever dat de reizen naar Namibië langer duren. Voor Namibië is de gemiddelde reisduur 22 dagen. Daarmee scoort de bestemmingen drie punten in de Eerlijke Reiswijzer. 

Namibië - Bushmen Experience
Veel organisaties bieden een rondreis aan door Namibië, maar door de overnachtingen op prachtige plekken werd deze reis extra bijzonder. Better Places doet zijn naam eer aan: Elke accommodatie lag op een unieke plek en straalde een bijzondere sfeer uit. Je voelde je er meer dan welkom na een lange, stoffige dag.

Wat we nog meer doen

Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten en minder wegwerpplastics te gebruiken.

Vegetarisch eten in Namibië

Plantaardig eten is een uitdaging in Namibië. Door de lokale bevolking wordt nog veel vlees gegeten. Dit wordt vaak ook klaargemaakt op de traditionele 'braai' ofwel de barbecue. 

Plasticvrij reizen

Bij Better Places vinden wij het belangrijk om plasticvrij reizen te stimuleren. Dit doen wij door reizigers aan te moedigen eenn herbruikbare fles te gebruiken tijdens hun reis in Namibië. Daarnaast stimuleert onze lokale reisexpert hotels om mogelijkheden te bieden om de herbruikbare fles bij te vullen. 

Giraffen Etosha NP Namibië

  Damaraland is een bijzonder gebied in Namibië en wordt gezien als één van de weinige nog écht wilde regio's in Afrika. Je kunt hier versteende boomstammen en unieke rotstekeningen vinden. Daarnaast kun je in dit gebied ook op zoek gaan naar sporen van dinosauriërs.

Impact op het klimaat

Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming, maar ook het vervoer ter plekke veroorzaakt broeikasgassen. Wij stimuleren onze reizigers om zoveel mogelijk te kiezen voor het minst schadelijke transport. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om de  CO2e-uitstoot van reis te minimaliseren.

De CO2e-uitstoot van de vlucht

De gemiddelde retourvlucht van Amsterdam naar Windhoek veroorzaakt 1421kg CO2e per persoon. De vlucht naar Namibië is onvermijdelijk. Daarom adviseren we onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichterbij huis. Daarnaast moedigen wij reizigers aan om te kiezen voor de vlucht met de minste uitstoot, zoals hieronder wordt weergegeven. Je kunt bijvoorbeeld het beste kiezen voor de vlucht met de meest efficiënte route. Zo is de vlucht met KLM & South African Airways veel vervuilender, omdat je een tussenstop hebt in Kaapstad. Hierdoor vlieg je dus onnodig extra kilometers. Verder worden de verschillen in uitstoot per luchtvaartmaatschappij ook veroorzaakt door het vliegtuigtype. 

Retour Amsterdam - Windhoek: uitstoot per persoon per airline (kg CO2e)

Non CO2e-effecten door vliegen

Naast CO2e komen bij vliegtuigen ook andere schadelijke stoffen vrij. Denk aan stikstofoxiden en waterdamp. Op bepaalde hoogtes kan door stikstofoxide ozon ontstaan, met smog als gevolg. Waterdamp bevriest rond tien kilometer hoogte. De ijskristallen van de bevriezing vormen de vliegtuigstrepen die je wel eens ziet. Veel strepen vormen als het ware een deken die ervoor zorgt dat er minder warmte terugstraalt van de aarde naar de ruimte. Zo hebben ze een opwarmend effect. Het is niet duidelijk hoe groot de bijdrage van deze zogenaamde non CO2e-effecten is op het opwarmen van de aarde. 

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2e-uitstoot van je vliegreis naar Namibië maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van CO2e-uitstoot per vervoersmiddel.

Zo min mogelijk binnenlandse vluchten

Tijdens onze reizen proberen we binnenlandse vluchten zo veel mogelijk te vermijden. In onze reizen naar Namibië zijn daarom geen binnenlandse vluchten opgenomen.

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.