Sicilië is voor de meeste mensen te ver om met de auto of trein naartoe te reizen. Dat wordt dus vliegen. Inmiddels weten we dat vliegtuigen enorme schade aan het milieu veroorzaken. Moeten we dan maar niet meer naar Sicilië gaan? Stoppen met reizen heeft grote gevolgen voor de werkgelegenheid, economie en de bescherming van natuurgebieden op het eiland. Bij het samenstellen van onze reizen door Sicilië maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat onze reizen een zo groot mogelijk positieve impact hebben op de mensen, dieren en de natuur en een zo klein mogelijke impact op het klimaat. Om meer te weten te komen over de positieve en negatieve impact van onze reizen, gebruiken we een uitgebreide impactscore. Die vind je bovenaan de voorbeeldreizen. Op deze pagina geven we een toelichting bij de impactscores voor reizen in Sicilië.

Met de eerlijke reiswijzer willen we op een transparante en positieve manier duidelijk maken dat we niet per se minder, maar vooral anders moeten reizen. 

Ik ben benieuwd

Het belang van toerisme

Sicilië heeft de hoogste werkloosheid in heel Italië. Bijna 18% van de eilanders heeft geen werk. De werkloosheid onder jongeren tussen de 15 en 34 jaar loopt zelfs op tot 42%. Tegelijkertijd worstelt de vrijetijdsindustrie op het eiland met grote tekorten aan personeel. Deel van het probleem is onderbetaling en slechte arbeidsvoorwaarden. De hoge werkloosheid en wanhoop onder jongeren maakt het voor werkgevers makkelijker om personeel uit te buiten en onder te betalen. Jongeren werken soms veertien uur op een dag voor veertig euro, zonder de zekerheid van een contract. Voor veel van hen is thuiszitten met een uitkering aantrekkelijker. De situatie in Sicilië legt pijnlijk bloot hoe belangrijk het is dat we een eerlijke prijs betalen voor de diensten die we afnemen bij het samenstellen van onze reizen.

Toerisme als middel tegen leegloop

Een ander probleem dat komt met de hoge werkloosheid is de leegloop van dorpen op het eiland. Vanwege het gebrek aan toekomstperspectief vertrekken jongeren massaal naar grote steden of het buitenland. Kleine dorpen, met soms nog maar tientallen bewoners, vergrijzen in razend tempo. Het is een vicieuze cirkel; hoe minder bewoners, hoe minder er besteed wordt bij lokale ondernemers. Zij zijn genoodzaakt om hun zaak te sluiten of elders te openen. Met als gevolg nog meer redenen om het dorp te verlaten.

Het toerisme is een middel om de leegloop tegen te gaan en werk te creëren voor lokale ondernemers. Een voorbeeld van een succesvol project is het historische dorpje Sambuca op Sicilië. In 2016 verkocht de burgemeester tientallen huizen voor het symbolische bedrag van 1 euro. Als tegenprestatie moesten de nieuwe huiseigenaren de historische gebouwen renoveren en in gebruik nemen. In dat jaar had het dorp nog maar één hotel. Zes jaar later bruist het weer in Sambuca en weten toeristen het pareltje te vinden. In 2019 telde het dorp maar liefst zesentwintig guesthouses, die meestal volgeboekt zijn. Het toerisme brengt vanzelfsprekend geld in de lokale economie en zorgt voor klanten in de winkels en horeca.

Positieve impactscore

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Sicilië. In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Sicilië in 2023.

Overnachtingen

Sicilië heeft veel bijzondere en unieke accommodaties. Vooral op het gebied van agrotoerisme en kleinschalige guesthouses is het aanbod de laatste jaren gegroeid. De lokale overheid ziet steeds meer het belang in van het behoud van cultureel erfgoed en investeert in het restaureren van historische gebouwen. Zo kun je overnachten in oude kastelen, voormalige kloosters, aristocratische residenties en eeuwenoude huizen. Bij het kiezen van accommodaties voor onze rondreizen houdt reisexpert Mario rekening met onze criteria voor duurzame hotels. Veel van de accommodaties in Sicilië bieden een toevluchtsoord, omringd door niets anders dan natuur.

Vlakbij het stadje Modica ligt een eeuwenoude boerderij die is omgetoverd tot een idyllisch gastenverblijf. Bij aankomst in Case Brizza lijkt het alsof je terug in de tijd bent gereisd. Tegelijkertijd zijn de kamers comfortabel en stijlvol ingericht. In de weelderig tuin ligt een zogenaamd biozwembad, zonder chloor en omringd door bijzondere planten en bloemen. Gasten kunnen hier proeven van lokale specialiteiten, ambachtelijk bier en wijn uit de regio.

Excursies 

De beste manier om kennis te maken met de Sicilianen en hun cultuur, is door excursies te doen. Dat is niet alleen leuk voor de reiziger. Zo zorgen we er ook voor dat we een zo groot mogelijk sociale impact maken. De excursies worden georganiseerd door de locals en direct bij hen geboekt. Zo zorgen we ervoor dat er geen geld blijft hangen bij allerlei tussenkantoren en de lokale ondernemer er zoveel mogelijk van profiteert. In Sicilië kun je bijvoorbeeld een traditionele kookworkshop volgen of samen met een gids kennismaken met het authentieke leven in het binnenland van het eiland.

Lokale chauffeurs

De hoogtepuntenreis scoort nul punten bij het gebruik van lokale  chauffeurs. Dat komt omdat reizigers graag zelf over het eiland reizen en daarbij geen gebruikmaken van chauffeurs. 

Natuur en Cultuur

De Sicilianen hebben hard gevochten voor het beschermen en behouden van hun natuurlijk erfgoed. In de jaren zestig en zeventig hield de maffia het eiland in haar greep met hun ongeremde bouwwoede. Beschermde natuurgebieden, stadsparken, kustlijnen... als het aan de maffiabazen lag moest elk stukje natuur wijken voor grote, grijze flatgebouwen, betonnen pleinen en opzichtige villa's. Ze lapten natuurbeschermingswetten aan de laars en dumpten bouwafval in de natuur en op het strand. Hoe meer natuur verloren ging, hoe groter het verzet van de bewoners werd. Duizenden Sicilianen verenigden zich in een milieubeweging en slaagden er in om de bouw van nog meer illegale villa's en woontorens te stoppen. Dat was het begin van de oprichting van beschermde natuurparken en -reservaten. Nu wordt ongeveer 10% van het natuurlijk erfgoed op Sicilië beschermd met regionale en landelijke subsidies. Er gaan stemmen op over het introduceren van een entreeprijs voor de natuurgebieden, zodat er meer geld beschikbaar komt voor conservatie en de ontwikkeling van ecotoerisme.

Slow travel

Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat reiziger over land afleggen zoveel mogelijk te beperken. Het effect is dat we daarmee de CO2-uitstoot van het transport ter plekke verminderen. Bovendien biedt het reizigers een betere ervaring, aangezien ze langer in een regio blijven en zo de plek beter ervaren. Dat noemen we slow travel.

Tijdens de hoogtepuntenreis door Sicilië reis je ongeveer 660 kilometers in 12 dagen. Dat komt neer op een gemiddelde van zo'n 55 kilometer per dag. Dat is reizen op een laag tempo. Natuurlijk speelt het formaat van het eiland een rol bij het lage aantal kilometers. Sicilië is relatief klein, waardoor je veel kan zien, zonder enorme afstanden af te leggen. 

Wat we nog meer doen

Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten, minder wegwerpplastics te gebruiken en overtoerisme te voorkomen.

Reizen in en voor- en naseizoen

In de zomermaanden en tijdens de schoolvakanties kan het erg druk zijn op sommige plekken in Sicilië. Dat zorgt niet alleen voor een minder leuke ervaring als reiziger. Overtoerisme zorgt ook voor extra druk op lokale voorzieningen en kan schadelijk zijn voor natuurlijk- en cultureel erfgoed. In onze strijd tegen overtoerisme stimuleren we klanten om in het voor- of naseizoen te reizen. We delen informatie over de beste reistijd voor Sicilië. Bij het bepalen van de ideale reisperiode houden we rekening met het weer én met de drukte. 

Plasticvrij reizen

Het is in Sicilië geen enkel probleem om het gebruik van plastic waterflesjes te voorkomen. Het kraanwater is drinkbaar en in dorpen en steden vind je talloze kraantjes en fonteinen waar mensen een flesje kunnen bijvullen. Zelfs op het platteland kun je tappunten tegenkomen met bordjes waarop staat dat het kraanwater veilig is.

Biodiversiteit

Sicilië is één van de belangrijkste hotspot voor biodiversiteit in het Middellandse Zeegebied. Het eiland telt 3252 soorten flora en 321 endemische soorten. Het Madoniegebergte, in het noorden van Sicilië, springt eruit vanwege de rijke biodiversiteit. Meer dan 80% van het natuurgebied is bedekt met bossen en natuurrijke gebieden. In Sicilië is landbouw een belangrijke onderdeel van de economie. In het Madoniegebergte wordt hard gewerkt aan het vinden van een balans tussen het verbouwen van gewassen en het vergroten van de biodiversiteit. Zo zijn wijngaarden opgedeeld in kleine stukken land en groeien er andere gewassen tussen de wijnranken. Hetzelfde geldt voor boomgaarden, waar peren, vijgen, abrikozen en pruimen verbouwd worden tussen andere planten en bloemen. Dat levert niet alleen prachtige landschappen op. Het is ook voedsel voor de bewoners én voor vogels, zoogdieren en insecten die in het gebied wonen.

Waar mogelijk proberen we een bezoek aan projecten die natuurbehoud en -herstel stimuleren op te nemen in onze reizen. Voorlopig hebben we op Sicilië geen programma's die de biodiversiteit vergroten en waar je als reiziger een positieve bijdrage aan kan leveren. Onze reisexpert houdt de ontwikkelingen in de gaten en voegt dergelijke activiteiten toe als ze beschikbaar zijn.

Agrotoerisme: slapen op een boerderij

Een bijzondere manier om kennis te maken met de Siciliaanse cultuur en de beroemde keuken, is door te verblijven op een gerenoveerde boerderij. Dat noemen we agrotoerisme. Het is een combinatie van toerisme en landbouw. Als bezoeker krijg je de kans om mee te werken op de boerderij en te proeven van verse producten, zoals olijven, wijn en citrusvruchten. Voor de boerenfamilie is het een manier om extra inkomsten te verdienen en tegelijkertijd hun oude ambachten te behouden. 

Vegetarisch eten in Sicilië

De Siciliaanse keuken is beïnvloed door de vele culturen die door de eeuwen heen op het eiland te vinden waren. Natuurlijk is de traditionele Italiaanse keuken sterk vertegenwoordigd. Maar wie goed kijkt ziet ook Griekse, Spaanse, Franse en Arabische invloeden. Vlees en vis zijn belangrijke ingrediënten op een typisch Siciliaans menu. Toch is het niet onmogelijk om vegetarisch te eten. Er zijn voldoende specialiteiten en bijgerechten die van zichzelf vegetarisch zijn. Die zijn minstens zo smaakvol, aangezien de meeste groenten en fruit op het eiland zelf worden verbouwd. Verser kun je het niet krijgen. Veganisten staan voor een iets grotere uitdaging. Er wordt veel gekookt met kaas en ei. Hoewel veganisme nog niet aan populariteit heeft gewonnen, is er in de grote steden steeds meer aanbod aan plantaardig eten. Voor reizigers die liever geen vlees en/of zuivel eten, deelt onze reisexpert tips voor restaurants en gerechten om naar uit te kijken.

 Benieuwd bij welke restaurants op je bestemming je als vegetariër of veganist goed kan eten? Download dan voor vertrek de app Happy Cow. Daarmee heb je vega(n) vriendelijke adresjes in meer dan 180 landen op zak. Eet smakelijk! 

Impact op het klimaat

Naast de positieve effecten veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming, maar ook het vervoer ter plekke veroorzaakt broeikasgassen. Wij stimuleren onze reizigers om zoveel mogelijk te kiezen voor het minst schadelijke transport.

CO2-neutrale activiteiten

Sicilië is bij uitstek een bestemming voor excursies die geen CO2-uitstoot veroorzaken. De enige energie die je verbruikt komt van je eigen, lichamelijke inspanning. Sicilië is namelij de perfecte bestemming voor buitenactiviteiten, zoals wandelen en fietsen. Deze activiteiten zijn extra duurzaam, aangezien je niets anders verbrandt dan je eigen energie. In al onze voorbeeldreizen in Sicilië is ruimte voor een bezoek aan de Etnavulkaan opgenomen. Maar ook een wandeltocht in Castelbuono, fietsen langs de Golf van Monte Cofano en een gegidste tour door de rotsnecropolis van Pantalica zijn voorbeelden van duurzame excursies. 

CO2-uitstoot van de vlucht naar Sicilië

De retourvlucht van Amsterdam naar Catania veroorzaakt gemiddeld 865 kg CO2e per persoon. Dan kies je voor de meest efficiënte vlucht. Dat is een directe chartervlucht met een stoel in de economy class. De 'e' achter CO2 betekent dat we bij de berekening van de vervuiling ook andere broeikasgassen hebben meegenomen, zoals stikstof en waterdamp. Wil je 865 kg CO2e compenseren? Dan moet je ruim vijf maanden je benzineauto laten staan. Wil je met minder vervuiling naar Sicilië reizen? Kijk dan ook eens naar de alternatieven. Reis je met twee personen met de auto? Dan stoot je gemiddeld 530 kg CO2 uit. Dat scheelt een hoop schadelijke broeikasgassen. We helpen reizigers bij het kiezen voor duurzamer transport. Zo adviseren we ze over de beste route naar Sicilië, met mooie stops onderweg, zodat de reis naar het eiland onderdeel van de vakantie wordt. 

Uitstoot van het vervoer naar Sicilië (kg CO2e)

Met de trein naar Sicilië

Wil je echt besparen op de CO2-uitstoot van je reis? Dan ga je met de trein naar Sicilië. Voor de uitstoot van een retourvlucht naar Catania kun je vijftien keer op en neer met de trein. Je moet er wel wat voor over hebben. De treinreis duurt zo'n 35 uur. Door onderweg een paar mooie stops te plannen, maak je de reis onderdeel van je vakantie. Wij delen de mooiste en meest efficiënte routes, om reizigers te stimuleren om met de trein naar Sicilië te gaan.

Wil je meer weten over de uitstoot van de verschillende vervoersopties naar Sicilië? In dit artikel vergelijken we de CO2-uitstoot van alle transportopties en geven we uitleg bij de berekeningen. 

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je vliegreis naar Sicilië maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.