Terug in de tijd in Maramures

  • Traditioneel geklede bevolking in de Iza Vallei
  • Houten kerken en poorten
  • Weinig toeristen
  • Herders met hun grote groepen vee
  • Oude stoomtreinen

De Iza Vallei in Maramures

Eén van de mooiste plekken van Maramures, die nog maar weinig bezoekers ziet, is de Iza Vallei. In de zomermaanden worden de hooistapels op de met gras begroeide heuvels met de week hoger. Met een zeis wordt het gras gemaaid en na het harken worden de verse, groene sprieten met de riek bovenop de reeds indrukwekkende stapels gedeponeerd. In de dorpjes worden de week- en maandmarkten druk bezocht door de traditioneel geklede bevolking. Te koop zijn veelal lokale producten, zoals handgemaakte, leren slofjes, geitenkaas en wol. Maar ook gebruikte kleding, auto-onderdelen en vee vinden hier een nieuwe eigenaar. Je kijkt er je ogen uit.

Houten kerken en poorten

Ook de rijk bewerkte, houten poorten en kerken zijn in de Iza Vallei het meest indrukwekkend, hoewel je ze in heel Maramures tegenkomt. In kleine werkplaatsen worden boomstammen met hamer en beitel omgetoverd tot zeer precies vormgegeven houten kunstwerken. In Barsana staat een kloostercomplex dat bestaat uit twee kerken, een kapel, twee huizen, een zomerschip en uiteraard een traditionele poort. Alles is volledig van hout gemaakt door lokale ambachtslieden.

Het traditionele dorpje Breb

In de volgende vallei, midden tussen de heuvels en een aantal andere traditionele dorpjes, ligt Breb. In Breb lijkt de tijd werkelijk stil te staan. Het enige gemotoriseerde vervoer in Breb zijn de weinige toeristen die hun weg naar dit deel van Roemenië weten te vinden. Dat zijn er wel elk jaar meer, dus wacht niet te lang, als je de echt authentieke sfeer van Maramures en Breb nog wilt proeven. In Breb en omgeving kun je fantastisch wandelen. De meeste huizen liggen een eindje uit elkaar en hebben een behoorlijk stuk grond met moestuin en wat vee. Oude dametjes spinnen wol, of doen de was op hun erf. Verlaat je de bebouwing, dan wandel je al snel tussen heuvelachtige akkers en grasland met wederom die enorme hooistapels. Hard werkende boeren lachen je toe of zwaaien, of laten je trots hun bezit zien.

Er is genoeg te zien en te beleven in Roemenië. Bekijk hier de 6 leukste bezienswaardigheden.

Bezoek aan de herders

In de hogere heuvels rond Breb loop je kans om de herders tegen te komen, die hier met hun grote groepen vee rond trekken. In de nacht slapen ze in eenvoudige hutten, om overdag hun dieren te volgen naar de sappigste graslanden in de wijde omtrek. Het is een unieke belevenis om een bezoekje te brengen aan deze herders, om van dichtbij te kunnen zien hoe zij leven. Alleen al de grootte van sommige kuddes geiten is indrukwekkend. Zorg er wel voor dat je samen met iemand die de omgeving en de taal kent op pad gaat en let op voor de enorme herdershonden, die getraind zijn om hun kudde te bewaken.

Super voor kinderen: een dag met de stoomtrein mee

Op verschillende plekken in het noorden van Maramures rijden nog oude stoomtreinen. De bekendste is die in Viseu de Sus. Dit stuk spoorlijn is ook het enige dat daadwerkelijk nog gebruikt wordt voor het vervoer van boomstammen, de reden waarvoor ooit alle stoomtreinen in deze regio ingezet zijn. Het is voor iedereen een leuke dagtrip om met de puffende, rammelende stoomtrein mee de bergen in te rijden, maar helemaal super voor kinderen natuurlijk. Onderweg wordt verschillende keren in de groene, bergachtige omgeving gestopt voor het bijvullen van hout in de locomotief en het aanvullen van de watervoorraad. Op het eindstationnetje kun je lokaal lunchen met een bbq, terwijl de jeugd in klederdracht de traditionele dansen van de regio laat zien. Meedansen mag en verhoogt de pret zeker.

Plan jouw reis naar Roemenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Roemenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Adina, de reisexpert in Roemenië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Adina.

Met Better Places naar Maramures

Een regio als Maramures is uniek in Europa. Het is heerlijk om je in deze authentieke regio onder te dompelen. Het voelt haast alsof je een andere tijd binnen stapt. Bij Better Places staan die authentieke reiservaringen voorop en zij kunnen je dan ook als geen ander adviseren over je reis naar Maramures. De lokale reisexpert Adina is helemaal thuis in de regio en denkt graag met je mee over jouw ideale reis naar Roemenië en Maramures.

Beste reistijd Roemenië

Je plant je reis naar Roemenië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd voor Roemenië.

Meer inspiratie?

Wil je nog meer inspiratie opdoen voor je Roemenië rondreis? Lees de blogs van Gabriëlle die ook een rondreis door Roemenië gemaakt heeft.