Leer de locals kennen op het platteland van Roemenië

  • Een stap terug in de tijd
  • Bezoek Georghe, de traditionele dakpan-maker
  • Bezoek andere ambachtslieden
  • Ga langs de weerkerk
  • Ga wandelen in de omgeving van Viscri

Maak een ritje per paard- en wagen

Zodra je Viscri nadert lijkt het alsof je een stap terug in de tijd doet. Asfalt maakt plaats voor zand en kuilen, op de stoffige, onverharde dorpsweg. In de verte rijdt een man met paard- en wagen het dorpje van de andere kant binnen. Hoe leuk is ‘t, dat je als bezoeker met die man kunt meerijden. Reken erop dat hij geen woord Engels spreekt, maar hij laat je graag zijn woonomgeving zien. Met planken en kleurige, handgeweven dekens wordt een zitje op de kar gemaakt. Al hobbelend passeer je huizen waar de kanten gordijntjes opzij worden geschoven door kinderhandjes die je toezwaaien, en op een erf hangt een oud dametje de was aan de lijn. Al gauw laat je de laatste huizen van Viscri achter je en sla je een karrenspoor in, van waar je zicht hebt op eindeloze heuvelachtige bloemenvelden en grasland.

Bezoek Georghe, de traditionele dakpan-maker

In een eenvoudig onderkomen, tussen een groepje bomen net buiten Viscri, woont Georghe met zijn vrouw. In zijn blauwe overal en met zijn typische hoedje, lijkt hij wel een houthakker of timmerman uit een plaatjesalbum van heel vroeger. Zonder dat je een woord Roemeens spreekt weet hij in het Roemeens uit te leggen wat hij doet. Hier, achter zijn huisje en schuur, vindt je de beste klei van de wijde omgeving. Met die klei en zijn blote handen maakt Georghe dakpannen, de beste dakpannen van het land wel te verstaan. In zijn zelf gebouwde oven moeten de kleien dakpannen 10 dagen gebakken worden en dan worden ze gebruikt als dakbedekking van traditionele huizen en zelfs van de kerk. Georghe is een trotse man, één van de meest enthousiaste persoonlijkheden die je jezelf kunt voorstellen, met duidelijk enorm veel schik in het leven. 

Bekijk meer ambachten in Viscri zelf

Terug in het dorpje kun je verschillende andere ambachtslieden thuis bezoeken. Zo is er een traditionele bakkerij aan huis, maar ook worden op veel plekken van schapenwol de typische Viscri-sokken gemaakt. De wol wordt geverfd, gevilt en in heerlijk warme, dikke sokken omgetoverd. Neem zeker een paar mee. Ga ook zeker even binnen kijken bij één van de ijzersmeden, te herkennen aan het bordje bij de poort van hun huis. Hier wordt ijzeren gereedschap vervaardigd en als een paard nieuwe hoefijzers nodig heeft worden die hier gemaakt. Dit gebeurt nog altijd op de traditionele manier, met een vuur dat door een blaasbalg wordt aangewakkerd in een piepkleine smidse.

Ben je op zoek naar de ultieme rondreis door Roemenië? Bekijk onze voorbeeldreizen voor meer inspiratie.

Bezoek de weerkerk

De weerkerk in Viscri ziet er nog vrijwel hetzelfde uit als toen hij in de Middeleeuwen gebouwd is. Rond de stevige, witte buitenmuur staan schots en scheef de grafstenen van de eeuwenoude begraafplaats, die nog altijd in gebruik is. Binnen de poort tref je verschillende vertrekken die als museum zijn ingericht, waardoor het weinig moeite kost je in te beelden hoe hier vroeger geleefd is. Het kerkje zelf is intiem en heeft mooi beschilderde, houten details die duidelijk lang geleden voor het laatst een likje verf hebben gehad. Het schuin invallende zonlicht is geweldig. Kerkmuziek en de geur van wierook zorgen voor de perfecte finishing touch qua sfeer. Een klim naar de top van de kerktoren is een must, het 360 graden uitzicht over de glooiende, groene heuvels rondom is om stil van te worden.

Ga wandelen in de omgeving van Viscri

De heuvels rond Viscri zorgen voor mooie vergezichten, maar zijn niet al te steil. Daardoor is de omgeving perfect voor het maken van korte of langere wandelingen. Er is nauwelijks gemotoriseerd verkeer in deze omgeving, dus kies voor een rondje, of regel vooraf dat je ergens wordt opgepikt als je dat niet doet.

Plan jouw reis naar Roemenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Roemenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Adina, de reisexpert in Roemenië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Adina.

Beste reistijd Roemenië

Je plant je reis naar Roemenië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd voor Roemenië.

Meer inspiratie?

Wil je nog meer inspiratie opdoen voor je Roemenië rondreis? Lees de blogs van Gabriëlle die ook een rondreis door Roemenië gemaakt heeft.