6 keer de mooiste bezienswaardigheden van Roemenië

Het hippe Boekarest
Het Kasteel Peles in de heuvels van Transsylvanië
Parcul National Retezat: Paradijs voor natuurliefhebbers
Sfeervolle dorpjes in Transsylvanië
De mooiste autoweg ter wereld
Prachtige, orthodoxe kloosters

1. Bezienswaardigheden Roemenië: Het hippe Boekarest

De Roemeense hoofdstad Boekarest staat nog niet in het rijtje van populairste stedentripbestemmingen van Europa, maar de stad heeft bezoekers veel te bieden. In Boekarest krijg je een goed beeld van het communistische verleden van Roemenië, je kunt er prachtige Art Nouveau-gebouwen bewonderen en ook andere architectonische stijlen zijn ruim vertegenwoordigd. De stad heeft bovendien mooie groene parken en een prachtig oude wijk, Lipscani. Hier vind je volop hippe bars en restaurants en het is dé plek om de trendy kant van Boekarest te leren kennen.

2. Kasteel Peles in de heuvels van Transsylvanië

Het beroemdste kasteel van Roemenië is Kasteel Bran, want dit staat bekend als het kasteel van Graaf Dracula. Kasteel Bran heeft de naam en is zeker leuk om te bezoeken, maar het nabijgelegen Kasteel Peleş is nog veel indrukwekkender. Dit kasteel ligt in de heuvels van het mythische Transsylvanië en is sprookjesachtig mooi. Compleet met torenspitsen, 160 mooi ingerichte kamers én een prachtige ligging. Het kasteel was de zomerresidentie van de koninklijke familie en is inmiddels een nationaal museum. De moeite van een bezoek meer dan waard voor een van de mooiere bezienswaardigheden in Roemenië!

Ben je op zoek naar een autoreis door Roemenië met kinderen? Deze voorbeeldreis is speciaal gemaakt voor gezinnen.

3. Parcul National Retezat: Paradijs voor natuurliefhebbers

Roemenië is ruig en bergachtig en dat betekent dat natuurliefhebbers er hun hart op kunnen halen. Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Roemenië is Parcul National Retezat, het oudste nationale park van het land. Dit park heeft meer dan zestig bergen die hoger zijn dan 2300 meter, waarvan de Pelega van ruim 2500 meter hoog de topper is. Je kunt in dit park verschillende mooie wandelingen maken, bijvoorbeeld langs de meren Lacul Zănoaga en Lacul Bucura. Parcul National Retezat heeft ook nog eens zo’n 1200 verschillende plantensoorten en er komen wilde dieren als wolven en beren voor.

4. Bezienswaardigheden Roemenië: Sighisoara

Voor wie dol is op leuke steden en sfeervolle dorpjes heeft Roemenië heel wat te bieden. Het kleurrijke dorpje Sighișoara bijvoorbeeld, gelegen aan de rivier Tărnava in Transsylvanië. Deze stad staat bekend om haar mooie straatjes met pastelgekleurde huisjes en het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Negen torens, prachtige kerken en verschillende mooi beschilderde kloosters zorgen ervoor dat je je hier makkelijk een dag kunt vermaken. Nog een detail: Sighișoara staat bekend als de geboorteplaats van Graaf Dracula. De wrede heerser Vlad Tepes, op wie schrijver Bram Stoker Graaf Dracula baseerde, is hier in 1431 geboren. Je kunt zijn geboortehuis ook bezoeken.

5. Transfăgărășan-weg: de mooiste weg ter wereld

Reis je met de auto door Roemenië, dan mag je de mooiste weg ter wereld natuurlijk niet missen. Transfăgărășan is met recht één van de mooiste bezienswaardigheden van Roemenië. De weg werd tussen 1970 en 1974 gebouwd door het Roemeense leger en doorkruist het prachtige berggebied de Karpaten. De weg slingert 117 kilometer lang dwars door de bergen, je neemt talloze haarspeldbochten, je rijdt een kilometer door een onverlichte tunnel en de uitzichten onderweg zijn schitterend. Onderweg kun je stoppen bij het Bâlea-meer en bij de ruïnes van het oude Poenari-kasteel. Een rit over de Transfăgărășan is een geweldig avontuur dat niet mag ontbreken tijdens je rondreis Roemenië.

Geniet je al van de voorpret? Hier vind je nog meer tips en inspiratie voor je volgende rondreis door Roemenië.

6. Bezienswaardigheden Roemenië: Boekovina

In het noorden van Roemenië liggen de beschilderde orthodoxe kloosters van Boekovina. Deze kloosters zijn bijzonder vanwege hun prachtig bewaard gebleven fresco’s, waar de gebouwen van binnen én van buiten mee zijn versierd. De kloosters staan niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt verschillende kloosters bezoeken, zoals het Oosters-Orthodoxe Sucevita. Dit klooster heeft prachtige schilderingen van Bijbelse taferelen over hemel en aarde en de levens van Maria en Jezus. Ook de kloosters van Moldovita en Voronet zijn de moeite van een bezoek waard.

Roemenië bezienswaardigheden – laat je inspireren

Meer lezen over bezienswaardigheden in Roemenië? Lees het blog van Jessica en geniet van haar verhalen over dit prachtige land.

Beste reistijd Roemenië

Je plant je reis naar Roemenië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd voor Roemenië.