Bucovina, een echt Roemeense ervaring

Een stap terug in de tijd
Sfeer van vroeger duidelijk aanwezig
Beschilderde kerken en klooster
Gedetailleerd versierde huizen
Het mooiste dorpje van Bucovina: Ciocanesti

Terug in de tijd in Bucovina

Op de historische, beschilderde kerken na is er in Bucovina niet zo veel. En toch is er juist een heleboel! Zodra je de regio binnen rijdt, rúikt het zelfs naar vroeger. Het is alsof je zo een museum binnen rijdt, een museum over het Europa van 50 jaar geleden. Mannen en vrouwen zijn druk in de weer om met een zeis gras te maaien, dat wordt opgeslagen voor de winter. Op een erf wordt de was, die in een tobbe is schoon geschrobd, door moeder de vrouw aan de lijn gehangen. Een kleurig hoofddoekje heeft ze stijf om haar hoofd geknoopt. Zelfgemaakt, houten speelgoed is hier nog volop in gebruik, door kinderen die gauw wegkruipen als je ze groet. En ben je hier op zondag? Dan zie je hele families, in schitterende klederdracht, samen naar de kerk gaan.

Ook in de stad

Ook in de stadjes van Bucovina is de sfeer van vroeger nog duidelijk aanwezig. Alleen al de gebloemde vitrages voor de ramen en de kledingstijl van de bewoners maken dit duidelijk. De flats uit het Sovjettijdperk worden nog altijd bewoond, soms wel nét even in een vrolijk kleurtje geschilderd. De kruidenier en de rijdende ijzerhandelaar, uiteraard met paard en wagen, zijn hier nog niet uit het straatbeeld verdwenen. Hoewel de eerste supermarktketens ook hier hun intrede doen. Wacht dus zeker niet te lang om Bucovina te bezoeken, als je houdt van een kleine tijdreis.

Beschilderde kerken en kloosters

Dé reden dat Bucovina door bezoekers wordt aangedaan, zijn de beschilderde kerken en kloosters. De fresco’s van deze pittoreske monumenten vind je niet alleen aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant. De volledige muren van de kerken zijn beschilderd met kleurige, gedetailleerde scenes uit het leven van Jezus, met engelen en demonen, Heiligen, de hemel en de hel. Monniken en nonnen bewonen nog altijd verschillende van deze kloosters. Er staan tientallen beschilderde kloosters in Bucovina, maar de bekendste zijn die in Humorului, Suceava en Sucevita. Het Patrauti klooster is een onontdekte parel, waar je waarschijnlijk de enige bezoeker bent en met een beetje geluk een privé rondleiding krijgt van de beheerder.

Wil je even helemaal terug in de tijd? Ontdek het best bewaarde geheim van Roemenië: Viscri!

De meest kunstige huizen van Roemenië

Nergens in Roemenië zijn de huizen zo gedetailleerd versierd en omgetoverd tot kunstwerken als in Bucovina. Binnen de regio verschilt de stijl een beetje. Zo worden het zuiden de daken van een sierlijk ijzeren randje voorzien, vaak in pastelkleur geverfd. Wat westelijker worden patronen op de muren geverfd, of zelfs met stucwerk aangebracht. Dit komt vanuit de eeuwenoude traditie van het paaseieren verven. De patronen op de eieren, zijn dezelfde patronen die op de huizen aangebracht worden. Jaarlijks zijn er ook wedstrijden in het paaseieren verven, een feest dat grootse aandacht krijgt in Bucovina. ​
.

Het mooiste dorpje van Bucovina: Ciocanesti

In het dorp Ciocanesti zijn honderden huizen beschilderd met de patronen van de paaseieren. Je vindt hier zelfs een paasei-museum en een museum over de geschiedenis van het dorp. Het beste wat je kunt doen, om meer van Ciocanesti te weten te komen, is na je museumbezoek een wandeling maken door dit uitgestrekte dorp. Ben je er in de zomermaanden, dan zul je zeker mensen bezig zien met het onderhoud aan hun mooie huizen. Neem je de tijd voor een praatje, dan zullen ze je trots de binnenkant van hun huis laten zien, en die van familie en vrienden. Dit is niet alleen één van de mooiste dorpen van Roemenië, maar ook één van de meest gastvrije.

Plan jouw reis naar Roemenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Roemenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Adina, de reisexpert in Roemenië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Adina.

Beste reistijd Roemenië

Je plant je reis naar Roemenië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd voor Roemenië.

Meer inspiratie?

Wil je nog meer inspiratie opdoen voor je Roemenië rondreis? Lees de blogs van Yvonne die met haar gezin in de zomer door Roemenië reisde.