De mooiste plekken van Transsylvanië

  • Terug in de tijd in Viscri
  • Sighisoara, de parel van Transsylvanië
  • Prachtige natuur in Transfagarasan
  • Perfecte wandelplekken
  • De mooiste kastelen

De weerkerken van Transsylvanië

De Zevenburger Saksen werden door de Hongaarse koning uitgenodigd om de regio te komen versterken tegen aanvallen van buitenaf. Zij bouwden daarom hun nederzettingen rond een weerkerk. Veel van die kerken staan er nog steeds en verschillende ervan staan zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het bekendste en meest schilderachtige dorpje met weerkerk is Viscri, waar de tijd werkelijk lijkt te hebben stilgestaan. Hier rijden paard- en wagen nog over de onverharde wegen door en rond het dorp. Je treft er nog volop ambachten aan, zoals een smederij, een ouderwetse bakkerij en zelfs dakpannen worden er nog met de hand gemaakt van klei. In de weerkerk is een museum gevestigd en de beklimming van de klokkentoren is zeker de moeite waard. Je vindt Viscri tussen Brasov en Sighisoara.

Sighisoara

Ondanks dat er meer mooie stadjes zijn in de regio, wordt Sighisoara met recht de parel van Transsylvanië genoemd. Enorm groot is het centrum niet, maar desondanks kan je er heel wat uurtjes doorbrengen, omdat het ene hoekje nog schilderachtiger is dan het andere. Het oude centrum is een aaneenschakeling van straatjes met kinderkopjes, en kleurige huizen, die vrijwel allemaal op de monumentenlijst staan. De Middeleeuwse torens en restanten van de oude stadsmuren maken het helemaal af. De klokkentoren met z’n krakende vloeren is de moeite van een beklimming waard, niet alleen vanwege het kleine museum dat erin gevestigd is. Het uitzicht over Sighisoara vanaf de top is schitterend.  

Tijdens je reis naar Roemenië is een bezoek aan Boekarest een echte aanrader. Bekijk hier waarom dit zo een bijzondere stad is.

Transfagarasan Highway

Ten zuiden van Sighisoara wordt het landschap steeds bergachtiger en bevindt zich één van de mooiste bergwegen van heel Europa, de Transfagarasan Highway. Het woord Highway is nogal misleidend, want sneller dan zo’n 30 kilometer per uur kan je hier niet rijden. En dat is maar goed ook, want de natuur is hier fantastisch mooi. De kronkelige bergweg neemt je mee naar steeds hogere uitzichtpunten, tot je bij het Balea meer komt. Hier kan je prachtige korte en langere wandelingen maken. Nog verder zuidwaarts langs de Transfagarasan passeer je dichte bossen en rijd je langs een groot stuwmeer. In deze omgeving wonen grote aantallen wilde beren. De kans om er eentje te zien is vrij groot.

Meer natuur te zien

Op verschillende andere plekken in Transsylvanië kom je meer van dit soort prachtige natuur tegen. Zo is het nationaal Park Piatra Craiului, ten zuidwesten van Brasov de perfecte plek om te wandelen. Loop bijvoorbeeld van het dorpje Magura naar Pestera, met uitzicht op de glooiende heuvels vol hooistapels, met hier en daar de typische schilderachtige, houten huisjes van de regio. Een ander natuurgebied in de omgeving van Brasov is Bucegi, ook een absolute highlight. Hier is de natuur nog wat ruiger en kan je met een kabelbaan je eerste hoogtemeters maken, om daarna te beginnen aan een lange hike over de hoogvlakte. Hier ligt het grootste deel van het jaar sneeuw en zie je herders rond trekken met grote groepen vee.

Met de trein naar Roemenië is een heel leuk alternatief voor je vlucht! Je komt langs de leukste plekken tijdens je rondreis. We laten je meerdere mooie treinroutes naar Roemenië zien.

Last but not least in Transsylvanië: De kastelen

Een hike in het Bucegi Nationaal Park kun je perfect combineren met een bezoek aan één van de bekendste en mooiste kastelen van Transsylvanië: het Peles kasteel in Sinaia. Dit uitbundige kasteel deed dienst als zomerresidentie van de Koninklijke familie en heeft een compleet andere stijl en sfeer dan de andere kastelen in de regio. Alleen daarom al zou je het moeten zien. Niet al te ver hier vandaan vind je nog twee andere kastelen die een bezoek zeker waard zijn: het kasteel van Rasnov en uiteraard het Dracula kasteel in Bran. Een beetje uit de richting, maar zeker de moeite, is het sprookjesachtige kasteel in Hunedoara. De torentjes, de lange loopbrug en de groene, heuvelachtige omgeving.. alles lijkt gewoon te kloppen hier en je verwacht elk moment een sprookjesprins de hoek om te zien komen.

Plan jouw reis naar Roemenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Roemenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Adina, de reisexpert in Roemenië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Adina.

Beste reistijd Roemenië

Je plant je reis naar Roemenië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd voor Roemenië.

Meer inspiratie?

Wil je nog meer inspiratie opdoen voor je Roemenië rondreis? Lees de blogs van Gabriëlle die ook een rondreis door Roemenië gemaakt heeft.