Verblijf in een dorpje

In de Roemeense dorpjes kent iedereen elkaar, sterker nog: de mensen zijn er vaak echt op elkaar aangewezen. De band is hecht en in de zomermaanden wordt er veel buiten geleefd. Bij een wandeling door zo’n dorpje zie je overal mensen werken in hun tuintje, bezig met hun vee of lekker ontspannen op een bankje voor het huis. De kans groot dat je joviaal begroet wordt. Of zelfs uitgenodigd om een gezellig samenzijn in de tuin of bij iemand thuis te joinen. Is er in zo’n dorpje een overnachtingsmogelijkheid, dan is dat de perfecte manier om makkelijk in contact te komen met de locals. Vaak is de beheerder van je accommodatie ook een dorpsbewoner, die je wegwijs maakt, de leukste plekjes met je deelt en je meeneemt naar de buren, of een feestje verderop.

Reis je met kinderen? De ouderen zijn dol op ze!

Oude dametjes zitten met hun brei- of borduurwerk op hun erf, of op het bankje voor hun huis. Zodra ze je kinderen in het oog krijgen zullen ze nog maar weinig oog voor hun handwerk hebben. Ze zijn dol op kinderen en dat steken ze niet onder stoelen of banken. Het zal je grote moeite kosten om niet mee naar binnen te gaan en in hun huiskamer overladen te worden met zoetigheid, die ze blijkbaar allemaal speciaal voor dit soort gelegenheden klaar hebben liggen. Eenmaal binnen komen ook de familiefoto’s tevoorschijn en komt de fles schnaps op tafel. Extra interessant voor kinderen zijn de ouderwetse gebruiksvoorwerpen die er vaak nog in huis te vinden zijn.

Maak een tocht met paard en wagen

In Roemenië zijn paard en wagen nog heel gewoon op straat. In de omgeving van Breb, in Maramures, is het heerlijk om een tochtje te maken. Via je accommodatie regel je dat heel gemakkelijk zelf. Het contact met de bestuurder is er al en waarschijnlijk kent hij veel mensen in de omgeving. Vraag hem dus zeker om te stoppen bij interessante plekken onderweg. Zo zijn er in de dorpjes rond Breb kleine musea aan huis, waar de bewoners je graag laten zien hoe ze wassen in een natuurlijke “Whirlpool” en hoe ze slofjes maken, of de typische hoedjes die de mannen hier dragen. Ga je op zondag, dan is een stop bij één van de vele kerken dé gelegenheid om de Roemenen te ontmoeten. Zeker als je tegen het einde gaat en blijft tot de dienst is afgelopen. De mensen dragen hun mooiste traditionele kleding, zoals kleurig bedrukte hoofddoeken en rijk bewerkte blouses en rokken.

De beste manier om lokale ervaringen op te doen tijdens je rondreis is met onze bijzonder excursies in Roemenië. Hier lees je daar meer over.

Bezoek één van de vele week- of maandmarkten

Nieuwe schoenen en kleding, verse kaas, speelgoed, groenten en fruit, kruiden. In Roemenië koop je alles op de wekelijkse of maandelijkse markt in de grotere dorpen of stadjes. Dan loopt de hele omgeving uit om inkopen te doen. Vooral de maandmarkten zijn een feestje. Vanaf de vroege ochtend wordt vlees gegrild op rokende barbecues en het bier vloeit rijkelijk. Op sommige markten wordt zelfs nog vee verhandeld op ouderwetse wijze, met handjeklap en felle discussies over en weer. Bijzonder om dat van dichtbij mee te maken en de uitgelezen kans om de lokale bevolking te ontmoeten. Hoewel de meeste mensen vooral druk bezig zijn met inkopen doen, zullen sommigen zeker contact met je zoeken om een praatje te maken.

Trek de bergen in, waar de herders wonen

In de natuur verwacht je niet veel mensen tegen te komen. Dat is ook zo. Toch bieden de bergen in Roemenië één van de mooiste gelegenheden om in contact te komen met de lokale bevolking. Er wonen op verschillende plekken nog herders in eenvoudige hutjes op de hogere graslanden. Van daaruit trekken ze elke ochtend, na zonsopkomst, naar daar waar het gras het sappigst is. Tegen zonsondergang keren ze terug. Het is heel gaaf om zo’n “sheep station” aan het eind van de middag te bezoeken, te zien hoe de mensen er leven en de enorme groepen vee terug te zien keren voor de nacht. Dit soort ontmoetingen vergt wel wat voorbereiding, want je wilt niet onverwacht oog in oog komen te staan met een groepje enorme herdershonden. Ga dus altijd met een lokale gids op pad, als je de herders wilt bezoeken.

Meer inspiratie voor lokale ervaringen in Roemenië?

Wil je meer lezen over wat er te doen is in Roemenië? Hier vind je de mooiste bezienswaardigheden in Roemenië op een rij. Reisblogger Yvonne is ook in Roemenië geweest en schreef erover op haar website.

Plan jouw reis naar Roemenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Roemenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Adina, de reisexpert in Roemenië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Adina.

Beste reistijd Roemenië

De beste reistijd Roemenië wordt bepaald door het weer in Roemenië. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Roemenië.