Vermijd de drukte en beleef de onontdekte natuurparken van Kroatië

  • Onbekende prachtige eilanden
  • Het indrukwekkende binnenland
  • Weinig bezochte watervallen
  • Het sprookjesachtige noorden
  • Combinatie van natuur en cultuur

Minder toeristische eilanden van Kroatië

Het valt niet mee, maar wie goed zoekt vindt zeker nog minder toeristische eilanden in Kroatië, met schitterende baaien, strandjes en ook nog een aantal sfeervolle stadjes. Cres is één van die eilanden. Vanuit Istrië of buureiland Krk vaar je in een half uur met de veerboot naar Cres, waar een groen eiland met intens blauwe baaien op je wacht. Rijdend over de hoofdweg van het eiland wil je eigenlijk voortdurend “wow” roepen en het liefst na elke bocht stoppen om foto’s te maken. Het langgerekte eiland heeft een paar fotogenieke dorpen en de “hoofdstad” is slechts een klein havenstadje met kleurrijke huizen en eeuwenoude kerkjes. Meer bebouwing is er niet. Natuurliefhebbers en fans van rustige strandjes zullen op Cres dan ook hun hart kunnen ophalen.

Zuidelijke eilanden in Kroatië

Een heel stuk zuidelijker vind je een ander eiland, waar je in rust kunt genieten van natuur en kleine baaitjes. Op Dugi Otok is het water minstens even blauw als op Cres en de strandjes zijn er zeker even mooi. Wel zijn er ook een aantal grotere stranden, met meer bezoekers én is het stadje Sali lekker levendig in de avonduren. Dan leggen er zeilers aan om de nacht door te brengen in de haven en bruist het in de restaurantjes. Voor rustzoekers zijn de andere dorpen op het eiland en het niet betaalde deel van nationaal park Telascica aanraders. Vanaf de strandjes van die laatste plek kun je de schitterende Kornati eilanden bijna aanraken.

Krijg je al helemaal zin om een rondreis door Kroatië te maken? Wij inspireren je graag met de leukste blogs. Zoals deze, over de mooiste Kroatië bezienswaardigheden.

Indrukwekkende natuurparken in het binnenland van Kroatië

Wist jij dat Kroatië behalve een schitterende kust ook prachtige natuurschatten en natuurparken in het binnenland heeft? De Zrmanja rivier stroomt bij Novigrad de Adriatische zee in, maar hoe verder je deze rivier stroomopwaarts volgt, hoe mooier hij wordt. Bij Golubic heeft de rivier een diepe canyon uitgesleten in het ruige rotslandschap. In de rivier ligt een eeuwenoude brug die bestaat uit heel veel bogen van steen. Overal rondom de brug zijn stroomversnellingen en watervallen. Je kunt hier geweldig zwemmen, nadat je het gebied wandelend hebt verkend. Voor geoefende wandelaars zijn er wandelpaden gemarkeerd, bijvoorbeeld langs het uitzichtpunt hoog boven de canyon, waar de Zrmanja en Krupa rivier elkaar ontmoeten. Wat verder stroomopwaarts ligt in lager gelegen gebied een Servisch klooster, dat nog altijd in gebruik is. Grote kans dat je de enige bent, die de fresco’s in de kerk komt bewonderen. Zo rustig dat je intens kan genieten van het echte Kroatië.

Een mooi alternatief voor de drukbezochte watervallen

Plitvice en Krka trekken duizenden bezoekers. Deze watervallen en meren zijn geweldig mooi, maar in Kroatië zijn ook waterrijke plekken zonder massa’s toeristen. Rastoke is zo’n plek waar je het ware Kroatië tegenkomt. Alleen al bij aankomst op de hoofdweg is dit dorp een plaatje om te zien, met een grote waterval naast historische huizen en watermolens pal aan de rivier. Wandelend door het dorp vind je overal grote en kleine watervallen in een omgeving die zo uit een sprookjesboek lijkt te komen. Bijkomend voordeel is dat je hier in de Korana rivier mag zwemmen, dat kan in Plitvice en Krka niet meer. Zo beleef je echt het ultieme Kroatië!

Tijdens je rondreis door Kroatië kun je verschillende nationale parken bezoeken, waardoor je bijdraagt aan het onderhoud en bescherming van de natuur.

Cultuur én natuur in Knin

Knin staat niet voorop elke reisgids van Kroatië en wordt maar door weinig mensen bezocht. Des te verrassender is het dan ook dat Knin een aantal bijzondere bezienswaardigheden heeft. Het meest in het oog springend is het enorme fort, dat hoog boven het stadje uit torent. Pas als je zelf boven bent en de verschillende delen van dit fort bezoekt, heb je echt een idee hoe enorm het is. Het uitzicht over de rivieren in de diepte en de bergachtige omgeving, maakt direct duidelijk waarom dit fort op zo’n strategische plek ligt. Vooral het zicht op Dinara, de hoogste berg van Kroatië, is erg gaaf. Naast het fort is ook de Krcic waterval een bezoek waard in Knin. In de zomermaanden staat de waterval droog, maar is dit nog steeds een adembenemende plek om te bezoeken, alleen al vanwege de intens blauwe kleur van het water van de rivier.

Het sprookjesachtig, weinig bezochte noorden van Kroatië

Wie op zoek is naar een fijne plek om de reis naar het zuiden van Kroatië op te breken, moet zeker een paar dagen in het noorden van het land verblijven. Dit deel van Kroatië wordt erg weinig bezocht en heeft een heel ander karakter dan de rest van het land. Je vindt er sprookjesachtige kastelen, het historische stadje Varazdin en heuvels vol wijnranken. Met trots zal de bevolking je hier een lokale wijn aanbieden, een echte Kroatië ervaring. Maak een mini-roadtrip door dit lieflijke landschap of bezoek één van de dorpjes in de heuvels, waar de tijd lijkt stil te staan.

Natuurparken Kroatië – laat je inspireren

Wil je na het lezen over de plekken waar je de onontdekte natuurparken van Kroatië kan ervaren nog meer inspiratie opdoen? Lees het blog van Karlijn en geniet van haar verhalen over dit prachtige land.

Plan jouw reis naar Kroatië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Kroatië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ruud, de reisexpert in Kroatië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ruud.

Beste reistijd Kroatië

Je plant je reis door Kroatië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Kroatië.

Met de trein naar Kroatië

Het is verrassend goed te doen om met de trein naar Kroatië te reizen, ook met kinderen. Het is een prachtige reis, dwars door de Alpen. Wij raden je dan ook aan om je treinreis onderdeel te laten zijn van je reis. Zo kun je stops maken in Parijs, Wenen, de Zwitserse Alpen en in Slovenië. Hier lees je meer over reizen met de trein naar Kroatië.