De 7 mooiste Kroatië bezienswaardigheden

De sprookjesachtige Plitvice-meren
De oude stad Dubrovnik
Romeinse overblijfselen in Split
Zwemmen in de Krka-watervallen
Eilandhoppen langs de mooiste eilanden
Het middeleeuwse Trogir
De parel van Istrië: Rovinj

1. Wandelen langs de sprookjesachtige Plitvice-meren

De Plitvice-meren behoren tot een van de mooiste plekken van Europa en je mag dit bijzondere natuurpark dan ook echt niet overslaan tijdens je rondreis Kroatië. Het nationale park bestaat uit zestien meren en maar liefst negentig watervallen, waarvan de hoogste bijna tachtig meter meet. Je kunt in het park verschillende prachtige wandelingen maken, variërend van twee tot acht uur. Neem vooral de tijd om een van de langere wandelingen te doen (zoals route C), omdat je dan zowel door het hoger als door het lager gelegen deel van het park komt. Zo weet je zeker dat je de mooiste plekken gezien hebt. De Plitvice-meren zijn natuurlijk een bekende bezienswaardigheid in Kroatië, dus er komen zeker in het hoogseizoen volop bezoekers. Wil je de grootste drukte ontwijken, kom dan vroeg in de ochtend of wat later op de middag.

2. Bezienswaardigheden Kroatië: de oude stad Dubrovnik

Een zee van rode daken, een oude stadsmuur en een centrum dat omringd wordt door de helderblauwe Adriatische Zee: Dubrovnik is een pareltje. Deze oude vestingstad staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dubrovnik is een stad om heerlijk doorheen te slenteren, steeds andere zijstraatjes in te schieten en de verschillende kerken en andere monumenten te bewonderen. Zorg dat je één ochtend om acht uur klaarstaat om de wandeling over de oude stadsmuur van Dubrovnik te maken. Dan is het nog relatief rustig en kun je op je gemak genieten van de indrukwekkende uitzichten over de oude stad en de ruige kust.

3. Genieten van de Romeinse havenstad Split

Split is een prachtige havenstad met verschillende mooie bezienswaardigheden, maar het absolute hoogtepunt is het Paleis van Diocletianus. Dit enorme paleis werd in de vierde eeuw gebouwd in opdracht van een Romeinse keizer en het groeide uiteindelijk uit tot het levendige stadshart van Split. Je kunt hier uren dwalen door de smalle straten, langs Romeinse overblijfselen, poorten en kerken. Ben je hier uitgekeken (en dat duurt even), wandel dan langs de mooie boulevard van Split, zoek een gezellig terrasje uit en eet hier de lekkerste verse vis.

4. Bezienswaardigheden Kroatië: de Krka-watervallen

De Plitvice-meren mogen dan tot de mooiste bezienswaardigheden van Kroatië behoren, ze hebben één nadeel: je mag er niet zwemmen. Wil je graag lekker afkoelen onder een frisse waterval, breng dan een bezoek aan de Krka-watervallen in Krka National Park. Hier vind je heldere meren en indrukwekkende watervallen en je kunt ook mooie wandelingen maken. Een ideale dagtrip voor een warme dag.

Ben je op zoek naar de ultieme familievakantie vol waterpret? Bekijk dan deze voorbeeldreis voor een avontuurlijke vakantie in Kroatië.

5. Eilandhoppen Kroatië: kies uit de mooiste eilanden

Kroatië heeft een groot aantal prachtige eilanden die allemaal erg de moeite waard zijn. Je kunt dan ook prima eilandhoppen in Kroatië, want de eilanden worden verbonden door ferries. Welke eilanden je kiest, hangt af van je wensen. Hvar is bijvoorbeeld een prachtig eiland met mooie stranden, met het sfeervolle Hvar stad als levendig centrum. Het eiland Vis ligt meer afgelegen en wordt daarom wat minder bezocht. Ga je voor Korçula, dan kun je rekenen op baaien met knalblauw water en een mooi oud stadje. Wil je juist de natuur opzoeken? Dan is het groene Mljet een ideale eilandbestemming. Kortom: genoeg eilanden om uit te kiezen!

6. Het middeleeuwse Trogir: dwalen door smalle straatjes

Kroatië barst van de sfeervolle oude stadjes, maar Trogir is misschien wel het allermooiste van allemaal. Neem de boot vanuit Split en voor je het weet sta je in het centrum van Trogir, dat maar liefst tweeduizend jaar oud is. Het staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Trogir was ooit in handen van de Romeinen, de Grieken en de Venetianen en al die invloeden zie je nog steeds terug in de stad. Verken de mooie oude kronkelstraten, wandel langs de leuke boulevard en ontdek de mooie kerken van Trogir.

7. Rovinj: de parel van Istrië

Istrië is een noordelijke regio in Kroatië en ook dit gebied staat bol van de mooie bezienswaardigheden. Het mooiste plaatsje in Istrië is zonder twijfel Rovinj, dankzij haar pastelkleurige Venetiaanse gebouwen, de oude haven en de fotogenieke 18e-eeuwe kerk op de heuvel erachter. Rovinj zelf is een ideale plek om vakantie te vieren. Je kunt er heerlijk eten, er zijn talloze leuke cafés en er is veel te doen. Net buiten de stad ligt bijvoorbeeld het groene schiereiland Zlatni Rit, waar je wandelend de mooiste baaien en kiezelstranden kunt verkennen. Neem ook de tijd om Porec te bezoeken, om onder andere de 6e-eeuwse mozaïeken van de Eufrasiusbasiliek te bewonderen.

Kroatië bezienswaardigheden – laat je inspireren

Meer lezen over bezienswaardigheden in Kroatië? Lees het blog van Karlijn en geniet van haar verhalen over dit prachtige land.

Plan jouw reis naar Kroatië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Kroatië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ruud, de reisexpert in Kroatië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ruud.

Beste reistijd Kroatië

Je plant je reis naar Kroatië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Kroatië.