Wat heeft Kroatië voor natuur te bieden?

  • Sprookjesachtige watervallen
  • Hoge bergen en diepe kloven
  • Honderden prachtige eilanden
  • Verschillende nationale parken

De Kornati eilanden

Karstlandschappen vind je niet alleen terug in de bergen aan de kust, maar ook op verschillende eilanden. De Kornati eilanden zijn een groep van een kleine 90 eilanden waar je kalkstenen kliffen, grotten en een geheel eigen ecosysteem vindt. De Kornati eilanden zijn onbewoond en je hebt een speciaal ticket nodig om ze te bezoeken. Dat kan met een eigen boot of met een georganiseerde tour. Vanaf het eiland Dugi Otok kun je zelfs zwemmend één van de Kornati eilanden bereiken, mocht je dat willen. De kliffenkust van dit eiland, met loodrechte kliffen van bijna 200 meter hoog, is trouwens ook een indrukwekkend natuurfenomeen. Met een bezoek aan Telascica nationaal park op Dugi Otok kun je zowel de kliffen als de Kornati eilanden zien en ook nog eens zwemmen in het zoutmeer Jezero Mir.

Het Velebit gebergte en nationaal park Paklenica

Zowel in het Velebit gebergte, als in nationaal park Paklenica in de uitlopers van het Velebit gebergte, komen bergen en zee samen. Bovendien gaat de schoonheid bij beide gebieden onder de grond verder in de vorm van enorme grottenstelsels, waarvan je er enkele kunt bezoeken. Het gebergte bestaat grotendeels uit kalk- en karstgesteente, maar de lager gelegen delen zijn ook heel groen. De ruige, kale pieken van het Velebit gebergte hebben de meest bizarre vormen. Je waant je er soms zelfs in een stenen woud. Verschillende wandelingen staan garant voor spectaculaire uitzichten over de Adriatische zee, met de rotsige landschappen in de voorgrond. Hier voel je jezelf heel klein. Paklenica is wat toegankelijker dan nationaal Park Velebit en leent zich beter voor eendaagse wandelingen. In het Velebit gebergte kun je uitstekend meerdaagse huttentochten maken.

Tijdens onze farm-to-table rondreis slaap je op de mooiste boerderijen, omringd door de prachtige natuur die het land te bieden heeft. Meer weten? Hier vind je een uitgebreide beschrijving van de gastronomische rondreis door Kroatië en Slovenië.

De Plitvice en Krka watervallen

De Plitvice watervallen zijn misschien wel de bekendste plek van Kroatië. Dat is niet voor niks, want het nationaal park waar Plitvice in ligt is in haar geheel een geweldig mooie plek. Langs de 16 meren die de waterloop volgen kun je minstens een volle dag wandelen, over smalle paadjes en houten vlonders. In de rotsachtige omgeving van de meren en watervallen vind je ook een aantal grotten, met uitzicht op de blauwe meren.

De Krka watervallen zijn bijna net zo bekend als Plitvice, maar liggen een stukje zuidelijker, bij Zadar. Je hebt hier minstens een dag nodig om de mooiste plekken te zien. Het Krka nationaal park is uitgestrekter en de watervallen zijn breder. Je kunt er bovendien een aantal mooie boottochten maken, die enkele uren duren. Midden in het nationaal park ligt een eiland met een klooster, fotogenieker wordt het niet.

Naturescanner toont je nog meer tips voor mooie plekken en leuke activiteiten in Kroatië.

De Zrmanja rivier en kloof

Bij Novigrad stroomt de intens blauwe Zrmanja rivier het meer in, dat in open verbinding staat met de Adriatische zee. Met een bootje kun je de rivier een eind op varen, terwijl de heuvels ernaast steeds hoger oprijzen. In de buurt van het dorpje Golubic snijdt de Zrmanja echt door een canyon, een spectaculair gezicht, met dat blauwe kronkelende lint in de diepte en de grillige rotslandschappen om je heen. Je kunt hier geweldige eendaagse hikes maken, bijvoorbeeld naar de eeuwenoude boogbrug Kudin Most. Ben je bij de brug, dan waan je jezelf echt in een paradijs, met overal stroomversnellingen en watervallen. Ondanks dat dit gebied vrij onontgonnen terrein is wat toerisme betreft, zijn de wandelpaden recent goed gemarkeerd. Op de plek waar de Zrmanja en de Krupa rivier elkaar ontmoeten zijn de mooiste uitzichten.

Dinara, de hoogste berg van Kroatië

De Dinara is de hoogste berg van Kroatië, op de grens met Bosnië en Herzegovina. De berg bestaat uit hoge rotswanden, maar ook grasland, waar je jezelf in bloemenweides haast in de Alpen waant. De top bestaat uit 2 afzonderlijke koppen, vlakbij elkaar. Vanaf de burcht van Knin heb je een goed zicht op de Dinara en de rest van de bergachtige omgeving. Een gaaf natuurfenomeen in het lager gelegen gebied vlakbij de Dinara is de bron van de Cetina rivier. Met een diepte van meer dan 100 meter stuwt deze bron een enorme hoeveelheid ijskoud water de Cetina in. De kleur is ongelooflijk blauw en het water is glashelder. Daardoor wordt de bron vaak “het blauwe oog” genoemd.

Kroatië natuur – laat je inspireren

Wil je na het lezen over Kroatië en haar natuur nog meer inspiratie opdoen? Lees het blog van Karlijn en geniet van haar verhalen over dit prachtige land.

Plan jouw reis naar Kroatië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Kroatië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ruud, de reisexpert in Kroatië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ruud.

Beste reistijd Kroatië

Je kunt in Kroatië de natuur het beste verkennen in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Kroatië.

Met de trein naar Kroatië

Het is verrassend goed te doen om met de trein naar Kroatië te reizen. Het is een prachtige reis door de Kroatië en haar natuur. Wij raden je dan ook aan om je treinreis onderdeel te laten zijn van je reis. Zo kun je stops maken in Parijs, Wenen, de Zwitserse Alpen en in Slovenië. Hier lees je meer over reizen met de trein naar Kroatië.