Chinatown; het paradijs voor streetfood in Bangkok

Het kleurrijke Chinatown is een van de boeiendste wijken van Bangkok. Overdag is het er rustig, maar zodra het begint te schemeren worden de zijstraten afgezet en nemen honderden mobiele eetkraampjes hun plek in. De wijk verandert binnen mum van tijd in een streetfood paradijs, waar het op straat ruikt naar gegrild eten en je avonden op rij een ander gerecht kan eten.
Als toerist is het verleidelijk om bij een stalletje met bekende gerechten aan te schuiven, maar de locals houden er heel andere tradities op na. Ik heb daarom afgesproken met Good, een lokale gids die al zijn hele leven in Bangkok woont. Hij kent de stad en zijn gebruiken op zijn duimpje, en gaat me vanavond laten zien waar je de lekkerste gerechten in Chinatown kan eten. Restaurants laten we links liggen, want we concentreren ons op de gerechten die je op straat kan bestellen. Een avond vol streetfood dus.

Van stalletje naar stalletje

We hebben afgesproken tegenover het Hualampong treinstation en lopen daarna op ons gemak naar Chinatown. Via de grote Chinese toegangspoort en enkele tempels belanden we op het drukke Yaowarat Road. Hier wordt het uitzicht gedomineerd door uithangborden met Chinese tekens en langs de kant van de weg staan lange rijen met streetfood karretjes.
Onze eerste halte is een stalletje waar ze soep verkopen. Er staat een lange rij, maar als een geoliede machine worden grote kommen met noodlesoup rondgebracht. Dit is een echte klassieker en een plek waar veel locals komen. We delen een kom soep en lopen vervolgens verder naar een volgend stalletje. Volgens Good is dat de beste tactiek, want door veel te delen en veel te verhuizen kun je zoveel mogelijk proeven op één avond.

Thailand is een walhalla voor foodies! Hier vind je alles wat je moet weten over streetfood in Thailand.

Streetfood in Bangkok – Chinese pad thai

Het eten in Chinatown is – zoals de naam al doet vermoeden – een combinatie van Thaise en Chinese invloeden. Je vindt er typisch Thaise gerechten, maar met een Chinese slag. De klassieke pad thai is hier dus een stuk minder zoet dan elders in de stad en ook de recepten voor loempia’s en saté zijn een beetje aangepast.

Die avond lopen we van stalletje naar stalletje, en proeven we op verschillende plekken een gerechtje of drankje. Ik vind niet alles even geslaagd, maar het is wel leuk om op deze manier een hoop nieuwe gerechten te leren kennen. Ik was uit mezelf niet zo snel in de rij gaan staan voor een kom noodlesoep, maar ik kan het nu iedereen aanbevelen. Daarnaast is het een boeiende manier om met de lokale bevolking in contact te komen, want Good vertelt graag over zijn leven in Bangkok.

Met de tuktuk naar een rooftop bar

We sluiten af met een toetje van sesamdumplings in gemberbouillon en daarna heeft Good nog één verrassing in petto: we gaan met de tuktuk naar een rooftop bar in de buurt. Tijdens je bezoek aan Bangkok moet je minstens één keer een ritje hebben gemaakt in een van deze iconische karretjes en samen met Good scheur ik door de stad. Even later staan we voor een hip hostel met rooftopbar en met uitzicht over de rivier sluiten we de avond af met een koud Thais biertje. Een geslaagd einde van een smakelijke avond.

Plan jouw reis naar Thailand

Ben je op zoek naar een bijzondere Thailand rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Seb, de reisexpert in Thailand. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Seb.

Meer inspiratie voor Thailand rondreis?

Wil je meer lezen over Thailand en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste stranden van Thailand of maak kennis met onze lokale specialist. Reisblogger Stéphanie reist graag door Azië en deelt haar avonturen op haar blog.