Maak kennis met de bijzondere bergvolkeren in Thailand

 • Verantwoord toerisme in Thailand
 • Even onderdeel van het lokale leven
 • Maak je eigen armband met een ambachtsman
 • Tips voor een bezoek aan de bergvolkeren in Thailand

Verantwoord toerisme in Thailand

De Hmong, Yao, Lahu, Akha en Lisu komen oorspronkelijk uit China, de Kayan komen uit Myanmar. Een groot gedeelte van de Kayan is in de jaren tachtig en negentig naar Thailand gevlucht om te ontkomen aan geweld en dwangarbeid door de militaire junta in hun thuisland. Samen met andere bevolkingsgroepen, werden ze ondergebracht in vluchtelingenkampen vlakbij de grens met Myanmar. Vanwege het bijzondere uiterlijk van de vrouwelijke leden van de Kayan, werden ze ondergebracht in dorpjes vlakbij de stad Mae Hong Son om als toeristische attractie te fungeren. Omdat ze geen legale status in Thailand hebben, is hun bewegingsvrijheid beperkt tot de provincie Mae Hong Son. Diverse reisorganisaties en reizigers vinden dit exploitatie en bezoeken deze dorpen liever niet. Er is een alternatief: community-based tourism (CBT). Als de lokale bevolking en de toeristen op gelijkwaardige voet staan, door écht contact en interactie, kan dat leiden tot wederzijds begrip en respect.

Bezoek de bergvolkeren in Thailand met je eigen huurauto tijdens deze prachtige rondreis door de omgeving van Mae Hong Son.

Even onderdeel van het lokale leven

Helaas gebeurt het nog veel te vaak dat toeristen alleen wat foto’s maken en snel weer vertrekken. Maar dan doe je deze bijzondere mensen geen recht aan. Op steeds meer plekken is het mogelijk om tours te doen, workshops te volgen, te lunchen en/of te overnachten. Bijvoorbeeld in het Kayan dorp Huay Pu Keng in de provincie Mae Hong Son. Op deze manier kun je je echt onderdompelen in de cultuur en even onderdeel zijn van het lokale leven. Dit wordt vaak ervaren als het hoogtepunt van de reis!

Floortje Dessing maakte voor haar programma Floortje naar het einde van de wereld, een uitzending over Cara Boccieri en het toerisme in de Kayan dorpen in Thailand. Benieuwd? Klik hier voor de uitzending!

Maak je eigen armband met een ambachtsman

In het Kayan dorp Huay Pu Keng kun je samen met een ambachtsman of -vrouw een messing armband maken. Je kunt zelf uitkiezen welk ontwerp je wilt maken. Het is heel bijzonder om een ochtend of middag op te trekken met de Kayan. Je sluit de workshop af met een heerlijke lokale maaltijd die speciaal voor jou wordt bereid. Met deze activiteit steun je de bewoners in het Kayan dorp. Een win-win situatie dus!

Wereldreizigers Daisy en Patrick gingen je voor een maakten een vrolijke video van de workshop in het Kayan dorp.

Tips voor bezoek aan de bergvolkeren in Thailand

 • Verdiep je in de cultuur van de mensen die je gaat bezoeken. Zo kom je goed beslagen ten ijs! Op internet en in reisgidsen is voldoende informatie te vinden. Door je van tevoren in te lezen, weet je waar je op kan letten, wat belangrijk is, etc. Alle bergvolkeren hebben een eigen verhaal, geschiedenis en cultuur.
 • Ga op pad met een lokale gids. Die kan je alles vertellen over de achtergrond, de cultuur, de rituelen, gebruiken en gewoontes van de mensen die je bezoekt. Mogelijk kan de lokale gids ook al tolk fungeren, indien er geen Engels gesproken wordt door de mensen die je bezoekt.
 • Vraag altijd toestemming om foto’s te maken. Veel toeristen doen dit helaas niet, waardoor het “aapjes kijken” gevoel versterkt wordt. Ik heb helaas maar al te vaak meegemaakt op mijn reizen in Noord-Thailand, dat toeristen heel dichtbij een bergbewoner gingen staan om foto’s te maken van hun prachtige gezicht.
 • Sommige toeristen maken het zo bont dat ze de persoon in kwestie, helemaal positioneerden (dus ferm aanraakten) voor het perfecte plaatje. Wij willen toch ook niet dat dit bij ons gebeurt? Een waardevollere ontmoeting wordt gecreëerd door echt contact te maken en op gelijkwaardige manier het gesprek aan te gaan. Je kunt veel van elkaar leren!
 • Toon interesse in het leven van de mensen die je bezoekt. Vraag of je mee mag helpen met waar ze mee bezig zijn, bijvoorbeeld koken, landbouw activiteiten, etc. Als je een tijdje met elkaar optrekt, zul je merken dat er naast de verschillen, ook heel veel overeenkomsten zijn.
 • Het is beter om geen snoep e.d. uit te delen. Wil je wel wat geven? Dan kun je bijvoorbeeld schoolmaterialen aan de schoolleiding geven. Lees meer over de gevolgen van snoep uitdelen op reis.
 • Draag bedekkende kleding (dus schouders en knieën bedekt), daarmee val je minder op en toon je respect naar de mensen die je bezoekt. Do as the locals do!

Plan jouw reis naar Thailand

Ben je op zoek naar een bijzondere Thailand rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Seb, de reisexpert in Thailand. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Seb.

Beste reistijd Thailand

De beste reistijd Thailand wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Thailand. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Thailand

Thailand met kinderen

Wil je graag een verre reis maken met je kinderen? Dan is een familiereis Thailand een aanrader. Thailand biedt volop afwisseling, je overnacht er in comfortabele hotels en je kunt je reis zo avontuurlijk maken als je zelf wilt. Ook af en toe een rustdag inplannen is er geen enkel probleem. Onze lokale reisspecialist Seb heeft volop ervaring met het organiseren van een rondreis Thailand met kinderen en hij helpt je graag om jullie droomreis op maat samen te stellen.