Uitstoot van je reis naar Madagaskar (kg CO2e)

Route Hoogtepunten Madagaskar

Dag 1: Aankomst Antananarivo

Na aankomst op de luchthaven brengt een transferdienst je naar een comfortabel hotel in het centrum van de hoofdstad. Morgenvroeg maak je kennis met de chauffeur/gids die je zal begeleiden tijdens het verdere verloop van de reis.

Met een rondreis op maat krijg je alle vrijheid om een prachtige reis samen te stellen, samen met onze ervaren reisspecialisten Frank en Jonas. Vraag ze om alle mogelijkheden en de mooiste plekken.

Dag 2 - 3: Andasibe NP

In een terreinwagen met privé chauffeur rij je in drie á vier uur naar Andasibe in het oosten van het land. Het Andasibe park is de habitat van de grootste der maki’s: de Indri Indri. Vanavond kan je een avondwandeling maken waarbij je kans maakt om nacht actieve dieren zoals muismaki, kameleon, gekko en boomkikker te spotten. Met een lokale gids leer je veel over de lokale flora en fauna. 

De volgende ochtend wandel je onder begeleiding van een gids door het park. De Indri Indri ga je vast zien, maar ook maak je kans op bamboe maki’s, bruine maki’s en de grootste der kameleons: de Parsons kameleon. In de middag kun je naar het Vakona domein rijden waar op een eiland een opvangoord voor maki’s is gehuisvest. Je ziet de bruine maki, de bonte vari en de dansende sifaka. Veel prachtige dieren die je alleen op Madagaskar kan vinden! 
Je verblijft twee nachten in houten chalets met prachtig uitzicht op het regenwoud. 

Dag 4 – 5: Kanaal van Pangalanes

In vier uur rij je naar Manambato, de poort naar het Kanaal van Pangalanes. De Pangalanes worden gevormd door een honderden kilometers lange aaneenschakeling van meren, kreken en lagunes. In koloniale tijden werd het water voor transport gebruikt, maar inmiddels kunnen alleen de kleine pirogues van lokale vissers er nog makkelijk hun weg vinden. Een uniek natuurgebied, en je accommodatie ligt er middenin! Een boot brengt je er over het Akanin’ny Nofy meer en de verschillende armen van het Kanaal naartoe. Die naam betekent droomplek, en dat zegt genoeg.

Met een gids maak je een wandeling over een schiereiland in het natuurgebied. Je kan onder meer dansende sifaka’s, Indri Indri en maki’s tegenkomen. Het weelderige oerwoud herbergt ook een grote selectie vleesetende planten. Later trek je met de boot naar een verder gelegen eilandje. Hier maak je een begeleide avondwandeling om op zoek te gaan naar de illustere en weinig gespotte aye aye (ofwel het vingerdier). De lokale gids weet ontzettend veel van de omgeving en dieren af. 

Dag 6: naar Andasibe

De boot van Palmarium brengt je weer door de vele kreekjes terug naar de auto. De chauffeur staat op je te wachten. Daarna reis je in enkele uren tot in Andasibe waar je overnacht in de houten chaletjes met uitzicht over het regenwoud. 

Je overnacht in Résidence Madalief. De guesthouse is prachtig gelegen en is een non-profit organisatie die zich inzet om de kansarme kinderen in Madagaskar een betere toekomst te bieden. Met jouw verblijf tijdens je Madagaskar reis help je Madalief de vele projecten te ondersteunen. De Residence helpt de stichting om werkgelegenheid en werkervaringsplekken te creëren.

Dag 7 – 8: Antsirabe

Een rit van ongeveer zes uur brengt je over de Route National 7 tot in Antsirabe. Dit lieflijke stadje is de hoofdplaats van de pousse pousse, een felgekleurde riksja die door mensenkracht getrokken wordt. Enkele historisch koloniale gebouwen maken van dit plaatsje een aangename plek om te stoppen onderweg naar het zuiden.
Hier kun je kiezen welke activiteit je het meeste aanspreekt. Trek je er per mountainbike op uit, en maak je een wandeling rond het prachtige kratermeer Tritriva? Of bezoek je diverse werkplaatsen en kleinschalige projecten in dorpen nabij Antsirabe? Je verplaatst je met de auto en te voet, of (optioneel) te paard. Aan het einde van de dag wandel je met de gids langs rijstvelden terug.

Je verblijft twee nachten in de Résidence Madalief. Dit prachtig gelegen guesthouse maakt deel uit van een Nederlandse stichting die ouderloze kinderen en alleenstaande moeders in Madagaskar helpt. 

Dag 9: Ambalavao

Je rijdt verder naar het zuiden door het afwisselende landschap. Stap gerust eens uit en loop een stukje! De Route Nationale is een landelijke weg, met schitterende uitzichten en boeiende bedrijvigheid. Je passeert de ‘grote’ stad Fianarantsoa en het pittoreske stadje Ambalavao. Hier kun je even rondlopen om de sfeer te proeven, en je kunt desgewenst twee werkplaatsen bezoeken. Hier zie je bijvoorbeeld hoe handgeschept papier met decoratieve patronen van bloemblaadjes wordt gemaakt.

Het hotel waar je overnacht ligt even voorbij Ambalavao. Je hebt hier een fenomenaal uitzicht over de uitlopers van het Andringitra-gebergte.

Dag 10: Parc d’Anja

Niet ver van het hotel bevindt zich het Parc d’Anja. Dit kleine park is een uiterst succesvol project dat geheel door de lokale bevolking wordt beheerd. Ze hebben er voor gezorgd dat enkele grote groepen ringstaartmaki’s kunnen overleven in de bossen verscholen tussen de rotspartijen. De hele ochtend begeleidt een gids je door het park en langs de ringstaartmaki’s. Vervolgens kan je ’s middags vanuit het hotel de Ambalavao wandeling maken met je gids. Een mooie wandeling van drie uur door de rijstvelden en langs dorpjes. Dit is een ware onderdompeling in het leven op het platteland.

De hotels en lodges tijdens je rondreis zijn zorgvuldig uitgekozen door de lokale experts met oog op duurzaamheid. Elke accommodatie heeft dan ook iets unieks! Hier kan je meer lezen over de accommodaties van Better Places!

Dag 11 – 12: Tsaranoro Vallei

Vanmiddag vervolg je je weg richting de Tsaranoro vallei. Na een rit van twee uur kom je aan in de schitterende vallei, omringd door gigantische granieten rotsen. Het Andringitra gebergte deelt Madagaskar door twee. De oostkant ervan is erg groen en nat onder invloed van de Indische Oceaan, de westkant droog en warm vanwege de winden die van Afrika komen.

Je verblijft twee nachten in een eenvoudige maar bijzondere ecolodge. De eigenaar van deze lodge heeft de lokale bevolking tientallen jaren geleden weten te mobiliseren om de ooit kale vallei weer volop te bebossen. Het resultaat is overtuigend!
Vanaf hier kunnen makkelijke, middelmatige en pittige wandelingen ondernomen worden. Indrukwekkende vergezichten gegarandeerd! Samen me je gids kun je meer van het lokale leven ontdekken in de traditionele Betsileo dorpjes in de vallei.

Dag 13 – 14: Isalo NP

De route leidt je vandaag naar lagergelegen regio’s, de temperatuur stijgt vandaag aanzienlijk. Ook het landschap verandert dramatisch: het gebergte met granieten rotsen maakt plaats voor weidse grasvlaktes. Dan doemt het Isalo-massief op in de verte, je volgende bestemming van deze hoogtepuntenreis. Kenners zijn er het over eens, Isalo NP is het mooiste park van het zuiden.

De volgende dag ga je er de hele dag op uit om onder begeleiding van een gids dit park met zijn watervallen, natuurlijke zwembaden en avontuurlijke kloven te verkennen. In het midden van de wildernis krijg je een barbecue lunch voorgeschoteld terwijl ringstaartmaki’s en roodhoofdmaki’s in het struikgewas om je heen spelen.
Het hotel waar je twee nachten verblijft ligt net na het plaatsje Ranohira, een leuke plek met zwembad.

Dag 15: naar Ifaty

Met een rit van vijf uur door een landschap compleet met baobabs en tafelbergen, kom je aan bij de kust nabij het stadje Tuléar. Nog een uur later ben je in Ifaty, waar je voor drie nachten neerstrijkt in een prachtig hotel aan het strand. Verblijf je liever in een kleinschalig hotel met zwembad? De keuze is aan jou!

Meten is weten! Door te meten en scores te geven aan onze reizen kunnen wij blijven verduurzamen, en jij ook. Lees hier meer over in onze impact score blog van Madagascar.

Dag 16 – 17: Ifaty

Afhankelijk van het seizoen kan er vandaag gesnorkeld worden op een nabijgelegen rif of het ruime sop gekozen om op zoek te gaan naar migrerende walvissen. Sportievelingen kunnen een initiatie kite surfen proberen of een proefduik onder begeleiding van een bekwame instructeur. Op land is ook een en ander te beleven. Het beroemde prikkelbos van zuidwest Madagaskar herbergt honderden vreemd uitziende flessenbaobabs. Uiteraard is dit ook de plek waar je heerlijk kan bijkomen van het voorbije avontuur.

Frank en Jonas geven je graag advies over de beste reistijd om naar Madagaskar te gaan. Naast het seizoen houden zij daarbij ook rekening met de drukte in de verschillende maanden.

Dag 18 – 19: Antananarivo

Een binnenlandse vlucht brengt je in ruim een uur van Tuléar terug naar de hoofdstad. Je verblijft in een hotel in het centrum, zodat je de sfeer van deze bruisende stad kunt proeven. Je behoud de volgende dag je kamer in het hotel tot de transfer je komt ophalen voor je rit naar de luchthaven.
De wijk rond het hotel is levendig, je zou je hier al een dag kunnen vermaken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de bedrijvige Avenue de l’Indépendance en de markten er omheen. Met een taxi kom je makkelijk op het hoogste punt van de stad, waar je de paleizen van de laatste koningin en dat van haar eerste minister kunt bezichtigen. Een groots uitzicht over de stad luidt het einde van de reis in.

Dag 20: vertrek uit Antananarivo

De meeste vluchten vanuit Madagaskar vertrekken in de nacht. Na het diner van de vorige dag brengt een transfer je op tijd naar de luchthaven voor je retourvlucht.
 

Wil je Madagascar en haar bewoners echt leren kennen? Dan raden we je aan om je reis uit te breiden met extra dagen. Dit zijn de voordelen van langer op reis gaan.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Jonas je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

 

Vliegtickets rondreis Madagaskar

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Madagaskar boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Frank geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

 

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Madagaskar reis.

Ik ben benieuwd

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Madagaskar maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Madagaskar

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Madagaskar. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Madagaskar

beste reistijd Madagaskar

Beste reistijd Madagaskar