Duurzaam reizen in Madagaskar. Kan dat eigenlijk wel? Je moet tenslotte een vervuilende vlucht maken om in het land te komen. Helemaal niet meer vliegen is ook geen oplossing. Reizen brengt namelijk ook veel goeds. Mits het op de juiste manier gebeurt.

Bij het samenstellen van onze reizen door Madagaskar maken onze lokale reisexperts gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. We streven ernaar om een zo groot mogelijke positieve impact te hebben op de lokale gemeenschap en de natuur.  Om inzicht te krijgen in de effecten van onze reizen, beoordelen we de reisroutes met een uitgebreide impactscore. Zo kunnen we zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je in de Eerlijke Reiswijzer van Madagaskar

"Eerlijke Reiswijzer logo"

Met de eerlijke reiswijzer willen we op een transparante en positieve manier duidelijk maken dat we niet per se minder, maar vooral anders moeten reizen. 

Ik ben benieuwd

Het belang van toerisme in Madagaskar

Als we onze lokale reisexpert vragen wat het belang van toerisme is voor het Afrikaanse eiland, is hij kort en bondig: "toerisme is van levensbelang op Madagaskar." Als we de cijfers induiken, komen we tot dezelfde conclusie. In 2019 werd ruim 16% van het BNP verdiend in het toerisme.  Madagaskar staat in de top vijf van armste landen ter wereld. Als er geen toeristen meer naar het eiland komen, moeten de bewoners op zoek naar andere manieren om geld te verdienen. Op Madagaskar zijn er weinig alternatieven en wordt men gedwongen tot het kappen van hardhout uit regenwouden, visserij, brandlandbouw (waarbij stukken natuur worden verbrand om de aarde vruchtbaar te maken), de productie van houtskool en (jeugd)prostitutie. 

Positieve impactscore

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Madagaskar. De infographics met impactscores op deze pagina dienen als voorbeeld en komen van de Madagaskar hoogtepuntenreis.

Overnachtingen

Onze reisexpert neemt zoveel mogelijk duurzame en kleinschalige accommodaties op in de reisroutes door Madagaskar. Daarmee draag je bij aan de werkgelegenheid op het eiland. Het geld dat je betaalt voor deze overnachtingen gaat direct naar de lokale bevolking en blijft niet hangen bij allerlei managementlagen, zoals dat bij grote hotels en ketens vaak wel het geval is.  Om te bepalen of een accommodatie duurzaam en kleinschalig is, gebruiken we deze criteria voor duurzame hotels

Op de hoogvlakte van Madagaskar verblijf je in Résidence Madalief. Deze bijzondere accommodatie wordt gerund door de Nederlandse Remi, die de inkomsten gebruikt voor een weeshuis en een opvang voor alleenstaande moeders. Tegelijkertijd is het kleinschalige hotel een werkervaringsplek voor jongeren uit Ambositra.

Excursies met lokale ondernemers

De rondreizen door Madagaskar hebben een focus op natuur en wildlife, maar dat betekent niet dat je onderweg geen kennis maakt met de lokale bevolking. Er zijn diverse meet the locals excursies mogelijk waarbij je een kijkje krijgt in de unieke cultuur van dit land en de gastvrijheid van de inwoners ervaart. Zo kan je in de natuurparken op pad met een gids, waardoor je ook veel meer informatie over de bijzondere flora en fauna krijgt. Ook een kookworkshop en een bezoek aan de authentieke vissersdorpjes bij Pangalanes zijn in de rondreis op te nemen. We moedigen reizigers aan om in een route één of meerdere van deze excursies op te nemen. Door op pad te gaan met een gids of een excursie te maken waarbij je in contact komt met de lokale bevolking, zorg je dat de inwoners zoveel mogelijk profiteren van jouw bezoek aan Madagaskar. 

Lokale chauffeurs

In Madagaskar reis je met een eigen auto met een lokale privéchauffeur. Onze reisexpert Frank werkt met een vast team van chauffeurs en gidsen. Zij zijn in dienst van een onderaannemer. Frank checkt de arbeidsvoorwaarden en het loon en ondersteunt en adviseert de onderaannemer waar nodig. De chauffeurs en gidsen krijgen het gangbare loon betaald door hun baas. Onze reisexpert vult dat bedrag aan met een dagvergoeding. Zo verdienen zij al snel 70% meer dan de gemiddelde Malagassiër met vergelijkbaar werk. Daarmee hebben zij een sterke financiële basis en heeft onze reisexpert de zekerheid van een gemotiveerd en loyaal team. Daarnaast organiseert Frank twee keer per jaar een trainingsdag voor de chauffeurs en gidsen waar hij mee samenwerkt.

Natuur en cultuur

In Madagaskar bezoek je meerdere nationale parken. De inkomsten van de entreekaartjes komen ten goede aan het beschermen van de flora en fauna. De nationale parken op het eiland worden gerund door een log overheidsapparaat, waar corruptie helaas geen uitzondering is. Het effect daarvan is dat de grote, populaire natuurparken goed worden gemanaged en beschermd. Daar komen immers toeristen en hun dollars op af. Tegelijkertijd worden de kleinere, moeilijk bereikbare gebieden enigszins verwaarloosd. In die nationale parken wordt nog steeds veel hout gekapt. We proberen een combinatie van bekende en minder bezochte parken aan te bieden. 

Highlight und tierische Sehenswürdigkeit in Madagaskar: Makis

 De ringstaartmaki is misschien wel de bekendste bewoner van het Afrikaanse eiland. Door ontbossing, opkomende landbouw en de jacht op hun vlees is het ook één van de meest bedreigde diersoorten. Het privéreservaat Parc d'Anja werd ooit gebruikt om maïs te verbouwen. Op initiatief van de lokale bevolking is het nu een reservaat, waar de flora en fauna - en met name de ringstaartmaki's - beschermd worden. Houtkappen, jagen en landbouw hebben plaatsgemaakt voor werk in het toerisme. Denk aan gidsen en het beschermen van de maki's.

Slow travel

Bij reizen buiten Europa streven we ernaar om onze klanten zo lang mogelijk op reis te sturen. Voor bestemmingen buiten Europa hanteren we een minimum van 18 dagen. Voor verre reizen is de lange vlucht van en naar de bestemming onvermijdelijk. Daarom is het belangrijk dat de reis een zo groot mogelijk positieve impact heeft, zodat het de vlucht waard is. De meeste voorbeeldreizen voor Madagaskar duren twintig dagen en scoren daarmee laag op het aantal dagen. Daar is nog ruimte voor verbetering. 

Madagaskar Locals

Wat we nog meer doen

Madagaskar is één van de armste landen ter wereld. Dat maakt het extra belangrijk om met je reis zoveel mogelijk positieve impact te realiseren.

Ondersteunen en promoten van lokale initiatieven

In Madagaskar vind je ook verschillende goede doelen waar je aan bij kunt dragen. In de hooglanden is de Nederlandse stichting Madalief actief, die wezen en alleenstaande moeders helpt. Je kunt slapen in het duurzame guesthouse Madalief in Antsirabe, dat gerund wordt door lokale mensen en waarvan de inkomsten ten goede komen aan de stichting.

Hotel Antsirabe

Impact op het klimaat

Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming, maar ook het vervoer ter plekke veroorzaakt broeikasgassen. Wij adviseren onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichterbij huis. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om de CO2e-uitstoot van je reis te minimaliseren.

CO2e-uitstoot van de vlucht

Kies voor een vlucht met de minste klimaatimpact door bij Google Flights te filteren op CO2e-uitstoot. De verschillen in uitstoot worden veroorzaakt door het type vliegtuig, aantal tussenstops of de route. Lees hier meer over in deze blog over duurzamer vliegen.

Retour Amsterdam - Antananarivo: uitstoot per persoon per airline (kg CO2e)

Non CO2e-effecten door vliegen

Naast CO2e komen bij vliegtuigen ook andere schadelijke stoffen vrij. Denk aan stikstofoxiden en waterdamp. Op bepaalde hoogtes kan door stikstofoxide ozon ontstaan, met smog als gevolg. Waterdamp bevriest rond tien kilometer hoogte. De ijskristallen van de bevriezing vormen de vliegtuigstrepen die je wel eens ziet. Veel strepen vormen als het ware een deken die ervoor zorgt dat er minder warmte terugstraalt van de aarde naar de ruimte. Zo hebben ze een opwarmend effect. Het is niet duidelijk hoe groot de bijdrage van deze zogenaamde non CO2e-effecten is op het opwarmen van de aarde. 

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.