Paspoort en visum

Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en geldige documenten beschikt. Bekijk hier de informatie.

Voor onze reizen naar Tanzania heb je een visum nodig. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na terugkomst uit Tanzania. Er zijn momenteel meerdere manieren om je visum voor Tanzania te regelen:

  • Regel je visum online
  • Bij aankomst op het vliegveld
  • Laat Visumcentrale je helpen

Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de Visumcentrale.

Laat VisumCentrale je helpen bij het aanvragen van je visum

Een visum aanvragen is vaak lastig en kost vaak veel tijd. Better Places werkt voor de visumbemiddeling daarom samen met VisumCentrale, onderdeel van de internationale visumorganisatie CIBTvisas. VisumCentrale richt zich op een uitgebreide dienstverlening ten aanzien van informeren én ondersteunen bij het aanvragen van (soms complexe) visa. De website heeft up-to-date Nederlandstalige visuminformatie, en bij iedere stap binnen het aanvraagtraject kun je telefonisch en/of via e-mail een beroep doen op deskundig advies. VisumCentrale onderhoudt zeer korte lijnen met ambassades en de medewerkers beschikken over het hoogste kennisniveau. Uiteraard worden gegevens en documenten vertrouwelijk behandeld. Vraag je visum nu aan via www.visumcentrale.nl

Gezondheid en vaccinaties

Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe vaak veranderen raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl.

Better Places werkt samen met Thuisvaccinatie.nl.  Zij bieden een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avonden of in weekenden. Hoewel Thuisvaccinatie bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts.
Maak een afspraak bij Thuisvaccinatie.nl

Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen.

Hoogteziekte

Als je tijdens je reis in Tanzania boven de 2500 meter hoogte komt (bij het beklimmen van de Kilimanjaro) bestaat de kans op hoogte­ziek­te. Door het zuur­stof­gebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan nor­maal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag!

Het krijgen van hoogteziekte kan helaas nooit worden uitgesloten, ook niet wanneer je hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Symptomen die kunnen duiden op hoogteziekte zijn hoofdpijn, slecht slapen, misselijkheid, lusteloosheid en vermoeidheid. Meestal gaat dit binnen enkele dagen weer over.

Ga je een trektochten boven de 3.000 meter maken, dan kun je eventueel in overleg met je huisarts ervoor kiezen om diamox te slikken.  Diamox helpt je lichaam om sneller te wennen aan de hoogte. 

Als de klachten aanhouden is het raadzaam een arts te raadplegen en is afdalen het enige dat helpt!  Op de website van de NKBV vind je meer informatie over hoogteziekte. Wanneer je twijfelt over je gezondheid neem dan vóórdat je de reis boekt contact op met je huisarts. Lees hier meer over hoe je hoogteziekte kunt voorkomen

Ben je van plan de Kilimanjaro te beklimmen tijdens je rondreis door Tanzania? Lees dan onze tips voor de beklimming.

 

Veiligheid en reisadvies

De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Onze lokale reisexperts volgen de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

Geld en pinnen

De munteenheid van Tanzania is de Tanzanian Shilling (Tsh). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Shilling eens te bekijken. Een zogenaamde ‘converter’ kan je hierbij helpen.

Bij aankomst op het vliegveld en in Arusha, Dar es Salaam en op Zanzibar kun je pinnen. Luxe hotels en restaurants accepteren creditcards, maar er wordt een toeslag geheven.

Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’ wat Dollars in cash bij je te hebben. Als je geld wilt wisselen bij de bank moet je er rekening mee houden dat men alleen nieuwe Dollarbiljetten accepteert; ze moeten gedrukt zijn na 2004 en ze mogen er niet te beschadigd uitzien, anders is de kans groot dat ze niet aangenomen worden.

Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Verander dit voor vertrek naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.

Budget

Een rondreis in Tanzania is geen goedkope rondreis. Het laagseizoen is tussen april en mei. Tussen maart en half december is het hoogseizoen. Het echte piekseizoen ligt tussen half december en februari. Ook in de zomervakantie (juli & augustus) is het piekseizoen. Tijdens deze periode zijn de prijzen dan ook het hoogste.

Tijdsverschil

In Tanzania is het gedurende de zomertijd 1 uur later dan in Nederland. In de wintertijd is het er 2 uur later.

Elektriciteit

De netspanning in Tanzania is 220/240 volt. Je hebt een wereldstekker nodig. Voor tijdens de nachten is het aan te raden een zaklamp mee te nemen, die met name van pas komt tijdens overnachtingen in de natuurparken of wanneer de stroom uitvalt.

Kleding

Het is voor een rondreis Tanzania aan te raden om (katoenen) laagjeskleding mee te nemen, want ‘s avonds kan het afkoelen. De kuststrook van Tanzania en Zanzibar wordt voornamelijk door moslims bewoond, dus houd er rekening mee dat schouders en knieën bedekt horen te zijn.

Meer informatie?

Wil je nog meer informatie over Tanzania zelf? Bekijk de informatie van Te Gast In en bestel de reisgids online.

Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze tips.