De Shyok River Lodge in Ladakh ligt verstopt op de plek waar twee majestueuze bergketens elkaar ontmoeten: de Himalaya en de Karakoram. De lodge ligt midden in een ware oase, omgeven door groene velden, bosjes van wilgen, populieren, wilde rozen en tamarisk. Het rustgevende ruisen van bergstromen is alomtegenwoordig. De lodge biedt een serene omgeving voor iedereen die de woeste natuur van de Himalaya wil ervaren vanuit een authentiek Ladakhi dorpje zonder daarvoor ‘af te zien’. Het is ideaal voor gezinnen en stellen, natuurliefhebbers, vogelaars en iedereen die er graag te voet of te paard op uittrekt. Je wordt ook uitgenodigd deel te nemen aan het ploegen, zaaien en oogsten van de gerst of om de dorpelingen te begeleiden als de jaks naar de hoge weides gebracht worden in het voorjaar. Verblijf een paar dagen in de Shyok River Lodge voor een onvergetelijk reis naar Ladakh.
Dit is je lokale reisspecialist in India
"Mijn naam is Jan en ik woon al jarenlang in de Indiase Himalaya. Ik ben je Indiase Himalaya en Bhutan specialist en heb veel ervaring in het organiseren van individuele reizen door Bhutan en de Indiase Himalaya. Geef me je wensen door en ik stuur je een voorstel op maat."
Reis naar Ladakh: legendarische karavaanroutes
De Shyok River Lodge ligt op ongeveer vier uur rijden van Leh, de hoofdstad van Ladakh, op de kruising van twee legendarische karavaanroutes die van Leh naar Lhasa in Tibet en naar Kashgar in Turkmenistan leidden. Je kijkt hier letterlijk van de Himalaya naar de Karakoram, die voor je oprijst aan de andere kant van de Shyok River. Deze woeste bergrivier ontspringt op het barre, meer dan 5000 meter hoge Aksai Chin Plateau. Er zijn legendes in overvloed over de toenmalige handelaren die de Shyok rivier stroomopwaarts volgden over Aksai Chin naar Yarkand en Kashgar in Turkmenistan. Verhalen van extreme ontberingen, moed en verloren levens. Maar ook van een levendige handelsrelatie met de Turkmenis. Veel afstammelingen van Turkmeni handelaren leven nog steeds in Shyok, Nubra en Leh, en de afstammelingen van hun lastdieren – de tweebultige kamelen – kun je zien en berijden in de nabijgelegen Nubravallei.
Ladakhi blauwschapen
Op weg naar de lodge breng je een bezoek aan twee van de minder bekende gompa’s van de Indus vallei: Stakna en Chemre, beide gelegen op een hoge rots. Je rijdt over de oude karavaanroute naar Tibet, waarbij je over een van de hoogst berijdbare passen ter wereld rijdt. In de namiddag kom je bij de lodge aan, waar je voor het eten nog een korte wandeling kunt maken.
De volgende ochtend sta je vroeg op en maak je een wandeling van ongeveer vier uur over het oude deel van de karavaanroute richting Tibet en Turkmenistan. Onderweg vertelt je gids je alles over de bergen, de vegetatie en de dieren die in het gebied leven. Met een beetje geluk zie je onderweg de Ladakhi blauwschapen! Na lunch neemt een boer je mee op een korte wandeling door de velden, waar je leert hoe ze hier gerst en groentes hebben weten te verbouwen. Je bezoekt de gompa en leert hoe de monniken daar leven.
Nubra rivier en het zoutmeer
Na het ontbijt stap je in een jeep, die je in ongeveer twee uur naar het beroemde zoutmeer Pangong brengt. Dit grote, diepe, blauwe meer ligt op een hoogte van 4400 meter tussen de kale, lichte rotsen en vormt daarmee een prachtig uitzicht. Het meer vormt de grens met Tibet en is dankzij de film “Three Idiots” erg populair in India. Na de lunch in een van de tentenkampen bij het meer reis je terug naar de lodge. De volgende dag maak je jeeprit van 125 kilometer, waarbij je de Shyok rivier volgt totdat hij samenkomt met de Nubra rivier. Je rijdt door de Shyok vallei, waarbij je langs boerderijen, door kleine riviertjes en over zandduinen rijdt. Dit is het uitzicht voor het grootste deel van de dag. Je komt in de avond in Hundar aan, waar je in een guesthouse zult overnachten.
Dagje in Hundar
Je hebt een volle dag in Hubra om de prachtige omgeving te verkennen. Je rijdt richting het westen en volgt de Nubra rivier, die je langs dorpjes brengt die verborgen liggen tussen wilgen en abrikoosgaarden. Je hebt de keuze om naar Turtuk te reizen, een klein dorpje aan de Pakistaanse grens. De rit hierheen is prachtig, waarbij je door kloven rijdt tussen de hoge bergen. Niet alleen het landschap verandert, maar ook de cultuur verandert van Boeddhistisch naar Moslim. Je kunt ook op kamelensafari te gaan, waarbij je in de duinen bij Hundar de woestijn gaat verkennen. In de middag kun je een kleine bergwandeling maken, waarbij je een afgelegen kleine gompa kunt bezoeken. De volgende ochtend rijd je in één keer terug naar Leh. Je reist hierbij over de hoogst berijdbare pas ter wereld, de Khardung La, dus de rit zal spectaculaire beelden opleveren. We zeiden het eerder al: een onvergetelijk reis naar Ladakh.
Plan jouw reis naar Ladakh
Ben je op zoek naar een bijzondere Ladakh rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, onze lokale reisexpert. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.
Meer inspiratie voor je reis naar Ladakh
Wil je meer lezen over Ladakh en India en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste hotels of over de vele festivals in deze regio.