Himalaya reistips: kraanwater in India en Bhutan

In de meeste landen buiten Europa kun je het water uit de kraan niet drinken. Zo ook in de Indiase Himalaya en Bhutan. Het lijkt dan makkelijk om je toevlucht te nemen tot de plastic waterflessen die overal verkrijgbaar zijn. Maar het aantal plastic flessen wat je gebruikt loop al snel op. Bovendien moet je op hoogte veel drinken, minimaal 1 liter per 1000 meter hoogte. Soms wordt het plastic wel gerecycled, maar veel plastic flessen komen in  grote afvalbergen in de Himalaya terecht. Niet alleen plastic flessen, plastic afval in het algemeen is een groot probleem in India, en zeker in de kwetsbare berggebieden. Helaas is het land niet in staat om plastic op een juiste manier te verwerken. Als reiziger kun je helpen hier wat aan te doen, simpelweg door zo weinig mogelijk plastic afval te creëren. Graag geven wij je plasticvrij reizen Himalaya reistips om het gebruik van plastic te verminderen.

Wat gebeurt er al in de Himalaya?

Jan organiseert al dertig jaar reizen in de Himalaya en zag het probleem van zwerfafval de afgelopen jaren sterk groeien. “Aanvankelijk waren het vooral toeristen die plastic flessen drinkwater kochten, maar tegenwoordig krijg je ook bij een kop koffie in een lokaal restaurant al een fles mineraalwater”, zegt Jan. “In India is zwerfvuil een groot probleem, want er is vaak geen afvalverwerking en mensen zijn zich niet bewust van de schade die plastic veroorzaakt aan het milieu. Tijdens mijn reizen besteed ik daarom veel aandacht aan het recyclen van flessen, om het verbruik door reizigers terug te dringen.” Alle flessen water die reizigers, gidsen en chauffeurs onderweg gebruiken, worden verzameld door de gids en chauffeur. Zij nemen de flessen mee terug naar de steden Guwahati, Thimphu, Gangtok of Delhi en zorgen dat ze ingeleverd worden bij de plaatselijke recycling.

Wil je nog meer doen voor het milieu? Wij geven tips hoe je de CO2-uitstoot van je reis zoveel mogelijk kunt verkleinen.

Liever helemaal plasticvrij

Het zou nog beter zijn als er helemaal geen plastic flessen worden gekocht, maar reizigers durven vaak geen andere waterbronnen te gebruiken. “Terwijl die angst vaak ongegrond is”, zegt Jan. “Bijna alle betere Indiase restaurants hebben een waterfilter, dat ze gebruiken voor het gratis water dat je bij je maaltijd krijgt. Deze filters werken prima, zolang ze maar regelmatig vervangen worden. Je kunt restauranthouders ook vragen om je fles te laten vullen met gekookt water. In onze eigen accommodatie in de Shyok Vallei in Ladakh geven we onze reizigers zo nodig leenflessen en krijgen ze gefilterd bronwater uit de bergen. Ook voor de reisdagen na Shyok nemen we dit water mee.” Het is dus handig om zelf een hervulbare waterfles mee te nemen.

Jan organiseert volop trektochten door de Himalaya en ook daar is het makkelijk om aan schoon water te komen. “Zeker in afgelegen gebieden is dat geen probleem”, zegt hij. “Natuurlijk moet je wel je gezonde verstand gebruiken, maar het meeste water in plastic flessen komt ook gewoon uit de bergen, uit soortgelijke bronnen die wij tijdens trekkings gebruiken. Als je het water niet vertrouwt, kun je het koken, filteren of zuiveren met waterzuiveringstabletten. Dat doen wij tijdens trektochten ook, we gebruiken nooit mineraalwater.

Better Places heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Wil je meer weten? Lees over onze B Corp certificering.

Neem een herbruikbare waterfles mee

Op steeds meer plekken zie je grote hervulbare watercontainers, waar je je waterfles kunt bijvullen. Better Places' reisspecialist Jan stimuleert de hotels waar we mee samenwerken om deze watercontainers te gebruiken. Daarnaast zijn sommige hotelkamers voorzien van een waterkoker. Gekookt kraanwater is eveneens veilig om te drinken (je thee of koffie wordt immers ook met gekookt kraanwater gemaakt). Hier kun je dus ook je waterfles mee bijvullen. Wil je liever geen warm water drinken? Kook dan het water de avond van tevoren en laat het afkoelen in de koelkast op je kamer of in de keuken van het hotel. Wel even vragen natuurlijk.

Himalaya reistips: een hittebestendige (veld)fles

Ga je een trektocht maken in de Himalaya, neem dan een hittebestendige (veld)fles mee (bijvoorbeeld van het merk Sigg). Vul hem voor het slapen gaan met gekookt water, doe er een dikke sok omheen, en je hebt een heerlijke kruik! En de volgende dag heb je drinkwater. Ideaal!

Meer lezen over water zuiveren? De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je over welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van water.

Neem een Steripen, Grayl of Lifestraw Go waterfilter mee

Wanneer je niet in de buurt bent van een tappunt, kun je op verschillende manieren je water zuiveren. Wij hebben ons in de verschillende waterfilters en andere zuiveringsmethoden verdiept en hebben 3 favorieten. Aan jou om te bepalen wat het beste bij je past.

Neem een Grayl waterfilter mee op reis

Gebruik de Grayl waterfilter om het kraanwater te filteren. Met dit waterfilter kun je elk type (zoet) water veilig drinken. Het werkt als een french press koffiemaker: je drukt het waterfilter naar beneden en wanneer je dat doet, verwijdert het filter bacteriën, virussen, chemicaliën en zware metalen uit het water. Het nadeel van de Grayl is dat het filter slechts 150 liter water filtert voor je het filter moet vervangen. De fles kun je wel gewoon blijven gebruiken.

Wil je weten welke fles het beste bij je past? Lees onze vergelijking tussen de verschillende flessen!

Neem een Steripen mee op reis

Een andere manier om veilig water te zuiveren is met een Steripen. De Steripen werkt op basis van ultraviolet licht en rekent in korte tijd af met 99,9% van alle bacteriën, virussen en protozoa’s. Je hebt een hervulbare waterfles met een brede opening nodig om met de Steripen door het water te kunnen roeren. Het kost ongeveer anderhalve minuut om het water te zuiveren. De Steripen Adventurer wordt door Better Places medewerkers veel gebruikt. Deze is handzaam en lekker licht. Klein nadeel is wel dat hij op batterijen werkt. Het is daarom aan te raden om speciale oplaadbare batterijen te kopen en een batterijenoplader meenemen.

Neem een Lifestraw Go mee op reis

De Lifestraw Go 2 Stages is een herbruikbare fles die is voorzien van een waterfilter. Bovenop zit een drinktuit en als je drinkt zuig je het water door de filter (de straw). Het filter doodt 99,99% van alle bacteriën en protozoa’s. Virussen worden echter niet tegen gehouden en die schakel je eventueel chemisch uit met chloor. Chloor is bij de buitensportzaak verkrijgbaar onder de naam Hadex: vijf druppels in 1 liter water, schudden, een half uur laten staan en ook de virussen zijn dood. De LifeStraw Go 2-stage filtration heeft naast het Lifestraw waterfilter ook een koolstoffilter, waardoor bijsmaken en geurtjes verdwijnen. De fles heeft een inhoud van 0,65 liter. Na 1000 liter komt er geen water meer door de filter en kun je de fles dus niet meer gebruiken.

Better Places is een sociale onderneming. Wij geloven in reizen met een positieve impact voor mens, milieu en dier.

Himalaya reistips tegen wegwerpplastic

Buiten het verminderen van het gebruik van plastic flessen, kun je natuurlijk ook je steentje bijdragen om het gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Bekijk de video en lees onze praktische tips:

  • Neem je eigen boodschappentas mee. In veel winkels krijg je automatisch een plastic zakje bij je boodschappen. Wanneer je een eigen tas bij je hebt, kun je een plastic zakje gemakkelijk weigeren.
  • Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk bij aan de plasticsoep in de oceanen.
  • Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen verzorgingsproducten.
  • Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles of een blikje beter dan een plastic flesje.

Spread the word!

Samen bereiken we meer. Ben je enthousiast over jouw methode om gebruik van plastic te verminderen, deel dat dan met anderen. Ook kun je het hotel waar je verblijft erop aanspreken als ze bijvoorbeeld als service wel gratis waterflessen op je kamer hebben gezet, maar er nergens een watercontainer staat waar je je eigen fles kunt bijvullen. Leg de ober uit waarom je geen rietje wil en de winkelbediende waarom je geen plastic zakje wil. Als veel reizigers hierop wijzen, dan komt de boodschap vast en zeker over!

  • Ben jij iemand die graag reviews achterlaat op sites als Tripadvisor, en het hotel heeft wel een water container, dan is het leuk om dat als pluspunt te vermelden.
  • Deel foto’s van het bijvullen van je fles of Lifestraw op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #betterplaces. Ook kun je de hashtags #banthebottle #keepouroceansclean #refillmybottle #planetorplastic en #refillnotlandfill gebruiken.

Plan jouw reis naar Ladakh

Ben je op zoek naar een bijzondere Ladakh rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, onze lokale reisexpert. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.

Meer inspiratie voor je Ladakh rondreis

Wil je meer lezen over Ladakh en India en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste hotels of over de vele festivals in deze regio. Reisblogger Daisy reist al meer dan 2 jaar de wereld rond zonder plastic flesjes te kopen. Zij test en vergelijkt meerdere filteropties.