De kans dat mensen Albanië noemen als strandbestemming is niet heel erg groot. Toch heeft Albanië geweldig mooie stranden, waar het water onwaarschijnlijk blauw en helder is. Hier zou je een afwisselende Albanië reis perfect kunnen afsluiten. Of plan een stukje ontspanning aan het strand ergens halverwege je reis, zodat je daarna weer vol energie verder kan genieten van al het moois dat Albanië te bieden heeft. Kies wel de juiste plek, want ondanks dat Albanië nog niet echt massaal ontdekt is door de Nederlandse toerist, kan het op de stranden in de omgeving van de hoofdstad Tirana best vol worden. Zeker in de zomermaanden. De mooiste stranden van Albanië vind je net wat verder naar het zuiden.

Waar zijn de mooiste stranden van Albanië?

  • Sla de populaire stranden van Durrës en Vlorë over
  • Afdaling naar Palasë en Dhërmi
  • Parel tussen Dhërmi en Himarë
  • De waanzinnige stranden van Sarandë
  • De stranden van Ksamil

Sla Durrës en Vlorë over

Op iets meer dan een uur van Tirana vind je het strand van Durrës. Veel mensen uit de hoofdstad brengen hier menig weekend of dagje vrijaf door. Ook veel rondreizen maken hier een stop. Het gevolg is dat de stranden niet de schoonste zijn, waardoor het water minder helder is. In de zomermaanden is ’t hier overvol en torenflats omgeven de baai rond het hoofdstrand. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het net iets zuidelijker gelegen Vlorë. Voor de echt mooie plekjes moet je aan de andere kant van het nationaal park Llogara zijn. In een dik half uur ben je er vanuit Vlorë en via een bochtige bergweg worden de vergezichten steeds mooier. Je eerste blik op de immens blauwe kust, omgeven door een grillig berglandschap, vergeet je niet gauw meer.

Stranden Albanië: Afdaling naar Palasë en Dhërmi

In een aantal haarspeldbochten daal je de Cika berg af naar de dorpjes Palasë en Dhërmi. Hoe lager je komt, hoe mooier de langgerekte, witte stranden worden. Beide dorpjes liggen in de voetheuvels van het Ceraunisch bergmassief, waardoor ze het beste van beide werelden hebben. Hier kan je ’s ochtends een mooie bergwandeling maken en ’s middags met je billen op het strand neerploffen. Accommodatie is kleinschalig en torenflats vind je hier niet.

In de baai van Gjipe Beach kun je ook erg goed kajakken! Bekijk deze voorbeeldreis voor een avontuurlijke vakantie in Albanië met een meerdaagse kajakexcursie langs Gjipe Beach. 

Gjipe: Parel tussen Dhërmi en Himarë

Dichtbij Dhërmi, maar ook goed bereikbaar vanuit Himarë, vind je Gjipe Beach. Dit strand is echt nog een onontdekte parel en dat heeft vooral met de ligging te maken. Accommodatie is er niet en je wandelt er ook niet zomaar eventjes naartoe. Het dichtstbijzijnde dorpje Vuno is 5 kilometer bergopwaarts en vanuit Dhërmi is het 8 kilometer. De laatste anderhalve kilometer zal je moeten lopen, tenzij je met een 4×4 komt en geen last van hoogtevrees hebt. De wandeling naar Gjipe toe is echter zeker geen straf. Al snel nadat je korte hike begonnen is krijg je de blauwe zee in het vizier en even later zie je ook Gjipe al in de verte liggen. Je passeert talloze bunkers uit de communistische tijd en verder niets dan groen. 

Albanië is ook heel goed te bereiken met de trein. Dit is niet alleen een comfortabele en minder stressvolle manier van reizen maar vermindert ook nog eens drastisch de uitstoot van je reis.

De mooiste stranden van Albanië

Als je een half uur later het een van de mooiste stranden van Albanië op stapt weet je meteen dat je hier eigenlijk niet meer weg wilt. Een spectaculaire kloof, een prachtige rotsachtige omgeving en heerlijk blauw water zullen je versteld doen staan. Op het strand zijn een paar eenvoudige barretjes, waar je in het zomerseizoen wat kan drinken en snacken. Neem je eigen picknicklunch mee als je van plan bent de hele dag te blijven. En wil je hier ’s avonds ook niet meer weg? Avontuurlijk ingestelde reizigers kunnen zelfs kamperen op de eco-camping, die je vanaf het strand niet kan zien, maar die zich in de mond van de kloof bevindt. Er worden ook tenten met slaapmatjes verhuurd.

Stranden Albanië: Sarandë

Verder naar het zuiden is de stad Sarandë ook een trekpleister voor de strandliefhebber. Sarandë is een ideale opstapplek naar mooiere, weinig bezochte stranden in de omgeving. Je leest het goed: opstapplek. Huur een bootje in de haven van Sarandë en laat je gedurende de dag naar een aantal van de mooiste baaien brengen, die alleen via het water bereikbaar zijn. Gremina beach bijvoorbeeld, wordt helemaal afgesloten door een muur van rotsen met bizarre patronen erin. Het water is er blauwer dan blauw. Kroreza Beach, even verderop, is wat groter en makkelijker toegankelijk. Je vaart met je bootje tot pal op het strand. Een hooggelegen kasteelruïne en een aantal rotsen zorgen dat deze halfronde baai enorm fotogeniek is en een erg fijne plek om een uurtje te zwemmen.

Ben je op zoek naar een familiereis door Albanië waarbij je een aantal van deze prachtige stranden bezoekt? Deze voorbeeldreis is speciaal gemaakt voor gezinnen.

De stranden van Ksamil

Ksamil ligt niet ver van Sarandë en is kleiner en gemoedelijker. Verschillende stranden rond dit dorpje in Albanië zijn de moeite waard en bijna allemaal hebben ze een houten aanlegsteiger voor bootjes. Die meren dan ook geregeld even aan, op zoek naar klanten om de kleine eilandjes voor de kust te bezoeken. De belangrijkste stranden in het dorp zelf zijn allemaal voorzien van horeca en strandbedjes en ook Monastery Beach, zo’n 2 kilometer buiten Ksamil, heeft een barretje en bedjes. Niet ver hier vandaan vind je nog twee van de mooiste stranden van de omgeving, die alleen lopend of met een bootje bereikbaar zijn: Plazhi i Pasqyrave en Shpella e Pëllumbave.

Plan jouw reis naar Albanië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Albanië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Manjola of Armela, de reisexperts in Albanië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Armela of Manjola.

Albanië reis – laat je inspireren

Meer lezen over Albanië? Lees het blog van Yvonne en geniet van haar verhalen over dit prachtige land.

Beste reistijd Albanië

Je plant je reis naar Albanië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Albanië.