Tortuguero Nationaal Park in het kort

  • Enkel per boot te bereiken
  • Overnachten in een lodge met full-board
  • Het dorpje Tortuguero verkennen
  • Activiteiten in Tortuguero Nationaal Park
  • Schildpaddenseizoen juli-november

Op pad naar Tortuguero Nationaal Park

Om naar Tortuguero te reizen, maak je een behoorlijke tocht. Je kunt er niet met de auto naartoe reizen, en dat komt door de rivier die het park van het vaste land scheidt. ‘s Ochtends vroeg word je in San José opgehaald, om per bus in een internationaal gezelschap richting de Caribische kust te rijden. Onderweg stop je voor een uitgebreid ontbijt. Vervolgens rijd je weer verder langs eindeloze bananenplantages. Eenmaal in het plaatsje La Pavona gekomen, stap je op een boot. Hiermee vaar je in zo’n anderhalf uur over de rivier en door dichtbegroeide kanalen het oerwoud in, op naar Tortuguero. 

Overnachten in Tortuguero

Eenmaal aangekomen in het nationale park, zal de boot je bij de accommodatie afzetten. Hier staat een uitgebreid lunchbuffet op je te wachten. De lodge waar je in verblijft heeft een heerlijk zwembad, en ligt in een tropische omgeving op loopafstand van het dorp Tortuguero. Er wordt zoveel mogelijk met de lokale bevolking en in harmonie met de omgeving gewerkt. De lodge heeft tevens een kikkertuin, waar je op zoek kunt gaan naar felgekleurde kikkers. Omdat Tortuguero vrij afgelegen ligt, zijn alle maaltijden in de lodge inclusief. Wel zo makkelijk!

Tortuguero is slechts een van de Nationale Parken van Costa Rica. Omdat Costa Rica zich zo inzet om de natuur te behouden, vind je er echter talloze!

Het dorp Tortuguero

Naast het nationale park Tortuguero, heet ook het kleine dorpje Tortuguero. Het dorp is eigenlijk niet meer dan een straat. Door de kleurrijke gebouwen en het feit dat er geen auto's rijden, is het erg relaxt om hier rond te lopen en een vers fruitdrankje te kopen bij een van de lokale straatverkopers. Naast souvenirwinkeltjes vind je hier ook het Sea Turtle Conservancy, waar je veel kunt leren over de schildpadden en de problemen die deze beesten tegenkomen. 

Activiteiten in Tortuguero Nationaal Park

‘s Ochtends vroeg is de natuur hier op zijn mooist, en dat merk je al terwijl je in bed de brulapen kunt horen roepen. Je kunt Tortuguero Nationaal Park het beste per boot, kano of kajak verkennen. Je vaart door de kanalen om vogels en beesten te spotten; er zijn ongeveer 400 verschillende soorten vogels, apen en luiaards en op de oevers liggen vaak zonnende schildpadden en kaaimannen. Een lokale gids wijst je graag de verschillende dieren aan en zien vaak beesten ver voordat jij ze kunt zien. In het nationale park kun je ook wandelingen maken, onder andere naar Turtle Hill. Zorg altijd voor voldoende Deet tegen de muggen.

Schildpaddenseizoen

Zoals gezegd, staat Tortuguero bekend om haar schildpadden. In het park nestelt tijdens de zomermaanden juli en augustus de groene zeeschildpad, en in de maanden september, oktober en november de carey- en baulaschildpad. Als je geluk hebt, kun je de schildpadden in die maanden eieren zien leggen tijdens een optionele schildpaddentour. Hierbij ga je ‘s avonds onder begeleiding van een lokale gids het strand op. De tour duurt ongeveer 2 uur. Om ervoor te zorgen dat de schildpadden niet gestoord worden, moet je er rekening mee houden dat camera's en lampen niet toegestaan zijn en dat je donkere kleding moet dragen.

Plan jouw reis naar Costa Rica

Ben je op zoek naar een bijzondere Costa Rica rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Miranda, de reisexpert in Costa Rica. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Miranda.

Tortuguero met kinderen

Ook tijdens een familiereis door Costa Rica is Tortuguero Nationaal Park een niet te missen stop. Leonie van Gezin op Reis deelt haar ervaring over hun reis naar Tortuguero met haar man en 2 kinderen.

Duurzaam reizen in Costa Rica

In Costa Rica draait het allemaal om ongerepte natuur, van mystieke regenwouden tot stomende vulkanen. Die natuur moet behouden blijven en het is dan ook belangrijk dat reizigers duurzame keuzes maken. Slaap in kleinschalige eco-accommodaties midden in de natuur, die zich inzetten om de natuur te beschermen en hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.