Dat bewegen goed voor je is weten we allemaal, maar wat zijn precies de voordelen van wandelen? Waarom is wandelen goed voor je? In deze blog delen we enkele voordelen van wandelen, voor zowel je lichaam als je geest. Het fijne van wandelen is dat je het overal kunt doen en dat het in principe niets kost. Een dagelijkse wandeling van 30 minuten kan al een wereld van verschil maken, maar ook meerdaagse wandeltochten helpen je lichamelijk én geestelijk.

Vijf voordelen van wandelen en meerdaagse wandeltochten

Ontsnap aan drukte en stress
Kalmeer je zenuwstelsel
Helpt tegen hart- en vaatziekten
Leer je grenzen verkennen én verleggen
Helpt bij lage rug- en gewrichtspijn

1. Je ontsnapt aan de drukte en stress

We snappen het: iedereen heeft een druk leven, veel verplichtingen en genoeg op zijn of haar bordje iedere dag. Hoe fijn is het dan als je tijdens een wandeling de hectiek van het dagelijks leven even los kunt laten? Mensen die regelmatig wandelen creëren, net als mensen die bijvoorbeeld mediteren, een moment voor zichzelf om even tot rust te komen.

Veel deelnemers van onze wandelgroepsreizen ervaren een meerdaagse wandeltocht als een cadeautje aan zichzelf. Op dag 1 kijken ze misschien nog regelmatig naar hun e-mail en berichten op social media. Maar na een paar dagen komen ze in het relaxte ritme van opstaan, eten, wandelen, genieten en rusten. Jezelf zonder stress van A naar B verplaatsen is het enige waar je die dag op hoeft te focussen. 

Wanneer je de natuur in duikt kun je het beste je telefoon op stil of vliegtuigstand zetten. Op die manier kun je ongestoord wandelen en de verbinding zoeken met jouw omgeving en jezelf. 

Vrouw onstpant tijdens wandeling met uitzicht

 Wil je graag op wandelvakantie maar weet je nog niet zo goed waar je heen wil? We zetten de mooiste wandelbestemmingen voor jou op een rij. 

2. Je kalmeert je zenuwstelsel tijdens het wandelen

Tijdens het wandelen maak je - net als bij iedere actieve sport - neurotransmitters in je lichaam aan, waaronder dopamine, serotonine en endorfine. Deze stofjes geven signalen naar je zenuwcellen en kalmeren je zenuwstelsel. En je hoeft niet eens uren te wandelen om je zenuwstelsel te kalmeren: in principe maakt je lichaam deze stofjes al na 10 minuten wandelen aan.

Bruine schoenen voor wandelaars

 Wandelen doe je natuurlijk het liefst in een prachtige, natuurlijke omgeving. Maar waar vind je die? We vertellen waar je de écht mooie natuur in Europa kunt vinden. 

3. Wandelen helpt tegen hart- en vaatziekten

Tijdens een wandeling train je de belangrijkste spier in jouw lichaam: jouw hart. Sporten houdt je hart sterk en efficiënt, waardoor je minder snel kans hebt op hartziektes en vaataandoeningen.

Het is natuurlijk afhankelijk van de gekozen wandeltocht, maar in principe is wandelen een activiteit met een lagere inspanning dan bijvoorbeeld hardlopen of fietsen. Hierdoor is het een laagdrempelige activiteit waar vrijwel iedereen mee kan starten.

Wandelaar aan zee met golven

4. Je leert jouw grenzen te verkennen én te verleggen met wandelen

Dankzij wandelen leer je erg goed naar je lichaam luisteren. Je voelt heel bewust pijn of ongemak tijdens het wandelen. Soms betekent dat dat je je wandelroute moet aanpassen en bijvoorbeeld eerder moet stoppen met lopen. Soms kan het ook betekenen dat je jezelf wat meer moet motiveren om door te gaan. Mentaal kan wandelen dus veel voor je doen. Je leert je grenzen te verkennen en soms ook te verleggen.

Wie net begint met wandelen zal misschien denken dat een wandeling van 10 kilometer lang is. Maar als je dat eenmaal een paar keer hebt gedaan ga je je grenzen verleggen en loop je misschien een keer 15 of 20 kilometer. Of misschien ga je nieuwe wandelroutes ontdekken met meer hoogtemeters. Je kunt jezelf blijven uitdagen met wandelen, want je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt.  
 

Wandelaar tussen de rotsen

 Onbezorgd op een wandelavontuur met een aantal gelijkgestemden? Dat kan tijdens onze wandelreizen in kleine groep. Kijk bijvoorbeeld eens naar de wandelreis Bulgarije. Deze vertrekt op 16 augustus. 

5. Wandelen helpt bij lage rugpijn en pijn met gewrichten

Veel mensen hebben een baan waar ze uren achter elkaar zitten. Dit veroorzaakt bij veel mensen lage rugpijn. Een van de beste manieren om die rugpijn te bestrijden is door te wandelen. Wandelen versterkt namelijk je spieren, met name je been-, buik- en rugspieren. Let erop dat je tijdens het wandelen je schouders naar achteren en beneden duwt, zo behoud je een goede houding met je rug. Kijk je te veel naar de grond en hang je met je schouders naar voren tijdens het wandelen? Dan kun je last van je rug krijgen.

Daarnaast is wandelen goed voor jouw botten en kraakbeen, omdat je door beweging botmassa opbouwt. Als je niet vaak beweegt wordt het kraakbeen dunner, en daardoor kun je last van je gewrichten krijgen. Door regelmatig te bewegen en te wandelen houd je het kraakbeen sterk. 

Groen pad voor wandelaars

Heb je zin gekregen om een wandelvakantie te plannen? Bij Better Places vind je zowel individuele wandelreizen waarbij een reisspecialist je helpt met het plannen als groepsreizen waar je met een kleine groep wandelaars op pad gaat. Veel wandelplezier!