Uitstoot van je reis naar Indonesië (kg CO2e)

Route rondreis Sulawesi

 

Dag 1: Aankomst Makassar

Je rondreis Sulawesi is begonnen! Na aankomst op het vliegveld van Makassar stap je in de auto van onze chauffeur. Hij brengt je naar een prettig hotel, centraal gelegen in de stad Makassar, waar je kan bijkomen van de vlucht. Misschien wandel je in de middag naar fort Rotterdam, een van de best-bewaarde VOC-forten uit de 17de eeuw.

Duurzaam vliegen naar Indonesië, kan dat? Helaas niet. Deze noodzakelijke vlucht veroorzaakt tot wel 95% van de totale klimaatimpact van je rondreis door Sulawesi. Wel leggen we je uit in een blog hoe je de klimaatimpact van je vlucht kan verkleinen

 

Dag 2-3: Malino

Vandaag rijdt de chauffeur je in een halve dag de bergen in, naar het dorpje Malino. Je ziet het landschap onderweg veranderen: van vlaktes naar een bergachtig gebied met uitgestrekte rijstvelden. Het gebied rond Malino is zeer geschikt voor langere wandel- en fietstochten. Geef bij ons aan waar je voorkeur naar uit gaat. Tijdens beide tochten maak je ’s middags een lunchstop bij lokale mensen thuis. Je overnacht in een bijzondere accommodatie met een prachtig uitzicht over de sawa’s en de bergen.

Meten is weten! Bij Better Places geven we impact scores aan onze reizen door te meten. Zo kunnen we samen met jou de positieve impact van onze reizen zo groot mogelijk maken. We vertellen je graag meer over de impact score van Indonesië.

 

Dag 4-5: Bira

Je wisselt de bergen in voor de prachtige witte zandstranden van Bira. Dit ligt in het uiterste zuidoostelijke puntje van Sulawesi. In Bira worden traditionele schoeners (zeilboten) gebouwd bij mensen aan huis of op het strand. Je maakt een snorkeltocht en gaat zwemmen bij het eilandje Liukang Loe voor de kust van Bira.

Het kraakheldere water en de weinige toeristen die het eiland bezoeken maken dat je vandaag heerlijk tot rust kan komen. Je snorkelt op verschillende plekken en op het eiland wordt een lunch klaargemaakt. Heb je geen zin om te snorkelen? Dan kun je uiteraard ook een dagje relaxen en bijvoorbeeld gaan wandelen over het strand. De komende twee nachten verblijf je in een prettige bungalow aan het mooie witte zandstrand.

 

Dag 6-7: naar Rantepao

De reis zet zich voort in de richting van Rantepao, maar je maakt eerst een stop met overnachting in Sengkang. Het is een mooie route langs verschillende rubberplantages. Je ziet hoe ze de bomen insnijden om rubbermelk te tappen. In de namiddag arriveer je in Sengkang, een klein stadje aan het Tempemeer. 

De volgende dag begint met een bijzondere boottocht op het Tempemeer. Tijdens de tocht zie je talloze watervogels en drijvende dorpen. Als het mogelijk is, legt de boot aan voor een bezoek aan een drijvend huis. Na de boottocht stap je in de auto voor een lange rit naar Toraja-land. Onderweg stop je bij zijdeweverijen en lunch je bij een Buginese familie. In Rantepao logeer je in een fijn hotel.

 

Dag 8-10: Rantepao

Met een lokale gids en chauffeur verken je het Toraja-gebied. Je bezoekt rotsgraven met tau-tau (poppen met het gezicht van een overledene), grotgraven, traditionele Toraja-huizen en de babyboom. Als er tijdens je verblijf een doodsfeest in de omgeving plaatsvindt, dan wordt het programma hier natuurlijk in overleg op aangepast.

De volgende dag begin je aan de trektocht. Je wandelt langs sawa’s en bezoekt traditionele dorpen en huizen. Aan het eind van de middag arriveer je in het dorp. Terwijl de maaltijd hier voor je wordt bereid, kun je het dorp verkennen om een goede indruk te krijgen van het lokale leven. Je slaapt hier in een homestay. Het gekraai van hanen en geblaf van honden wekt je de volgende dag al vroeg. Na het ontbijt wandel je verder langs karststenen rotsformaties en sawa’s. Er staat een auto te wachten die je weer naar het hotel in Rantepao brengt. 
 

 

Dag 11: Pendolo

Een vroege start is noodzakelijk voor deze lange rit richting het Posomeer. Je verlaat de bergen van Toraja op weg naar de oostkust en buigt af naar het noorden. Aan het eind van de middag arriveer bij Pendolo. Je slaapt hier één nacht in een eenvoudig hotel aan het water, zodat je morgen op tijd kunt vertrekken voor een boottocht over het meer.

Sulawesi is een perfect eiland om de ongerepte, lokale Indonesische cultuur te leren kennen. Echte authentieke ontmoetingen met locals vind je door te slapen in een homestay. We geven je vijf redenen om in een homestay te slapen.

 

Dag 12-13: Tentana

In de ochtend stap je op een privé-bootje voor een tocht over het meer. Onderweg stop je bij dorpen, een waterval en een mooi uitzicht over het meer. Uiteindelijk leg je aan bij je hotel, iets buiten het stadje Tentena. De volgende dag is een vrije dag. Je kunt vandaag even tot rust komen aan het adembenemende Posomeer. Je kan relaxen op het zandstrandje, zwemmen of het stadje Tentena bezoeken dat een paar kilometer verderop ligt. Je slaapt twee nachten in een eenvoudige maar leuk hotel.

 

Dag 14-15: Bada Vallei

Je maakt vandaag een prachtige rit per jeep van Tentena naar de Bada Vallei. Na 30 minuten rijden stop je bij de mooie Saluopa waterval. Je hebt hier tijd om de terrassen van de waterval te beklimmen. Daarna gaat de weg snel omhoog en een prachtige klim door het oerwoud volgt.

De volgende dag start je vroeg voor een trek door de vallei. Met een gids wandel je door rijstvelden, over heuvels en door lichte bebossing, om zo de beroemde megalieten te ontdekken. De beelden staan door de hele vallei verspreid, met lengtes tot wel twee meter! Je komt beelden van dieren en mensvormen tegen. Men weet niet hoe oud de beelden precies zijn of door wie ze zijn gemaakt en geplaatst. In de middag rijd je weer terug naar het Posomeer. Je slaapt in Siuri, in eenvoudige bungalows aan het water. In de avond ga je hier op zoek naar het tarsier of spookdiertje, dat hier in de bossen leeft.
 

 

Dag 16-18: Togean-eilanden - Kadidiri

De rondreis door Sulawesi vervolgt zich naar de Togean-eilanden maar je stopt eerst voor een overnachting in Ampana. Hier kun je pinnen en wat snacks in slaan voor je verblijf op de Togean-eilanden. Je hotel in Ampana ligt direct aan zee. 

De volgende ochtend stap je op de boot naar je volgende paradijselijke bestemming: de Togean-eilanden. Je vaart naar Kadidiri. Hier verblijf je in een bungalow omgeven door witte stranden en wapperende kokospalmen. Relax aan het strand, duik, snorkel, of bezoek leuke plekjes als Karina Beach of het zeenomadendorp Papan. In dit dorp leeft de lokale Bajo-bevolking in houten huisjes boven het koraal. Tijdens je verblijf op Kadidiri zijn alle maaltijden inclusief.

 

Dag 19-21: Togean-eilanden - Malenge

Vandaag reis je met een prive-boot door de eilanden van de Togean-archipel, van het eiland Kadidiri naar Malenge. Onderweg maak je verschillende stops: snorkelen, een dorpje bezoeken, zwemmen in het kwallenmeer. Op een mooi strand eet je je lunchboxje op. In de loop van de middag kom je aan in een sfeervol ecoresort op het eiland Malenge, waar je 3 nachten verblijft.

Twee heerlijke relaxdagen op deze afgelegen en bijzondere plek. Ga zwemmen of snorkelen rond het eiland, of doe lekker helemaal niets. Ook deze dagen zijn alle maaltijden inclusief.

 Wil je je reis naar Indonesië echt speciaal maken? Kijk dan eens naar onze selectie van bijzondere excursies in Indonesië. Lokale reisexperts Emile en Nettert vertellen je graag wat er nog meer mogelijk is. 

 

Dag 22-23: Naar Maros

Van Malenge scheep je weer in voor de afvaart naar de vaste wal. Met een privéboot vaar je naar de kust, waar de auto klaarstaat voor de rit naar Luwuk. Je overnacht 1 nacht in een goed hotel aan zee.

De vlucht van Luwuk via Makassar naar Manado breken we in tweeen, met een mooie stop in het karstgebergte bij Maros. Je vliegt van Luwuk naar Makassar en wordt in ca. 45 min gereden naar een eenvoudige ecolodge bij Rammang-rammang. In de namiddag vaar je met een bootje tussen de nipah-palmen door om eerst vleermuizen uit de karst-rotsen te zien uitvliegen en daarna vuurvliegjes boven het water te zien.
 


Dag 24-25: Tomohon

In de ochtend wandel je met een gids door het prachtige gebied van Rammang-rammang, onder andere om prehistorische afdrukken te zien van handen op rotswanden in grotten. Vooral de rotsformaties zijn indrukwekkend. Daarna word je naar het vliegveld gereden, neem je een middagvlucht naar Manado en word je vervolgens naar het stadje Tomohon in de bergen van Noord-Sulawesi gebracht. Je slaapt hier in sfeervolle huisjes in een prachtige tuin. 

De dag erop maak je een excursie naar de Mahawu-vulkaan. Per auto word je naar 1000 meter hoogte gereden en van hier wandel je in ongeveer een uur naar de kraterrand. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over het kratermeer. Na de afdaling kun je een bezoek brengen aan warmwaterbronnen en aan een lokale Minahasa-markt. Een lokale lunch is vandaag inclusief.
 

 

Dag 26: Tangkoko

Met een auto met chauffeur ga je van Tomohon naar Tangkoko. De rit geeft je de mogelijkheid om de cultuur van de Minahasa te leren kennen. Je bezoekt lokale dorpen, waar houten huizen als doe-het-zelf-pakketten worden gefabriceerd, waar stenen sarcofagen van de lokale adel staan en waar mensen bezig zijn met pottenbakken. Je luncht onderweg bij het Tondanomeer. Laat in de middag kom je aan in Tangkoko. Nadat je hebt ingecheckt in een eenvoudige lodge, maak je een avondwandeling met een ranger in het Nationaal Park Batuangus. Je gaat hier op zoek naar de tarsir, de kleinste primaat ter wereld. Naast dit spookdiertje kom je hier ook de totaal niet schuwe zwarte makake tegen, een apensoort die vooral op de grond leeft. Het diner is deze avond inclusief.

 Vind je het nog lastig te bepalen welke eilanden je wil bezoeken in Indonesië? Kijk dan eens naar ons blog over de eilanden van Indonesië. Reisblogger Daisy deelt haar kennis over verschillende eilanden. 

 

Dag 27-29: Bunaken

Vroeg in de ochtend maak je een wandeling om het nationaal park bij daglicht te bekijken. Er zijn veel fruitbomen en vogels. De auto staat al klaar om je naar de haven van Manado te rijden. Per boot ga je naar het eiland Bunaken, de ‘place to be’ voor snorkelen en duiken. De maaltijden in dit prettige onderkomen zijn inclusief.

Je kan heerlijk snorkelen en duiken op Bunaken. Het ‘National Marine Park’ staat bekend om de lange zeegrassen, walvissen, zeekoeien, roggen en zeeslangen. Verschillende duikscholen organiseren snorkel- en duiktripjes. Relax aan het strand, eet heerlijke lokale gerechten en kom in contact met de lokale bevolking. Je kiest zelf hoe je de laatste dagen van je rondreis door Sulawesi indeelt. 
 

 

Dag 30: naar huis

Je rondreis Sulawesi zit er helaas op! Vanaf Bunaken word je weer naar de vaste wal gebracht en vervolgens naar het vliegveld van Manado.

 Op Reisgraag scoren we een gemiddeld cijfer van 9.3! Lees meer over de ervaringen van reizigers naar Indonesië.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Emile en Nettert je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

 

Vliegtickets rondreis Indonesië

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Indonesië boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Emile en Nettert geven je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

 

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Indonesië reis.

Ik ben benieuwd

Vliegtickets rondreis Indonesië

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Indonesië boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Emile en Nettert geven je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

 

Reisadvies Indonesië

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Indonesië. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Indonesië

rondreis-indonesie

Beste reistijd Indonesië